Artikel
Geschatte leestijd: 7 min.
Share:

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

Tags:COVID-19digitale transformatieMarketingStrategie

De coronacijfers in België gaan de verkeerde richting uit. We zitten midden in een tweede golf en nieuwe beperkingen voor nauwe contacten, sociale en sportactiviteiten drongen zich op. Gelukkig hebben we wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar, waardoor we slimmer kunnen omgaan met deze onzekere situatie. Ten eerste zijn er een aantal inzichten opgedaan in het veranderde consumentengedrag tijdens de vorige lockdown en nasleep ervan. Ten tweede beschikken we over resultaten van marketinginspanningen tijdens de lockdown waar we nu op kunnen verder bouwen.

Hoe consumentengedrag veranderde in tijden van de lockdown

Hoe consumentengedrag veranderde

Bill Gates zei ooit “If your business is not on the internet, your business will be out of business”. Die voorspelling geldt in deze tijden meer dan ooit, want de moderne consument is online. Nog meer in tijden van een lockdown. Enkele inzichten:

  • We spendeerden tijdens de lockdown meer tijd op sociale media: 72%1 van de respondenten van een onderzoek geven toe meer tijd op socialemediakanalen te vertoeven.
  • Een groter publiek raakt bekend met digitale toepassingen: je potentiële doelgroep die online bereikbaar is, werd groter ten tijde van corona.
  • YouTube noteerde een groei in videoconsumptie van +47%. And that’s not all: de kijktijd steeg ook met 43%2.
  • Hoewel er een algemene daling voorspeld wordt voor retail, kende e-commerce als kanaal in België wel een groei van 20%2 in vergelijking met vorig jaar.
  • Grote investeringen worden vaker vooruitgeschoven door de financieel onzekere situatie bij velen – door tijdelijke werkloosheid, loonsverlies of zelfs jobverlies – maar verder wordt er weinig geconsuminderd – met uitzondering van enkele specifieke sectoren zoals de reisindustrie.
  • De consument oriënteerde zich meer online, omdat de lockdown hem ertoe dwong. Daarmee is een trend in gang gezet die niet meer zal terugvallen naar zijn niveau van voor de lockdown. Dezelfde voorspelling gaat op voor e-commerce.
  • Grote e-commerce spelers tekenden 66% meer transacties op en een 85% hogere aankoopwaarde dan in 20192

1 Bron: https://www.digitalcommerce360.com/2020/09/16/covid-19-is-changing-how-why-and-how-much-were-using-social-media/

2 Bron cijfers: Google Belgium Holiday Insights 2020

Daarnaast durft Google zich ook te wagen aan een berekende voorspelling voor het najaar, toch ook nog een belangrijke verkoopsperiode voor veel bedrijven: 3/4e van de consumenten plant dit najaar meer online te shoppen. Black Friday, Sinterklaasacties en shopping voor de feestdagen zullen daarbij piekmomenten worden.

Lessen getrokken uit de lockdownperiode

Uit de lockdown hebben we niet alleen geleerd over de consument, maar ook ervaringen opgedaan met klanten die zijn blijven adverteren. Dat leverde een nieuwe zoektocht naar de juiste mix, relevantste boodschap en afgelijnde doelgroep op. Daaruit formuleerden we een aantal overkoepelende learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

1. Communiceer continu

Zorg dat je klanten weten hoe je producten of diensten wél nog bereikbaar zijn in deze tijden: ben je open, maar enkel op afspraak, heb je een webshop, organiseer je digitale meetings, kunnen klanten bestellingen komen afhalen of laten leveren? Zorg dat je die informatie duidelijk communiceert. Verzamel de info overzichtelijk op je website, maar speel die boodschap ook uit in je online advertising.

2. Focus op klantenbehoud &
-vernieuwing

Een crisis is een onzekere tijd, waarbij mensen eerder geneigd zijn vast te houden aan wat ze kennen dan nieuwigheden te onderzoeken. Leg daarom je focus meer op retentie en zorg ervoor dat je de klanten die jou al kennen, bij je blijven. Nieuwe klanten overtuigen om voor jou te kiezen, zal iets uitdagender zijn in deze tijden. Kijk eens kritisch naar je budgetverdeling en maak doordachte keuzes.

3. Beantwoord vragen met relevante content

Waar je wél de mogelijkheid hebt om meer nieuw potentiële klanten aan te trekken is in oriënterend zoekverkeer. Waar voorheen een deel van de customer journey in een offline zoektocht gebeurde, kan dat tijdens een lockdown moeilijker. Mensen met een aankoopintentie moeten noodgedwongen online vooronderzoek doen. Daar kan je handig op inspelen door relevante content aan te bieden die de zoeker informeert.

4. Ga waar je potentiële klant is

Meer tijd thuis = meer schermtijd. Onderzoek wijst uit dat we tijdens de lockdown meer tijd per dag besteedden voor onze schermen (tv, laptop, gsm en tablet). Ook social media gebruik stijgt wanneer we vaker thuisblijven. Het uitgelezen moment dus om nieuwe online doelgroepen aan te boren en nieuwe kanalen te exploreren. Deed je het nog niet, test dan advertising op bijvoorbeeld Facebook, YouTube, TikTok of Waze. Enkel wanneer daar een potentieel interessante doelgroep voor jouw product of dienst zit, natuurlijk.

Wil je graag nog meer tips? Onze blog van april 2020 geeft je per marketingdoelstelling – lead generation, e-commerce of winkelbezoeken – focuspunten tijdens een lockdown én erna.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Artikel

Wat je moet weten over de impact van iOS 14 op Facebook advertising

Privacy, veiligheid en het afschermen en beperken van gebruikersdata. Daar draait het allemaal om bij de laatste iOS update van Apple. Maar waarop heeft het impact en wat kan je nu al ondernemen?

Lees artikel
Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel
Artikel

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!

Lees artikel
Artikel

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als de geschikte potentiële werknemers aan.

Lees artikel
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Artikel

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij.

Lees artikel
Artikel

Van klant tot brand ambassador

Wil jij ook een leger enthousiaste, trouwe klanten die niets dan lovende woorden over jouw merk verkondigen? Deze 9 tips zetten je al een eind op weg!

Lees artikel
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel
Artikel

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees artikel
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Artikel

Gratis webinar: Blijf ook in 2021 scoren in Google

Ben jij al mee met de aankomende Core Updates van Google? Op 1 april vertellen onze SEO-experten jou er alles over tijdens een gratis webinar. Registreer je en ontdek hoe je jouw website kan...

Lees artikel
Artikel

An audit a year, keeps your business pioneer

Maak je bedrijf weerbaar en klaar voor digitale uitdagingen. Een audit geeft je de juiste inzichten en definieert een duidelijke groeirichting.

Lees artikel
Artikel

Gratis webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees artikel
Artikel

Google for Jobs = matchmaker voor vacatures

Nieuwe jobopportuniteiten vinden was nog nooit zo eenvoudig! Google for Jobs doet het zoekwerk voor jou. Maar ook als bedrijf kan dit zeer interessant zijn.

Lees artikel
Artikel

Upgrade your brand: de fundamenten van online marketing

Een grondige kennis van je doelgroep, dat is de basis van sterke marketing. Zo ga je aan de slag met performance marketing.

Lees artikel
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel