Artikel
Geschatte leestijd: 12 min.
Share:

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Tags:analysedatadigitale marketingdoelgroepenMarketingstrategieStrategie

Google Analytics. Al die cijfertjes. Nuttig? Jazeker. Maar wat haal je er concreet uit? Hoe interpreteer je die data? Voor veel marketing beslissingsnemers blijft dat een moeilijkheid. En het is nochtans zo een essentieel onderdeel van je strategie.

Zorg dat je enkel kwalitatieve data gebruikt

Iedereen weet het ondertussen: data is belangrijk. Data verruimt je inzichtmogelijkheden als marketeer. Data opent deuren. Maar hoe dan? Dat is niet zo simpel als het soms klinkt. Er zijn 2 belangrijke voorwaarden aan verbonden aan je data kunnen minen:

  1. Je data moet kwalitatief zijn
  2. Je moet die data ook juist kunnen interpreteren.

De 1e voorwaarde is eenvoudigst te vervullen. Hoewel Google Analytics voor sommigen een black box is, slaagt een kenner er wel in om de data die daar binnenkomt correct te filteren. Robotverkeer scheiden van kwalitatieve bezoekers; niet-doelgroep-bezoekers (zoals inwoners van landen waar je niet actief bent) onderscheiden van de doelgroep die je wil bereiken; intern verkeer uitschakelen; het onderscheid kunnen maken tussen terugkerende en nieuwe klanten; url’s met queryparameters uitsluiten; enzovoort. Zo onderscheid je de “rommel” van de waardevolle data. En met die waardevolle data kan je efficiënter aan de slag.

Google Analytics is uiteraard niet de enige tool waar je waardevolle data vindt, maar het is wel vaak de meest gebruikte. En in dit artikel leggen we daar de focus op omdat het een mainstream tool is die veel bedrijven voorhanden hebben. Enkele andere bronnen van waardevolle data zijn onder andere Google Search Console, Facebook, Instagram, LinkedIn en andere sociale media (bij allen zowel organische data als paid advertising data), Google Ads, Microsoft Ads, je e-mailprogramma, SEO-tools zoals Screaming Frog, je content management tool of customer data tool, enzovoort. De lijst is eindeloos.

In de webinar op donderdag 2 juni 2022 gaan we dieper in op verschillende analysetools die er zijn en hoe je die kan aanwenden voor je eigen voordeel. Meer weten & inschrijven? Klik hier.

Vorm je visie op die data

Met stap 1 ben je aan het meten, maar nog niet aan het weten. Stap 2 is iets minder evident maar oh zo noodzakelijk. Want wat ben je met al die gegevens als je niet weet hoe je ernaar moet kijken? Gelukkig is dat iets waar je kan op trainen. En oefening baart kunst.

De menselijke kijk op je data is essentieel. Cijfers zijn maar cijfers tot iemand er naar kijkt en er wat mee doet. De cijfers zeggen niets, zolang niet iemand ze interpreteert, toch? Veel marketeers zijn het gewend om te werken vanuit een buikgevoel. Of hun gezond boerenverstand, zoals we dat in onze micro moments workshop benoemen. Op zich geen slecht startpunt, zolang je dat buikgevoel daarna dan staaft met data en zo test of je gevoel goed zat. Want op basis van je buikgevoel of boerenverstand alleen ga je niet je maximale return binnenhalen.

Maar dus: je data is verzameld, gelabeld, geordend volgens jouw kennis van je markt en klant. Nu is het tijd om aan de slag te gaan. In de massa aan data ga je op zoek naar patronen, relaties, trends. Die leiden dan tot hypotheses die je gaat aftoetsen. Waarna je overgaat tot geïnformeerde beslissingen nemen, gebaseerd op die data.

Waar het allemaal om draait wanneer je data analyseert is: de juiste vraag stellen. Dan volgen de juiste analyses en tenslotte de juiste conclusies en optimalisaties. Data is bovendien iets never-ending. Je Google Analytics wordt ook dag in dag uit aangevuld met nieuwe, verse data. Net als elke andere datatool. Data-analyse zou dus continu een onderdeel moeten uitmaken van je marketingstrategie. Want de markt, de klant en de wereld evolueren verder. En jij moet mee.

Doelgroepen bepalen en bereiken

Een moeilijke opdracht voor veel marketingmanagers: hun doelgroep concreet benoemen. En toch is het belangrijk om dat te kunnen. Want “breed schieten en de geïnteresseerden zullen wel vanzelf komen” werkt niet. Niet alleen werkt het niet, je verliest er ook tonnen budget mee. Heel inefficiënt. Dan is het slimmer om even tijd en energie te investeren in een degelijke doelgroepenanalyse waar je jaren op kan terugvallen om je budget efficiënt in te zetten.

Om doelgroepen in kaart te brengen maken wij gebruik van micro moments mapping. Dat is een manier om kleine maar relevante signalen van je doelgroep op te pikken, zodat je daarop kan inspelen. Met content, met advertising, met de juiste informatie, right place & right time. 

Je doelgroep kennen is je doelgroep bedienen. Want als je weet wat ze zoeken, met welke vragen ze zitten, wat ze belangrijk vinden, dan kan je daar een antwoord op bieden. En zo begeleid je hen naar een conversie.

Zo’n doelgroepenanalyse deden we recent samen met onze klant Eurogifts en Van Helden. Wil je weten wat er concreet als resultaat uit voortkwam? Dat lees je in onze nieuwste case:

Claim your prize!

Wat win je nu bij het correct zetten van je data en een doelgroepenanalyse (laten) uitvoeren?

  • Je kan gerichter adverteren. Doordat je doelgroep duidelijker afgelijnd is, weet je waar je aanwezig moet zijn om de aandacht van je doelgroep te capteren. Je kan ook je boodschap diversifiëren per doelgroep! Want twee andere doelgroepen hechten misschien meer belang aan verschillende USP’s van je product.
  • Minder budget waste. Want je zet je budget efficiënt in op de kanalen waar je doelgroep te vinden is. In plaats van “iedereen” te bereiken. Bovendien worden je campagnes ook goedkoper! Gerichtere advertentie = meer relevantie voor de doelgroep = hogere engagement = lagere cpc’s. Win-win-win!
  • Minder negatieve feedback. Of daar mag je toch van uitgaan. Want je valt geen mensen meer “lastig” met je marketingboodschap die niet relevant is voor hen.
  • Meer impact. Omdat je je boodschap nauw kan afstemmen op de leefwereld van je doelgroep, creëer je meer stopping power. Want “wauw, dit bedrijf weet écht wel met welk issue ik zit” of “heeft door wat er speelt bij mij”.
  • Je marketing wordt ook goedkoper. Iedereen bereiken is vaak duur. Denk maar aan traditionele tv-, out-of-home of radiocampagnes. Maar als je je doelgroep kent, en je weet op welke (digitale) kanalen ze zich bevinden, kan je ze gericht en lokaal gaan bereiken.

Wil je concreet aan de slag gaan? Great, we helpen je graag op weg. Op donderdag 2 juni 2022 hosten we een webinar “geen sterke strategische aanpak zonder juiste data- en doelgroepkennis”. Meer info en inschrijven? Hier zo: 

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel