Digitale transformatie gaat, in tegenstelling tot wat nog veel mensen denken, niet over het implementeren van software X of het gebruik van online tool Y voor je bedrijfsvoering. Nee, het gaat over hoe die technologie je helpt om je klanten beter te bedienen, om je nieuwe opportuniteiten aan te reiken en om de werking van je onderneming naar een hoger niveau te tillen. Om een verregaande transformatie te kunnen ondergaan, moet je op een bepaald moment de tijd nemen om te evalueren waar je nu staat. Pas dan kan je bepalen wat je volgende stappen moeten zijn. En audits zijn daar de perfecte tool voor. Met een audit maak je een momentopname van wat je nu hebt en hoe dat loopt. Stel er de juiste, to the point vragen bij en je hebt een sterke basis voor je digitale groei in handen.
De coronacrisis heeft het consumentengedrag veranderd. Sommige nieuwverworven gewoontes zullen blijven. E-commerce zal niet terugvallen naar het niveau van voor de coronacrisis. Meer aandacht voor je eigen mentale en fysieke gezondheid is here to stay. Veiligheid en hygiëne krijgen meer aandacht. De draagwijdte van een korte keten en lokaal kopen stijgt. En het belang van een huis & tuin waar je je goed voelt, groeit. Deze nieuwe realiteit, het nieuwe normaal, is een belangrijk ijkpunt om je strategie tegen af te toetsen. Een audit stelt je in staat na te gaan of jouw business klaar is voor het nieuwe normaal en het aangepaste gedrag van consumenten.
Om te kunnen meten waar je staat is het belangrijk een vergelijking te maken met anderen binnen je sector. Vergelijken met algemene benchmarks, andere landen of andere sectoren is appels met peren vergelijken. Waardoor je jezelf serieus kan over- of onderschatten. Kwalitatieve data om je vergelijking mee af te toetsen is een essentieel onderdeel van een degelijke audit.
Met een audit bepaal je ook de maturiteit van (een deel van) je digitale business. Via zo’n doorlichting krijg je inzicht in de fase waarin je je bevindt: ben je in het digitale ontluikend, opkomend, verbonden of overal aanwezig? Het bepalen van je huidige fase in een transformatie is belangrijk om de juiste accenten te kunnen leggen in je groei. Staat je digitale business nog in kinderschoenen, dan focus je op andere zaken dan wanneer je een bedrijf al jaren een multichannelstrategie hanteert. In het eerste geval komt het neer op alle basics goed zetten en een duidelijke groeirichting definiëren. Sta je al verder, dan kan je meer gaan inspelen of huidige trends of nieuwe technologie om je aanpak nóg gerichter te maken.
Case
Met de digital maturity audit analyseerden we of Jaguar Land Rover bestand was tegen de uitdagingen van morgen en de moderne, veeleisende klant. De audit leerde hen welke stappen ze moesten nemen om die digitale transformatie te realiseren, zowel technisch als organisatorisch. Een waardevolle oefening die hun marketing weer op de rails gezet heeft.
Door je processen onder de loep te nemen, kan je makkelijker de vinger aan de pols houden. Door stil te staan bij je manier van werken, kan je knelpunten identificeren en aanpakken, spot je sneller inefficiëntie, breng je risico’s beter in kaart enzovoort. Ook als je die issues niet meteen aanpakt, kan je ze wel op een roadmap voor een later tijdstip inplannen.
Een audit wordt meestal uitgevoerd door een externe, onafhankelijke partij. Doordat die partij niet zo doordrongen is van jouw business, kan hij of zij een frisse blik op je services, doelgroepen en werking werpen. Daardoor ontstaan vaak nieuwe waardevolle inzichten.
Je hebt er misschien zelf al aan gedacht een (interne) audit uit te voeren. Maar daarvoor moet je tijd en middelen beschikbaar maken, wat niet evident is zonder een impact op je reguliere bedrijfsvoering. Beschikken je medewerkers bovendien wel over de juiste skills om een doorlichting uit te voeren? En kunnen ze door de bestaande gewoontes kijken? Bij het uitbesteden van je audit aan een externe partij, moet je je hierover alvast geen zorgen maken. You do your business, we do your audit.
Na de doorlichting, volgt een auditrapport. Daarmee heb je – zwart op wit – een leidraad van adviezen en verbeterpunten om concreet mee aan de slag te gaan in de maanden die volgen op de audit. Weet je niet meteen hoe eraan te beginnen? Dan begeleiden wij jou met plezier stap voor stap door alle optimalisaties heen. Ga je liever zelf aan de slag? De adviezen zijn concreet genoeg om er zelf je ding mee te doen.
The choice is yours. Ga je voor een grote, algemene audit, zoals een digital maturity audit, waarbij een analyse wordt gemaakt van de weerbaarheid van je bedrijf voor de uitdagingen van morgen? Of kies je voor de specifiekere aanpak, waar je bepaalde onderdelen van je business of kanalen grondig doorlicht?
Naast de algemene marketingaudits en de populairste kanaalaudits zoals SEO, SEA, Google Analytics en social media kanalen, kan je ook andere onderdelen van je marketingstrategie onderwerpen aan een kritische second opinion. Staan je doelgroepen en targeting wel helemaal op punt? Is je e-mailmarketingstrategie effectief genoeg? Is je inzicht in de customer journey van de klant goed? Hoe positioneer je je ten opzichte van je concurrenten? Ook uit deze analyses valt ongetwijfeld veel te leren!
Zeker in tijden van crisis of financiële uitdagingen, is het belangrijk om te evalueren waar je staat. Kleine verbeteringen kunnen een groots effect hebben. Dus is het zonde om in moeilijke tijden die kansen te laten liggen. Bovendien maken de analyses en inzichten je bedrijf weerbaarder voor toekomstige uitdagingen. En, klaar voor je eerste audit?