10 januari 2025
In de moderne marketingwereld willen mensen niet alleen producten kopen, een dienst afnemen of bij eender welk bedrijf gaan werken. Potentiële klanten en medewerkers willen een merk begrijpen en verhalen horen. Er een band mee opbouwen. Voor marketing betekent dat: authentiek zijn, thought leadership tonen en een sterke brand én employer brand opbouwen.
Dat doe je door een kijkje achter de schermen te geven. Want door je interne kennis te etaleren straal je ervaring, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid (EEAT) uit. Met employee generated content – zoals blogs en testimonialvideo’s op TikTok of YouTube – zet je de ervaring en expertise van je medewerkers in om het vertrouwen te laten groeien. Hoewel dat simpel klinkt, vormt de uitrol ervan een behoorlijke uitdaging voor veel marketingteams en hr-professionals. Wat dan precies de sleutel is om deze uitdaging op te lossen? Dat kom je hier te weten!
Door de kennis en verhalen van interne experts te verspreiden via blogs, video’s en social media, zorg je als bedrijf voor een authentiek verhaal. En precies dat wekt vertrouwen bij potentiële klanten en kandidaten. EGC biedt voordelen op meerdere niveaus:
Veel marketingteams worstelen met dezelfde vraag: hoe kunnen we de interne experts binnen ons bedrijf als thought leaders naar voor schuiven? Dat kan met communicatie-uitingen vanuit de werknemers zelf. Échte getuigenissen, geen ingehuurde acteurs in een goednieuwsshow.
De uitvoering hiervan is jammer genoeg niet altijd even evident. Vaak weten marketeers die experts moeilijk te vinden of zijn die simpelweg niet gemotiveerd om bij te dragen. Misschien weten ze niet hoe ze eraan moeten beginnen, vinden ze de visie van het bedrijf niet duidelijk, voelen ze zich niet comfortabel voor de camera of willen ze niet met hun gezicht op de website. In het slechtste geval willen ze niet meewerken, omdat de interne bedrijfscultuur niet goed zit en ze voor de camera geen masker willen opzetten. Resultaat? Weinig input, weinig output.
Hr speelt een sleutelrol bij de uitrol van een EGC-strategie. Ze kennen de medewerkers met hun sterke punten en weten wie de juiste expertise heeft. Bovendien kunnen ze een gezonde werkomgeving cultiveren waarin werknemers worden gestimuleerd om hun kennis te delen. Hr heeft hierin een motiverende rol en helpt om tijd en middelen vrij te maken voor persoonlijke groei én contentcreatie. Denk bijvoorbeeld aan een workshop waarin medewerkers leren hoe ze hun kennis en ervaringen op een toegankelijke manier kunnen delen. Of trainingen over hoe je een blog schrijft, tips om comfortabel voor de camera te staan, het creëren van korte video’s voor social media en ga zo maar door. Door deze ondersteuning en begeleiding overwinnen medewerkers hun drempelvrees en hebben ze de handvaten om actief bij te dragen aan een employer brand. Zodra de experts hun ervaringen willen en kunnen delen, opent zich een speelveld dat EEAT heet.
Wanneer hr en marketing samenwerken, ontstaat er authentieke content die zowel de merkstrategie als de employer brand versterkt. Marketing heeft de technische en contentmatige kennis om een merk in de kijker te zetten, terwijl hr de interne experts identificeert en motiveert. Door deze krachten te bundelen, toont het bedrijf niet alleen expertise tegenover bij klanten, maar bouwt het ook aan een sterke employer brand die helpt bij het aantrekken van nieuw talent.
Wil je als CEO, hr- of marketing manager je medewerkers motiveren om aan de slag te gaan met EGC, maar weet je niet waar te beginnen? Dit stappenplan helpt je op weg met praktische tips om de juiste mensen te betrekken en een succesvolle strategie uit te bouwen.
Werk samen met hr om medewerkers te selecteren die enthousiast zijn over hun werk én bereid zijn hun kennis te delen. Maak een lijst van deze medewerkers en houd bij welke expertise ze hebben.
Cultiveer een omgeving waarin medewerkers zich veilig voelen om hun ervaringen te delen. Organiseer teammeetings waarin ze de voordelen van EGC leren kennen en hoe hun verhalen cruciaal zijn voor de groei van het bedrijf.
Schrijf een contentgids met tips over de juiste toon, geschikte onderwerpen en publicatiefrequentie. Deel deze gids met de medewerkers en bespreek deze tijdens een kick-off meeting.
Plan praktische workshops voor het schrijven van blogs, het opnemen van video’s en het gebruik van social media. Zorg voor een-op-een begeleiding voor medewerkers die meer hulp nodig hebben.
Zorg ervoor dat medewerkers toegang hebben tot apparatuur zoals camera’s en opnameplekken. Reserveer tijd in hun agenda voor contentcreatie en bied technische ondersteuning aan. Denk bijvoorbeeld aan de nodige templates of hulp bij copywriting.
Deel succesvolle bijdragen op de bedrijfswebsite of socialemediakanalen en stuur bedankberichten naar de medewerkers. Misschien kan je zelfs een extra incentive bieden voor wie wil deelnemen.
Analyseer de prestaties van de content op basis van metrics zoals engagement en bereik. Plan terugkomsessies om verbeterpunten door te nemen en pas de strategie aan waar nodig.
Wil je meer weten over hoe je jouw interne bedrijfscultuur kan optimaliseren of hoe je werknemers kan inzetten in marketing? Neem dan contact op met onze employer branding experts!
EEAT staat voor expertise, experience, authoritativeness en trustworthiness. Het zijn de vier pijlers waarop Google en andere zoekmachines de kwaliteit van online content beoordelen. Het belang aan kwalitatieve content stijgt continu, waardoor SEO-specialisten (en in principe iedereen die online content maakt) meer tijd en middelen moeten investeren in het creëren van doordachte, goed onderbouwde inhoud.
Bij branding en merkstrategie draait EEAT om vertrouwen. Dat verkrijg je door de expertise, ervaring en autoriteit van de eigen experts en werknemers naar voor te schuiven. Klanten worden namelijk steeds kritischer: ze willen niet alleen weten welk product of welke service je aanbiedt, maar ook of je als organisatie betrouwbaar bent en de juiste expertise hebt om hun probleem op te lossen.
In het geval van employer branding zorgt EEAT ervoor dat toekomstige werknemers geïnspireerd worden om zelf ook expert of werknemer te worden. Ze krijgen een inkijk in het team, de bedrijfscultuur en de dagelijkse werking, waardoor ze kunnen beoordelen of er een potentiële klik is.
Dé manier om zowel voor branding als employer branding EEAT-content te maken? Je raadt het al: employee generated content.