10 januari 2023
We staan aan het begin van een gloednieuw jaar vol nieuwe kansen en mogelijkheden. Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we dit jaar mogen verwachten in digitale marketing. Hier zijn de trends van 2023 voor SEO (Search Enginge Optimization).
Het grondwerk voor meerwaarde creëren voor de gebruiker is Google al jaren aan het leggen maar werd in 2022 nogmaals bevestigd door de recente ‘useful content’ en ‘spam link’ updates. Google probeert steeds meer het kaf van het koren te scheiden: waar zit de écht nuttige, unieke content? Die wordt beloond met betere rankings. Daarnaast wordt valse of onbetrouwbare bevestiging van kwaliteit (bijvoorbeeld in de vorm van gekochte backlinks/autoriteit) opgespoord en bestraft met slechte rankings – of zelfs géén ranking meer.
Er kwam onlangs ook een extra ‘E’ bij E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) evaluatiemethode van Google. De nieuwe E staat voor ‘Experience’. Kan je in je content aantonen dat je (uit eerste hand) ervaring hebt met het onderwerp waarover je schrijft, dan word je beloond. Google legt ook nog meer dan vroeger de nadruk op ‘Trust’. Want onbetrouwbare pagina’s kunnen volgens de techreus nooit een hoge E-E-A-T-score hebben, hoe ervaren, deskundig of gezaghebbend ze ook lijken.
Op vlak van design en development wordt de lat steeds hoger gelegd. Er zijn alsmaar meer marketeers die het digitale goed in de vingers hebben, waardoor ook de verwachtingen steeds hoger gaan liggen – denk aan interactieve sites, dynamische content en gepersonaliseerde tools. Op technisch vlak zullen de core web vitals waar Google al jaren mee bezig is dus verder op punt gesteld en verankerd worden binnen SEO (snelle, veilige en intuïtieve werking van al die technische snufjes op verschillende devices met uiteraard mobiel als drijvende kracht).
On top of that: Google wil de gebruikservaring ook steeds meer IN Google houden. Gewone organische resultaten zakken steeds dieper weg, niet enkel door advertenties. De verschillende organische SERP-features blijven groeien en in belang toenemen. Dan spreken we over featured snippets zoals meer tekst of een bullet list meteen in Google, news box met relevante nieuwsartikelen, local pack met kaartlocatie en 3 bedrijven of image en video pack met foto’s of video’s als resultaat tussen de gewone zoekresultaten. Hier moet je als site-eigenaar rekening mee houden aangezien dit de gemiddelde posities van je organische resultaten naar beneden duwt. Je kan dus maar best ook proberen om door Google opgenomen te worden in dit soort features. Dat doe je door content en beelden te optimaliseren, door structured data toe te voegen, door in te zetten op reviews in je Google Bedrijfsprofiel enzovoort.
Research bij klanten toont dat het aantal SERP-features vertoningen enorm stijgt, tot soms wel vertienvoudigd is op enkele jaren tijd. In sommige gevallen maken de ‘gewone’ organische resultaten nog maar 10% uit van alle zoekresultaten. Het organisch speelveld wordt diverser, dus moet je als onderneming daar ook wat flexibiliteit en engagement aan de dag leggen om je overall organische resultaten te blijven houden.
En dan de olifant in de kamer: AI-generated content is aan een enorme opmars bezig. Denk uiteraard aan ChatGPT dat de voorbije maanden ontploft is op vlak van tekstuele content, maar voor visuele content is er eigenlijk nog een pak meer te doen geweest in 2022. Zo zijn AI-generated kunstwerken haast niet meer te onderscheiden van creaties van menselijke hand en zijn er een paar winnaars van kunstwedstrijden geweest wiens inzendingen nadien AI-made bleken te zijn – of tenminste daarvan beschuldigd werden, met alle bijhorende discussies nadien. Bij teksten à la ChatGPT is voorlopig echter nog redelijk wat menselijke input en controle nodig, maar het heeft wel heel veel toepassingsmogelijkheden en maakt het een pak makkelijker en sneller om een degelijke basistekst te (laten) schrijven.
De verdere groei van dergelijke tools en het steeds toenemende gebruik ervan heeft als gevolg dat de instapdrempel voor webcontent steeds hoger zal liggen, een evolutie in lijn met de online designervaring die we daarnet al aankaartten. Waar je gisteren nog fatsoenlijk rankte met basis SEO-teksten, zal je morgen dertien-in-een-dozijn zijn.
Je zal dus in je SEO-aanpak dus meer tijd moeten gaan steken in het strategische luik: wat is de kers op de taart waarmee ik écht meerwaarde bied en de massa overstijg?
Anderzijds moeten we ons afvragen of Google (en andere zoekmachines), ondanks alle beweringen en dreigementen, erin zal slagen om die AI-generated content op te sporen en te onderscheiden van (wo)man-made teksten. Het lukte hen voor de komst van ChatGPT en dergelijke al niet om de detectie en beoordeling en ranking van (semi-)automated content waterdicht te maken. Visuele én tekstuele AI-gegenereerde content, een spannende evolutie om van nabij te volgen!
Algemeen kunnen we wel stellen dat het SEO-speelveld wel eens helemaal overhoop gehaald kan worden. Met als gevolg dat 2023 een jaar zou kunnen zijn met grote verschuivingen in de rankings, zeker in het middensegment waar traditioneel de grootste fluctuaties plaatsvinden. Stay tuned for more to come …
Lees al onze 2023 trends hier: