Laatste update: 4/02/2025
De opkomst van AI-tools zoals ChatGPT, Perplexity, Gemini en CoPilot, is het digitale landschap fundamenteel aan het veranderen. Alle cijfers maken duidelijk dat AI-tools razendsnel een belangrijk kanaal worden in online search en heel wat B2C en B2B customer journeys. Naast deze tools worden ook de traditionele SERPs (Search Engine Results Page) overspoeld door AI-generatieve antwoorden. Voor Belgische bedrijven en merken brengt dit zowel kansen als uitdagingen met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat jouw website en merk zichtbaar zijn in deze AI-gedreven wereld? En hoe speel je in op de specifieke kenmerken van de Belgische markt? In deze uitgebreide gids – die doorheen de tijd verder wordt geüpdatet en aangevuld – delen we onze inzichten en strategieën, gebaseerd op grondig onderzoek en praktijkervaring.
AI-tools zoals ChatGPT en Gemini gebruiken large language models (LLM’s) om complexe vragen te beantwoorden, teksten te genereren en interacties te personaliseren. Deze technologieën vormen de basis voor AI-agents die autonoom taken uitvoeren, zoals het plannen van reizen, het opstellen van rapporten of het aanbevelen van producten. De informatie die verwerkt wordt tot antwoorden komt enerzijds uit de uitgebreide databases die deze tools hebben “opgeleid” en anderzijds via razendsnelle zoekopdrachten op het internet.
Er zijn heel wat onderlinge verschillen tussen de bestaande tools. Waar Gemini en Perplexity zich vaker op Google-resultaten baseren, leunen ChatGPT en CoPilot gezien hun band met Microsoft eerder op Bing. In een Belgische context zien we een unieke uitdaging: deze modellen baseren hun antwoorden voornamelijk op Engelstalige bronnen. Dit betekent dat Belgische bedrijven vaak minder zichtbaar zijn in antwoorden van AI-tools, tenzij ze expliciet lokaal geoptimaliseerd zijn.
AI-tools worden razendsnel populairder. In een research van Sparktoro bleek in oktober 2024 al dat ChatGPT meer dan 2x zo vaak werd gebruikt voor online zoekopdrachten als Bing en vaker dan Facebook, X, LinkedIn, Reddit, Pinterest en Perplexity samen (met de belangrijke side note dat enkel naar web traffic werd gekeken en niet naar zoekopdrachten in apps).
Ook in België gaat het razendsnel met bijna 3 miljoen zoekopdrachten naar ChatGPT in december 2024 en een stijging van 80% in 2024 tegenover 2023. ChatGPT is momenteel veruit de populairste en bekendste tool in België, maar ook Gemini (190k zoekopdrachten in december 2024), Copilot (150k) en Perplexity (24k) worden met de dag populairder. Wij zien bij onze klanten in elk geval ook het verkeer uit deze tools groeien en zelfs voor conversies zorgen.
Het is dus duidelijk dat AI-search een kanaal is om rekening mee te houden in de customer journey van je klanten. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je gevonden worden in deze tools? Om te beginnen is het belangrijk om te weten hoe AI-search anders is dan traditionele search. Het zoekgedrag van mensen verandert drastisch met de opkomst van AI-tools zoals ChatGPT, Gemini en Perplexity. Waar we vroeger gewend waren om korte zoekopdrachten in Google te typen, gebruiken mensen nu langere, natuurlijkere prompts, vergelijkbaar met voice search. Maar hoe verschilt AI-search fundamenteel van traditionele zoekmachines zoals Google, en wat betekent dit voor bedrijven die online zichtbaar willen blijven?
Bij Googlegebruikers blijft het zoekgedrag grotendeels gericht op korte keywords of combinaties daarvan, zoals ‘beste hardloopschoenen 2024’. AI-tools worden echter anders gebruikt: mensen formuleren lange, complexe vragen zoals ‘wat zijn de beste hardloopschoenen voor lange afstanden in 2024, en welke zijn geschikt voor brede voeten?’. Dit verandert hoe content gevonden en gepresenteerd wordt.
Google rangschikt websites op basis van een doorlopende indexering van het internet. AI-search daarentegen werkt met een dynamisch proces: wanneer iemand een vraag stelt, splitsen tools als Perplexity de vraag op in deelvragen en zoeken real-time naar relevante informatie. Dit betekent dat:
Het is uit logfile-onderzoek ook duidelijk geworden dat AI-tools meestal niet de hele html-file van een pagina zullen uitlezen (en Javascript al helemaal niet KAN lezen). Meestal lezen ze enkel de structured data. Wij zien in de logfiles van onze klanten dat de tools ook bijna altijd eerst de robots.txt-file van de site bezoeken. Zorg dus dat OpenAI- en andere chatbots daar niet worden geblokkeerd. Sitemaps worden dan weer amper bezocht, wat alweer wijst op geen interesse in het volledig in kaart brengen van een website.
Google’s algoritme geeft de voorkeur aan betrouwbare, gezaghebbende bronnen en past kwaliteitsrichtlijnen zoals EEAT (expertise, experience, authoritativeness, trustworthiness) toe. AI-tools zijn minder voorspelbaar in hun brongebruik en halen soms informatie uit minder gerenommeerde of zelfs foutieve bronnen. Dit heeft als gevolg dat:
We verwachten dat deze relatieve onbetrouwbaarheid van AI-tools kinderziektes zijn die er op termijn zullen uit gaan. Je kan dit vergelijken met Google 10 à 15 jaar geleden: er wordt geen onderscheid gemaakt tussen kwalitatieve en spammy backlinks en volgens sommige onderzoeken zou zelfs witte tekst op een witte achtergrond worden opgepikt, terwijl Google dit soort praktijken nu bestraft.
Een belangrijk onderscheid is dat AI-tools antwoorden genereren op basis van verschillende bronnen en deze samenvoegen tot een coherente tekst. Google toont daarentegen afzonderlijke zoekresultaten waar gebruikers zelf een keuze uit maken.
AI-search optimalization (AISO), generative engine optimization (GEO), answer engine optimization (AEO) of answer engine marketing (AEM). Er doen intussen meerdere termen de ronde. Hoe je het ook noemt, het is duidelijk dat optimalisatie voor AI-search een belangrijke deel uitmaakt van search engine marketing, naast SEO en SEA. Want daarover gaat het: gevonden worden bij zoekopdrachten van potentiële klanten.
We geven al enkele tips om aan de slag te gaan.
Zowel ons eigen onderzoek als dat van bijvoorbeeld Seer Interactive toont aan dat websites die hoog ranken in de traditionele zoekmachines voor bepaalde zoekopdrachten, meer kans hebben om te worden vermeld in de AI-tools. Waar ChatGPT en CoPilot – logischerwijs gezien de band met Microsoft – meer kijken naar Bing, houden Gemini (uiteraard) en Perplexity eerder rekening met de Google rankings.
De betrouwbaarheid van de antwoorden van sommige AI-tools liet te wensen over, omdat ze getraind zijn met álle content op het internet. De tools kunnen zelf (nog?) geen onderscheid maken tussen wat kwalitatief is en wat niet. Daarom zagen we al een evolutie waarbij wél enigszins rekening gehouden wordt met rankings in zoekmachines zoals Google en Bing. De klassieke zoekmachines zijn namelijk al decennia bezig met het ranken van betrouwbare bronnen boven onbetrouwbare. Dus is het een logisch gevolg dat AI-tools daar nu ook rekening mee houden.
Content moet zo geschreven worden dat het direct antwoord geeft op mogelijke vragen. Aangezien AI-tools meerdere online bronnen bundelen tot één antwoord, maak je het meeste kans om vermeld te worden als je op één pagina op zo veel mogelijk gerelateerde vragen een antwoord kan geven (binnen dezelfde zoekintentie uiteraard).
Denk aan:
Een snelle, mobiele en technisch geoptimaliseerde website is een voorwaarde voor succes. Zeker gezien de nood van deze tools om snel antwoorden te vinden. Belangrijk zijn:
Door het schaalvoordeel van de Nederlandse markt tegenover de Vlaamse en de Franse markt tegenover de Waalse, zien we dat bij zoekopdrachten in België vaak Nederlandse en Franse bronnen worden gebruikt. Om te voorkomen dat Belgische merken overschaduwd worden door Nederlandse concurrenten, is het essentieel om:
Aangezien AI-tools veel bronnen op korte tijd raadplegen, zijn 2 zaken belangrijk.
AI-tools werken met bredere datasets dan traditionele SEO en vereisen een sterke aanwezigheid op zowel lokale als internationale schaal. Dit betekent dat meertalige content, met Engels als prioriteit, cruciaal is om Belgische merken zichtbaar te maken in AI-modellen. Bij OMcollective ontwikkelen we strategieën die deze bredere zichtbaarheid ondersteunen en jouw merk helpen optimaal te presteren in zowel zoekmachines als AI-gestuurde antwoorden.
Uit ons onderzoek blijkt dat Belgische merken momenteel slechts sporadisch verschijnen in AI-antwoorden. Bijvoorbeeld, bij een vraag als ‘beste ramen en deuren’ verschijnen vaak irrelevante Nederlandse merken die in België niet te verkrijgen zijn, terwijl Belisol of KwadrO veel minder verschijnen. Ga je in de AI-tools op zoek naar bredere, inspirationele informatie dan verwijzen de tools bijna uitsluitend naar Engelstalige bronnen, terwijl er ook in het Nederlandstalige taalgebied evenwaardige blogs te vinden zijn. Dit laat zien dat Belgische merken niet alleen lokaal moeten optimaliseren, maar ook internationaal moeten concurreren om relevant te blijven. Dit heeft deels te maken met het feit dat deze sites vaak een uitgebreider backlinkprofiel hebben, maar ook omdat de database van de tools grotendeels Engelstalig is. Uit ons onderzoek bleek alleszins dat in België backlinks niet altijd doorslaggevend waren. Een gerichte strategie kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanleveren van hoogwaardige Engelstalige content en actieve samenwerking met internationale publicaties.
De Belgische markt is uniek door haar meertaligheid en regionale verschillen. Dit heeft invloed op:
Om deze kloof te dichten, moet er een actieve inspanning komen om Belgische content te creëren en te promoten.
Als thought leader op het gebied van SEO en optimalisatie voor AI, bieden wij:
Neem vandaag nog contact met ons op om jouw merk klaar te maken voor de toekomst van AI.