Google Analytics. Al die cijfertjes. Nuttig? Jazeker. Maar wat haal je er concreet uit? Hoe interpreteer je die data? Voor veel marketing beslissingsnemers blijft dat een moeilijkheid. En het is nochtans zo een essentieel onderdeel van je strategie.
Iedereen weet het ondertussen: data is belangrijk. Data verruimt je inzichtmogelijkheden als marketeer. Data opent deuren. Maar hoe dan? Dat is niet zo simpel als het soms klinkt. Er zijn 2 belangrijke voorwaarden aan verbonden aan je data kunnen minen:
De 1e voorwaarde is eenvoudigst te vervullen. Hoewel Google Analytics voor sommigen een black box is, slaagt een kenner er wel in om de data die daar binnenkomt correct te filteren. Robotverkeer scheiden van kwalitatieve bezoekers; niet-doelgroep-bezoekers (zoals inwoners van landen waar je niet actief bent) onderscheiden van de doelgroep die je wil bereiken; intern verkeer uitschakelen; het onderscheid kunnen maken tussen terugkerende en nieuwe klanten; url’s met queryparameters uitsluiten; enzovoort. Zo onderscheid je de “rommel” van de waardevolle data. En met die waardevolle data kan je efficiënter aan de slag.
Google Analytics is uiteraard niet de enige tool waar je waardevolle data vindt, maar het is wel vaak de meest gebruikte. En in dit artikel leggen we daar de focus op omdat het een mainstream tool is die veel bedrijven voorhanden hebben. Enkele andere bronnen van waardevolle data zijn onder andere Google Search Console, Facebook, Instagram, LinkedIn en andere sociale media (bij allen zowel organische data als paid advertising data), Google Ads, Microsoft Ads, je e-mailprogramma, SEO-tools zoals Screaming Frog, je content management tool of customer data tool, enzovoort. De lijst is eindeloos.
In de webinar op donderdag 2 juni 2022 gaan we dieper in op verschillende analysetools die er zijn en hoe je die kan aanwenden voor je eigen voordeel. Meer weten & inschrijven? Klik hier.
Met stap 1 ben je aan het meten, maar nog niet aan het weten. Stap 2 is iets minder evident maar oh zo noodzakelijk. Want wat ben je met al die gegevens als je niet weet hoe je ernaar moet kijken? Gelukkig is dat iets waar je kan op trainen. En oefening baart kunst.
De menselijke kijk op je data is essentieel. Cijfers zijn maar cijfers tot iemand er naar kijkt en er wat mee doet. De cijfers zeggen niets, zolang niet iemand ze interpreteert, toch? Veel marketeers zijn het gewend om te werken vanuit een buikgevoel. Of hun gezond boerenverstand, zoals we dat in onze micro moments workshop benoemen. Op zich geen slecht startpunt, zolang je dat buikgevoel daarna dan staaft met data en zo test of je gevoel goed zat. Want op basis van je buikgevoel of boerenverstand alleen ga je niet je maximale return binnenhalen.
Maar dus: je data is verzameld, gelabeld, geordend volgens jouw kennis van je markt en klant. Nu is het tijd om aan de slag te gaan. In de massa aan data ga je op zoek naar patronen, relaties, trends. Die leiden dan tot hypotheses die je gaat aftoetsen. Waarna je overgaat tot geïnformeerde beslissingen nemen, gebaseerd op die data.
Waar het allemaal om draait wanneer je data analyseert is: de juiste vraag stellen. Dan volgen de juiste analyses en tenslotte de juiste conclusies en optimalisaties. Data is bovendien iets never-ending. Je Google Analytics wordt ook dag in dag uit aangevuld met nieuwe, verse data. Net als elke andere datatool. Data-analyse zou dus continu een onderdeel moeten uitmaken van je marketingstrategie. Want de markt, de klant en de wereld evolueren verder. En jij moet mee.
Een moeilijke opdracht voor veel marketingmanagers: hun doelgroep concreet benoemen. En toch is het belangrijk om dat te kunnen. Want “breed schieten en de geïnteresseerden zullen wel vanzelf komen” werkt niet. Niet alleen werkt het niet, je verliest er ook tonnen budget mee. Heel inefficiënt. Dan is het slimmer om even tijd en energie te investeren in een degelijke doelgroepenanalyse waar je jaren op kan terugvallen om je budget efficiënt in te zetten.
Om doelgroepen in kaart te brengen maken wij gebruik van micro moments mapping. Dat is een manier om kleine maar relevante signalen van je doelgroep op te pikken, zodat je daarop kan inspelen. Met content, met advertising, met de juiste informatie, right place & right time.
Je doelgroep kennen is je doelgroep bedienen. Want als je weet wat ze zoeken, met welke vragen ze zitten, wat ze belangrijk vinden, dan kan je daar een antwoord op bieden. En zo begeleid je hen naar een conversie.
Zo’n doelgroepenanalyse deden we recent samen met onze klant Eurogifts en Van Helden. Wil je weten wat er concreet als resultaat uit voortkwam? Dat lees je in onze nieuwste case:
Wat win je nu bij het correct zetten van je data en een doelgroepenanalyse (laten) uitvoeren?
Wil je concreet aan de slag gaan? Great, we helpen je graag op weg. Op donderdag 2 juni 2022 hosten we een webinar “geen sterke strategische aanpak zonder juiste data- en doelgroepkennis”. Meer info en inschrijven? Hier zo: