Artikel
Geschatte leestijd: 5 min.
Share:

An audit a year, keeps your business pioneer

Tags:AuditsCOVID-19digitale transformatieMarketingStrategie

Digitale transformatie gaat, in tegenstelling tot wat nog veel mensen denken, niet over het implementeren van software X of het gebruik van online tool Y voor je bedrijfsvoering. Nee, het gaat over hoe die technologie je helpt om je klanten beter te bedienen, om je nieuwe opportuniteiten aan te reiken en om de werking van je onderneming naar een hoger niveau te tillen. Om een verregaande transformatie te kunnen ondergaan, moet je op een bepaald moment de tijd nemen om te evalueren waar je nu staat. Pas dan kan je bepalen wat je volgende stappen moeten zijn. En audits zijn daar de perfecte tool voor. Met een audit maak je een momentopname van wat je nu hebt en hoe dat loopt. Stel er de juiste, to the point vragen bij en je hebt een sterke basis voor je digitale groei in handen.

De coronacrisis heeft het consumentengedrag veranderd. Sommige nieuwverworven gewoontes zullen blijven. E-commerce zal niet terugvallen naar het niveau van voor de coronacrisis. Meer aandacht voor je eigen mentale en fysieke gezondheid is here to stay. Veiligheid en hygiëne krijgen meer aandacht. De draagwijdte van een korte keten en lokaal kopen stijgt. En het belang van een huis & tuin waar je je goed voelt, groeit. Deze nieuwe realiteit, het nieuwe normaal, is een belangrijk ijkpunt om je strategie tegen af te toetsen. Een audit stelt je in staat na te gaan of jouw business klaar is voor het nieuwe normaal en het aangepaste gedrag van consumenten.

Om te kunnen meten waar je staat is het belangrijk een vergelijking te maken met anderen binnen je sector. Vergelijken met algemene benchmarks, andere landen of andere sectoren is appels met peren vergelijken. Waardoor je jezelf serieus kan over- of onderschatten. Kwalitatieve data om je vergelijking mee af te toetsen is een essentieel onderdeel van een degelijke audit.

Met een audit bepaal je ook de maturiteit van (een deel van) je digitale business. Via zo’n doorlichting krijg je inzicht in de fase waarin je je bevindt: ben je in het digitale ontluikend, opkomend, verbonden of overal aanwezig? Het bepalen van je huidige fase in een transformatie is belangrijk om de juiste accenten te kunnen leggen in je groei. Staat je digitale business nog in kinderschoenen, dan focus je op andere zaken dan wanneer je een bedrijf al jaren een multichannelstrategie hanteert. In het eerste geval komt het neer op alle basics goed zetten en een duidelijke groeirichting definiëren. Sta je al verder, dan kan je meer gaan inspelen of huidige trends of nieuwe technologie om je aanpak nóg gerichter te maken.

Case
Met de digital maturity audit analyseerden we of Jaguar Land Rover bestand was tegen de uitdagingen van morgen en de moderne, veeleisende klant. De audit leerde hen welke stappen ze moesten nemen om die digitale transformatie te realiseren, zowel technisch als organisatorisch. Een waardevolle oefening die hun marketing weer op de rails gezet heeft.

Waarom is op tijd en stond een doorlichting van wat je hebt belangrijk en wat zijn de voordelen?

1. Kwaliteitsverbetering

Door je processen onder de loep te nemen, kan je makkelijker de vinger aan de pols houden. Door stil te staan bij je manier van werken, kan je knelpunten identificeren en aanpakken, spot je sneller inefficiëntie, breng je risico’s beter in kaart enzovoort. Ook als je die issues niet meteen aanpakt, kan je ze wel op een roadmap voor een later tijdstip inplannen.

2. Een frisse blik

Een audit wordt meestal uitgevoerd door een externe, onafhankelijke partij. Doordat die partij niet zo doordrongen is van jouw business, kan hij of zij een frisse blik op je services, doelgroepen en werking werpen. Daardoor ontstaan vaak nieuwe waardevolle inzichten.

3. Geen tijd

Je hebt er misschien zelf al aan gedacht een (interne) audit uit te voeren. Maar daarvoor moet je tijd en middelen beschikbaar maken, wat niet evident is zonder een impact op je reguliere bedrijfsvoering. Beschikken je medewerkers bovendien wel over de juiste skills om een doorlichting uit te voeren? En kunnen ze door de bestaande gewoontes kijken? Bij het uitbesteden van je audit aan een externe partij, moet je je hierover alvast geen zorgen maken. You do your business, we do your audit.

4. Uitgeschreven advies

Na de doorlichting, volgt een auditrapport. Daarmee heb je – zwart op wit – een leidraad van adviezen en verbeterpunten om concreet mee aan de slag te gaan in de maanden die volgen op de audit. Weet je niet meteen hoe eraan te beginnen? Dan begeleiden wij jou met plezier stap voor stap door alle optimalisaties heen. Ga je liever zelf aan de slag? De adviezen zijn concreet genoeg om er zelf je ding mee te doen.

5. Groots of kleinschalig

The choice is yours. Ga je voor een grote, algemene audit, zoals een digital maturity audit, waarbij een analyse wordt gemaakt van de weerbaarheid van je bedrijf voor de uitdagingen van morgen? Of kies je voor de specifiekere aanpak, waar je bepaalde onderdelen van je business of kanalen grondig doorlicht?

Welke onderdelen of kanalen kan je zoal onder de loep laten nemen?

Naast de algemene marketingaudits en de populairste kanaalaudits zoals SEO, SEA, Google Analytics en social media kanalen, kan je ook andere onderdelen van je marketingstrategie onderwerpen aan een kritische second opinion. Staan je doelgroepen en targeting wel helemaal op punt? Is je e-mailmarketingstrategie effectief genoeg? Is je inzicht in de customer journey van de klant goed? Hoe positioneer je je ten opzichte van je concurrenten? Ook uit deze analyses valt ongetwijfeld veel te leren!

Zeker in tijden van crisis of financiële uitdagingen, is het belangrijk om te evalueren waar je staat. Kleine verbeteringen kunnen een groots effect hebben. Dus is het zonde om in moeilijke tijden die kansen te laten liggen. Bovendien maken de analyses en inzichten je bedrijf weerbaarder voor toekomstige uitdagingen. En, klaar voor je eerste audit?

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Artikel

Google for Jobs = matchmaker voor vacatures

Nieuwe jobopportuniteiten vinden was nog nooit zo eenvoudig! Google for Jobs doet het zoekwerk voor jou. Maar ook als bedrijf kan dit zeer interessant zijn.

Lees artikel
Artikel

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

We hebben wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar. Bekijk onze inzichten in het veranderde consumentengedrag en een aantal learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

Lees artikel
Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Nieuws

News: Core Web Vitals INP-problemen gevonden op je site

Google gaat vanaf maart 2024 FID vervangen door INP ... "Wat door wat?", vraagt elk normaal mens zich dan af. Daarom hier een beetje extra uitleg.

Lees meer
Nieuws

News: social nieuwtjes voor november

Wij lichten je graag de belangrijkste updates toe. In november valt er wat te vertellen over Pinterest, Instagram en Meta Ads Manager.

Lees meer
Artikel

Link Tracking Protection in iOS 17: moet ik mij zorgen maken over dataverlies?

Apple rolt iOS 17 uit in september 2023 met Link Tracking Protection (LTP). Lees in onze blog de impact hiervan op je data.

Lees artikel
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Nieuws

News: de uitdagingen voor webtracking van morgen

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Artikel

Wat je moet weten over de impact van iOS 14 op Facebook advertising

Privacy, veiligheid en het afschermen en beperken van gebruikersdata. Daar draait het allemaal om bij de laatste iOS update van Apple. Maar waarop heeft het impact en wat kan je nu al ondernemen?

Lees artikel
Artikel

OMconference: duurzaamheid is here to stay

OMconference pakt dit jaar uit met thema duurzame marketing. Waarom is dat zo en wat houdt dat precies in? Wel, dat lees je hier!

Lees artikel
Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel
Nieuws

News: ken jij de vernieuwde Google My Business al?

Google neemt z'n locale search-troef Google My Business onder handen. Benieuwd naar wat die update precies inhoudt? We got you covered.

Lees meer
Nieuws

News: spring op de future-proof kar van performance max

De richting van Google voor de toekomst wordt steeds duidelijker: performance max is the way to go. Hoe ga je daar best mee om?

Lees meer
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel
Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees meer
Nieuws

News: wat mag je verwachten in 2023 voor social media?

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we dit jaar mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor social media.

Lees meer
Webinar

Webinar: Waarom micromoments mapping essentieel is voor jouw contentstrategie.

Micromoments mapping: elke stap, vanaf het prille begin van een klantenjourney tot de aankoop en tot het moment dat je klant een ambassadeur wordt. Die stappen vormen de perfecte basis voor een succesvolle customer...

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: data-evoluties en oplossingen doorgrond

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over nakende data-evoluties en bijhorende oplossingen zijn hier verzameld.

Lees meer
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Artikel

Upgrade your brand: de fundamenten van online marketing

Een grondige kennis van je doelgroep, dat is de basis van sterke marketing. Zo ga je aan de slag met performance marketing.

Lees artikel
Nieuws

News: het SEO-speelveld wordt helemaal omgegooid in 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Enginge Optimization.

Lees meer
Artikel

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Wat haal je concreet je data? En ken je je doelgroep goed? Een essentieel onderdeel van je marketingstrategie.

Lees artikel
Nieuws

News: is Google Analytics illegaal?

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Nieuws

News: Google zoekt de gulden middenweg

Google Analytics voldoet niet aan de GDPR-regulering die in Europa geldt. Nu is er een diplomatisch antwoord: Europese servers.

Lees meer
Artikel