Het is zover. Google for Jobs komt naar België! Het jobplatform van Google is al een tijdje actief in Nederland en wordt steeds verder uitgerold in de zoekresultaten van verschillende landen.
Voor wie het momenteel nog in Keulen hoort donderen, een korte update. Het doel van deze gratis feature van Google is om werkzoekenden en werkgevers sneller met elkaar in contact te brengen. Op zoek naar een snelle, relevante match. Zeker gezien de huidige schaarste op onze arbeidsmarkt. Een perfecte aanvulling op je employer branding inspanningen met andere woorden!
Daarvoor crawlt Google zowel de openstaande vacatures op jobsites zoals Jobat of Indeed.com, maar ook de vacatures van een bedrijfswebsite kunnen worden weergegeven binnen deze resultaten.
Google werkt hiervoor samen met VDAB, Forem, Actiris en Randstad. “Maar het is een open ecosysteem dat beschikbaar is voor alle websites die daarin wil meestappen”, benadrukt Thierry Geerts, Country Manager voor Google België.
Wanneer je als gebruiker op zoek gaat naar een bepaalde job of vacature, krijg je onder de Google Ads resultaten een geoptimaliseerde lijst van relevante vacatures te zien. Daarbij wordt niet alleen naar je ingegeven zoekterm gekeken, maar ook naar eerder vertoond zoekgedrag, locatie en demografische kenmerken. Bovendien kan je als zoeker zelf filteren op talloze zaken zoals type contract, branche, functietitel, locatie, etc.
Het vacaturelandschap zal op deze manier aanzienlijk hertekend worden. Zo is het best mogelijk dat je minder bezoekers op je eigen vacaturepagina zal ontvangen. Net omdat je rechtstreeks vanuit de zoekmachine kan solliciteren.
Zo zullen ook bedrijven als Indeed.com of Jobat op hun hoede zijn. In eerste instantie zullen mensen nog wel vasthouden aan hun vertrouwde platformen, zeker aangezien je vermelding op zo’n platform ook gewoon in de Google for Jobs resultaten kan verschijnen. Maar op langere termijn kan best een gedragswijziging optreden. Denk maar aan de impact die Google Flights had op de reisindustrie. In Nederland meldt DPG Recruitment dat nu al een derde van de bezoekers aan hun vacatureplatformen afkomstig is via Google. Bovendien zouden de sollicitaties ook kwalitatiever zijn gezien de hoge actualiteit en de sterke inhoudelijke match met de zoekopdracht van de sollicitant.
Maar Google for Jobs kan uiteraard ook opportuniteiten bieden. Bedrijven die bijvoorbeeld lager scoren binnen de zoekresultaten kunnen hierdoor toch veel visibiliteit creëren en zo efficiënter hun vacatures invullen. Bij de introductie van Google for Jobs in Engeland beschikte maar liefst de helft van de wervingsbureaus niet over de juiste technische elementen om de vacatures weer te geven. Een kans om met beide handen te grijpen dus!
Door ervoor te zorgen dat je vacaturepagina op vlak van copy en visuele voorstelling perfect in elkaar zit. Want in tegenstelling tot platformen als Indeed.com houdt Google for Jobs wel rekening met de kwaliteit van je vacaturetekst.
Zorg daarom voor een duidelijke vacaturetitel. Marketing ninja’s, dudes, kings, of dergelijke zullen je vindbaarheid niet echt ten goede komen in vergelijking met ‘Digital Marketeer’ of ‘Marketing Consultant’.
Ook een prikkelende eerste alinea, met vermelding van je functietitel, is van groot belang. Google for Jobs vertoont in zijn preview van je vacature namelijk enkel het eerste gedeelte van de copy. Hoe meer details je verder over de vacature kunt geven (vb. locatie, startdatum, enz.), hoe completer Google jouw vacature zal beoordelen. En vergeet uiteraard die CTA niet op het einde!
Ook op technisch vlak kan je je pagina’s verrijken om zo beter vindbaar te zijn.
– Functietitel
– Bedrijfsnaam
– Locatie
– Plaatsingsdatum
Via de Google Testing Tool kan je trouwens perfect achterhalen of jouw structured data correct opgenomen worden door Google.
Bij de structured data gegevens kan je ook nog een salarisindicatie meegeven. Dit is op zich niet enkel handig voor de kandidaten, maar ook Google for Jobs maakt hier nadrukkelijk gebruik van. Als je hiervoor geen informatie voorziet, zal Google er zelf een geschat bedrag invullen. Dit op basis van vergelijkbare vacatures.
Dit kan uiterst vervelende situaties met zich meebrengen. Als je als KMO bijvoorbeeld iets lagere lonen aanbiedt (omwille van andere voordelen zoals je cultuur, flexibiliteit, enz.) dan wat er op basis van een vergelijkbare corporate vacature wordt ingeschat. Best toch maar invullen dus!
Als onderneming kan je best nu al de nodige voorbereidingen treffen zodat je maximaal kan profiteren van deze nieuwe feature. Met de juiste technische aanvullingen, uitnodigende copy en een leuke visuele weergave kom je ongetwijfeld al een heel eind. Zo is de kans groot dat jouw vacatures meteen opgenomen worden binnen Google for Jobs. Met allicht meteen meer verkeer en meer sollicitanten als gevolg!