3 december 2024
Ook op vlak van data staat de evolutie niet stil. Voor 2025 voorspelt ons expertenteam een kat-en-muisspel, something big happening in browserland, de opkomst van data lakes en (zou het?) consent mode V3. Lees onze data trendblog.
Nu server side opstaat kunnen browser extensies geen verbindingen meer blokkeren tussen onze websites en GA4, toch? Toch wel. De volgende stap van advertentie- en tracking blockers is om in plaats van individuele requests te gaan blokkeren, de volledige Google Tag Manager code tegen te houden (door een bepaald script met de naam gtm.js actief te gaan blokkeren). Dat is niet alleen een issue voor de volledige webtracking, maar ook structured data die mogelijks in je website zit, wordt daardoor niet meer ingeladen.
Het gaat een trend worden om de naam van dit .js bestand te gaan herverpakken onder een andere naam om de blacklists te slim af te zijn. ‘gtm.js’ zal er zeker instaan, maar ‘omcollective.js’ vast niet. Op die manier blijft je tracking op de website staan, en blijf je er inzichten uit halen.
Wat in augustus 2024 begon als een eerste veroordeling, heeft intussen verder vorm gekregen. Google werd veroordeeld omdat het een monopolie heeft op de online zoekmarkt. Het zou dus kunnen dat Google hun browseractiviteiten (Chrome) zal moeten afscheuren van de groep om monopolie tegen te gaan.
Google zal zich echter niet zo snel gewonnen geven, aangezien ze momenteel miljarden winst maken doordat ze in de VS ongeveer 90% van de online zoekmarkt vertegenwoordigen.
Veel gebruikersdata zit momenteel ‘vast’ binnen aparte tools zoals GA4, LinkedIn of een ander betalend of niet-betalend platform. Als we deze willen consolideren en hier de best mogelijke inzichten uit willen halen, zoals het verzamelen van al die input en bundelen tot een doelgroep, kan je best gebruik maken van een data lake. Het grote voordeel? Je moet niet in elk kanaal apart diezelfde analyse gaan maken. De inzichten die je hieruit kan verwerven zijn waardevoller omdat ze overkoepelend alle beschikbare data meenemen. Je analyse is accurater én kwalitatiever.
BigQuery is één zo’n voorbeeld van een data lake. Dankzij BigQuery kan je bijvoorbeeld een overzicht maken van de totale kosten en de totale opbrengst van je volledige marketinginspanning over alle kanalen. Zeer interessant om na te gaan wat je best presterende kanalen zijn, waar je best budget kan snoeien of nieuwe marketingmaterialen zou moeten gebruiken.
Please no … Afgelopen jaar hebben we met het OMcollective datateam heel hard gewerkt om consent mode V2 voor elke klant correct op te zetten. Helemaal volgens de regels van de kunst, conform de DMA-richtlijnen. We hopen dan ook vurig dat er in 2025 géén consent mode V3 aankomt. Maar je weet nooit natuurlijk, Google is en blijft Google … We zijn wél erg nieuwsgierig naar welke nieuwigheden er dan in de plaats op ons pad zullen komen in 2025. En dat zullen er zeker een hoop zijn! Exciting times to be alive & to be working in data!
In 2024 deden we ook voorspellingen over trends in data. We nemen even de tijd om terug te blikken op onze voorspellingen van toen, en hoe het effectief gelopen is.
Consent mode V2
Hier was heel veel om te doen het voorbije jaar. Consent mode V2 werd verplicht door Google. Was je niet in orde? Dan viel je data stil in GA4.
Bij OMcollective hebben we dit zeer ernstig genomen met een doorgedreven aanpak en in orde gebracht voor al onze klanten door middel van kennisgeving en strategische aanpak. Met dank aan een ons geoliede machine, het datateam.
Coobiebanners meten juister dan voorheen
Een trend die we hadden opgemerkt is onjuiste data in GA4 als gevolg van een verkeerd ingestelde cookiebanner. Te vaak worden cookiebanners en de bijbehorende logica niet correct geconfigureerd, wat leidt tot een sterk vertekend beeld in je metingen. In 2024 hebben we dit probleem aangepakt, vaak in combinatie met Consent Mode V2.
Server side tracking
Server side tracking krijgt steeds meer tractie. Maar het is pas nuttig om op te zetten als je effectief iets met de data gaat doen. Als het is om een indicatie te krijgen of er nu maand-over-maand meer of minder verkeer op de site komt, lijkt het voorlopig toch nog nuttiger om andere zaken prio te geven.
Betere predictive models & patroonherkenning
Dit zat in 2023 in principe al in enkele tools ingebouwd. Hier hebben we het afgelopen jaar eigenlijk weinig vooruitgang in gezien. Ook met betrekking tot AI zien we weinig impact op hoe webtracking verloopt. Wat we wel kunnen zeggen is dat we nu een pak sneller reguliere expressies kunnen maken dankzij tools zoals ChatGPT, waardoor we sneller dan vroeger onze webtracking setup binnen Google Tag Manager kunnen opzetten. Dus toch iets van positieve effecten hier.
Ontdek onze andere artikels. In elk domein geeft een OMcollective-expert zijn visie op de trends voor volgend jaar.