Artikel
Geschatte leestijd: 10 min.
Share:

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Tags:Google Core UpdateseaSEOWebsite optimalisatie

In de marketingwereld kan je de term SEO onmogelijk missen. En maar goed ook! Search Engine Optimization is dé manier om je website te laten scoren in Google. Da’s belangrijk om publiek naar jouw product, dienst of service te trekken en zo conversies binnen te halen. Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij. 

SEO explained

SEO of Search Engine Optimization kennen we in het Nederlands als zoekmachineoptimalisatie. Onder één noemer vatten wat dat inhoudt, gaat moeilijk. In feite verwijst SEO naar een reeks van technieken en strategieën die je kan toepassen op jouw webcontent. Ze zorgen ervoor dat je website bovenaan verschijnt in de zoekresultatenpagina van Google. Niet mis, als je bedenkt dat zo’n 60 procent van de zoekers klikt op één van de eerste drie resultaten die ze te zien krijgen. 

Om goed te scoren in Google moet je vooral relevante en kwalitatieve webcontent voorzien. Inzetten op de juiste zoekwoorden, een gepaste title en meta-description bedenken en een gestructureerde sitemap schrijven zijn alvast een goed beginpunt. Door rekening te houden met de verschillende SEO-parameters wijs je Google de weg doorheen de wirwar van webpagina’s. 

SEO helpt je jouw doelen te bereiken. Niet alleen genereer je meer verkeer richting je site, maar je slaagt er ook in betere relaties op te bouwen met je doelgroep en de customer experience te verbeteren. Als mensen jouw site ervaren als een aangename plek waar al hun vragen beantwoord worden, is de kans dat Google jouw pagina bovenaan plaatst in de SERP (Search Engine Result Page) een pak groter. En dat kan je sales een mooie boost geven. Win-win! 

SEO vs. SEA

Een andere populaire term die vaak hand in hand gaat met SEO, is SEA of Search Engine Advertising. Ook bij SEA bestaat het doel erin om jouw website zo hoog mogelijk te laten ranken in Google. Bij SEA betaal je echter voor de resultaten, terwijl je bij SEO probeert om op een organische manier je plaatsje te bemachtigen. 

SEA heeft verschillende voordelen. Zo krijg je de resultaten bijvoorbeeld direct te zien, terwijl het bij SEO soms weken tot maanden duurt om vooruitgang te boeken. Daarnaast kan Google je meer informatie verschaffen bij SEA dan bij organisch verkregen resultaten. Zo zal je bij SEA gemakkelijker kunnen nagaan op welke keywords je conversies binnenhaalt en hoeveel je betaalt per klik. Tot slot ben je er bij SEA zeker van dat iedereen jouw pagina ziet passeren. Omdat je betaalt, verschijnt jouw pagina sneller tussen de eerste vier zoekresultaten en zijn mensen geneigd erop te klikken. 

Het nadeel van SEA? Je kan die hoge positie enkel behouden door te betalen én meer te bieden dan je concurrenten. Daarom zet je beter in op zowel SEA als SEO. Door een goed evenwicht tussen de twee te bewaren, is de kans groter dat je op lange termijn een mooie ranking blijft behouden. Met de informatie die SEA je oplevert, kan je jouw SEO-strategie optimaliseren. En die strategie zorgt er dan weer voor dat je langdurig blijft genieten van het resultaat. Blijf wel aandachtig en weet dat SEO een werkje van lange adem is. Een pagina die op het ene moment goed scoort, kan enkele weken of maanden later plots minder sterke resultaten neerzetten. Hou het zoekvolume van zoekwoorden goed in de gaten en optimaliseer je website regelmatig op zowel inhoud als structuur. 

Google Core Update 2021

Google wordt elke dag slimmer en dat zal je geweten hebben. Om jouw pagina’s up and running te houden is het geen slecht plan de core updates van Google in de gaten te houden. Die geven je inzichten in hoe het algoritme van de zoekmachine te werk gaat bij het kwalificeren van jouw webpagina’s. De volgende update over de Core Web Vitals staat gepland in mei 2021. De Core Web Vitals zijn de graadmeters van Google om te bepalen of je website een positieve ervaring biedt. Heeft je website een slechte laadsnelheid of is de pagina niet optimaal in (visueel) gebruik? Dan heb je nog net voldoende tijd om er verandering in te brengen! 

Opgelet: het optimaliseren van je page experience alleen zal geen wonderen verrichten. Het algemene SEO-motto luidt niet zomaar content is king. De inhoud van je pagina’s moet ook relevant zijn én blijven. Om een goed positie te behouden in Google moet je de juiste balans zien te vinden tussen UX, SEO, IT én goede, relevante copy. 

Maar, hoe kan je je als bedrijf nu al voorbereiden en de nodige stappen zetten om jouw website te laten voldoen aan die nieuwe vereisten? Vragen waarop de SEO-experten van OMcollective je een duidelijk antwoord geven tijdens de gratis webinar op 1 april om 11u.  Schuif mee aan de virtuele tafel om de webinar te volgen en live jouw vragen te stellen.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Nieuws

News: ken jij de vernieuwde Google My Business al?

Google neemt z'n locale search-troef Google My Business onder handen. Benieuwd naar wat die update precies inhoudt? We got you covered.

Lees meer
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Nieuws

News: de uitdagingen voor webtracking van morgen

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Webinar

Webinar: Waarom micromoments mapping essentieel is voor jouw contentstrategie.

Micromoments mapping: elke stap, vanaf het prille begin van een klantenjourney tot de aankoop en tot het moment dat je klant een ambassadeur wordt. Die stappen vormen de perfecte basis voor een succesvolle customer...

Lees meer
Artikel

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Wat haal je concreet je data? En ken je je doelgroep goed? Een essentieel onderdeel van je marketingstrategie.

Lees artikel
Nieuws

Datatrends voor 2024

Data is en blijft een hot topic. Waar moet jij in 2024 mee bezig zijn op vlak van data? Expert Merlijn vertelt het je hier.

Lees meer
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel
Blog

Een strategische blik op je marketingaanpak

Digital marketing strategist Tijs werpt een blik op 2024.

Lees meer
Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Artikel

Van klant tot brand ambassador

Wil jij ook een leger enthousiaste, trouwe klanten die niets dan lovende woorden over jouw merk verkondigen? Deze 9 tips zetten je al een eind op weg!

Lees artikel
Artikel

Is zoekmachine-marketing dood? Hoe je als bedrijf de zoeker blijft bereiken met de opkomst van generatieve AI en sociale media als nieuwe zoekkanalen

Innovation manager Maarten Clochet kroop in zijn pen voor een opiniestuk over de veranderende markt en hoe je je als bedrijf wapent voor de toekomst, waar de weg naar het hart van zoekende gebruiker...

Lees artikel
Nieuws

News: opgelet met onpersoonlijke Facebookprofielen

Is jouw bedrijfspagina op Facebook opgemaakt met je algemene info-mailadres? Dan kan je problemen ondervinden.

Lees meer
Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Artikel

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als de geschikte potentiële werknemers aan.

Lees artikel
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Nieuws

News: spring op de future-proof kar van performance max

De richting van Google voor de toekomst wordt steeds duidelijker: performance max is the way to go. Hoe ga je daar best mee om?

Lees meer
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Nieuws

News: Core Web Vitals INP-problemen gevonden op je site

Google gaat vanaf maart 2024 FID vervangen door INP ... "Wat door wat?", vraagt elk normaal mens zich dan af. Daarom hier een beetje extra uitleg.

Lees meer
Nieuws

News: het SEO-speelveld wordt helemaal omgegooid in 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Enginge Optimization.

Lees meer
Nieuws

SEO trends voor 2024

In 2024 zullen we in SEO een interessante samensmelting van nieuwe trends en tijdloze principes zien. SEO-expert Pieter geeft zijn kijk.

Lees meer
Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel
Artikel

An audit a year, keeps your business pioneer

Maak je bedrijf weerbaar en klaar voor digitale uitdagingen. Een audit geeft je de juiste inzichten en definieert een duidelijke groeirichting.

Lees artikel
Nieuws

Social media trends voor 2024

Waar mag je je in 2024 aan verwachten in social media? Ontdek alle trends volgens ons social media expertiseteam.

Lees meer
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: programmatic advertising

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over Programmatic Advertising? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

Upgrade your brand: de fundamenten van online marketing

Een grondige kennis van je doelgroep, dat is de basis van sterke marketing. Zo ga je aan de slag met performance marketing.

Lees artikel
Artikel

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

We hebben wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar. Bekijk onze inzichten in het veranderde consumentengedrag en een aantal learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer
Artikel

OMcollective goes BUMP

Ons creatief studioteam trok naar het BUMP Festival in Kortrijk. Een overzicht van de sprekers en inzichten die het meeste zijn bijgebleven.

Lees artikel
Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel
Nieuws

News: Google zoekt de gulden middenweg

Google Analytics voldoet niet aan de GDPR-regulering die in Europa geldt. Nu is er een diplomatisch antwoord: Europese servers.

Lees meer
Nieuws