Artikel
Geschatte leestijd: 12 min.
Share:

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Tags:CommunicatieCOVID-19MarketingStrategie

Tja, corona. Moet het nog gezegd dat iedereen wel op één of andere manier de impact voelt? Winkels moeten sluiten, leveringen blijven uit, productieprocessen liggen deels of volledig stil, de vraag uit de markt keldert, concurrenten stoppen met adverteren. Het. Is. Chaos.

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we onze klanten een houvast willen geven in deze verwarrende tijden. Gesterkt door de verschillende succesverhalen die er intussen door zijn, delen we dit kader ook graag met iedereen die er wat aan zou kunnen hebben.

Het strategisch kader is uitgesplitst per marketingdoelstelling: is jouw hoofddoelstelling:

  1. lead generation,
  2. e-commerce,
  3. winkelbezoeken?

Dan kies je hieronder het passende onderdeel voor jouw business. Per doelstelling krijg je tips per fase van de exitstrategie (in lockdown, voor de transitiefase na de lockdown én voor de complete heropstart van de maatschappij).

Het kan natuurlijk ook dat meer dan één van de doelstellingen voor jou van toepassing is, bijvoorbeeld wanneer je winkelbezoeken combineert met online verkoop. Mix & match de adviezen die voor jou het meest toepasbaar zijn.

1. Lead generation

Ligt de focus van jouw website en communicatiestrategie op lead generation of het verzamelen van contactinfo van prospecten? Dan zijn dit de stappen die relevant kunnen zijn voor jouw business tijdens en vooral na de lockdown.

Tijdens de lockdown

  • Blijf in contact met je klanten en prospecten. Dat kan via e-mailmarketing of door persoonlijk contact. Hou je communicatie relevant en transparant. Breng je boodschap empathisch en mijd even alle commerciële berichten.
  • Het kan gebeuren dat harde conversies (contactformulieren, online aanvragen) uitblijven in deze onzekere tijden. Focus dan meer op soft conversies (whitepaper downloads, nieuwsbriefinschrijvingen, downloadbare kortingsbonnen om later in te wisselen …).
  • Laat de focus op commerciële content even varen. Verleg je zwaartepunt tijdelijk naar inspiratie voor je doelgroep. Doe dat met blogs, solidariteitsacties, webinars of live video’s.
  • De digitalisering neemt reuzestappen momenteel. Mis de boot niet en zet in op het digitaliseren van je zaak: maak een virtuele showroom of rondleiding, organiseer digitale meetings of host je event online.
  • Bereid je voor op het post-lockdown tijdperk. Geef websitebezoekers de mogelijkheid om nu al een afspraak in te plannen of organiseer call me back contacten.

Case
Alpha Heating, specialist in haarden en kachels, gebruikte zijn website om bezoekers in de showroom te krijgen. Want daar konden ze, op basis van een persoonlijk gesprek en rondleiding in de showroom langs hun verschillende merken en modellen, het best mogelijke advies geven. De coronacrisis strooide roet in het eten want de showroom moest dicht. Wat nu?

Wel, om consumenten toch de kans te geven hun aankoopintentie in te lossen, kan je voortaan online een offerte aanvragen bij Alpha Heating. Het advies dat je krijgt is nog steeds persoonlijk en op maat, alleen gaat het nu via een digitaal kanaal.

Transitieperiode

  • De tijd voor actie nadert. Acties die je lanceerde tijdens de lockdown krijgen nu een vervolg. De contacten die je warm hield kan je gaan benaderen zodra het duidelijk is dat afspraken weer kunnen doorgaan of je productie weer op gang kan komen. Hou dat persoonlijk contact aan.
  • Herneem in deze fase zeker je marketingactiviteiten. Overweeg in je boodschap op te nemen dat door je project nú op de planning te laten zetten, je langere wachttijden kan vermijden.
  • Communiceer over de maatregelen die je neemt om werknemers, partners, klanten veilig te stellen. Hoe kan de social distancing gerespecteerd worden, hoe wordt hygiëne gewaarborgd? Blijf je klanten/prospecten gerust stellen en ontzorgen!

Heropstart maatschappij

  • Tijd om plannen om te zetten in actie. Zodra je mag en je het veilig kan, herneem je je activiteiten.
  • Toon aan je klanten dat projecten opnieuw geïmplementeerd worden. Share je cases, toon je productielijn, laat zien dat je medewerkers weer aan de slag zijn.
  • Communiceer op al je digitale kanalen dat de fysieke activiteit hervat is. Let the world know dat ze weer bij jou terechtkunnen zoals voorheen.
  • Benadruk nog steeds dat je bovenal je werk doet in veilige omstandigheden. Veilig voor alle partijen: klanten, medewerkers en partners.
  • Evalueer de afgelopen periode. Heb je nieuwigheden uitgetest die ook na de coronacrisis vruchten kunnen afwerpen, zoals een nieuw communicatiekanaal? Analyseer en beslis wat je kan blijven behouden.

2. E-commerce

Heb je een e-commercewebsite waarmee je je online business runt? Dan kunnen onderstaande adviezen je helpen je onderneming door deze verwarrende periode te loodsen met een duidelijke visie. Pik er de aanbevelingen uit die voor jou haalbaar zijn en die passen bij je bedrijfsvoering.

Tijdens de lockdown

  • Hou er in eerste instantie rekening mee dat je logistieke keten is aangepast op deze huidige toestand. Beheer de verwachtingen die de consument heeft. Geef bijvoorbeeld aan dat de verhoogde vraag of drukte een vertraging in de levering kan veroorzaken.
  • Ook voor e-commercewebsites is relevante, transparante en empathische communicatie van essentieel belang. Wees eerlijk en zo duidelijk mogelijk over levertermijnen, voorraden en je logistiek.
  • Laat de focus op commerciële content even varen. Verleg je zwaartepunt tijdelijk naar inspiratie voor je doelgroep. Doe dat met blogs, solidariteitsacties, webinars of live video’s.
  • Als er ooit een tijd is om nieuwe doelgroepen aan te spreken, is dat nu. Mensen die anders niet online kopen, worden nu zowat verplicht dat wel te doen. Breid je targeting uit.
  • De nood van consumenten is anders dan anders. Redeneer vanuit hun huidige leefwereld en vervul de behoeften die ze nu hebben. Denk aan producten om binnen fit te blijven, doe-het-zelfproducten, homewear, …
  • Inspireer je publiek met content die doet dromen over postlockdown plannen en activiteiten.
  • Ontlast de consument van alle mogelijke remmingen om online te kopen: geef veel informatie, voorzie duidelijk beeldmateriaal van je producten, geef kortingen of organiseer promotieacties.