Artikel
Geschatte leestijd: 7 min.
Share:

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

Tags:COVID-19digitale transformatieMarketingStrategie

De coronacijfers in België gaan de verkeerde richting uit. We zitten midden in een tweede golf en nieuwe beperkingen voor nauwe contacten, sociale en sportactiviteiten drongen zich op. Gelukkig hebben we wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar, waardoor we slimmer kunnen omgaan met deze onzekere situatie. Ten eerste zijn er een aantal inzichten opgedaan in het veranderde consumentengedrag tijdens de vorige lockdown en nasleep ervan. Ten tweede beschikken we over resultaten van marketinginspanningen tijdens de lockdown waar we nu op kunnen verder bouwen.

Hoe consumentengedrag veranderde in tijden van de lockdown

Hoe consumentengedrag veranderde

Bill Gates zei ooit “If your business is not on the internet, your business will be out of business”. Die voorspelling geldt in deze tijden meer dan ooit, want de moderne consument is online. Nog meer in tijden van een lockdown. Enkele inzichten:

  • We spendeerden tijdens de lockdown meer tijd op sociale media: 72%1 van de respondenten van een onderzoek geven toe meer tijd op socialemediakanalen te vertoeven.
  • Een groter publiek raakt bekend met digitale toepassingen: je potentiële doelgroep die online bereikbaar is, werd groter ten tijde van corona.
  • YouTube noteerde een groei in videoconsumptie van +47%. And that’s not all: de kijktijd steeg ook met 43%2.
  • Hoewel er een algemene daling voorspeld wordt voor retail, kende e-commerce als kanaal in België wel een groei van 20%2 in vergelijking met vorig jaar.
  • Grote investeringen worden vaker vooruitgeschoven door de financieel onzekere situatie bij velen – door tijdelijke werkloosheid, loonsverlies of zelfs jobverlies – maar verder wordt er weinig geconsuminderd – met uitzondering van enkele specifieke sectoren zoals de reisindustrie.
  • De consument oriënteerde zich meer online, omdat de lockdown hem ertoe dwong. Daarmee is een trend in gang gezet die niet meer zal terugvallen naar zijn niveau van voor de lockdown. Dezelfde voorspelling gaat op voor e-commerce.
  • Grote e-commerce spelers tekenden 66% meer transacties op en een 85% hogere aankoopwaarde dan in 20192

1 Bron: https://www.digitalcommerce360.com/2020/09/16/covid-19-is-changing-how-why-and-how-much-were-using-social-media/

2 Bron cijfers: Google Belgium Holiday Insights 2020

Daarnaast durft Google zich ook te wagen aan een berekende voorspelling voor het najaar, toch ook nog een belangrijke verkoopsperiode voor veel bedrijven: 3/4e van de consumenten plant dit najaar meer online te shoppen. Black Friday, Sinterklaasacties en shopping voor de feestdagen zullen daarbij piekmomenten worden.

Lessen getrokken uit de lockdownperiode

Uit de lockdown hebben we niet alleen geleerd over de consument, maar ook ervaringen opgedaan met klanten die zijn blijven adverteren. Dat leverde een nieuwe zoektocht naar de juiste mix, relevantste boodschap en afgelijnde doelgroep op. Daaruit formuleerden we een aantal overkoepelende learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

1. Communiceer continu

Zorg dat je klanten weten hoe je producten of diensten wél nog bereikbaar zijn in deze tijden: ben je open, maar enkel op afspraak, heb je een webshop, organiseer je digitale meetings, kunnen klanten bestellingen komen afhalen of laten leveren? Zorg dat je die informatie duidelijk communiceert. Verzamel de info overzichtelijk op je website, maar speel die boodschap ook uit in je online advertising.

2. Focus op klantenbehoud &
-vernieuwing

Een crisis is een onzekere tijd, waarbij mensen eerder geneigd zijn vast te houden aan wat ze kennen dan nieuwigheden te onderzoeken. Leg daarom je focus meer op retentie en zorg ervoor dat je de klanten die jou al kennen, bij je blijven. Nieuwe klanten overtuigen om voor jou te kiezen, zal iets uitdagender zijn in deze tijden. Kijk eens kritisch naar je budgetverdeling en maak doordachte keuzes.

3. Beantwoord vragen met relevante content

Waar je wél de mogelijkheid hebt om meer nieuw potentiële klanten aan te trekken is in oriënterend zoekverkeer. Waar voorheen een deel van de customer journey in een offline zoektocht gebeurde, kan dat tijdens een lockdown moeilijker. Mensen met een aankoopintentie moeten noodgedwongen online vooronderzoek doen. Daar kan je handig op inspelen door relevante content aan te bieden die de zoeker informeert.

4. Ga waar je potentiële klant is

Meer tijd thuis = meer schermtijd. Onderzoek wijst uit dat we tijdens de lockdown meer tijd per dag besteedden voor onze schermen (tv, laptop, gsm en tablet). Ook social media gebruik stijgt wanneer we vaker thuisblijven. Het uitgelezen moment dus om nieuwe online doelgroepen aan te boren en nieuwe kanalen te exploreren. Deed je het nog niet, test dan advertising op bijvoorbeeld Facebook, YouTube, TikTok of Waze. Enkel wanneer daar een potentieel interessante doelgroep voor jouw product of dienst zit, natuurlijk.

Wil je graag nog meer tips? Onze blog van april 2020 geeft je per marketingdoelstelling – lead generation, e-commerce of winkelbezoeken – focuspunten tijdens een lockdown én erna.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Nieuws

News: SEA gamechangers voor 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Engine Advertising.

Lees meer
Nieuws

News: spring op de future-proof kar van performance max

De richting van Google voor de toekomst wordt steeds duidelijker: performance max is the way to go. Hoe ga je daar best mee om?

Lees meer
Webinar

Webinar: Waarom micromoments mapping essentieel is voor jouw contentstrategie.

Micromoments mapping: elke stap, vanaf het prille begin van een klantenjourney tot de aankoop en tot het moment dat je klant een ambassadeur wordt. Die stappen vormen de perfecte basis voor een succesvolle customer...

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: programmatic advertising

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over Programmatic Advertising? Je vindt ze hier!

Lees meer
Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Artikel

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Wat haal je concreet je data? En ken je je doelgroep goed? Een essentieel onderdeel van je marketingstrategie.

Lees artikel
Webinar

Webinar: geen sterke strategische aanpak zonder juiste data- en doelgroepkennis

De juiste data en kennis van jouw doelgroep vormen de basis voor een strak strategisch plan en je kan jouw marketing veel gerichter sturen. Tijdens een hands-on webinar lichten de experten toe hoe je...

Lees meer
Nieuws

News: het SEO-speelveld wordt helemaal omgegooid in 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Enginge Optimization.

Lees meer
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Artikel

OMconference: duurzaamheid is here to stay

OMconference pakt dit jaar uit met thema duurzame marketing. Waarom is dat zo en wat houdt dat precies in? Wel, dat lees je hier!

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Nieuws

News: opgelet met onpersoonlijke Facebookprofielen

Is jouw bedrijfspagina op Facebook opgemaakt met je algemene info-mailadres? Dan kan je problemen ondervinden.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees meer
Blog

Een strategische blik op je marketingaanpak

Digital marketing strategist Tijs werpt een blik op 2024.

Lees meer
Nieuws

Datatrends voor 2024

Data is en blijft een hot topic. Waar moet jij in 2024 mee bezig zijn op vlak van data? Expert Merlijn vertelt het je hier.

Lees meer
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij.

Lees artikel
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Artikel

Van klant tot brand ambassador

Wil jij ook een leger enthousiaste, trouwe klanten die niets dan lovende woorden over jouw merk verkondigen? Deze 9 tips zetten je al een eind op weg!

Lees artikel
Artikel

Is zoekmachine-marketing dood? Hoe je als bedrijf de zoeker blijft bereiken met de opkomst van generatieve AI en sociale media als nieuwe zoekkanalen

Innovation manager Maarten Clochet kroop in zijn pen voor een opiniestuk over de veranderende markt en hoe je je als bedrijf wapent voor de toekomst, waar de weg naar het hart van zoekende gebruiker...

Lees artikel
Artikel

Upgrade your brand: de fundamenten van online marketing

Een grondige kennis van je doelgroep, dat is de basis van sterke marketing. Zo ga je aan de slag met performance marketing.

Lees artikel
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Nieuws

News: Core Web Vitals INP-problemen gevonden op je site

Google gaat vanaf maart 2024 FID vervangen door INP ... "Wat door wat?", vraagt elk normaal mens zich dan af. Daarom hier een beetje extra uitleg.

Lees meer
Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Programmatic advertising: doelgericht adverteren op premium kanalen voor ieders budget.

Programmatic advertising, is het voor jou ook nog steeds een mysterie wat dat precies inhoudt? Wij gaan dat ophelderen voor jou! Onze experts vertellen je graag in verstaanbare mensentaal uit wat het precies is....

Lees meer