Artikel
Geschatte leestijd: 7 min.
Share:

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

Tags:COVID-19digitale transformatieMarketingStrategie

De coronacijfers in België gaan de verkeerde richting uit. We zitten midden in een tweede golf en nieuwe beperkingen voor nauwe contacten, sociale en sportactiviteiten drongen zich op. Gelukkig hebben we wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar, waardoor we slimmer kunnen omgaan met deze onzekere situatie. Ten eerste zijn er een aantal inzichten opgedaan in het veranderde consumentengedrag tijdens de vorige lockdown en nasleep ervan. Ten tweede beschikken we over resultaten van marketinginspanningen tijdens de lockdown waar we nu op kunnen verder bouwen.

Hoe consumentengedrag veranderde in tijden van de lockdown

Hoe consumentengedrag veranderde

Bill Gates zei ooit “If your business is not on the internet, your business will be out of business”. Die voorspelling geldt in deze tijden meer dan ooit, want de moderne consument is online. Nog meer in tijden van een lockdown. Enkele inzichten:

  • We spendeerden tijdens de lockdown meer tijd op sociale media: 72%1 van de respondenten van een onderzoek geven toe meer tijd op socialemediakanalen te vertoeven.
  • Een groter publiek raakt bekend met digitale toepassingen: je potentiële doelgroep die online bereikbaar is, werd groter ten tijde van corona.
  • YouTube noteerde een groei in videoconsumptie van +47%. And that’s not all: de kijktijd steeg ook met 43%2.
  • Hoewel er een algemene daling voorspeld wordt voor retail, kende e-commerce als kanaal in België wel een groei van 20%2 in vergelijking met vorig jaar.
  • Grote investeringen worden vaker vooruitgeschoven door de financieel onzekere situatie bij velen – door tijdelijke werkloosheid, loonsverlies of zelfs jobverlies – maar verder wordt er weinig geconsuminderd – met uitzondering van enkele specifieke sectoren zoals de reisindustrie.
  • De consument oriënteerde zich meer online, omdat de lockdown hem ertoe dwong. Daarmee is een trend in gang gezet die niet meer zal terugvallen naar zijn niveau van voor de lockdown. Dezelfde voorspelling gaat op voor e-commerce.
  • Grote e-commerce spelers tekenden 66% meer transacties op en een 85% hogere aankoopwaarde dan in 20192

1 Bron: https://www.digitalcommerce360.com/2020/09/16/covid-19-is-changing-how-why-and-how-much-were-using-social-media/

2 Bron cijfers: Google Belgium Holiday Insights 2020

Daarnaast durft Google zich ook te wagen aan een berekende voorspelling voor het najaar, toch ook nog een belangrijke verkoopsperiode voor veel bedrijven: 3/4e van de consumenten plant dit najaar meer online te shoppen. Black Friday, Sinterklaasacties en shopping voor de feestdagen zullen daarbij piekmomenten worden.

Lessen getrokken uit de lockdownperiode

Uit de lockdown hebben we niet alleen geleerd over de consument, maar ook ervaringen opgedaan met klanten die zijn blijven adverteren. Dat leverde een nieuwe zoektocht naar de juiste mix, relevantste boodschap en afgelijnde doelgroep op. Daaruit formuleerden we een aantal overkoepelende learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

1. Communiceer continu

Zorg dat je klanten weten hoe je producten of diensten wél nog bereikbaar zijn in deze tijden: ben je open, maar enkel op afspraak, heb je een webshop, organiseer je digitale meetings, kunnen klanten bestellingen komen afhalen of laten leveren? Zorg dat je die informatie duidelijk communiceert. Verzamel de info overzichtelijk op je website, maar speel die boodschap ook uit in je online advertising.

2. Focus op klantenbehoud &
-vernieuwing

Een crisis is een onzekere tijd, waarbij mensen eerder geneigd zijn vast te houden aan wat ze kennen dan nieuwigheden te onderzoeken. Leg daarom je focus meer op retentie en zorg ervoor dat je de klanten die jou al kennen, bij je blijven. Nieuwe klanten overtuigen om voor jou te kiezen, zal iets uitdagender zijn in deze tijden. Kijk eens kritisch naar je budgetverdeling en maak doordachte keuzes.

3. Beantwoord vragen met relevante content

Waar je wél de mogelijkheid hebt om meer nieuw potentiële klanten aan te trekken is in oriënterend zoekverkeer. Waar voorheen een deel van de customer journey in een offline zoektocht gebeurde, kan dat tijdens een lockdown moeilijker. Mensen met een aankoopintentie moeten noodgedwongen online vooronderzoek doen. Daar kan je handig op inspelen door relevante content aan te bieden die de zoeker informeert.

4. Ga waar je potentiële klant is

Meer tijd thuis = meer schermtijd. Onderzoek wijst uit dat we tijdens de lockdown meer tijd per dag besteedden voor onze schermen (tv, laptop, gsm en tablet). Ook social media gebruik stijgt wanneer we vaker thuisblijven. Het uitgelezen moment dus om nieuwe online doelgroepen aan te boren en nieuwe kanalen te exploreren. Deed je het nog niet, test dan advertising op bijvoorbeeld Facebook, YouTube, TikTok of Waze. Enkel wanneer daar een potentieel interessante doelgroep voor jouw product of dienst zit, natuurlijk.

Wil je graag nog meer tips? Onze blog van april 2020 geeft je per marketingdoelstelling – lead generation, e-commerce of winkelbezoeken – focuspunten tijdens een lockdown én erna.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Artikel

OMconference: duurzaamheid is here to stay

OMconference pakt dit jaar uit met thema duurzame marketing. Waarom is dat zo en wat houdt dat precies in? Wel, dat lees je hier!

Lees artikel
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer
Nieuws

News: Google zoekt de gulden middenweg

Google Analytics voldoet niet aan de GDPR-regulering die in Europa geldt. Nu is er een diplomatisch antwoord: Europese servers.

Lees meer
N