Artikel
Geschatte leestijd: 12 min.
Share:

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Tags:analysedatadigitale marketingdoelgroepenMarketingstrategieStrategie

Google Analytics. Al die cijfertjes. Nuttig? Jazeker. Maar wat haal je er concreet uit? Hoe interpreteer je die data? Voor veel marketing beslissingsnemers blijft dat een moeilijkheid. En het is nochtans zo een essentieel onderdeel van je strategie.

Zorg dat je enkel kwalitatieve data gebruikt

Iedereen weet het ondertussen: data is belangrijk. Data verruimt je inzichtmogelijkheden als marketeer. Data opent deuren. Maar hoe dan? Dat is niet zo simpel als het soms klinkt. Er zijn 2 belangrijke voorwaarden aan verbonden aan je data kunnen minen:

  1. Je data moet kwalitatief zijn
  2. Je moet die data ook juist kunnen interpreteren.

De 1e voorwaarde is eenvoudigst te vervullen. Hoewel Google Analytics voor sommigen een black box is, slaagt een kenner er wel in om de data die daar binnenkomt correct te filteren. Robotverkeer scheiden van kwalitatieve bezoekers; niet-doelgroep-bezoekers (zoals inwoners van landen waar je niet actief bent) onderscheiden van de doelgroep die je wil bereiken; intern verkeer uitschakelen; het onderscheid kunnen maken tussen terugkerende en nieuwe klanten; url’s met queryparameters uitsluiten; enzovoort. Zo onderscheid je de “rommel” van de waardevolle data. En met die waardevolle data kan je efficiënter aan de slag.

Google Analytics is uiteraard niet de enige tool waar je waardevolle data vindt, maar het is wel vaak de meest gebruikte. En in dit artikel leggen we daar de focus op omdat het een mainstream tool is die veel bedrijven voorhanden hebben. Enkele andere bronnen van waardevolle data zijn onder andere Google Search Console, Facebook, Instagram, LinkedIn en andere sociale media (bij allen zowel organische data als paid advertising data), Google Ads, Microsoft Ads, je e-mailprogramma, SEO-tools zoals Screaming Frog, je content management tool of customer data tool, enzovoort. De lijst is eindeloos.

In de webinar op donderdag 2 juni 2022 gaan we dieper in op verschillende analysetools die er zijn en hoe je die kan aanwenden voor je eigen voordeel. Meer weten & inschrijven? Klik hier.

Vorm je visie op die data

Met stap 1 ben je aan het meten, maar nog niet aan het weten. Stap 2 is iets minder evident maar oh zo noodzakelijk. Want wat ben je met al die gegevens als je niet weet hoe je ernaar moet kijken? Gelukkig is dat iets waar je kan op trainen. En oefening baart kunst.

De menselijke kijk op je data is essentieel. Cijfers zijn maar cijfers tot iemand er naar kijkt en er wat mee doet. De cijfers zeggen niets, zolang niet iemand ze interpreteert, toch? Veel marketeers zijn het gewend om te werken vanuit een buikgevoel. Of hun gezond boerenverstand, zoals we dat in onze micro moments workshop benoemen. Op zich geen slecht startpunt, zolang je dat buikgevoel daarna dan staaft met data en zo test of je gevoel goed zat. Want op basis van je buikgevoel of boerenverstand alleen ga je niet je maximale return binnenhalen.

Maar dus: je data is verzameld, gelabeld, geordend volgens jouw kennis van je markt en klant. Nu is het tijd om aan de slag te gaan. In de massa aan data ga je op zoek naar patronen, relaties, trends. Die leiden dan tot hypotheses die je gaat aftoetsen. Waarna je overgaat tot geïnformeerde beslissingen nemen, gebaseerd op die data.

Waar het allemaal om draait wanneer je data analyseert is: de juiste vraag stellen. Dan volgen de juiste analyses en tenslotte de juiste conclusies en optimalisaties. Data is bovendien iets never-ending. Je Google Analytics wordt ook dag in dag uit aangevuld met nieuwe, verse data. Net als elke andere datatool. Data-analyse zou dus continu een onderdeel moeten uitmaken van je marketingstrategie. Want de markt, de klant en de wereld evolueren verder. En jij moet mee.

Doelgroepen bepalen en bereiken

Een moeilijke opdracht voor veel marketingmanagers: hun doelgroep concreet benoemen. En toch is het belangrijk om dat te kunnen. Want “breed schieten en de geïnteresseerden zullen wel vanzelf komen” werkt niet. Niet alleen werkt het niet, je verliest er ook tonnen budget mee. Heel inefficiënt. Dan is het slimmer om even tijd en energie te investeren in een degelijke doelgroepenanalyse waar je jaren op kan terugvallen om je budget efficiënt in te zetten.

Om doelgroepen in kaart te brengen maken wij gebruik van micro moments mapping. Dat is een manier om kleine maar relevante signalen van je doelgroep op te pikken, zodat je daarop kan inspelen. Met content, met advertising, met de juiste informatie, right place & right time. 

Je doelgroep kennen is je doelgroep bedienen. Want als je weet wat ze zoeken, met welke vragen ze zitten, wat ze belangrijk vinden, dan kan je daar een antwoord op bieden. En zo begeleid je hen naar een conversie.

Zo’n doelgroepenanalyse deden we recent samen met onze klant Eurogifts en Van Helden. Wil je weten wat er concreet als resultaat uit voortkwam? Dat lees je in onze nieuwste case:

Claim your prize!

Wat win je nu bij het correct zetten van je data en een doelgroepenanalyse (laten) uitvoeren?

  • Je kan gerichter adverteren. Doordat je doelgroep duidelijker afgelijnd is, weet je waar je aanwezig moet zijn om de aandacht van je doelgroep te capteren. Je kan ook je boodschap diversifiëren per doelgroep! Want twee andere doelgroepen hechten misschien meer belang aan verschillende USP’s van je product.
  • Minder budget waste. Want je zet je budget efficiënt in op de kanalen waar je doelgroep te vinden is. In plaats van “iedereen” te bereiken. Bovendien worden je campagnes ook goedkoper! Gerichtere advertentie = meer relevantie voor de doelgroep = hogere engagement = lagere cpc’s. Win-win-win!
  • Minder negatieve feedback. Of daar mag je toch van uitgaan. Want je valt geen mensen meer “lastig” met je marketingboodschap die niet relevant is voor hen.
  • Meer impact. Omdat je je boodschap nauw kan afstemmen op de leefwereld van je doelgroep, creëer je meer stopping power. Want “wauw, dit bedrijf weet écht wel met welk issue ik zit” of “heeft door wat er speelt bij mij”.
  • Je marketing wordt ook goedkoper. Iedereen bereiken is vaak duur. Denk maar aan traditionele tv-, out-of-home of radiocampagnes. Maar als je je doelgroep kent, en je weet op welke (digitale) kanalen ze zich bevinden, kan je ze gericht en lokaal gaan bereiken.

Wil je concreet aan de slag gaan? Great, we helpen je graag op weg. Op donderdag 2 juni 2022 hosten we een webinar “geen sterke strategische aanpak zonder juiste data- en doelgroepkennis”. Meer info en inschrijven? Hier zo: 

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Webinar

Webinar: Programmatic advertising: doelgericht adverteren op premium kanalen voor ieders budget.

Programmatic advertising, is het voor jou ook nog steeds een mysterie wat dat precies inhoudt? Wij gaan dat ophelderen voor jou! Onze experts vertellen je graag in verstaanbare mensentaal uit wat het precies is....

Lees meer
Artikel

Wat je moet weten over de impact van iOS 14 op Facebook advertising

Privacy, veiligheid en het afschermen en beperken van gebruikersdata. Daar draait het allemaal om bij de laatste iOS update van Apple. Maar waarop heeft het impact en wat kan je nu al ondernemen?

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: data-evoluties en oplossingen doorgrond

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over nakende data-evoluties en bijhorende oplossingen zijn hier verzameld.

Lees meer
Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Artikel

Upgrade your brand: de fundamenten van online marketing

Een grondige kennis van je doelgroep, dat is de basis van sterke marketing. Zo ga je aan de slag met performance marketing.

Lees artikel
Nieuws

News: Core Web Vitals INP-problemen gevonden op je site

Google gaat vanaf maart 2024 FID vervangen door INP ... "Wat door wat?", vraagt elk normaal mens zich dan af. Daarom hier een beetje extra uitleg.

Lees meer
Artikel

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als de geschikte potentiële werknemers aan.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Nieuws

News: Google zoekt de gulden middenweg

Google Analytics voldoet niet aan de GDPR-regulering die in Europa geldt. Nu is er een diplomatisch antwoord: Europese servers.

Lees meer
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Webinar

Webinar: Het pad richting digital maturity. Data-evoluties en oplossingen doorgrond.

We kaderen de data-issues waarmee we geconfronteerd worden en bieden een concreet framework om de juiste beslissingen te kunnen nemen richting digital maturity

Lees meer
Nieuws

News: opgelet met onpersoonlijke Facebookprofielen

Is jouw bedrijfspagina op Facebook opgemaakt met je algemene info-mailadres? Dan kan je problemen ondervinden.

Lees meer
Nieuws

News: SEA gamechangers voor 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Engine Advertising.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

Van klant tot brand ambassador

Wil jij ook een leger enthousiaste, trouwe klanten die niets dan lovende woorden over jouw merk verkondigen? Deze 9 tips zetten je al een eind op weg!

Lees artikel
Nieuws

Datatrends voor 2024

Data is en blijft een hot topic. Waar moet jij in 2024 mee bezig zijn op vlak van data? Expert Merlijn vertelt het je hier.

Lees meer
Nieuws

Social media trends voor 2024

Waar mag je je in 2024 aan verwachten in social media? Ontdek alle trends volgens ons social media expertiseteam.

Lees meer
Artikel

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

We hebben wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar. Bekijk onze inzichten in het veranderde consumentengedrag en een aantal learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

Lees artikel
Artikel

OMconference: duurzaamheid is here to stay

OMconference pakt dit jaar uit met thema duurzame marketing. Waarom is dat zo en wat houdt dat precies in? Wel, dat lees je hier!

Lees artikel
Webinar

Webinar: Blijf ook in 2021 scoren in Google

Ben jij al mee met de aankomende Core Updates van Google? Op 1 april vertellen onze SEO-experten jou er alles over tijdens een gratis webinar. Registreer je en ontdek hoe je jouw website kan...

Lees meer
Nieuws

News: de uitdagingen voor webtracking van morgen

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer
Nieuws

News: social nieuwtjes voor november

Wij lichten je graag de belangrijkste updates toe. In november valt er wat te vertellen over Pinterest, Instagram en Meta Ads Manager.

Lees meer
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: programmatic advertising

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over Programmatic Advertising? Je vindt ze hier!