We kunnen er niet omheen: het afgelopen jaar viel tegen op héél veel vlakken. Cafés sloten de deuren, sociale contacten moesten tot een minimum beperkt worden en werken gebeurde van thuis uit. Dat laatste was voor heel wat werknemers een zure periode. Want laten we eerlijk zijn, een groot deel van je tijd spendeer je ‘al werkend’. Sociaal contact, overleggen met collega’s of gewoonweg een babbeltje aan de koffiemachine zijn zo belangrijk!
Dat gegeven heeft heel wat mensen aan het denken gezet. Want naast een periode van isolatie, was de pandemie ook een periode van heroriëntering. Onderzoek toont aan dat maar liefst 22% van de werknemers overweegt ontslag te nemen, vanwege de omgang met de crisissituatie. Wat en hoe je communiceert binnen én buiten de bedrijfsmuren, blijkt meer dan ooit een doorslaggevende factor te zijn voor het algemeen welzijn van de werknemers. Wie tegenwoordig op zoek is naar een job besteedt dus veel aandacht aan de perceptie van de potentiële werkgever(s) op de werknemers. Schept de werkgever tijdens de sollicitatie een aantrekkelijk en realistisch beeld? Dan heb je te maken met een sterk employer-branding-beleid.
Employer branding. Nogal een mond vol, maar met goede redenen. Want jouw bedrijf valt of staat met een goede employer branding. Maar wat is dat nu precies? Wel, met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Waar sta je voor als bedrijf? Welke profielen wil je aantrekken voor vacatures? Hoe zien jullie waarden en normen eruit? En wat met de werksfeer, hoe zorg je voor de juiste vibe? De antwoorden op deze vragen bepalen mee wie jij bent als bedrijf. Zo maak je een verschil. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als potentiële werknemers aan.
Oké, het beleid is uitgestippeld en doorgesijpeld in het bedrijf én de mentaliteit van de mensen die er werken. Dat is één deel van het verhaal. Aan de andere kant wil je het verhaal ook kenbaar maken aan de buitenwereld, want je wil toch geschikte collega’s rekruteren? Hoe en via welke kanalen maak je die vertaalslag? Geef aandacht aan jouw employer branding op de website: laat bezoekers ontdekken hoe het is om bij jou te werken en geef de interne sfeer ook extern weer. Zet je team in de verf en zorg voor goed beeldmateriaal. Publiceer aantrekkelijke en professionele jobpagina’s en zorg ervoor dat die pagina’s geoptimaliseerd en goed vindbaar zijn. Geef diezelfde uitstraling en optimalisatie weer op jouw social kanalen, op events of beurzen waar je aanwezig bent, en ga zo maar door. Als je dit verhaal consequent doortrekt over alle communicatiekanalen en -uitingen, kunnen zowel de on- en offline marketing hun magic doen: de geschikte kandidaten contact laten opnemen met jouw organisatie.
Je leest het goed. Een duidelijke employer branding zorgt ervoor dat je vacatures sneller ingevuld raken, met de juiste talenten. Bij een sollicitatie wil jij als werkgever weten welk vlees je in de kuip hebt, maar omgekeerd geldt hetzelfde. Werknemers hebben nood aan concrete informatie over jouw bedrijf, zodat ze weten waar ze zullen terechtkomen. Een heldere employer branding werkt eigenlijk als een soort filter. Als jouw bedrijf in de smaak valt bij sollicitanten, weet je meteen dat de kans op een match een stuk groter is. Dat bespaart je niet alleen tijd, maar ook geld.
Wist je dat bedrijven zonder/met een zwakke employer branding tussen de 10 en 21 procent meer moeten betalen om mensen te overtuigen voor hen te (blijven) werken?
Bron: Harvard Business Review en Commpro
Een bedrijf dat weet waarvoor het staat is sexy. En de mensen die er werken voelen dat. Door duidelijk aan te geven hoe jouw onderneming verschilt van een ander, geef je je werknemers een houvast. Dat motiveert niet alleen, maar zet ook aan tot reflectie en actie.
Employer branding is dé manier om met kop en schouders boven de concurrent uit te steken. Durf aan te geven hoe je verschilt en waarom dat een voordeel is voor de klant. Je hoeft de nadruk niet per se te leggen op het beter-zijn-dan-de-rest-gegeven. Mensen gaan er al van uit dat je goed werk aflevert, net als al die anderen. Als je een klant over de streep wil trekken om voor jou te kiezen, doe je dat beter met een persoonlijke boodschap.
Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Ook wanneer het over jouw employer brand gaat. Om dergelijke strategie op te stellen ga je ten rade bij je eigen onderneming. Bedenk waar je voor staat en hoe je dat gaat communiceren. Naar je huidige en potentiële werknemers, maar ook naar klanten toe. Hoe je een employer branding opzet, lees je in ons strategisch stappenplan.
Een strategie op poten gezet? Perfect! Nu is het aan jou om die waar te maken. Walk the talk! Leef je doelen na. Pols bij werknemers: wat vinden ze goed en wat kan beter? Evalueer en optimaliseer. Ga mee met je tijd en hou niet krampachtig vast aan één visie. En vooral: wees geloofwaardig. Niets zo teleurstellend als beloftes die je niet kan waar maken, toch? You got this!