Artikel
Geschatte leestijd: 8 min.
Share:

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Tags:AuditsCOVID-19MarketingSEOStrategieux

De coronacrisis heeft er zwaar ingehakt bij veel ondernemingen. En nog steeds! Marketingbudgetten worden royaal geschrapt, kosten werden ingeperkt, campagnes geannuleerd. En dat is niet onlogisch, want velen zagen in hun inkomsten een serieuze terugval. Maar er is hoop! Op een bepaald moment moet je toch opnieuw vooruitkijken om de leads weer te doen binnenstromen. Wij geven je een aantal tips om dat te doen, tegen een beperkte kost. Zonder advertentiebudget.

Er zijn een aantal manieren om je leads op te krikken, zonder budget uit te geven aan advertising. Deze kanalen vragen voornamelijk tijdsinvestering en hoeven dus geen directe out of pocket kost te betekenen. Bovendien hebben sommige van deze methodes ook effect op langere termijn, waardoor de investering lang rendeert. Langer dan bij advertising in elk geval.

Search Engine Optimization (SEO)

In je kanalenmix vertegenwoordigt organisch zoekverkeer een groot aandeel, als alles goed zit. Bij een gezonde website is dit gemiddeld zo’n 50%. Heel veel websites halen een leeuwendeel van hun conversies of leads hieruit. Daarom zijn investeringen in SEO nooit verloren: ofwel bouw je dit kanaal uit tot een sterke poot in je mix, ofwel versterk je het verder om minder afhankelijk te zijn van advertisingbudgetten. Hoe ga je snel en kwalitatief aan de slag om je organische vindbaarheid te verbeteren?

1. Waar sta je nu?

Met een SEO audit krijg je een momentopname van je huidige status. Dat is het ijkpunt waartegen je je vooruitgang zal aftoetsen. Want enkel met zicht op waar je nu staat, kan je concrete problemen gaan aanpakken en verbeteringen gericht doorvoeren. Ook de meest interessante opportuniteiten worden zo blootgelegd.

2. Prioriteitenlijst

Je beschikt nu over een (al dan niet lange) lijst van werkpunten. Tijd om die elk een prioriteit toe te kennen en aan de slag te gaan. Op je to-dolijst komen zowel algemene verbeteringen aan de volledige site (zoals snelheid verbeteren, afbeeldingen verkleinen, onnodige CSS verwijderen) als paginaspecifieke optimalisaties. Maak eerst werk van de pagina’s die je webbezoekers het meest visiteren en waar je de meeste conversies uit haalt. Of van diegene die het meeste potentieel met zich meedragen. Die horen bovenaan op je prio-lijst.

3. Quick & clean

Screen je prioriteitenlijst, zoekend naar optimalisaties die snel resultaten opleveren én die je zelf kan aanpakken (om developmentkosten te vermijden). Dit zijn enkele mogelijkheden:

  • Meta data: zorg dat je pagina’s een unieke page title en meta description hebben die voldoen aan de best practices. Hou daarbij rekening met maximaal 65 karakters voor je paginatitel en 156 voor je beschrijving. Integreer zoekwoorden waarop je wil scoren in deze copy. Verwerk een call-to-action in je beschrijving, nodig uit om door te klikken.

  • Paginastructuur: door gebruik van header tags, maak je de inhoud van je pagina beter leesbaar voor zoekmachines. Zorg dat elke pagina beschikt over een unieke H1-tag. Gebruik daarnaast H2- en H3-tags om de inhoud verder overzichtelijk te structureren.

  • URL-structuur: zorg dat je URL-structuur leesbaar is voor mens én zoekmachine door gebruik te maken van koppeltekens als spaties. Vergeet je belangrijkste zoekwoord ook niet te vermelden.

  • Copy updaten en/of uitbreiden: van alle zoekopdrachten in Google is 20% gloednieuw. Je doelgroep krijgt nieuwe vragen, die je best zoveel mogelijk beantwoordt. Kijk na of je copy nog up-to-date is en of je hier en daar niet wat extra info kan meegeven.

  • Interne linking: je interne linking structuur geeft normaal gezien weer wat je belangrijkste pagina’s zijn. Hoe belangrijker de pagina, hoe meer interne links er naartoe leiden. Doorloop de pagina’s van je website en vul interne links aan waar ze relevant zijn. Je kan bijvoorbeeld in Google Analytics kijken naar pagina’s die vaak als entry point dienen en die eerst onder handen nemen.

  • Image alt tags: geef je webafbeeldingen een logische benaming en beschrijvende alt tag. Weer een stapje verder in de zoekrobot duidelijk te maken waar je pagina over gaat!

  • Google My Business: een SEO-goudmijn, als je ’t ons vraagt. Claim je Google Mijn Bedrijf pagina meteen als je dat nog niet deed en vul zoveel mogelijk relevante informatie aan. Hiermee bespaar je de zoeker minstens één klik naar je website. Hello convenience!

E-mailmarketing

Heb je een e-mail database maar gebeurt daar niet veel mee? Deze data-goudmijn kan je nochtans heel wat extra opleveren. Hoog tijd om hier werk van te maken! E-mail marketing is al een aantal doodverklaard in het verleden, maar het is nog altijd een vaak onderschat en onderbenut kanaal tot op heden. Onderzoek wijst uit dat de ROI voor e-mailmarketing kan oplopen tot maar liefst 4400%! Onze tips:

1. Begin onderaan de funnel

De snelste winst valt te maken bij mensen die nét niet overgingen tot een aankoop. Start daarom als eerste een e-mailflow op voor personen die hun winkelmandje vulden, maar de bestelling niet volledig hebben afgerond. Door een vriendelijke reminder van de openstaande bestelling kan je velen overtuigen alsnog de bestelling te plaatsen.

Ook in een B2B-context of wanneer je niet over een webshop beschikt, kan het zinvol zijn om koude leads weer op te warmen via e-mail. Een eenvoudige “we hebben al even niet meer van je gehoord” kan wonderen doen. Herinner je leads aan waardevolle content die je nog beschikbaar hebt, je nieuwste blogpost of aangevulde cases op je website. Reactivatie van leads vraagt vaak minder inspanning dan nieuwe leads zoeken, dus start daar alvast.

2. Automatiseer en profiteer

Door een aantal slimme automation flows in je e-mailstrategie te integreren, blijf je top of mind bij de consument. Want je laat af en toe van je horen, zo worden ze herinnerd aan je ruime aanbod, geweldige service of stevige kortingen. Denk bijvoorbeeld aan een serie welkomstmails, waarin je je diensten uitgebreid uit de doeken doet. Of een reminder naar een klant dat het alweer een jaar geleden is sinds z’n laatste bestelling. Of bied je frequente klanten een exclusief voordeel aan, als blijk van dank voor hun loyaliteit. En het beste van al? Door dit één keer met automation op te zetten, bespaar je jezelf úren werk! Concreet kan je hiervoor beroep doen op eindeloos veel tools. Een aantal voorbeelden die ook over een gratis plan beschikken, zijn MailChimp, HubSpot, SendPulse of Sendinblue.

3. Een blijk van appreciatie

Mensen houden van waardering en die kan je makkelijk geven in een bedankingsmail na een bestelling. Laat bijvoorbeeld even weten dat je dankzij je klanten, jouw gekende service service kan blijven aanbieden! Je laat ze met een goed gevoel achter waardoor ze in de toekomst makkelijker terug aan jou zullen denken.

Zonder webshop kan je de klanten niet bedanken voor een bestelling, maar mogelijks wel voor het downloaden van een whitepaper of brochure? Of nadat ze zich inschreven voor je nieuwsbrief? Zo kan ook jij zonder webshop je waardering uitdrukken.

4. Database opbouwen en verfijnen

Door e-mailamarketing bouw je aan je eigen gegevensdatabase waar je waardevolle inzichten kan uithalen. Deze data is van jou, waardoor je niet afhangt van een derde partij – wat bijvoorbeeld wel het geval is bij advertising op Google en Facebook. Door je data regelmatig te bekijken, kan je steeds beter verfijnen, learnings toepassen en je data opwaarderen. De juiste triggers bepalen kan je een hoop meerverkoop opleveren. Bovendien bereid je je voor op de toekomst, door je eigen database te onderhouden. Want ooit komt cookieloze advertising er effectief aan. Je maakt jezelf minder afhankelijk van third-party cookies.

User experience

Niet de makkelijkste kaart om te trekken, maar wel zeer effectief! De user experience van je website verbeteren levert je sowieso meer leads en conversies op. Het is alleen vaak een proces van iets langere duur. Al kan je ook al snel wat progressie boeken. Focus eerst op de quick wins en verbeter consistent verder.

1. Vlotjes door de checkout

Beheer je een e-commerce website? Start dan met een evaluatie van je checkout proces. Zijn er knelpunten of drempels? Haakt een groot percentage af in een bepaalde stap? Test met aanpassingen in je procedure om je cijfers te verbeteren. Want een vlekkeloos checkout proces is essentieel om prospects om te zetten in klanten.

2. Heatmaps for the win

Je website verbeteren doe je best op basis van reële klantendata. Heatmaps zijn daar een perfecte tool voor. Data wordt je visueel voorgesteld om inzicht te geven in de bewegingen en acties van je websitebezoekers. Waar klikken ze, hoe ver scrollen ze, op welke pagina’s haken ze af veelal af? Al die elementen kunnen je doen beslissen om je website aan te passen. Je verplaatst knoppen en call-to-actions, herschikt je menu of webpagina, plaatst waardevolle informatie boven de vouw en zo meer. Wel steeds op een doordachte en onderbouwde manier! Want zelfs met beperkte data kan je snel en efficiënt aan de slag. En je baseert je beslissingen op échte klantengegevens, niet op je buikgevoel.

3. Praat met je klanten

Wil je écht weten wat je klanten ervaren? Dan is er maar één manier om dat te weten te komen: vraag het hen. Eerlijk en rechtuit. Niet gemakkelijk, dat geven we grif toe, maar oh zó inzichtelijk! Je komt te weten waarom klanten precies voor jou kiezen (of bevraag non-converters, over waarom ze niet voor jou kozen). Maar ook wat zij vinden dat beter kan, hoe ze zich voelen bij jouw merk en hoe ze overtuigd zouden raken voor een volgende aankoop. Met deze insights kan je heel concreet aan de slag om je website te optimaliseren. Misschien kan je copy herwerkt worden om beter aan te sluiten bij je klantenervaringen. Of kan je websitestructuur en -opbouw wat aanpassingen gebruiken. En stroken je huidige foto’s en video’s wel met deze inzichten? Kijk het na en pas aan waar nodig.

Dit zijn al minstens 3 projecten waarmee je meer leads zal genereren, zonder mediabudget te moeten spenderen! En aangezien niemand weet wat de toekomst brengt, speel je misschien graag op safe. Zowel voor nu als voor de situatie binnen enkele maanden.

We feel you. Vandaar deze low-cost-marketingtips. En er zijn zeker nog talloze andere manieren om het aantal leads van je website op te krikken met beperkte uitgaven. Daar zijn we ons van bewust, maar dit zijn de tips waarvan wij geloven dat ze je snel kunnen vooruithelpen. Laat die website maar groeien!

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Webinar

Webinar: Het pad richting digital maturity. Data-evoluties en oplossingen doorgrond.

We kaderen de data-issues waarmee we geconfronteerd worden en bieden een concreet framework om de juiste beslissingen te kunnen nemen richting digital maturity

Lees meer
Artikel

Wat je moet weten over de impact van iOS 14 op Facebook advertising

Privacy, veiligheid en het afschermen en beperken van gebruikersdata. Daar draait het allemaal om bij de laatste iOS update van Apple. Maar waarop heeft het impact en wat kan je nu al ondernemen?

Lees artikel
Nieuws

News: het SEO-speelveld wordt helemaal omgegooid in 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Enginge Optimization.

Lees meer
Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Nieuws

News: Google zoekt de gulden middenweg

Google Analytics voldoet niet aan de GDPR-regulering die in Europa geldt. Nu is er een diplomatisch antwoord: Europese servers.

Lees meer
Artikel

Van klant tot brand ambassador

Wil jij ook een leger enthousiaste, trouwe klanten die niets dan lovende woorden over jouw merk verkondigen? Deze 9 tips zetten je al een eind op weg!

Lees artikel
Artikel

Upgrade your brand: de fundamenten van online marketing

Een grondige kennis van je doelgroep, dat is de basis van sterke marketing. Zo ga je aan de slag met performance marketing.

Lees artikel
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Nieuws

News: social nieuwtjes voor november

Wij lichten je graag de belangrijkste updates toe. In november valt er wat te vertellen over Pinterest, Instagram en Meta Ads Manager.

Lees meer
Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer
Nieuws

News: opgelet met onpersoonlijke Facebookprofielen

Is jouw bedrijfspagina op Facebook opgemaakt met je algemene info-mailadres? Dan kan je problemen ondervinden.

Lees meer
Nieuws

News: SEA gamechangers voor 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Engine Advertising.

Lees meer
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Webinar

Webinar: Blijf ook in 2021 scoren in Google

Ben jij al mee met de aankomende Core Updates van Google? Op 1 april vertellen onze SEO-experten jou er alles over tijdens een gratis webinar. Registreer je en ontdek hoe je jouw website kan...

Lees meer
Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel
Nieuws

News: wat mag je verwachten in 2023 voor social media?

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we dit jaar mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor social media.

Lees meer
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel
Artikel

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

We hebben wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar. Bekijk onze inzichten in het veranderde consumentengedrag en een aantal learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

Lees artikel
Nieuws

News: ken jij de vernieuwde Google My Business al?

Google neemt z'n locale search-troef Google My Business onder handen. Benieuwd naar wat die update precies inhoudt? We got you covered.

Lees meer
Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Artikel

Google for Jobs = matchmaker voor vacatures

Nieuwe jobopportuniteiten vinden was nog nooit zo eenvoudig! Google for Jobs doet het zoekwerk voor jou. Maar ook als bedrijf kan dit zeer interessant zijn.

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: programmatic advertising

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over Programmatic Advertising? Je vindt ze hier!

Lees meer
Webinar

Webinar: Programmatic advertising: doelgericht adverteren op premium kanalen voor ieders budget.

Programmatic advertising, is het voor jou ook nog steeds een mysterie wat dat precies inhoudt? Wij gaan dat ophelderen voor jou! Onze experts vertellen je graag in verstaanbare mensentaal uit wat het precies is....

Lees meer
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Wat haal je concreet je data? En ken je je doelgroep goed? Een essentieel onderdeel van je marketingstrategie.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Artikel

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij.

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: data-evoluties en oplossingen doorgrond

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over nakende data-evoluties en bijhorende oplossingen zijn hier verzameld.

Lees meer
Nieuws

News: is Google Analytics illegaal?

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Waarom micromoments mapping essentieel is voor jouw contentstrategie.

Micromoments mapping: elke stap, vanaf het prille begin van een klantenjourney tot de aankoop en tot het moment dat je klant een ambassadeur wordt. Die stappen vormen de perfecte basis voor een succesvolle customer...

Lees meer
Webinar

Webinar: geen sterke strategische aanpak zonder juiste data- en doelgroepkennis

De juiste data en kennis van jouw doelgroep vormen de basis voor een strak strategisch plan en je kan jouw marketing veel gerichter sturen. Tijdens een hands-on webinar lichten de experten toe hoe je...

Lees meer
Artikel

An audit a year, keeps your business pioneer

Maak je bedrijf weerbaar en klaar voor digitale uitdagingen. Een audit geeft je de juiste inzichten en definieert een duidelijke groeirichting.

Lees artikel
Nieuws

News: de uitdagingen voor webtracking van morgen

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Artikel

OMcollective goes BUMP

Ons creatief studioteam trok naar het BUMP Festival in Kortrijk. Een overzicht van de sprekers en inzichten die het meeste zijn bijgebleven.

Lees artikel
Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Artikel

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als de geschikte potentiële werknemers aan.

Lees artikel
Artikel

Is zoekmachine-marketing dood? Hoe je als bedrijf de zoeker blijft bereiken met de opkomst van generatieve AI en sociale media als nieuwe zoekkanalen

Innovation manager Maarten Clochet kroop in zijn pen voor een opiniestuk over de veranderende markt en hoe je je als bedrijf wapent voor de toekomst, waar de weg naar het hart van zoekende gebruiker...

Lees artikel
Artikel

OMconference: duurzaamheid is here to stay

OMconference pakt dit jaar uit met thema duurzame marketing. Waarom is dat zo en wat houdt dat precies in? Wel, dat lees je hier!

Lees artikel