Artikel
Geschatte leestijd: 12 min.
Share:

Link Tracking Protection in iOS 17: moet ik mij zorgen maken over dataverlies?

Tags:appledatadataverliesdigitale marketingGoogle Analyticsios17tracking

14 september 2023

Je las het mogelijks recent: Apple start met de uitrol van iOS 17 (september 2023). Één van de nieuwe features van deze update is Link Tracking Protection (LTP). In onze blog vertellen we je hoe deze vernieuwing impact heeft op data waar marketeers mee werken.

Wat is LTP?

Link Tracking Protection (LTP) is een nieuwe feature die uitgerold wordt door Apple in de iOS 17 update. Het geeft de Apple-gebruiker de mogelijkheid om links van parameters te strippen.

Waar is LTP actief?

Link Tracking Protection is van toepassing op:

 • iMessages: stuur je iMessages naar klanten of prospects, dan zullen je trackingparameters uit de link gestript worden wanneer een gebruiker klikt.
 • Apple Mail: verstuurt je mailings via een mailingprogramma (denk aan MailChimp, ActiveCampaign, Flexmail, Mailerlite, Marketo en andere), dan worden trackingparameters die het mailplatform voorziet, weggelaten. Eigenhandig toegevoegde UTM-tags, komen wel door.
 • Safari: voorlopig wordt LTP enkel standaard toegepast wanneer je in Safari surft in privémodus. Wil je LTP ook in de gewone Safari, dan moet je de instelling zélf activeren. Onze verwachting is dat enkel een klein deel early adopters de zoektocht naar die instelling effectief zal doen.

Welke parameters worden hierdoor getroffen?

Volgens de bètatesten van Wojtek Andrzejczak worden deze gegevens verwijderd in de privacymodus:

 • gclid – Google AdWords / Google Analytics
 • dclid – Google Display Network
 • fbclid – Facebook Advertising
 • twclkd – Twitter Advertising
 • msclkid – Microsoft Advertising
 • mc_eid – Mailchimp
 • igshid – Instagram.

Onder andere deze parameters werden in zijn testing niet verwijderd:

 • UTM’s – Urchin Tracking Module
 • pk_* – Piwik
 • piwik_* – Piwik
 • mtm_* – Matmo
 • hsa_* – Hubspot
 • epik – Pinterest
 • ef_id – Adobe Advertising Cloud
 • s_kwicid – Adobe Analytics
 • dm_i – dotdigital
 • mkevt – eBay
 • si – Spotify.

Wanneer wordt iOS 17 uitgerold?

De uitrol van iOS 17 startte op 18 september 2023. Naar verwachting zal de overgrote meerderheid van Apple-gebruikers (+85%) binnen een half jaar wel overgeschakeld zijn naar iOS 17.

Wat is de impact op mijn marketing? Moet ik iets ondernemen?

Op korte termijn zal de impact relatief beperkt zijn. Over de verwijdering van parameters uit links in Safari hoeven we ons momenteel nog geen grote zorgen te maken. Daar is de verwachting dat slechts een kleine minderheid de instelling voor LTP in Safari zal toepassen. Dus, voorlopig heeft deze nieuwe feature geen alarmerende gevolgen voor je campagnes in deze advertisingplatformen: Google Ads (search en display), META (Facebook) Advertising, Twitter Advertising en Microsoft Advertising.

Als we naar een gemiddelde van OMcollective-klanten kijken, zien we dat momenteel zo’n 30% à 40% van alle websiteverkeer daar via Safari binnenstroomt (Safari browser + Safari app).

Waar je wél effect zal zien, is in de data van bepaalde e-mailplatformen zoals Mailchimp. Het verlies van data kan je hier wel compenseren door mailingcampagnes voortaan te voorzien van UTM-tags. Het blijft dan evenwel zo dat je data in het mailplatform niet correct zijn, maar in je analysetool (GA4, Piwik of andere) krijg je wél nog correcte en complete info door.

Voorlopig is Mailchimp de enige die expliciet getest is en vermeld wordt, maar ook andere mailplatformen worden best in de komende tijd opgevolgd, zodat je met zekerheid weet of je data nog goed binnenkomt. Volgens de testings hierboven blijven Hubspot en Dotdigital alvast gespaard. Maar better safe, than sorry: dus zeker je eigen evaluatie maken!

Wat brengt de toekomst?

De markt maakt steeds explicieter de beweging naar meer en meer privacy voor de eindgebruiker. Gezien het groeiende belang van privacy is de verwachting dat LTP op een bepaald moment mogelijks naast de privémodus versie ook standaard in de ‘gewone’ versie van de Safari browser zal worden geïmplementeerd en geactiveerd. Op dat moment zal het wél belangrijk zijn om actie te ondernemen. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet.

Je voelt al aankomen dat het steeds moeilijker zal worden om als bedrijf een waarheidsgetrouw beeld te kunnen vormen van alle gebruikers en gebeurtenissen op je website. Één van de oplossingen om accuratere data in Facebook en Google te meten, is het principe van server side tracking. Wil je daar meer over weten, dan kan je onze experten contacteren.

Heb je nog 2 minuten tijd? In deze video zie je hoe Apple zelf de nieuwe feature voorstelt aan eindgebruikers. Watch & enjoy.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Artikel

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als de geschikte potentiële werknemers aan.

Lees artikel
Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel
Artikel

An audit a year, keeps your business pioneer

Maak je bedrijf weerbaar en klaar voor digitale uitdagingen. Een audit geeft je de juiste inzichten en definieert een duidelijke groeirichting.

Lees artikel
Nieuws

News: spring op de future-proof kar van performance max

De richting van Google voor de toekomst wordt steeds duidelijker: performance max is the way to go. Hoe ga je daar best mee om?

Lees meer
Artikel

Van klant tot brand ambassador

Wil jij ook een leger enthousiaste, trouwe klanten die niets dan lovende woorden over jouw merk verkondigen? Deze 9 tips zetten je al een eind op weg!

Lees artikel
Webinar

Webinar: Blijf ook in 2021 scoren in Google

Ben jij al mee met de aankomende Core Updates van Google? Op 1 april vertellen onze SEO-experten jou er alles over tijdens een gratis webinar. Registreer je en ontdek hoe je jouw website kan...

Lees meer
Nieuws

News: opgelet met onpersoonlijke Facebookprofielen

Is jouw bedrijfspagina op Facebook opgemaakt met je algemene info-mailadres? Dan kan je problemen ondervinden.

Lees meer
Artikel

Is zoekmachine-marketing dood? Hoe je als bedrijf de zoeker blijft bereiken met de opkomst van generatieve AI en sociale media als nieuwe zoekkanalen

Innovation manager Maarten Clochet kroop in zijn pen voor een opiniestuk over de veranderende markt en hoe je je als bedrijf wapent voor de toekomst, waar de weg naar het hart van zoekende gebruiker...

Lees artikel
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Nieuws

News: wat mag je verwachten in 2023 voor social media?

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we dit jaar mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor social media.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees meer
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

OMcollective goes BUMP

Ons creatief studioteam trok naar het BUMP Festival in Kortrijk. Een overzicht van de sprekers en inzichten die het meeste zijn bijgebleven.

Lees artikel
Nieuws

News: de uitdagingen voor webtracking van morgen

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Artikel

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij.

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer
Artikel

Google for Jobs = matchmaker voor vacatures

Nieuwe jobopportuniteiten vinden was nog nooit zo eenvoudig! Google for Jobs doet het zoekwerk voor jou. Maar ook als bedrijf kan dit zeer interessant zijn.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Programmatic advertising: doelgericht adverteren op premium kanalen voor ieders budget.

Programmatic advertising, is het voor jou ook nog steeds een mysterie wat dat precies inhoudt? Wij gaan dat ophelderen voor jou! Onze experts vertellen je graag in verstaanbare mensentaal uit wat het precies is....

Lees meer
Artikel

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Wat haal je concreet je data? En ken je je doelgroep goed? Een essentieel onderdeel van je marketingstrategie.

Lees artikel
Artikel

OMconference: duurzaamheid is here to stay

OMconference pakt dit jaar uit met thema duurzame marketing. Waarom is dat zo en wat houdt dat precies in? Wel, dat lees je hier!

Lees artikel
Nieuws

News: Core Web Vitals INP-problemen gevonden op je site

Google gaat vanaf maart 2024 FID vervangen door INP ... "Wat door wat?", vraagt elk normaal mens zich dan af. Daarom hier een beetje extra uitleg.

Lees meer
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: data-evoluties en oplossingen doorgrond

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over nakende data-evoluties en bijhorende oplossingen zijn hier verzameld.

Lees meer
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel