Artikel
Geschatte leestijd: 12 min.
Share:

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Tags:CommunicatieCOVID-19MarketingStrategie

Tja, corona. Moet het nog gezegd dat iedereen wel op één of andere manier de impact voelt? Winkels moeten sluiten, leveringen blijven uit, productieprocessen liggen deels of volledig stil, de vraag uit de markt keldert, concurrenten stoppen met adverteren. Het. Is. Chaos.

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we onze klanten een houvast willen geven in deze verwarrende tijden. Gesterkt door de verschillende succesverhalen die er intussen door zijn, delen we dit kader ook graag met iedereen die er wat aan zou kunnen hebben.

Het strategisch kader is uitgesplitst per marketingdoelstelling: is jouw hoofddoelstelling:

 1. lead generation,
 2. e-commerce,
 3. winkelbezoeken?

Dan kies je hieronder het passende onderdeel voor jouw business. Per doelstelling krijg je tips per fase van de exitstrategie (in lockdown, voor de transitiefase na de lockdown én voor de complete heropstart van de maatschappij).

Het kan natuurlijk ook dat meer dan één van de doelstellingen voor jou van toepassing is, bijvoorbeeld wanneer je winkelbezoeken combineert met online verkoop. Mix & match de adviezen die voor jou het meest toepasbaar zijn.

1. Lead generation

Ligt de focus van jouw website en communicatiestrategie op lead generation of het verzamelen van contactinfo van prospecten? Dan zijn dit de stappen die relevant kunnen zijn voor jouw business tijdens en vooral na de lockdown.

Tijdens de lockdown

 • Blijf in contact met je klanten en prospecten. Dat kan via e-mailmarketing of door persoonlijk contact. Hou je communicatie relevant en transparant. Breng je boodschap empathisch en mijd even alle commerciële berichten.
 • Het kan gebeuren dat harde conversies (contactformulieren, online aanvragen) uitblijven in deze onzekere tijden. Focus dan meer op soft conversies (whitepaper downloads, nieuwsbriefinschrijvingen, downloadbare kortingsbonnen om later in te wisselen …).
 • Laat de focus op commerciële content even varen. Verleg je zwaartepunt tijdelijk naar inspiratie voor je doelgroep. Doe dat met blogs, solidariteitsacties, webinars of live video’s.
 • De digitalisering neemt reuzestappen momenteel. Mis de boot niet en zet in op het digitaliseren van je zaak: maak een virtuele showroom of rondleiding, organiseer digitale meetings of host je event online.
 • Bereid je voor op het post-lockdown tijdperk. Geef websitebezoekers de mogelijkheid om nu al een afspraak in te plannen of organiseer call me back contacten.

Case
Alpha Heating, specialist in haarden en kachels, gebruikte zijn website om bezoekers in de showroom te krijgen. Want daar konden ze, op basis van een persoonlijk gesprek en rondleiding in de showroom langs hun verschillende merken en modellen, het best mogelijke advies geven. De coronacrisis strooide roet in het eten want de showroom moest dicht. Wat nu?

Wel, om consumenten toch de kans te geven hun aankoopintentie in te lossen, kan je voortaan online een offerte aanvragen bij Alpha Heating. Het advies dat je krijgt is nog steeds persoonlijk en op maat, alleen gaat het nu via een digitaal kanaal.

Transitieperiode

 • De tijd voor actie nadert. Acties die je lanceerde tijdens de lockdown krijgen nu een vervolg. De contacten die je warm hield kan je gaan benaderen zodra het duidelijk is dat afspraken weer kunnen doorgaan of je productie weer op gang kan komen. Hou dat persoonlijk contact aan.
 • Herneem in deze fase zeker je marketingactiviteiten. Overweeg in je boodschap op te nemen dat door je project nú op de planning te laten zetten, je langere wachttijden kan vermijden.
 • Communiceer over de maatregelen die je neemt om werknemers, partners, klanten veilig te stellen. Hoe kan de social distancing gerespecteerd worden, hoe wordt hygiëne gewaarborgd? Blijf je klanten/prospecten gerust stellen en ontzorgen!

Heropstart maatschappij

 • Tijd om plannen om te zetten in actie. Zodra je mag en je het veilig kan, herneem je je activiteiten.
 • Toon aan je klanten dat projecten opnieuw geïmplementeerd worden. Share je cases, toon je productielijn, laat zien dat je medewerkers weer aan de slag zijn.
 • Communiceer op al je digitale kanalen dat de fysieke activiteit hervat is. Let the world know dat ze weer bij jou terechtkunnen zoals voorheen.
 • Benadruk nog steeds dat je bovenal je werk doet in veilige omstandigheden. Veilig voor alle partijen: klanten, medewerkers en partners.
 • Evalueer de afgelopen periode. Heb je nieuwigheden uitgetest die ook na de coronacrisis vruchten kunnen afwerpen, zoals een nieuw communicatiekanaal? Analyseer en beslis wat je kan blijven behouden.

2. E-commerce

Heb je een e-commercewebsite waarmee je je online business runt? Dan kunnen onderstaande adviezen je helpen je onderneming door deze verwarrende periode te loodsen met een duidelijke visie. Pik er de aanbevelingen uit die voor jou haalbaar zijn en die passen bij je bedrijfsvoering.

Tijdens de lockdown

 • Hou er in eerste instantie rekening mee dat je logistieke keten is aangepast op deze huidige toestand. Beheer de verwachtingen die de consument heeft. Geef bijvoorbeeld aan dat de verhoogde vraag of drukte een vertraging in de levering kan veroorzaken.
 • Ook voor e-commercewebsites is relevante, transparante en empathische communicatie van essentieel belang. Wees eerlijk en zo duidelijk mogelijk over levertermijnen, voorraden en je logistiek.
 • Laat de focus op commerciële content even varen. Verleg je zwaartepunt tijdelijk naar inspiratie voor je doelgroep. Doe dat met blogs, solidariteitsacties, webinars of live video’s.
 • Als er ooit een tijd is om nieuwe doelgroepen aan te spreken, is dat nu. Mensen die anders niet online kopen, worden nu zowat verplicht dat wel te doen. Breid je targeting uit.
 • De nood van consumenten is anders dan anders. Redeneer vanuit hun huidige leefwereld en vervul de behoeften die ze nu hebben. Denk aan producten om binnen fit te blijven, doe-het-zelfproducten, homewear, …
 • Inspireer je publiek met content die doet dromen over postlockdown plannen en activiteiten.
 • Ontlast de consument van alle mogelijke remmingen om online te kopen: geef veel informatie, voorzie duidelijk beeldmateriaal van je producten, geef kortingen of organiseer promotieacties.

Case
Voor outdoor conceptstore Vanhie was het even schrikken toen de showroom dicht moest. Maar zij noch wij bleven bij de pakken zitten. De website werd aangepast om alle onzekerheid bij de gebruiker weg te nemen en er wordt werk gemaakt van een uitgebreide FAQ-pagina.

Naast de huidige webshop, kwam er in no time een e-showroom, waar het uitgebreide aanbod aan meubelen in de showroom op wordt gepresenteerd. Door goed in te spelen op de marktsituatie en de vraag van de consument, kon de online omzet zo verzesvoudigd worden ten opzichte van vorig jaar.

Transitieperiode

 • Nieuwe contacten die je legde tijdens de lockdown kan je nu omzetten in klanten. Misschien zelfs loyale, langetermijnklanten. Die nieuwe doelgroepen die je aanboorde, waar je een eerste contact had, probeer je verder in de marketingfunnel te krijgen volgens het SEE, THINK, DO, CARE model. Denk aan het inzetten van marketing automation en remarketingcampagnes om dit doel te bereiken.
 • Had je een promotie lopen tijdens de lockdown? Verleng deze actie voor de doelgroep die er nog geen beroep op deed. Zo geef je hen dat extra zetje dat ze nog nodig hadden.
 • Veranderen er schakels in je logisiteke keten? Denk mee, pas je planning en communicatie aan en zet door!

Heropstart maatschappij

 • Versterk je positie door on- en offline te combineren zodat beide kanalen elkaar gaan versterken.
 • Zorg voor kruisbestuiving en upsell door e-commerce met fysieke winkels te combineren. Zo kan je je fysieke locatie(s) inzetten voor ophalen van bestellingen of retours en zo upsell faciliteren.
 • Als USP kan je online en offline exclusives hanteren en je klanten zo een reden geven om het andere kanaal ook regelmatig te bezoeken.
 • Analyseer wat je de afgelopen periode leerde. Heb je nieuw gevonden distributie- of communicatiekanalen aangeboord die aanslaan? Neem ze permanent op in je keten.

Case
Fiets! legde voor corona de nadruk op winkelbezoeken, ook in hun online strategie. Zij zijn nu eenmaal sterk in persoonlijk advies op maat bij het kiezen van de juiste fiets voor jou. En dat advies gebeurde altijd face-to-face in de winkels. Door de maatregelen werden de winkels gesloten en vond er een shift plaats naar online. De nieuwe situatie creëerde opportuniteit voor 3 nieuwe USP’s:

1. levering aan huis door een fietsexpert,
2. live virtuele rondleiding doorheen de showroom met begeleidend advies,
3. een chatmodule op de website waar je terecht kan met vragen.

Die aanpak valt in de smaak, de campagnes boeken successen! Niets weerhoudt Fiets! ervan om deze nieuwigheid verder te zetten in het postcorona tijdperk, toch?

3. Winkelbezoeken

Berust je business op fysieke bezoeken aan je winkel(s), showroom of toonzaal? Dan krijg je hieronder adviezen aangereikt die je door de lockdown gaan loodsen. Kies de aanbevelingen eruit die voor jou haalbaar zijn en aansluiten bij jouw onderneming.

Tijdens de lockdown

 • Grijp deze tijd aan om de persoonlijke relatie met je klanten te onderhouden en zelfs versterken. Directe communicatie is the way to go nu. Doe dat per sms, telefoon of WhatsApp.
 • Verkopen kan je overal. Wees creatief, denk out of the box. Ben je in de mogelijkheid om een – al dan niet tijdelijk – e-commerceplatform te lanceren? Doen! Ben je dat niet, dan kan je wel je klanten laten bestellen per mail, een websiteformulier, via Facebook Messenger, WhatsApp, per telefoon, … Er zijn eindeloze opties.
 • Klanten mogen zich enkel voor essentiële zaken verplaatsen. Ga dus op zoek naar een inventieve oplossing voor overdracht van je producten. Contactloos afhalen, persoonlijke levering of koerierdiensten zijn een paar mogelijke pistes.
 • Je hebt geen webshop, maar laat dat je niet tegenhouden om je producten online te tonen. Gebruik Instagram en Facebook Stories, neem foto’s van je producten in je toonzaal, zet user generated content in (foto’s die je klanten maakten), presenteer je producten terwijl je ze zelf demonstreert.
 • Voorzie op je website content die inspeelt op de behoeften van je klanten in de huidige situatie. En omdat dromen ook nog altijd mag: inspireer hen met artikels die doen fantaseren over de postlockdown tijden.
 • Fysieke winkelbezoeken zijn even geen optie. Probeer daarom je winkelervaring digitaal over te brengen.

Case
Zo hebben we voor Hörmann – wij zetten de puntjes op de ö, je kent ze wel – de online marketingstrategie helemaal omgegooid na de lockdown. Waar de focus voorheen lag op bezoeken aan Hörmannverdelers, switchten we volledig naar online offerteaanvragen. De website én de campagnes werden daarop aangepast. Met als resultaat meer dan 100x zoveel online aanvragen!

Transitieperiode

 • Bereid je voor op de heropening van je winkel(s). Blijf transparant communiceren, stel je klanten gerust. Wees helder over de maatregelen die je neemt om hun veiligheid en de hygiëne te garanderen. Denk na over een verbeterde winkelervaring.
 • De heropening van je winkel(s) nadert. Ondersteun dit door eventmarketing, winkelacties en tijdslots (omwille van social distancing).
 • Zet je beste beentje voor om de consumenten zin te doen krijgen om langs te komen: zet nieuwigheden in de kijker, toon je nieuwste collecties en nieuwe producten.

Heropstart maatschappij

 • Lift je winkelervaring naar een hoger niveau. In de vorige fase heb je daarover nagedacht en een plan uitgewerkt. Tijd om dat plan in voege te brengen.
 • Organiseer instore evenementen om bezoekers aan te trekken.
 • Gebruik een promotie om de heropening van je winkel te vieren. Meteen een extra motivator voor consumenten om langs te komen.
 • Verlos klanten van de angsten die ze misschien nog hebben. Communiceer over de maatregelen die je treft, de veiligheid, je openingstijden. Laat weten of ze op afspraak kunnen langskomen, of je werkt misschien in tijdslots om grote drukte te vermijden. Communiceer helder, neem alle twijfels weg.
 • Analyseer je ervaringen en inspaniingen van de afgelopen periode. Probeerde je nieuwigheden in je distributie- of communicatiekanalen? Misschien zijn die zaken ook wel na de crisis zinvol om te blijven doen. Analyseer en neem de positieve dingen permanent op in je strategie.
 • Als USP kan je online en offline exclusives hanteren en je klanten zo een reden geven om het andere kanaal ook regelmatig te bezoeken.

Na het lezen van deze blog heb je allicht al door dat goed communiceren in deze tijden een cruciaal element is. In elke fase van de exitstrategie! Daarom geven we jou graag 10 tips mee om je klanten te ontzorgen. Onze bonus tip: hier kan je alvast meteen mee beginnen.

We geloven dat dit advies voor heel veel ondernemers en bedrijven relevant en toepasbaar is. Dus pik de essentiële stukken er voor jezelf uit en ga ermee aan de slag. Heb je nog nood aan persoonlijk advies of ondersteuning bij je marketing? Onze strategen, experts en marketing consultants staan te popelen om je te helpen.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Artikel

OMcollective goes BUMP

Ons creatief studioteam trok naar het BUMP Festival in Kortrijk. Een overzicht van de sprekers en inzichten die het meeste zijn bijgebleven.

Lees artikel
Nieuws

News: wat mag je verwachten in 2023 voor social media?

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we dit jaar mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor social media.

Lees meer
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

We hebben wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar. Bekijk onze inzichten in het veranderde consumentengedrag en een aantal learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

Upgrade your brand: de fundamenten van online marketing

Een grondige kennis van je doelgroep, dat is de basis van sterke marketing. Zo ga je aan de slag met performance marketing.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Programmatic advertising: doelgericht adverteren op premium kanalen voor ieders budget.

Programmatic advertising, is het voor jou ook nog steeds een mysterie wat dat precies inhoudt? Wij gaan dat ophelderen voor jou! Onze experts vertellen je graag in verstaanbare mensentaal uit wat het precies is....

Lees meer
Artikel

An audit a year, keeps your business pioneer

Maak je bedrijf weerbaar en klaar voor digitale uitdagingen. Een audit geeft je de juiste inzichten en definieert een duidelijke groeirichting.

Lees artikel
Nieuws

News: ken jij de vernieuwde Google My Business al?

Google neemt z'n locale search-troef Google My Business onder handen. Benieuwd naar wat die update precies inhoudt? We got you covered.

Lees meer
Artikel

Wat je moet weten over de impact van iOS 14 op Facebook advertising

Privacy, veiligheid en het afschermen en beperken van gebruikersdata. Daar draait het allemaal om bij de laatste iOS update van Apple. Maar waarop heeft het impact en wat kan je nu al ondernemen?

Lees artikel
Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel
Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Nieuws

News: de uitdagingen voor webtracking van morgen

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Artikel

Is zoekmachine-marketing dood? Hoe je als bedrijf de zoeker blijft bereiken met de opkomst van generatieve AI en sociale media als nieuwe zoekkanalen

Innovation manager Maarten Clochet kroop in zijn pen voor een opiniestuk over de veranderende markt en hoe je je als bedrijf wapent voor de toekomst, waar de weg naar het hart van zoekende gebruiker...

Lees artikel
Nieuws

News: Google zoekt de gulden middenweg

Google Analytics voldoet niet aan de GDPR-regulering die in Europa geldt. Nu is er een diplomatisch antwoord: Europese servers.

Lees meer
Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel
Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel
Nieuws

News: is Google Analytics illegaal?

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Webinar

Webinar: Blijf ook in 2021 scoren in Google

Ben jij al mee met de aankomende Core Updates van Google? Op 1 april vertellen onze SEO-experten jou er alles over tijdens een gratis webinar. Registreer je en ontdek hoe je jouw website kan...

Lees meer
Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Webinar

Webinar: Het pad richting digital maturity. Data-evoluties en oplossingen doorgrond.

We kaderen de data-issues waarmee we geconfronteerd worden en bieden een concreet framework om de juiste beslissingen te kunnen nemen richting digital maturity

Lees meer
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Artikel

Van klant tot brand ambassador

Wil jij ook een leger enthousiaste, trouwe klanten die niets dan lovende woorden over jouw merk verkondigen? Deze 9 tips zetten je al een eind op weg!

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Waarom micromoments mapping essentieel is voor jouw contentstrategie.

Micromoments mapping: elke stap, vanaf het prille begin van een klantenjourney tot de aankoop en tot het moment dat je klant een ambassadeur wordt. Die stappen vormen de perfecte basis voor een succesvolle customer...

Lees meer
Nieuws

News: social nieuwtjes voor november

Wij lichten je graag de belangrijkste updates toe. In november valt er wat te vertellen over Pinterest, Instagram en Meta Ads Manager.

Lees meer
Nieuws

News: het SEO-speelveld wordt helemaal omgegooid in 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Enginge Optimization.

Lees meer
Nieuws

News: opgelet met onpersoonlijke Facebookprofielen

Is jouw bedrijfspagina op Facebook opgemaakt met je algemene info-mailadres? Dan kan je problemen ondervinden.

Lees meer
Artikel

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als de geschikte potentiële werknemers aan.

Lees artikel
Artikel

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij.

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: programmatic advertising

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over Programmatic Advertising? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Nieuws

New