Artikel
Geschatte leestijd: 4 min.
Share:

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Tags:Employer brandingStrategie

Employer branding is hot. Steeds meer bedrijven willen zich profileren als een aantrekkelijke werkgever naar hun huidige én toekomstige, potentiële medewerkers. En daar zijn enkele goede redenen voor. Zo worden we de laatste jaren geconfronteerd met een schaarste aan sterke kandidaten. Vooral bij IT en technisch geschoolde medewerkers, maar door de aankomende vergrijzing doet dit tekort zich voor bij steeds meer profielen.

Daarnaast kijken generatie Y en millenials op een andere manier naar werk dan de voorgaande generaties. De klassieke, harde voordelen als een competitief loon of een dikke bedrijfswagen overtuigen deze jongere generaties steeds minder. Zij willen vooral een werk dat aansluit bij hun eigen waarden, waarin ze een meerwaarde kunnen betekenen, en met een bedrijfscultuur waarin ze zich kunnen ontplooien.

Bovendien is employer branding een zichzelf versterkend proces. Met een sterk employer brand trek je makkelijker goede sollicitanten aan, waardoor vacatures sneller en goedkoper ingevuld worden.  Deze nieuwe medewerkers vormen vaker een goede fit met de waarden en visie van jouw bedrijf, zullen beter presteren én versterken zo ook weer jouw bedrijfscultuur en dus je employer branding.  Het vergroot tot slot ook de kans dat ze loyaal zijn aan jou als werkgever. Deze hogere retentie kan je veel geld uitsparen. Het rekruteren en opnieuw opleiden van een nieuwe werknemer is vaak immers vele malen duurder dan investeren om je huidige medewerkers gelukkig te houden.

Employer branding loont dus duidelijke de moeite voor een onderneming. Maar hoe ga je er nu concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Start steeds vanuit een analysefase.
Vooraleer je aan de slag gaat met employer branding campagnes, dien je even stil te staan bij je eigen employer story. Wat zijn de waarden en de visie van jouw bedrijf, welke bedrijfscultuur wil je realiseren, waarom ben jij een goede werkgever? Maar ook: welke profielen wil je aantrekken, hoe doen concurrenten aan employer branding? Betrek je medewerkers hierbij via brainstorms of enquêtes. Zij kunnen interessante, aanvullende input geven.

Alle neuzen in dezelfde richting.
Je employer story en waarden schrijf je uit in een Employer Value Proposition (EVP), een soort manifest van jouw bedrijf naar de werknemers toe. Een EVP bevat je bedrijfsvisie en -missie en eventuele voordelen die je aan werknemers biedt. Zo’n EVP zorgt ervoor dat alle medewerkers weten waar het bedrijf voor staat. Bovendien kan je bij elke employer branding campagne afstemmen of de communicatie in overeenstemming is met je EVP.

De interne bedrijfscultuur is bepalend.
Employer branding werkt niet als je eigen medewerkers er niet achter staan en de waarden van het bedrijf niet zelf uitstralen. Voer daarom je Employer Value Proposition uit doorheen alle fasen van de employee journey, vanaf het moment dat een nieuwe medewerker start tot het moment dat iemand het bedrijf opnieuw verlaat.

Denk daarbij aan interactieve workshops rond de waarden van je onderneming zodat je medewerkers meteen ondergedompeld worden in jouw employer story, het stimuleren van de groepsfeer via teamactiviteiten, het delen van successen met elkaar of  het voorzien van een cadeautje bij verjaardagen. Kortom, er zijn talloze mogelijkheden om jouw unieke bedrijfscultuur te realiseren; hou deze echter wel steeds consistent met je EVP.

Speel je eigen werknemers uit.
Zij zijn immers je sterkste assets. Vergeet de cliché stockfoto’s, maar toon je collega’s in social media posts, laat ze meespelen in je nieuwe bedrijfsvideo of interview ze over hun werk en het bedrijf. Ondersteun ook je ambassadeurs die positief communiceren over jouw merk naar de buitenwereld toe via sociale media. Zij maken  je communicatie een stuk authentieker en versterken zo je employer brand.

Employer branding is ook marketing.
Om je employer brand in de markt te zetten, kan je gebruikmaken van alle marketingkanalen, zowel online als offline. Of je je merk nu promoot naar je potentiële klanten of naar potentiële medewerkers, je werkwijze blijft hetzelfde. Denk goed na over je strategie, boodschap en doelgroep en selecteer vervolgens alle relevante kanalen waarmee je je doelgroep kan bereiken.

Employer branding is een continu proces.
Het is niet iets dat je eens een keertje opzet en waar je dan maanden of jaren nooit meer naar hoeft om te kijken. Vanuit je medewerkers en je campagnes krijg je steeds nieuwe input, feedback waarmee je je employer branding kan bijsturen. Employer branding is dus voortdurend in beweging en is iets waar iedereen in het bedrijf – niet enkel HR of marketing – voortdurend aan kan verder werken.

Wil jij ook met employer branding aan de slag en weet je niet goed waar te beginnen? Benieuwd hoe je je bestaande aanpak kan optimaliseren? Bekijk dan zeker onze employer branding pagina!

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Nieuws

News: de uitdagingen voor webtracking van morgen

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer