Artikel
Geschatte leestijd: 7 min.
Share:

Upgrade your brand: de fundamenten van online marketing

Tags:AdvertisingMarketingperformanceStrategie

Een goed begin is het halve werk. Dat weet iedereen, maar hou jij er voldoende rekening mee? Bij het uitbouwen van een (online) brand wordt vaak enkel gekeken naar de resultaten: leads, leads en nog eens leads. Uiteraard is het belangrijk om die in het oog te houden, maar de basis van een goed draaiende business ligt vooral bij een grondige kennis van je doelgroep en de marketingfunnel. In de run naar succes worden de basics van online marketing al eens over het hoofd gezien. Daarom lijsten we hieronder een paar cruciale elementen voor je op.

Know your target audience 

Ken je doelgroep. Deze (schijnbaar) simpele stelling maakt of kraakt jouw online business en campagnes. Het is van vitaal belang om bij elke stap die je zet het juiste publiek voor ogen te houden. Wie zijn ze, wat vinden ze relevant en hoe overtuig je hen van jouw product, service of merk? Het zijn maar enkele van de vragen die de invulling van je campagnes moeten sturen. Spendeer voldoende tijd aan het doorspitten van bezoekersprofielen en maak een grondige analyse van alle beschikbare gegevens. Door je targeting scherp te stellen vermijd je waste in je campagnes en garandeer je betere resultaten.

Loop niet op de zaken vooruit: respecteer de customer journey

De weg die een potentiële klant aflegt is soms lang en gefaseerd. Vooraleer iemand overgaat tot de aankoop van je product of service, moet die persoon jouw brand, je aanbod en je troeven leren kennen. Ga dus niet aan de slag vooraleer je volledige customer journey in kaart is gebracht. Niks frustrerender dan een slecht lopende campagne wegens onvolledig researchwerk, toch? 

Zo ga je aan de slag

  • See: Creëer awareness rondom je merk of product. Wie ben je en wat doe je? En waarin verschil je van de concurrentie?
  • Think: Geef de potentiële klant food for thought. Waarom moet hij/zij de aankoop van je product of het gebruik van jouw service overwegen? Overtuig hem/haar van de meerwaarde!
  • Do: De aankoop vindt plaats, je service wordt gebruikt. Een campagne in deze fase legt de focus op die lead écht over de streep trekken.
  • Care: Eens je een klant binnen hebt gehaald, wil je die natuurlijk ook behouden – denk aan je customer lifetime value, mogelijke upsells of cross-selling. In deze laatste fase toon je dat je begaan bent met de klant, ook na de aankoop. Bovendien kost het je minder tijd, moeite én geld om een herhaalaankoop te realiseren dan een nieuwe klant te overtuigen.

Zoals je merkt vergt het opvolgen van dit framework wel wat inspanning, maar het levert ook heel wat op. Campagnes opstarten zonder rekening te houden met de verschillende fases die hierboven aan bod komen, raden we sterk af. Door stappen over te slaan loop je potentiële klanten mis, frustreer je mensen met boodschappen die op dat moment niet relevant zijn voor hen en neem je een minder betrokken houding aan. Laat zien dat je geeft om je publiek en reik hen de hand waar nodig.

Performance marketing: meten is weten!

Performance marketing, what’s in a name? Hiermee focus je je marketinginspanningen op activiteiten die direct leiden tot meetbare resultaten: aankopen, leads, downloads, clicks. Performance campagnes worden bijgestuurd op basis van data en resultaten.

De belangrijkste variabelen om de sterktes en zwaktes van je performance campagne af te toetsen? Dat zijn de Key Performance Indicators (KPI’s). Deze variabelen zijn meetbaar en tonen aan waar het schoentje wringt bij bepaalde campagnes en/of je algemene werking. Betrek ze dus zeker en vast bij analyses, rapportages en het in kaart brengen van je doelen. 

Iedere onderneming legt de nadruk op zaken die voor hen het meest essentieel zijn. Toch zijn er enkele algemene prestatie-indicatoren die voor wie dan ook een waardevolle maatstaf vormen.

  • CTR: de Click Through Rate of doorklikratio verwijst naar het aantal keer dat iemand een advertentie of pagina van jouw onderneming heeft aangeklikt, ten opzichte van het aantal weergaves. Toets de CTR van je campagnes af aan sectorgemiddelden en kanaalgemiddelden, maar ook aan je andere lopende campagnes. Evalueer of je CTR goed of slecht is en stuur bij waar nodig.
  • ROI: ROI verwijst naar je Return On Investment; letterlijk wat je terugkrijgt van je investering. De ROI is relevant om te bepalen hoe waardevol een investering is of kan zijn en vertelt je ook meteen of je werk loont. Dit cijfer moet dus zeker positief zijn, anders kost de campagne je meer dan dat ze je opbrengt.
  • Conversieratio: conversies verwijzen naar het percentage van bezoekers dat overgaat tot (trans)acties op je website. Dat kan een aankoop op  een webwinkel zijn, een ingevuld contactformulier, een whitepaper- of brochuredownload … Dat is afhankelijk van de sector waarin je je bevindt. De conversies worden in verhouding gebracht tot het aantal mensen dat je advertentie gezien heeft en erop klikte.  Heb je een laag conversiepercentage, maar een goede CTR? Dan nodigt jouw website of webshop te weinig uit tot conversie. Een aanpassing van je strategie, UX en webcopy kan hier wonderen doen!

Het bijhouden van deze en andere data is zéér interessant om het pad richting je doelen te optimaliseren. Bij slechte cijfers ga je op zoek naar verbeterpunten, maar ook bij goede resultaten streef je best naar optimalisatiemogelijkheden. De marketingwereld staat nooit stil en je doelgroep en websitebezoekers evolueren constant. Blijf meedenken met je publiek en hou je doel(en) voor ogen. Zo blijf je altijd on top of your game.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Webinar

Webinar: Waarom micromoments mapping essentieel is voor jouw contentstrategie.

Micromoments mapping: elke stap, vanaf het prille begin van een klantenjourney tot de aankoop en tot het moment dat je klant een ambassadeur wordt. Die stappen vormen de perfecte basis voor een succesvolle customer...

Lees meer
Nieuws

News: Core Web Vitals INP-problemen gevonden op je site

Google gaat vanaf maart 2024 FID vervangen door INP ... "Wat door wat?", vraagt elk normaal mens zich dan af. Daarom hier een beetje extra uitleg.

Lees meer
Nieuws

News: SEA gamechangers voor 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Engine Advertising.

Lees meer
Nieuws

News: Google zoekt de gulden middenweg

Google Analytics voldoet niet aan de GDPR-regulering die in Europa geldt. Nu is er een diplomatisch antwoord: Europese servers.

Lees meer
Blog

Een strategische blik op je marketingaanpak

Digital marketing strategist Tijs werpt een blik op 2024.

Lees meer
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Nieuws

SEO trends voor 2024

In 2024 zullen we in SEO een interessante samensmelting van nieuwe trends en tijdloze principes zien. SEO-expert Pieter geeft zijn kijk.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: data-evoluties en oplossingen doorgrond

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over nakende data-evoluties en bijhorende oplossingen zijn hier verzameld.

Lees meer
Artikel

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

We hebben wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar. Bekijk onze inzichten in het veranderde consumentengedrag en een aantal learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

Lees artikel
Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Nieuws

News: ken jij de vernieuwde Google My Business al?

Google neemt z'n locale search-troef Google My Business onder handen. Benieuwd naar wat die update precies inhoudt? We got you covered.

Lees meer
Artikel

Is zoekmachine-marketing dood? Hoe je als bedrijf de zoeker blijft bereiken met de opkomst van generatieve AI en sociale media als nieuwe zoekkanalen

Innovation manager Maarten Clochet kroop in zijn pen voor een opiniestuk over de veranderende markt en hoe je je als bedrijf wapent voor de toekomst, waar de weg naar het hart van zoekende gebruiker...

Lees artikel
Webinar

Webinar: Programmatic advertising: doelgericht adverteren op premium kanalen voor ieders budget.

Programmatic advertising, is het voor jou ook nog steeds een mysterie wat dat precies inhoudt? Wij gaan dat ophelderen voor jou! Onze experts vertellen je graag in verstaanbare mensentaal uit wat het precies is....

Lees meer
Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel
Webinar

Webinar: Het pad richting digital maturity. Data-evoluties en oplossingen doorgrond.

We kaderen de data-issues waarmee we geconfronteerd worden en bieden een concreet framework om de juiste beslissingen te kunnen nemen richting digital maturity

Lees meer
Nieuws

Social media trends voor 2024

Waar mag je je in 2024 aan verwachten in social media? Ontdek alle trends volgens ons social media expertiseteam.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees meer
Nieuws

News: social nieuwtjes voor november

Wij lichten je graag de belangrijkste updates toe. In november valt er wat te vertellen over Pinterest, Instagram en Meta Ads Manager.

Lees meer
Nieuws

News: consent mode V2 wordt verplicht door Google vanaf maart 2024

Wat is Google consent mode V2, waarom zou je het gebruiken, waarom moet je er nú mee aan de slag en wat gebeurt er als je dat niet doet.

Lees meer
Artikel

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als de geschikte potentiële werknemers aan.

Lees artikel
Nieuws

News: is Google Analytics illegaal?

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Nieuws

News: de uitdagingen voor webtracking van morgen

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Artikel

OMcollective goes BUMP

Ons creatief studioteam trok naar het BUMP Festival in Kortrijk. Een overzicht van de sprekers en inzichten die het meeste zijn bijgebleven.

Lees artikel
Nieuws

News: wat mag je verwachten in 2023 voor social media?

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we dit jaar mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor social media.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!

Lees meer
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Webinar