Nieuws
Geschatte leestijd: 5 min.
Share:

News: het SEO-speelveld wordt helemaal omgegooid in 2023

Tags:digitale marketingGoogleMarketingMarketingstrategieSEOtrends

10 januari 2023

We staan aan het begin van een gloednieuw jaar vol nieuwe kansen en mogelijkheden. Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we dit jaar mogen verwachten in digitale marketing. Hier zijn de trends van 2023 voor SEO (Search Enginge Optimization).

Waar zit échte meerwaarde?

Het grondwerk voor meerwaarde creëren voor de gebruiker is Google al jaren aan het leggen maar werd in 2022 nogmaals bevestigd door de recente ‘useful content’ en ‘spam link’ updates. Google probeert steeds meer het kaf van het koren te scheiden: waar zit de écht nuttige, unieke content? Die wordt beloond met betere rankings. Daarnaast wordt valse of onbetrouwbare bevestiging van kwaliteit (bijvoorbeeld in de vorm van gekochte backlinks/autoriteit) opgespoord en bestraft met slechte rankings – of zelfs géén ranking meer.

Er kwam onlangs ook een extra ‘E’ bij E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) evaluatiemethode van Google. De nieuwe E staat voor ‘Experience’. Kan je in je content aantonen dat je (uit eerste hand) ervaring hebt met het onderwerp waarover je schrijft, dan word je beloond. Google legt ook nog meer dan vroeger de nadruk op ‘Trust’. Want onbetrouwbare pagina’s kunnen volgens de techreus nooit een hoge E-E-A-T-score hebben, hoe ervaren, deskundig of gezaghebbend ze ook lijken.

Next level design wordt de norm

Op vlak van design en development wordt de lat steeds hoger gelegd. Er zijn alsmaar meer marketeers die het digitale goed in de vingers hebben, waardoor ook de verwachtingen steeds hoger gaan liggen – denk aan interactieve sites, dynamische content en gepersonaliseerde tools. Op technisch vlak zullen de core web vitals waar Google al jaren mee bezig is dus verder op punt gesteld en verankerd worden binnen SEO (snelle, veilige en intuïtieve werking van al die technische snufjes op verschillende devices met uiteraard mobiel als drijvende kracht).

Het organisch speelveld diversifieert

On top of that: Google wil de gebruikservaring ook steeds meer IN Google houden. Gewone organische resultaten zakken steeds dieper weg, niet enkel door advertenties. De verschillende organische SERP-features blijven groeien en in belang toenemen. Dan spreken we over featured snippets zoals meer tekst of een bullet list meteen in Google, news box met relevante nieuwsartikelen, local pack met kaartlocatie en 3 bedrijven of image en video pack met foto’s of video’s als resultaat tussen de gewone zoekresultaten. Hier moet je als site-eigenaar rekening mee houden aangezien dit de gemiddelde posities van je organische resultaten naar beneden duwt. Je kan dus maar best ook proberen om door Google opgenomen te worden in dit soort features. Dat doe je door content en beelden te optimaliseren, door structured data toe te voegen, door in te zetten op reviews in je Google Bedrijfsprofiel enzovoort.

Research bij klanten toont dat het aantal SERP-features vertoningen enorm stijgt, tot soms wel vertienvoudigd is op enkele jaren tijd. In sommige gevallen maken de ‘gewone’ organische resultaten nog maar 10% uit van alle zoekresultaten. Het organisch speelveld wordt diverser, dus moet je als onderneming daar ook wat flexibiliteit en engagement aan de dag leggen om je overall organische resultaten te blijven houden.

De kansen van AI-content

En dan de olifant in de kamer: AI-generated content is aan een enorme opmars bezig. Denk uiteraard aan ChatGPT dat de voorbije maanden ontploft is op vlak van tekstuele content, maar voor visuele content is er eigenlijk nog een pak meer te doen geweest in 2022. Zo zijn AI-generated kunstwerken haast niet meer te onderscheiden van creaties van menselijke hand en zijn er een paar winnaars van kunstwedstrijden geweest wiens inzendingen nadien AI-made bleken te zijn – of tenminste daarvan beschuldigd werden, met alle bijhorende discussies nadien. Bij teksten à la ChatGPT is voorlopig echter nog redelijk wat menselijke input en controle nodig, maar het heeft wel heel veel toepassingsmogelijkheden en maakt het een pak makkelijker en sneller om een degelijke basistekst te (laten) schrijven. 

De verdere groei van dergelijke tools en het steeds toenemende gebruik ervan heeft als gevolg dat de instapdrempel voor webcontent steeds hoger zal liggen, een evolutie in lijn met de online designervaring die we daarnet al aankaartten. Waar je gisteren nog fatsoenlijk rankte met basis SEO-teksten, zal je morgen dertien-in-een-dozijn zijn. 

Je zal dus in je SEO-aanpak dus meer tijd moeten gaan steken in het strategische luik: wat is de kers op de taart waarmee ik écht meerwaarde bied en de massa overstijg?

Anderzijds moeten we ons afvragen of Google (en andere zoekmachines), ondanks alle beweringen en dreigementen, erin zal slagen om die AI-generated content op te sporen en te onderscheiden van (wo)man-made teksten. Het lukte hen voor de komst van ChatGPT en dergelijke al niet om de detectie en beoordeling en ranking van (semi-)automated content waterdicht te maken. Visuele én tekstuele AI-gegenereerde content, een spannende evolutie om van nabij te volgen!

This ain’t the end of it

Algemeen kunnen we wel stellen dat het SEO-speelveld wel eens helemaal overhoop gehaald kan worden. Met als gevolg dat 2023 een jaar zou kunnen zijn met grote verschuivingen in de rankings, zeker in het middensegment waar traditioneel de grootste fluctuaties plaatsvinden. Stay tuned for more to come …

Andere trends voor 2023

Lees al onze 2023 trends hier:

Wat mag je verwachten in social dit jaar?

SEA gamechangers voor 2023.

Waarom 2023 hét jaar van data wordt.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: programmatic advertising

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over Programmatic Advertising? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Artikel

Is zoekmachine-marketing dood? Hoe je als bedrijf de zoeker blijft bereiken met de opkomst van generatieve AI en sociale media als nieuwe zoekkanalen

Innovation manager Maarten Clochet kroop in zijn pen voor een opiniestuk over de veranderende markt en hoe je je als bedrijf wapent voor de toekomst, waar de weg naar het hart van zoekende gebruiker...

Lees artikel
Nieuws

News: is Google Analytics illegaal?

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Nieuws

Datatrends voor 2024

Data is en blijft een hot topic. Waar moet jij in 2024 mee bezig zijn op vlak van data? Expert Merlijn vertelt het je hier.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer
Artikel

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Wat haal je concreet je data? En ken je je doelgroep goed? Een essentieel onderdeel van je marketingstrategie.

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel
Nieuws

News: spring op de future-proof kar van performance max

De richting van Google voor de toekomst wordt steeds duidelijker: performance max is the way to go. Hoe ga je daar best mee om?

Lees meer
Artikel

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij.

Lees artikel
Nieuws

News: ken jij de vernieuwde Google My Business al?

Google neemt z'n locale search-troef Google My Business onder handen. Benieuwd naar wat die update precies inhoudt? We got you covered.

Lees meer
Artikel

Google for Jobs = matchmaker voor vacatures

Nieuwe jobopportuniteiten vinden was nog nooit zo eenvoudig! Google for Jobs doet het zoekwerk voor jou. Maar ook als bedrijf kan dit zeer interessant zijn.

Lees artikel
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Artikel

OMcollective goes BUMP

Ons creatief studioteam trok naar het BUMP Festival in Kortrijk. Een overzicht van de sprekers en inzichten die het meeste zijn bijgebleven.

Lees artikel
Artikel

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als de geschikte potentiële werknemers aan.

Lees artikel
Artikel

OMconference: duurzaamheid is here to stay

OMconference pakt dit jaar uit met thema duurzame marketing. Waarom is dat zo en wat houdt dat precies in? Wel, dat lees je hier!

Lees artikel
Webinar

Webinar: Blijf ook in 2021 scoren in Google

Ben jij al mee met de aankomende Core Updates van Google? Op 1 april vertellen onze SEO-experten jou er alles over tijdens een gratis webinar. Registreer je en ontdek hoe je jouw website kan...

Lees meer
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Nieuws

News: de uitdagingen voor webtracking van morgen

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Webinar

Webinar: Waarom micromoments mapping essentieel is voor jouw contentstrategie.

Micromoments mapping: elke stap, vanaf het prille begin van een klantenjourney tot de aankoop en tot het moment dat je klant een ambassadeur wordt. Die stappen vormen de perfecte basis voor een succesvolle customer...

Lees meer
Nieuws

News: opgelet met onpersoonlijke Facebookprofielen

Is jouw bedrijfspagina op Facebook opgemaakt met je algemene info-mailadres? Dan kan je problemen ondervinden.

Lees meer
Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel
Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Artikel

An audit a year, keeps your business pioneer

Maak je bedrijf weerbaar en klaar voor digitale uitdagingen. Een audit geeft je de juiste inzichten en definieert een duidelijke groeirichting.

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: data-evoluties en oplossingen doorgrond

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over nakende data-evoluties en bijhorende oplossingen zijn hier verzameld.

Lees meer
Nieuws

SEO trends voor 2024

In 2024 zullen we in SEO een interessante samensmelting van nieuwe trends en tijdloze principes zien. SEO-expert Pieter geeft zijn kijk.

Lees meer
Artikel

Wat je moet weten over de impact van iOS 14 op Facebook advertising

Privacy, veiligheid en het afschermen en beperken van gebruikersdata. Daar draait het allemaal om bij de laatste iOS update van Apple. Maar waarop heeft het impact en wat kan je nu al ondernemen?

Lees artikel
Webinar

Webinar: Het pad richting digital maturity. Data-evoluties en oplossingen doorgrond.

We kaderen de data-issues waarmee we geconfronteerd worden en bieden een concreet framework om de juiste beslissingen te kunnen nemen richting digital maturity

Lees meer
Artikel

Upgrade your brand: de fundamenten van online marketing

Een grondige kennis van je doelgroep, dat is de basis van sterke marketing. Zo ga je aan