Artikel
Geschatte leestijd: 10 min.
Share:

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Tags:Google Core UpdateseaSEOWebsite optimalisatie

In de marketingwereld kan je de term SEO onmogelijk missen. En maar goed ook! Search Engine Optimization is dé manier om je website te laten scoren in Google. Da’s belangrijk om publiek naar jouw product, dienst of service te trekken en zo conversies binnen te halen. Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij. 

SEO explained

SEO of Search Engine Optimization kennen we in het Nederlands als zoekmachineoptimalisatie. Onder één noemer vatten wat dat inhoudt, gaat moeilijk. In feite verwijst SEO naar een reeks van technieken en strategieën die je kan toepassen op jouw webcontent. Ze zorgen ervoor dat je website bovenaan verschijnt in de zoekresultatenpagina van Google. Niet mis, als je bedenkt dat zo’n 60 procent van de zoekers klikt op één van de eerste drie resultaten die ze te zien krijgen. 

Om goed te scoren in Google moet je vooral relevante en kwalitatieve webcontent voorzien. Inzetten op de juiste zoekwoorden, een gepaste title en meta-description bedenken en een gestructureerde sitemap schrijven zijn alvast een goed beginpunt. Door rekening te houden met de verschillende SEO-parameters wijs je Google de weg doorheen de wirwar van webpagina’s. 

SEO helpt je jouw doelen te bereiken. Niet alleen genereer je meer verkeer richting je site, maar je slaagt er ook in betere relaties op te bouwen met je doelgroep en de customer experience te verbeteren. Als mensen jouw site ervaren als een aangename plek waar al hun vragen beantwoord worden, is de kans dat Google jouw pagina bovenaan plaatst in de SERP (Search Engine Result Page) een pak groter. En dat kan je sales een mooie boost geven. Win-win! 

SEO vs. SEA

Een andere populaire term die vaak hand in hand gaat met SEO, is SEA of Search Engine Advertising. Ook bij SEA bestaat het doel erin om jouw website zo hoog mogelijk te laten ranken in Google. Bij SEA betaal je echter voor de resultaten, terwijl je bij SEO probeert om op een organische manier je plaatsje te bemachtigen. 

SEA heeft verschillende voordelen. Zo krijg je de resultaten bijvoorbeeld direct te zien, terwijl het bij SEO soms weken tot maanden duurt om vooruitgang te boeken. Daarnaast kan Google je meer informatie verschaffen bij SEA dan bij organisch verkregen resultaten. Zo zal je bij SEA gemakkelijker kunnen nagaan op welke keywords je conversies binnenhaalt en hoeveel je betaalt per klik. Tot slot ben je er bij SEA zeker van dat iedereen jouw pagina ziet passeren. Omdat je betaalt, verschijnt jouw pagina sneller tussen de eerste vier zoekresultaten en zijn mensen geneigd erop te klikken. 

Het nadeel van SEA? Je kan die hoge positie enkel behouden door te betalen én meer te bieden dan je concurrenten. Daarom zet je beter in op zowel SEA als SEO. Door een goed evenwicht tussen de twee te bewaren, is de kans groter dat je op lange termijn een mooie ranking blijft behouden. Met de informatie die SEA je oplevert, kan je jouw SEO-strategie optimaliseren. En die strategie zorgt er dan weer voor dat je langdurig blijft genieten van het resultaat. Blijf wel aandachtig en weet dat SEO een werkje van lange adem is. Een pagina die op het ene moment goed scoort, kan enkele weken of maanden later plots minder sterke resultaten neerzetten. Hou het zoekvolume van zoekwoorden goed in de gaten en optimaliseer je website regelmatig op zowel inhoud als structuur. 

Google Core Update 2021

Google wordt elke dag slimmer en dat zal je geweten hebben. Om jouw pagina’s up and running te houden is het geen slecht plan de core updates van Google in de gaten te houden. Die geven je inzichten in hoe het algoritme van de zoekmachine te werk gaat bij het kwalificeren van jouw webpagina’s. De volgende update over de Core Web Vitals staat gepland in mei 2021. De Core Web Vitals zijn de graadmeters van Google om te bepalen of je website een positieve ervaring biedt. Heeft je website een slechte laadsnelheid of is de pagina niet optimaal in (visueel) gebruik? Dan heb je nog net voldoende tijd om er verandering in te brengen! 

Opgelet: het optimaliseren van je page experience alleen zal geen wonderen verrichten. Het algemene SEO-motto luidt niet zomaar content is king. De inhoud van je pagina’s moet ook relevant zijn én blijven. Om een goed positie te behouden in Google moet je de juiste balans zien te vinden tussen UX, SEO, IT én goede, relevante copy. 

Maar, hoe kan je je als bedrijf nu al voorbereiden en de nodige stappen zetten om jouw website te laten voldoen aan die nieuwe vereisten? Vragen waarop de SEO-experten van OMcollective je een duidelijk antwoord geven tijdens de gratis webinar op 1 april om 11u.  Schuif mee aan de virtuele tafel om de webinar te volgen en live jouw vragen te stellen.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Artikel

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees artikel
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Artikel

Gratis webinar: Blijf ook in 2021 scoren in Google

Ben jij al mee met de aankomende Core Updates van Google? Op 1 april vertellen onze SEO-experten jou er alles over tijdens een gratis webinar. Registreer je en ontdek hoe je jouw website kan...

Lees artikel
Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel
Artikel

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

We hebben wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar. Bekijk onze inzichten in het veranderde consumentengedrag en een aantal learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

Lees artikel
Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Artikel

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!

Lees artikel
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Artikel

Wat je moet weten over de impact van iOS 14 op Facebook advertising

Privacy, veiligheid en het afschermen en beperken van gebruikersdata. Daar draait het allemaal om bij de laatste iOS update van Apple. Maar waarop heeft het impact en wat kan je nu al ondernemen?

Lees artikel
Artikel

Google for Jobs = matchmaker voor vacatures

Nieuwe jobopportuniteiten vinden was nog nooit zo eenvoudig! Google for Jobs doet het zoekwerk voor jou. Maar ook als bedrijf kan dit zeer interessant zijn.

Lees artikel
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Artikel

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als de geschikte potentiële werknemers aan.

Lees artikel
Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Artikel

An audit a year, keeps your business pioneer

Maak je bedrijf weerbaar en klaar voor digitale uitdagingen. Een audit geeft je de juiste inzichten en definieert een duidelijke groeirichting.

Lees artikel
Artikel

Van klant tot brand ambassador

Wil jij ook een leger enthousiaste, trouwe klanten die niets dan lovende woorden over jouw merk verkondigen? Deze 9 tips zetten je al een eind op weg!

Lees artikel
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel
Artikel

Upgrade your brand: de fundamenten van online marketing

Een grondige kennis van je doelgroep, dat is de basis van sterke marketing. Zo ga je aan de slag met performance marketing.

Lees artikel
Artikel

Gratis webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees artikel
Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel