Artikel
Geschatte leestijd: 4 min.
Share:

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Tags:Employer brandingStrategie

Employer branding is hot. Steeds meer bedrijven willen zich profileren als een aantrekkelijke werkgever naar hun huidige én toekomstige, potentiële medewerkers. En daar zijn enkele goede redenen voor. Zo worden we de laatste jaren geconfronteerd met een schaarste aan sterke kandidaten. Vooral bij IT en technisch geschoolde medewerkers, maar door de aankomende vergrijzing doet dit tekort zich voor bij steeds meer profielen.

Daarnaast kijken generatie Y en millenials op een andere manier naar werk dan de voorgaande generaties. De klassieke, harde voordelen als een competitief loon of een dikke bedrijfswagen overtuigen deze jongere generaties steeds minder. Zij willen vooral een werk dat aansluit bij hun eigen waarden, waarin ze een meerwaarde kunnen betekenen, en met een bedrijfscultuur waarin ze zich kunnen ontplooien.

Bovendien is employer branding een zichzelf versterkend proces. Met een sterk employer brand trek je makkelijker goede sollicitanten aan, waardoor vacatures sneller en goedkoper ingevuld worden.  Deze nieuwe medewerkers vormen vaker een goede fit met de waarden en visie van jouw bedrijf, zullen beter presteren én versterken zo ook weer jouw bedrijfscultuur en dus je employer branding.  Het vergroot tot slot ook de kans dat ze loyaal zijn aan jou als werkgever. Deze hogere retentie kan je veel geld uitsparen. Het rekruteren en opnieuw opleiden van een nieuwe werknemer is vaak immers vele malen duurder dan investeren om je huidige medewerkers gelukkig te houden.

Employer branding loont dus duidelijke de moeite voor een onderneming. Maar hoe ga je er nu concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Start steeds vanuit een analysefase.
Vooraleer je aan de slag gaat met employer branding campagnes, dien je even stil te staan bij je eigen employer story. Wat zijn de waarden en de visie van jouw bedrijf, welke bedrijfscultuur wil je realiseren, waarom ben jij een goede werkgever? Maar ook: welke profielen wil je aantrekken, hoe doen concurrenten aan employer branding? Betrek je medewerkers hierbij via brainstorms of enquêtes. Zij kunnen interessante, aanvullende input geven.

Alle neuzen in dezelfde richting.
Je employer story en waarden schrijf je uit in een Employer Value Proposition (EVP), een soort manifest van jouw bedrijf naar de werknemers toe. Een EVP bevat je bedrijfsvisie en -missie en eventuele voordelen die je aan werknemers biedt. Zo’n EVP zorgt ervoor dat alle medewerkers weten waar het bedrijf voor staat. Bovendien kan je bij elke employer branding campagne afstemmen of de communicatie in overeenstemming is met je EVP.

De interne bedrijfscultuur is bepalend.
Employer branding werkt niet als je eigen medewerkers er niet achter staan en de waarden van het bedrijf niet zelf uitstralen. Voer daarom je Employer Value Proposition uit doorheen alle fasen van de employee journey, vanaf het moment dat een nieuwe medewerker start tot het moment dat iemand het bedrijf opnieuw verlaat.

Denk daarbij aan interactieve workshops rond de waarden van je onderneming zodat je medewerkers meteen ondergedompeld worden in jouw employer story, het stimuleren van de groepsfeer via teamactiviteiten, het delen van successen met elkaar of  het voorzien van een cadeautje bij verjaardagen. Kortom, er zijn talloze mogelijkheden om jouw unieke bedrijfscultuur te realiseren; hou deze echter wel steeds consistent met je EVP.

Speel je eigen werknemers uit.
Zij zijn immers je sterkste assets. Vergeet de cliché stockfoto’s, maar toon je collega’s in social media posts, laat ze meespelen in je nieuwe bedrijfsvideo of interview ze over hun werk en het bedrijf. Ondersteun ook je ambassadeurs die positief communiceren over jouw merk naar de buitenwereld toe via sociale media. Zij maken  je communicatie een stuk authentieker en versterken zo je employer brand.

Employer branding is ook marketing.
Om je employer brand in de markt te zetten, kan je gebruikmaken van alle marketingkanalen, zowel online als offline. Of je je merk nu promoot naar je potentiële klanten of naar potentiële medewerkers, je werkwijze blijft hetzelfde. Denk goed na over je strategie, boodschap en doelgroep en selecteer vervolgens alle relevante kanalen waarmee je je doelgroep kan bereiken.

Employer branding is een continu proces.
Het is niet iets dat je eens een keertje opzet en waar je dan maanden of jaren nooit meer naar hoeft om te kijken. Vanuit je medewerkers en je campagnes krijg je steeds nieuwe input, feedback waarmee je je employer branding kan bijsturen. Employer branding is dus voortdurend in beweging en is iets waar iedereen in het bedrijf – niet enkel HR of marketing – voortdurend aan kan verder werken.

Wil jij ook met employer branding aan de slag en weet je niet goed waar te beginnen? Benieuwd hoe je je bestaande aanpak kan optimaliseren? Bekijk dan zeker onze employer branding pagina!

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Artikel

Wat je moet weten over de impact van iOS 14 op Facebook advertising

Privacy, veiligheid en het afschermen en beperken van gebruikersdata. Daar draait het allemaal om bij de laatste iOS update van Apple. Maar waarop heeft het impact en wat kan je nu al ondernemen?

Lees artikel
Webinar

Webinar: Waarom micromoments mapping essentieel is voor jouw contentstrategie.

Micromoments mapping: elke stap, vanaf het prille begin van een klantenjourney tot de aankoop en tot het moment dat je klant een ambassadeur wordt. Die stappen vormen de perfecte basis voor een succesvolle customer...

Lees meer
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Artikel

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij.

Lees artikel
Artikel

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als de geschikte potentiële werknemers aan.

Lees artikel
Nieuws

News: social nieuwtjes voor november

Wij lichten je graag de belangrijkste updates toe. In november valt er wat te vertellen over Pinterest, Instagram en Meta Ads Manager.

Lees meer
Nieuws

News: ken jij de vernieuwde Google My Business al?

Google neemt z'n locale search-troef Google My Business onder handen. Benieuwd naar wat die update precies inhoudt? We got you covered.

Lees meer
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: programmatic advertising

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over Programmatic Advertising? Je vindt ze hier!

Lees meer
Nieuws

News: opgelet met onpersoonlijke Facebookprofielen

Is jouw bedrijfspagina op Facebook opgemaakt met je algemene info-mailadres? Dan kan je problemen ondervinden.

Lees meer
Nieuws

News: de uitdagingen voor webtracking van morgen

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel
Artikel

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

We hebben wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar. Bekijk onze inzichten in het veranderde consumentengedrag en een aantal learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

Lees artikel
Nieuws

News: SEA gamechangers voor 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Engine Advertising.

Lees meer
Webinar

Webinar: Het pad richting digital maturity. Data-evoluties en oplossingen doorgrond.

We kaderen de data-issues waarmee we geconfronteerd worden en bieden een concreet framework om de juiste beslissingen te kunnen nemen richting digital maturity

Lees meer
Webinar

Webinar: Blijf ook in 2021 scoren in Google

Ben jij al mee met de aankomende Core Updates van Google? Op 1 april vertellen onze SEO-experten jou er alles over tijdens een gratis webinar. Registreer je en ontdek hoe je jouw website kan...

Lees meer
Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Webinar

Webinar: Programmatic advertising: doelgericht adverteren op premium kanalen voor ieders budget.

Programmatic advertising, is het voor jou ook nog steeds een mysterie wat dat precies inhoudt? Wij gaan dat ophelderen voor jou! Onze experts vertellen je graag in verstaanbare mensentaal uit wat het precies is....

Lees meer
Artikel

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Wat haal je concreet je data? En ken je je doelgroep goed? Een essentieel onderdeel van je marketingstrategie.

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: data-evoluties en oplossingen doorgrond

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over nakende data-evoluties en bijhorende oplossingen zijn hier verzameld.

Lees meer
Nieuws

News: Google zoekt de gulden middenweg

Google Analytics voldoet niet aan de GDPR-regulering die in Europa geldt. Nu is er een diplomatisch antwoord: Europese servers.

Lees meer
Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Nieuws

News: het SEO-speelveld wordt helemaal omgegooid in 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Enginge Optimization.

Lees meer
Artikel

An audit a year, keeps your business pioneer

Maak je bedrijf weerbaar en klaar voor digitale uitdagingen. Een audit geeft je de juiste inzichten en definieert een duidelijke groeirichting.

Lees artikel
Nieuws

News: is Google Analytics illegaal?

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Artikel

Van klant tot brand ambassador

Wil jij ook een leger enthousiaste, trouwe klanten die niets dan lovende woorden over jouw merk verkondigen? Deze 9 tips zetten je al een eind op weg!

Lees artikel
Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Artikel

Upgrade your brand: de fundamenten van online marketing

Een grondige kennis van je doelgroep, dat is de basis van sterke marketing. Zo ga je aan de slag met performance marketing.

Lees artikel
Nieuws

News: wat mag je verwachten in 2023 voor social media?

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we dit jaar mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor social media.

Lees meer
Webinar

Webinar: geen sterke strategische aanpak zonder juiste data- en doelgroepkennis

De juiste data en kennis van jouw doelgroep vormen de basis voor een strak strategisch plan en je kan jouw marketing veel gerichter sturen. Tijdens een hands-on webinar lichten de experten toe hoe je...

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees meer
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Artikel

Is zoekmachine-marketing dood? Hoe je als bedrijf de zoeker blijft bereiken met de opkomst van generatieve AI en sociale media als nieuwe zoekkanalen

Innovation manager Maarten Clochet kroop in zijn pen voor een opiniestuk over de veranderende markt en hoe je je als bedrijf wapent voor de toekomst, waar de weg naar het hart van zoekende gebruiker...

Lees artikel
Artikel

OMconference: duurzaamheid is here to stay

OMconference pakt dit jaar uit met thema duurzame marketing. Waarom is dat zo en wat houdt dat precies in? Wel, dat lees je hier!

Lees artikel
Artikel

Google for Jobs = matchmaker voor vacatures

Nieuwe jobopportuniteiten vinden was nog nooit zo eenvoudig! Google for Jobs doet het zoekwerk voor jou. Maar ook als bedrijf kan dit zeer interessant zijn.

Lees artikel
Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel
Artikel

OMcollective goes BUMP

Ons creatief studioteam trok naar het BUMP Festival in Kortrijk. Een overzicht van de sprekers en inzichten die het meeste zijn bijgebleven.

Lees artikel
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel