Nieuws
Geschatte leestijd: 8 min.
Share:

News: de belangrijkste updates van Google Marketing Live 2024

Giovanni Van GasseDigital marketing consultant & advertising expert bij OMcollective
Tags:digitale marketingGoogleGoogle AdvertisingMarketingnewssea

“Welcome to Google Marketing Live. A new era of AI. A new era of Ads”. En zo was de toon gezet. Tijdens het event op 21 mei 2024 werden een aantal AI-powered features en tools voorgesteld. Daarnaast kwamen er verschillende product updates aan bod. Een overzicht van het belangrijkste nieuws.

AI overviews: de nieuwe Google zoekresultatenpagina in een AI-sausje

 Zegt SGE (Search Generative Experience) je nog iets? Vaarwel doornemen van verschillende links en websites op de zoekresultatenpagina na het stellen van jouw vraag in de search engine. In plaats daarvan krijg je (dankzij generative AI – Google Gemini) meteen het meest relevante antwoord voorgeschoteld. Google omschrijft het als de nieuwe manier van zoeken, ‘let Google do the Googling for you’.  

Niet onbelangrijk: Search en Shopping advertenties worden niet enkel boven en onder, maar ook ín het AI overview antwoord weergegeven, in een daarvoor voorziene “sponsored” sectie. Goed nieuws voor de marketeers dus.

Niet enkel de zoekresultatenpagina verandert, ook de zoekadvertenties zelf krijgen een AI-update! In plaats van via de Search of Shopping ad meteen door te klikken naar de landingspagina, kan je eerst meer context aan jouw vraag toevoegen door multimodale input zoals foto’s. Nadien krijg je dan aanbevelingen op maat en kan je doorklikken naar de meest relevante product- of dienstenpagina.

Ga aan de slag met jouw first party data via Google Ads Data Manager

De tool Google Ads Data Manager maakt het mogelijk om jouw first party data op een veilige en eenvoudige manier te delen met de advertentieplatformen van Google. Zo is het mogelijk om jouw eigen CRM te koppelen, waarna je in staat bent om klantenlijsten aan te maken, te beheren en in te zetten. Hierdoor kan je bijvoorbeeld gaan sturen op enkel nieuwe klanten, bepaalde types klanten of gewoonweg het algoritme meer informatie meegeven waardoor je campagnes beter presteren. Niet enkel handig voor ons als marketeer, maar ook voor Google natuurlijk, in een wereld waar third party cookies op termijn verdwijnen.

Shopping advertenties met nieuwe AI-snufjes

Waar leadgen-bedrijven of marketeers misschien wat op hun honger bleven zitten, waren er rond e-commerce wel heel wat toffe updates. Die stonden in het teken van meer interactie en het verbeteren van ‘droge’ productadvertenties.

 • Virtual try-on: try before you buy, maar dan virtueel. Zo kan je bijvoorbeeld een model selecteren dat op jou lijkt, om daarop het product weer te geven. Denk hierbij aan kleding maar ook make-up bijvoorbeeld.
   
 • 3D spins: op basis van een aantal productshots, kan je een 3D-versie van jouw product weergeven. In eerste instantie zou het voor schoenen en huishoudelijke producten zijn zoals meubels.
   
 • Video highlights: Shopping advertenties gaan hiermee verder dan de standaard product shots die je tot op vandaag gebruikt. Met deze functie integreer je interactieve shortform productvideo’s in je advertenties.
   
 • Automated product highlights: op basis van jouw productbeschrijving en reviews van klanten, worden bepaalde highlights weergegeven bij jouw advertenties.
 • Meer image editing mogelijkheden: zijn je productshots maar ‘gewoontjes’? Verander met AI de achtergrond of plaats jouw product in een totaal andere setting.

Meer inzichten en mogelijkheden bij Performance Max

Het Performance Max campagnetype, you hate it or love it, of je zweeft er ergens tussenin. Tot op vandaag blijft het vaak een black box. Gelukkig bestaan er wel verschillende scripts die je helpen om het mysterie te ontrafelen. We krijgen vanuit Google weer wat meer inzicht en mogelijkheden, voornamelijk op het gebied van plaatsingen en assets.  

 • Meer inzicht in (YouTube) plaatsingen, de prestaties van verschillende assets en experimenten om de impact van bepaalde of nieuwe assets te testen.
 • Dat we in de toekomst eenvoudig assets kunnen genereren in een PMax campagne, wisten we al. Hierbij kwam een terechte vraag naar boven: wat met mijn brand guidelines? Wordt het met al die AI-generated ads een generieke soep, alsof iedereen aan het adverteren is met stockbeelden? Later dit jaar zou je je eigen brand guidelines kunnen toevoegen: kleuren, lettertype en voorbeelden van je eigen afbeeldingen als referentiepunt. We zijn benieuwd naar de effectieve uitwerking hiervan.

Sturen op ROI in plaats van omzet

Binnenkort kan je campagnes sturen op winst in plaats van omzet. Marketeers doen al heel wat om campagnes zo goed mogelijk te optimaliseren in functie van omzet of winst. Producten indelen in verschillende buckets, rekening houden met marges, enzovoort. Er bestaan nu al enkele manieren om dit te doen of op te volgen. Denk maar aan tools of bedrijven zoals ProfitMetrics en SMEC (Smarter Ecommerce). Nu komt Google dus met een eigen oplossing op de proppen.

Zo, dat leken ons de meest interessante weetjes. Ga je er graag iets dieper op in? Dan kan je hier het overzicht van alle aankondigingen tijdens Google Marketing Live 2024 even nalezen of de opname van het event herbekijken. Tot slot nog een klein maar belangrijk detail: voorlopig kunnen we met de meeste nieuwigheden nog niet zelf aan de slag. Veel van deze zaken worden momenteel of binnenkort uitgerold en getest in de VS. Andere landen zouden snel (lees: normaal gezien dit jaar nog) volgen. Nog even in spanning afwachten dus!

Auteur: Giovanni van Gasse, digital marketing consultant & advertising expert bij OMcollective

Terug naar alle blogs
Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer