Artikel
Geschatte leestijd: 10 min.
Share:

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Tags:digitale marketingEmployer brandingEmployer branding strategieMarketingstrategieStrategie

We kunnen er niet omheen: het afgelopen jaar viel tegen op héél veel vlakken. Cafés sloten de deuren, sociale contacten moesten tot een minimum beperkt worden en werken gebeurde van thuis uit. Dat laatste was voor heel wat werknemers een zure periode. Want laten we eerlijk zijn, een groot deel van je tijd spendeer je ‘al werkend’. Sociaal contact, overleggen met collega’s of gewoonweg een babbeltje aan de koffiemachine zijn zo belangrijk! 

Dat gegeven heeft heel wat mensen aan het denken gezet. Want naast een periode van isolatie, was de pandemie ook een periode van heroriëntering. Onderzoek toont aan dat maar liefst 22% van de werknemers overweegt ontslag te nemen, vanwege de omgang met de crisissituatie. Wat en hoe je communiceert binnen én buiten de bedrijfsmuren, blijkt meer dan ooit een doorslaggevende factor te zijn voor het algemeen welzijn van de werknemers. Wie tegenwoordig op zoek is naar een job besteedt dus veel aandacht aan de perceptie van de potentiële werkgever(s) op de werknemers. Schept de werkgever tijdens de sollicitatie een aantrekkelijk en realistisch beeld? Dan heb je te maken met een sterk employer-branding-beleid. 

Employer wat?

Employer branding. Nogal een mond vol, maar met goede redenen. Want jouw bedrijf valt of staat met een goede employer branding. Maar wat is dat nu precies? Wel, met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Waar sta je voor als bedrijf? Welke profielen wil je aantrekken voor vacatures? Hoe zien jullie waarden en normen eruit? En wat met de werksfeer, hoe zorg je voor de juiste vibe? De antwoorden op deze vragen bepalen mee wie jij bent als bedrijf. Zo maak je een verschil. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als potentiële werknemers aan. 

Oké, het beleid is uitgestippeld en doorgesijpeld in het bedrijf én de mentaliteit van de mensen die er werken. Dat is één deel van het verhaal. Aan de andere kant wil je het verhaal ook kenbaar maken aan de buitenwereld, want je wil toch geschikte collega’s rekruteren? Hoe en via welke kanalen maak je die vertaalslag? Geef aandacht aan jouw employer branding op de website: laat bezoekers ontdekken hoe het is om bij jou te werken en geef de interne sfeer ook extern weer. Zet je team in de verf en zorg voor goed beeldmateriaal. Publiceer aantrekkelijke en professionele jobpagina’s en zorg ervoor dat die pagina’s geoptimaliseerd en goed vindbaar zijn. Geef diezelfde uitstraling en optimalisatie weer op jouw social kanalen, op events of beurzen waar je aanwezig bent, en ga zo maar door. Als je dit verhaal consequent doortrekt over alle communicatiekanalen en -uitingen, kunnen zowel de on- en offline marketing hun magic doen: de geschikte kandidaten contact laten opnemen met jouw organisatie.

What’s in it for you?

1. Je trekt sneller de juiste profielen aan

Je leest het goed. Een duidelijke employer branding zorgt ervoor dat je vacatures sneller ingevuld raken, met de juiste talenten. Bij een sollicitatie wil jij als werkgever weten welk vlees je in de kuip hebt, maar omgekeerd geldt hetzelfde. Werknemers hebben nood aan concrete informatie over jouw bedrijf, zodat ze weten waar ze zullen terechtkomen. Een heldere employer branding werkt eigenlijk als een soort filter. Als jouw bedrijf in de smaak valt bij sollicitanten, weet je meteen dat de kans op een match een stuk groter is. Dat bespaart je niet alleen tijd, maar ook geld. 

Wist je dat bedrijven zonder/met een zwakke employer branding tussen de 10 en 21 procent meer moeten betalen om mensen te overtuigen voor hen te (blijven) werken? 
Bron: Harvard Business Review en Commpro 

2. De werksfeer zit goed

Een bedrijf dat weet waarvoor het staat is sexy. En de mensen die er werken voelen dat. Door duidelijk aan te geven hoe jouw onderneming verschilt van een ander, geef je je werknemers een houvast. Dat motiveert niet alleen, maar zet ook aan tot reflectie en actie.

3. Klanten zien je staan

Employer branding is dé manier om met kop en schouders boven de concurrent uit te steken. Durf aan te geven hoe je verschilt en waarom dat een voordeel is voor de klant. Je hoeft de nadruk niet per se te leggen op het beter-zijn-dan-de-rest-gegeven. Mensen gaan er al van uit dat je goed werk aflevert, net als al die anderen. Als je een klant over de streep wil trekken om voor jou te kiezen, doe je dat beter met een persoonlijke boodschap. 

Make it work!

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Ook wanneer het over jouw employer brand gaat. Om dergelijke strategie op te stellen ga je ten rade bij je eigen onderneming. Bedenk waar je voor staat en hoe je dat gaat communiceren. Naar je huidige en potentiële werknemers, maar ook naar klanten toe. Hoe je een employer branding opzet, lees je in ons strategisch stappenplan

Een strategie op poten gezet? Perfect! Nu is het aan jou om die waar te maken. Walk the talk! Leef je doelen na. Pols bij werknemers: wat vinden ze goed en wat kan beter? Evalueer en optimaliseer. Ga mee met je tijd en hou niet krampachtig vast aan één visie. En vooral: wees geloofwaardig. Niets zo teleurstellend als beloftes die je niet kan waar maken, toch? You got this! 

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Nieuws

News: wat mag je verwachten in 2023 voor social media?

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we dit jaar mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor social media.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Wat haal je concreet je data? En ken je je doelgroep goed? Een essentieel onderdeel van je marketingstrategie.

Lees artikel
Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel
Nieuws

News: Core Web Vitals INP-problemen gevonden op je site

Google gaat vanaf maart 2024 FID vervangen door INP ... "Wat door wat?", vraagt elk normaal mens zich dan af. Daarom hier een beetje extra uitleg.

Lees meer
Nieuws

News: social nieuwtjes voor november

Wij lichten je graag de belangrijkste updates toe. In november valt er wat te vertellen over Pinterest, Instagram en Meta Ads Manager.

Lees meer
Nieuws

News: is Google Analytics illegaal?

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Nieuws

News: opgelet met onpersoonlijke Facebookprofielen

Is jouw bedrijfspagina op Facebook opgemaakt met je algemene info-mailadres? Dan kan je problemen ondervinden.

Lees meer
Webinar

Webinar: Het pad richting digital maturity. Data-evoluties en oplossingen doorgrond.

We kaderen de data-issues waarmee we geconfronteerd worden en bieden een concreet framework om de juiste beslissingen te kunnen nemen richting digital maturity

Lees meer
Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Artikel

Is zoekmachine-marketing dood? Hoe je als bedrijf de zoeker blijft bereiken met de opkomst van generatieve AI en sociale media als nieuwe zoekkanalen

Innovation manager Maarten Clochet kroop in zijn pen voor een opiniestuk over de veranderende markt en hoe je je als bedrijf wapent voor de toekomst, waar de weg naar het hart van zoekende gebruiker...

Lees artikel
Artikel

Google for Jobs = matchmaker voor vacatures

Nieuwe jobopportuniteiten vinden was nog nooit zo eenvoudig! Google for Jobs doet het zoekwerk voor jou. Maar ook als bedrijf kan dit zeer interessant zijn.

Lees artikel
Artikel

OMconference: duurzaamheid is here to stay

OMconference pakt dit jaar uit met thema duurzame marketing. Waarom is dat zo en wat houdt dat precies in? Wel, dat lees je hier!

Lees artikel
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Webinar

Webinar: Programmatic advertising: doelgericht adverteren op premium kanalen voor ieders budget.

Programmatic advertising, is het voor jou ook nog steeds een mysterie wat dat precies inhoudt? Wij gaan dat ophelderen voor jou! Onze experts vertellen je graag in verstaanbare mensentaal uit wat het precies is....

Lees meer
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: programmatic advertising

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over Programmatic Advertising? Je vindt ze hier!

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

Van klant tot brand ambassador

Wil jij ook een leger enthousiaste, trouwe klanten die niets dan lovende woorden over jouw merk verkondigen? Deze 9 tips zetten je al een eind op weg!

Lees artikel
Artikel

An audit a year, keeps your business pioneer

Maak je bedrijf weerbaar en klaar voor digitale uitdagingen. Een audit geeft je de juiste inzichten en definieert een duidelijke groeirichting.

Lees artikel
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Artikel

Upgrade your brand: de fundamenten van online marketing

Een grondige kennis van je doelgroep, dat is de basis van sterke marketing. Zo ga je aan de slag met performance marketing.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Waarom micromoments mapping essentieel is voor jouw contentstrategie.

Micromoments mapping: elke stap, vanaf het prille begin van een klantenjourney tot de aankoop en tot het moment dat je klant een ambassadeur wordt. Die stappen vormen de perfecte basis voor een succesvolle customer...

Lees meer
Nieuws

News: SEA gamechangers voor 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Engine Advertising.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: data-evoluties en oplossingen doorgrond

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over nakende data-evoluties en bijhorende oplossingen zijn hier verzameld.

Lees meer
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel