Nieuws
Geschatte leestijd: 4 min.
Share:

News: spamberichten op meta & hoe je daar best mee omgaat

Tags:digitale marketingFacebookMetaspam

4 februari 2024

Er circuleert de laatste tijd enorm veel spam op Meta, zowel via mail als Messenger. De ene poging is al geloofwaardiger dan de andere. Daarom deel ik graag info die je helpt achterhalen of zo’n mail of bericht ‘van Meta’ spam is of niet.

SPAM checklist

1 Wie is de afzender?

Meta gebruikt altijd volgende vaste domeinen om mails te sturen over je account:

  • fb.com / varianten zoals business.fb.com
  • facebook.com / varianten zoals support.facebook.com
  • facebookmail.com / varianten zoals em.facebookmail.com.

Alle andere domeinen zijn spam-afzenders. Een domein dat tegenwoordig heel vaak voorkomt in spam is @salesforce. Ga hier zeker niet op in.

2 Waar gaat de mail over?

Meta vraagt nooit via mail vragen naar je paswoord, rijksregisternummer of creditcardinformatie. Meta vraagt ook nooit om geld te geven (tenzij je een ad free subscription aangaat). In onderstaande tabel zie je veel voorkomende topics van spammails en welke je actie je best onderneemt om na te gaan of het om spam gaat of een echte Meta-communicatie.

OnderwerpActie
Notificaties over vriendschapsverzoeken, berichten, evenementen …Notificaties vind je terug in de app zelf of op facebook.com. Check ze niet via de mail, maar ga rechtstreeks via de notificatie.
Valse claims over het niet volgen van community-standaarden.Check altijd via facebook.com/accountquality of dit klopt. Is er een probleem? Onderneem dan van daaruit de nodige stappen, maar doe het niet via de mail.
Waarschuwingen dat iets zal gebeuren als je je account niet updatet of een bepaalde actie onderneemt.Belangrijke notificaties komen in de app of op facebook.com. Check ze daar én check facebook.com/accountquality. Zie je daar geen melding, dan is er geen reden tot paniek. De mail kan je gewoon negeren.
Claims of aanbiedingen die te goed klinken om waar te zijn, zoals het winnen van een Facebook Lottery.Niet geloven.

3 Wat met Messenger-berichten van Support?

Meta neemt nooit zelf contact op via Messenger of DM’s, tenzij het een reply is op een chat die jij zelf met support bent gestart.

En last but nog least …

4 Wat moet je doen als je zo’n mail of bericht krijgt?

Niets! Nergens op klikken, geen bijlagen downloaden en niet op antwoorden. Wat je wel kan doen is de mail doorsturen naar phish@fb.com met bijhorende screenshot. In DM’s kan je de afzender ook aangeven voor scam.

Twijfel je toch? Neem dan voor de zekerheid contact op met support en vraag het na.

Bovenstaande informatie vind je ook terug in de officiële documentatie van Meta:

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Artikel

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als de geschikte potentiële werknemers aan.

Lees artikel
Nieuws

News: spring op de future-proof kar van performance max

De richting van Google voor de toekomst wordt steeds duidelijker: performance max is the way to go. Hoe ga je daar best mee om?

Lees meer
Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: programmatic advertising

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over Programmatic Advertising? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Nieuws

News: consent mode V2 wordt verplicht door Google vanaf maart 2024

Wat is Google consent mode V2, waarom zou je het gebruiken, waarom moet je er nú mee aan de slag en wat gebeurt er als je dat niet doet.

Lees meer
Nieuws

News: is Google Analytics illegaal?

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Artikel

Is zoekmachine-marketing dood? Hoe je als bedrijf de zoeker blijft bereiken met de opkomst van generatieve AI en sociale media als nieuwe zoekkanalen

Innovation manager Maarten Clochet kroop in zijn pen voor een opiniestuk over de veranderende markt en hoe je je als bedrijf wapent voor de toekomst, waar de weg naar het hart van zoekende gebruiker...

Lees artikel
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Webinar

Webinar: Programmatic advertising: doelgericht adverteren op premium kanalen voor ieders budget.

Programmatic advertising, is het voor jou ook nog steeds een mysterie wat dat precies inhoudt? Wij gaan dat ophelderen voor jou! Onze experts vertellen je graag in verstaanbare mensentaal uit wat het precies is....

Lees meer
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Podcast