Artikel
Geschatte leestijd: 12 min.
Share:

Link Tracking Protection in iOS 17: moet ik mij zorgen maken over dataverlies?

Tags:appledatadataverliesdigitale marketingGoogle Analyticsios17tracking

14 september 2023

Je las het mogelijks recent: Apple start met de uitrol van iOS 17 (september 2023). Één van de nieuwe features van deze update is Link Tracking Protection (LTP). In onze blog vertellen we je hoe deze vernieuwing impact heeft op data waar marketeers mee werken.

Wat is LTP?

Link Tracking Protection (LTP) is een nieuwe feature die uitgerold wordt door Apple in de iOS 17 update. Het geeft de Apple-gebruiker de mogelijkheid om links van parameters te strippen.

Waar is LTP actief?

Link Tracking Protection is van toepassing op:

 • iMessages: stuur je iMessages naar klanten of prospects, dan zullen je trackingparameters uit de link gestript worden wanneer een gebruiker klikt.
 • Apple Mail: verstuurt je mailings via een mailingprogramma (denk aan MailChimp, ActiveCampaign, Flexmail, Mailerlite, Marketo en andere), dan worden trackingparameters die het mailplatform voorziet, weggelaten. Eigenhandig toegevoegde UTM-tags, komen wel door.
 • Safari: voorlopig wordt LTP enkel standaard toegepast wanneer je in Safari surft in privémodus. Wil je LTP ook in de gewone Safari, dan moet je de instelling zélf activeren. Onze verwachting is dat enkel een klein deel early adopters de zoektocht naar die instelling effectief zal doen.

Welke parameters worden hierdoor getroffen?

Volgens de bètatesten van Wojtek Andrzejczak worden deze gegevens verwijderd in de privacymodus:

 • gclid – Google AdWords / Google Analytics
 • dclid – Google Display Network
 • fbclid – Facebook Advertising
 • twclkd – Twitter Advertising
 • msclkid – Microsoft Advertising
 • mc_eid – Mailchimp
 • igshid – Instagram.

Onder andere deze parameters werden in zijn testing niet verwijderd:

 • UTM’s – Urchin Tracking Module
 • pk_* – Piwik
 • piwik_* – Piwik
 • mtm_* – Matmo
 • hsa_* – Hubspot
 • epik – Pinterest
 • ef_id – Adobe Advertising Cloud
 • s_kwicid – Adobe Analytics
 • dm_i – dotdigital
 • mkevt – eBay
 • si – Spotify.

Wanneer wordt iOS 17 uitgerold?

De uitrol van iOS 17 startte op 18 september 2023. Naar verwachting zal de overgrote meerderheid van Apple-gebruikers (+85%) binnen een half jaar wel overgeschakeld zijn naar iOS 17.

Wat is de impact op mijn marketing? Moet ik iets ondernemen?

Op korte termijn zal de impact relatief beperkt zijn. Over de verwijdering van parameters uit links in Safari hoeven we ons momenteel nog geen grote zorgen te maken. Daar is de verwachting dat slechts een kleine minderheid de instelling voor LTP in Safari zal toepassen. Dus, voorlopig heeft deze nieuwe feature geen alarmerende gevolgen voor je campagnes in deze advertisingplatformen: Google Ads (search en display), META (Facebook) Advertising, Twitter Advertising en Microsoft Advertising.

Als we naar een gemiddelde van OMcollective-klanten kijken, zien we dat momenteel zo’n 30% à 40% van alle websiteverkeer daar via Safari binnenstroomt (Safari browser + Safari app).

Waar je wél effect zal zien, is in de data van bepaalde e-mailplatformen zoals Mailchimp. Het verlies van data kan je hier wel compenseren door mailingcampagnes voortaan te voorzien van UTM-tags. Het blijft dan evenwel zo dat je data in het mailplatform niet correct zijn, maar in je analysetool (GA4, Piwik of andere) krijg je wél nog correcte en complete info door.

Voorlopig is Mailchimp de enige die expliciet getest is en vermeld wordt, maar ook andere mailplatformen worden best in de komende tijd opgevolgd, zodat je met zekerheid weet of je data nog goed binnenkomt. Volgens de testings hierboven blijven Hubspot en Dotdigital alvast gespaard. Maar better safe, than sorry: dus zeker je eigen evaluatie maken!

Wat brengt de toekomst?

De markt maakt steeds explicieter de beweging naar meer en meer privacy voor de eindgebruiker. Gezien het groeiende belang van privacy is de verwachting dat LTP op een bepaald moment mogelijks naast de privémodus versie ook standaard in de ‘gewone’ versie van de Safari browser zal worden geïmplementeerd en geactiveerd. Op dat moment zal het wél belangrijk zijn om actie te ondernemen. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet.

Je voelt al aankomen dat het steeds moeilijker zal worden om als bedrijf een waarheidsgetrouw beeld te kunnen vormen van alle gebruikers en gebeurtenissen op je website. Één van de oplossingen om accuratere data in Facebook en Google te meten, is het principe van server side tracking. Wil je daar meer over weten, dan kan je onze experten contacteren.

Heb je nog 2 minuten tijd? In deze video zie je hoe Apple zelf de nieuwe feature voorstelt aan eindgebruikers. Watch & enjoy.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Nieuws

Datatrends voor 2024

Data is en blijft een hot topic. Waar moet jij in 2024 mee bezig zijn op vlak van data? Expert Merlijn vertelt het je hier.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees meer
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Nieuws

News: is Google Analytics illegaal?

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: data-evoluties en oplossingen doorgrond

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over nakende data-evoluties en bijhorende oplossingen zijn hier verzameld.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!

Lees meer
Webinar

Webinar: Blijf ook in 2021 scoren in Google

Ben jij al mee met de aankomende Core Updates van Google? Op 1 april vertellen onze SEO-experten jou er alles over tijdens een gratis webinar. Registreer je en ontdek hoe je jouw website kan...

Lees meer
Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel