Artikel
Geschatte leestijd: 5 min.
Share:

Google for Jobs = matchmaker voor vacatures

Tags:Employer brandingMarketingSEO

Het is zover. Google for Jobs komt naar België! Het jobplatform van Google is al een tijdje actief in Nederland en wordt steeds verder uitgerold in de zoekresultaten van verschillende landen.

Google for jobs?

Voor wie het momenteel nog in Keulen hoort donderen, een korte update. Het doel van deze gratis feature van Google is om werkzoekenden en werkgevers sneller met elkaar in contact te brengen. Op zoek naar een snelle, relevante match. Zeker gezien de huidige schaarste op onze arbeidsmarkt. Een perfecte aanvulling op je employer branding inspanningen met andere woorden!

Daarvoor crawlt Google zowel de openstaande vacatures op jobsites zoals Jobat of Indeed.com, maar ook de vacatures van een bedrijfswebsite kunnen worden weergegeven binnen deze resultaten.

Google werkt hiervoor samen met VDAB, Forem, Actiris en Randstad. “Maar het is een open ecosysteem dat beschikbaar is voor alle websites die daarin wil meestappen”, benadrukt Thierry Geerts, Country Manager voor Google België.

Wanneer je als gebruiker op zoek gaat naar een bepaalde job of vacature, krijg je onder de Google Ads resultaten een geoptimaliseerde lijst van relevante vacatures te zien. Daarbij wordt niet alleen naar je ingegeven zoekterm gekeken, maar ook naar eerder vertoond zoekgedrag, locatie en demografische kenmerken. Bovendien kan je als zoeker zelf filteren op talloze zaken zoals type contract, branche, functietitel, locatie, etc.

Waarom is dit zo belangrijk?

Het vacaturelandschap zal op deze manier aanzienlijk hertekend worden. Zo is het best mogelijk dat je minder bezoekers op je eigen vacaturepagina zal ontvangen. Net omdat je rechtstreeks vanuit de zoekmachine kan solliciteren.

Zo zullen ook bedrijven als Indeed.com of Jobat op hun hoede zijn. In eerste instantie zullen mensen nog wel vasthouden aan hun vertrouwde platformen, zeker aangezien je vermelding op zo’n platform ook gewoon in de Google for Jobs resultaten kan verschijnen. Maar op langere termijn kan best een gedragswijziging optreden. Denk maar aan de impact die Google Flights had op de reisindustrie. In Nederland meldt DPG Recruitment dat nu al een derde van de bezoekers aan hun vacatureplatformen afkomstig is via Google. Bovendien zouden de sollicitaties ook kwalitatiever zijn gezien de hoge actualiteit en de sterke inhoudelijke match met de zoekopdracht van de sollicitant.

Maar Google for Jobs kan uiteraard ook opportuniteiten bieden. Bedrijven die bijvoorbeeld lager scoren binnen de zoekresultaten kunnen hierdoor toch veel visibiliteit creëren en zo efficiënter hun vacatures invullen. Bij de introductie van Google for Jobs in Engeland beschikte maar liefst de helft van de wervingsbureaus niet over de juiste technische elementen om de vacatures weer te geven. Een kans om met beide handen te grijpen dus!

Hoe doe ik dat dan?

Door ervoor te zorgen dat je vacaturepagina op vlak van copy en visuele voorstelling perfect in elkaar zit. Want in tegenstelling tot platformen als Indeed.com houdt Google for Jobs wel rekening met de kwaliteit van je vacaturetekst.

Zorg daarom voor een duidelijke vacaturetitel. Marketing ninja’s, dudes, kings, of dergelijke zullen je vindbaarheid niet echt ten goede komen in vergelijking met ‘Digital Marketeer’ of ‘Marketing Consultant’.

Ook een prikkelende eerste alinea, met vermelding van je functietitel, is van groot belang. Google for Jobs vertoont in zijn preview van je vacature namelijk enkel het eerste gedeelte van de copy. Hoe meer details je verder over de vacature kunt geven (vb. locatie, startdatum, enz.), hoe completer Google jouw vacature zal beoordelen. En vergeet uiteraard die CTA niet op het einde!

Ook op technisch vlak kan je je pagina’s verrijken om zo beter vindbaar te zijn.

  • Sitemap.
    Via een aparte sitemap voor je vacatures is het voor een zoekrobot heel makkelijk om de recentste versie van je vacature terug te vinden. Ook wanneer die niet meer online staat!
  • Structured data.
    Deze kleine stukjes gestandaardiseerde code maken content inhoudelijk beter begrijpbaar voor zoekrobots als Google. Zo is onderstaande informatie onmisbaar om te verschijnen in Google for Jobs.

– Functietitel
– Bedrijfsnaam
– Locatie
– Plaatsingsdatum

Via de Google Testing Tool kan je trouwens perfect achterhalen of jouw structured data correct opgenomen worden door Google.

Bij de structured data gegevens kan je ook nog een salarisindicatie meegeven. Dit is op zich niet enkel handig voor de kandidaten, maar ook Google for Jobs maakt hier nadrukkelijk gebruik van. Als je hiervoor geen informatie voorziet, zal Google er zelf een geschat bedrag invullen. Dit op basis van vergelijkbare vacatures.

Dit kan uiterst vervelende situaties met zich meebrengen. Als je als KMO bijvoorbeeld iets lagere lonen aanbiedt (omwille van andere voordelen zoals je cultuur, flexibiliteit, enz.) dan wat er op basis van een vergelijkbare corporate vacature wordt ingeschat. Best toch maar invullen dus!

The time is now!

Als onderneming kan je best nu al de nodige voorbereidingen treffen zodat je maximaal kan profiteren van deze nieuwe feature. Met de juiste technische aanvullingen, uitnodigende copy en een leuke visuele weergave kom je ongetwijfeld al een heel eind. Zo is de kans groot dat jouw vacatures meteen opgenomen worden binnen Google for Jobs. Met allicht meteen meer verkeer en meer sollicitanten als gevolg!

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Webinar

Webinar: geen sterke strategische aanpak zonder juiste data- en doelgroepkennis

De juiste data en kennis van jouw doelgroep vormen de basis voor een strak strategisch plan en je kan jouw marketing veel gerichter sturen. Tijdens een hands-on webinar lichten de experten toe hoe je...

Lees meer
Webinar

Webinar: Blijf ook in 2021 scoren in Google

Ben jij al mee met de aankomende Core Updates van Google? Op 1 april vertellen onze SEO-experten jou er alles over tijdens een gratis webinar. Registreer je en ontdek hoe je jouw website kan...

Lees meer
Nieuws

News: het SEO-speelveld wordt helemaal omgegooid in 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Enginge Optimization.

Lees meer
Nieuws

News: social nieuwtjes voor november

Wij lichten je graag de belangrijkste updates toe. In november valt er wat te vertellen over Pinterest, Instagram en Meta Ads Manager.

Lees meer
Nieuws

News: wat mag je verwachten in 2023 voor social media?

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we dit jaar mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor social media.

Lees meer
Nieuws

News: SEA gamechangers voor 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Engine Advertising.

Lees meer
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Nieuws

News: spring op de future-proof kar van performance max

De richting van Google voor de toekomst wordt steeds duidelijker: performance max is the way to go. Hoe ga je daar best mee om?

Lees meer
Nieuws

Social media trends voor 2024

Waar mag je je in 2024 aan verwachten in social media? Ontdek alle trends volgens ons social media expertiseteam.

Lees meer
Artikel

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als de geschikte potentiële werknemers aan.

Lees artikel
Artikel

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij.

Lees artikel
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel
Artikel

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

We hebben wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar. Bekijk onze inzichten in het veranderde consumentengedrag en een aantal learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

Lees artikel
Nieuws

Datatrends voor 2024

Data is en blijft een hot topic. Waar moet jij in 2024 mee bezig zijn op vlak van data? Expert Merlijn vertelt het je hier.

Lees meer
Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel
Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel
Artikel

An audit a year, keeps your business pioneer

Maak je bedrijf weerbaar en klaar voor digitale uitdagingen. Een audit geeft je de juiste inzichten en definieert een duidelijke groeirichting.

Lees artikel
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Nieuws

News: Google zoekt de gulden middenweg

Google Analytics voldoet niet aan de GDPR-regulering die in Europa geldt. Nu is er een diplomatisch antwoord: Europese servers.

Lees meer
Nieuws

News: ken jij de vernieuwde Google My Business al?

Google neemt z'n locale search-troef Google My Business onder handen. Benieuwd naar wat die update precies inhoudt? We got you covered.

Lees meer
Nieuws

News: opgelet met onpersoonlijke Facebookprofielen

Is jouw bedrijfspagina op Facebook opgemaakt met je algemene info-mailadres? Dan kan je problemen ondervinden.

Lees meer
Artikel

OMconference: duurzaamheid is here to stay

OMconference pakt dit jaar uit met thema duurzame marketing. Waarom is dat zo en wat houdt dat precies in? Wel, dat lees je hier!

Lees artikel
Webinar

Webinar: Het pad richting digital maturity. Data-evoluties en oplossingen doorgrond.

We kaderen de data-issues waarmee we geconfronteerd worden en bieden een concreet framework om de juiste beslissingen te kunnen nemen richting digital maturity

Lees meer
Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel
Artikel

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Wat haal je concreet je data? En ken je je doelgroep goed? Een essentieel onderdeel van je marketingstrategie.

Lees artikel
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer