Artikel
Geschatte leestijd: 16 min.
Share:

Optimalisatie van websites en brands voor AI-search, LLM’s en AI-agents

Pieter SerrarisDigital marketing consultant & SEO-expert bij OMcollective
Tags:AIdigitale marketingMarketingstrategieSEOStrategie

Laatste update: 4/02/2025

De opkomst van AI-tools zoals ChatGPT, Perplexity, Gemini en CoPilot, is het digitale landschap fundamenteel aan het veranderen. Alle cijfers maken duidelijk dat AI-tools razendsnel een belangrijk kanaal worden in online search en heel wat B2C en B2B customer journeys. Naast deze tools worden ook de traditionele SERPs (Search Engine Results Page) overspoeld door AI-generatieve antwoorden. Voor Belgische bedrijven en merken brengt dit zowel kansen als uitdagingen met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat jouw website en merk zichtbaar zijn in deze AI-gedreven wereld? En hoe speel je in op de specifieke kenmerken van de Belgische markt? In deze uitgebreide gids – die doorheen de tijd verder wordt geüpdatet en aangevuld – delen we onze inzichten en strategieën, gebaseerd op grondig onderzoek en praktijkervaring.

Wat zijn AI-tools, LLM’s en AI-agents?

AI-tools zoals ChatGPT en Gemini gebruiken large language models (LLM’s) om complexe vragen te beantwoorden, teksten te genereren en interacties te personaliseren. Deze technologieën vormen de basis voor AI-agents die autonoom taken uitvoeren, zoals het plannen van reizen, het opstellen van rapporten of het aanbevelen van producten. De informatie die verwerkt wordt tot antwoorden komt enerzijds uit de uitgebreide databases die deze tools hebben “opgeleid” en anderzijds via razendsnelle zoekopdrachten op het internet. 

Er zijn heel wat onderlinge verschillen tussen de bestaande tools. Waar Gemini en Perplexity zich vaker op Google-resultaten baseren, leunen ChatGPT en CoPilot gezien hun band met Microsoft eerder op Bing. In een Belgische context zien we een unieke uitdaging: deze modellen baseren hun antwoorden voornamelijk op Engelstalige bronnen. Dit betekent dat Belgische bedrijven vaak minder zichtbaar zijn in antwoorden van AI-tools, tenzij ze expliciet lokaal geoptimaliseerd zijn.

Hoe belangrijk is AI-search in België?

AI-tools worden razendsnel populairder. In een research van Sparktoro bleek in oktober 2024 al dat ChatGPT meer dan 2x zo vaak werd gebruikt voor online zoekopdrachten als Bing en vaker dan Facebook, X, LinkedIn, Reddit, Pinterest en Perplexity samen (met de belangrijke side note dat enkel naar web traffic werd gekeken en niet naar zoekopdrachten in apps). 

Ook in België gaat het razendsnel met bijna 3 miljoen zoekopdrachten naar ChatGPT in december 2024 en een stijging van 80% in 2024 tegenover 2023. ChatGPT is momenteel veruit de populairste en bekendste tool in België, maar ook Gemini (190k zoekopdrachten in december 2024), Copilot (150k) en Perplexity (24k) worden met de dag populairder. Wij zien bij onze klanten in elk geval ook het verkeer uit deze tools groeien en zelfs voor conversies zorgen.

Verschillen en gelijkenissen tussen AI-search en traditionele search 

Het is dus duidelijk dat AI-search een kanaal is om rekening mee te houden in de customer journey van je klanten. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je gevonden worden in deze tools? Om te beginnen is het belangrijk om te weten hoe AI-search anders is dan traditionele search. Het zoekgedrag van mensen verandert drastisch met de opkomst van AI-tools zoals ChatGPT, Gemini en Perplexity. Waar we vroeger gewend waren om korte zoekopdrachten in Google te typen, gebruiken mensen nu langere, natuurlijkere prompts, vergelijkbaar met voice search. Maar hoe verschilt AI-search fundamenteel van traditionele zoekmachines zoals Google, en wat betekent dit voor bedrijven die online zichtbaar willen blijven?

1. Zoekgedrag: van korte keywords naar conversatiegerichte prompts

Bij Googlegebruikers blijft het zoekgedrag grotendeels gericht op korte keywords of combinaties daarvan, zoals ‘beste hardloopschoenen 2024’. AI-tools worden echter anders gebruikt: mensen formuleren lange, complexe vragen zoals ‘wat zijn de beste hardloopschoenen voor lange afstanden in 2024, en welke zijn geschikt voor brede voeten?’. Dit verandert hoe content gevonden en gepresenteerd wordt. 

2. Zoekproces: indexeren vs. dynamische vraagoplossing

Google rangschikt websites op basis van een doorlopende indexering van het internet. AI-search daarentegen werkt met een dynamisch proces: wanneer iemand een vraag stelt, splitsen tools als Perplexity de vraag op in deelvragen en zoeken real-time naar relevante informatie. Dit betekent dat:

  • AI niet noodzakelijk de meest autoritatieve bronnen raadpleegt, maar eerder gemakkelijk toegankelijke informatie gebruikt.
  • Antwoorden van AI-tools sterk kunnen fluctueren afhankelijk van welke bronnen op dat moment beschikbaar zijn.
  • AI verschillende bronnen combineert en samenvat in één antwoord, terwijl Google voornamelijk lijsten met links presenteert.

Het is uit logfile-onderzoek ook duidelijk geworden dat AI-tools meestal niet de hele html-file van een pagina zullen uitlezen (en Javascript al helemaal niet KAN lezen). Meestal lezen ze enkel de structured data. Wij zien in de logfiles van onze klanten dat de tools ook bijna altijd eerst de robots.txt-file van de site bezoeken. Zorg dus dat OpenAI- en andere chatbots daar niet worden geblokkeerd. Sitemaps worden dan weer amper bezocht, wat alweer wijst op geen interesse in het volledig in kaart brengen van een website.

3. Betrouwbaarheid en brongebruik

Google’s algoritme geeft de voorkeur aan betrouwbare, gezaghebbende bronnen en past kwaliteitsrichtlijnen zoals EEAT (expertise, experience, authoritativeness, trustworthiness) toe. AI-tools zijn minder voorspelbaar in hun brongebruik en halen soms informatie uit minder gerenommeerde of zelfs foutieve bronnen. Dit heeft als gevolg dat:

  • AI-tools vaak eenvoudig toegankelijke bronnen zoals forums, blogs en vergelijkingssites gebruiken in plaats van wetenschappelijke of diepgaande journalistieke artikelen.
  • De betrouwbaarheid van antwoorden minder gegarandeerd is dan bij Google, waar de ranking-strategieën strikter worden bewaakt.
  • Bedrijven die erkend willen worden door AI-modellen niet alleen authoritatieve content moeten creëren, maar ook breed vertegenwoordigd moeten zijn op verschillende online platformen.

We verwachten dat deze relatieve onbetrouwbaarheid van AI-tools kinderziektes zijn die er op termijn zullen uit gaan. Je kan dit vergelijken met Google 10 à 15 jaar geleden: er wordt geen onderscheid gemaakt tussen kwalitatieve en spammy backlinks en volgens sommige onderzoeken zou zelfs witte tekst op een witte achtergrond worden opgepikt, terwijl Google dit soort praktijken nu bestraft.

4. AI combineert informatie, Google presenteert afzonderlijke resultaten

Een belangrijk onderscheid is dat AI-tools antwoorden genereren op basis van verschillende bronnen en deze samenvoegen tot een coherente tekst. Google toont daarentegen afzonderlijke zoekresultaten waar gebruikers zelf een keuze uit maken. 

Optimalisatie voor AI-search: concrete strategieën

AI-search optimalization (AISO), generative engine optimization (GEO), answer engine optimization (AEO) of answer engine marketing (AEM). Er doen intussen meerdere termen de ronde. Hoe je het ook noemt, het is duidelijk dat optimalisatie voor AI-search een belangrijke deel uitmaakt van search engine marketing, naast SEO en SEA. Want daarover gaat het: gevonden worden bij zoekopdrachten van potentiële klanten. 

We geven al enkele tips om aan de slag te gaan.

1. Doe aan … SEO

Zowel ons eigen onderzoek als dat van bijvoorbeeld Seer Interactive toont aan dat websites die hoog ranken in de traditionele zoekmachines voor bepaalde zoekopdrachten, meer kans hebben om te worden vermeld in de AI-tools. Waar ChatGPT en CoPilot – logischerwijs gezien de band met Microsoft – meer kijken naar Bing, houden Gemini (uiteraard) en Perplexity eerder rekening met de Google rankings. 

De betrouwbaarheid van de antwoorden van sommige AI-tools liet te wensen over, omdat ze getraind zijn met álle content op het internet. De tools kunnen zelf (nog?) geen onderscheid maken tussen wat kwalitatief is en wat niet. Daarom zagen we al een evolutie waarbij wél enigszins rekening gehouden wordt met rankings in zoekmachines zoals Google en Bing. De klassieke zoekmachines zijn namelijk al decennia bezig met het ranken van betrouwbare bronnen boven onbetrouwbare. Dus is het een logisch gevolg dat AI-tools daar nu ook rekening mee houden.

2. Creëer content die ‘prompt-ready’ is

Content moet zo geschreven worden dat het direct antwoord geeft op mogelijke vragen. Aangezien AI-tools meerdere online bronnen bundelen tot één antwoord, maak je het meeste kans om vermeld te worden als je op één pagina op zo veel mogelijk gerelateerde vragen een antwoord kan geven (binnen dezelfde zoekintentie uiteraard).


Denk aan:

  • Vraag-en-antwoordformaten (FAQ’s)
  • Long-tail content die inspeelt op nichevragen
  • Gebruik van tabel- en lijstformaten die makkelijk geïntegreerd kunnen worden in AI-antwoorden.

3. Zorg voor een foutloze technische basis

Een snelle, mobiele en technisch geoptimaliseerde website is een voorwaarde voor succes. Zeker gezien de nood van deze tools om snel antwoorden te vinden. Belangrijk zijn:

  • Uitgebreide en geavanceerde structured data. Schema.org-markup, zoals FAQ’s, recensies en productinformatie, helpt AI-tools feiten te valideren en betrouwbare antwoorden te formuleren.
  • Crawlbare en indexeerbare content. Zorg voor een correct opgemaakte robots.txt die LLM’s toelaat je site te crawlen. Wil je bepaalde informatie op je site toch afschermen van AI-tools? Voeg dan disallow-regels toe op een correcte manier. Hou er ook rekening mee dat LLM-crawlers momenteel geen Javascript kunnen uitvoeren.
  • Veilige verbindingen via HTTPS
  • Snelle laadtijden

4. Investeer in lokale relevantie

Door het schaalvoordeel van de Nederlandse markt tegenover de Vlaamse en de Franse markt tegenover de Waalse, zien we dat bij zoekopdrachten in België vaak Nederlandse en Franse bronnen worden gebruikt. Om te voorkomen dat Belgische merken overschaduwd worden door Nederlandse concurrenten, is het essentieel om:

  • In te spelen op lokale zoekintentie
  • Reviews en testimonials van Belgische klanten te verzamelen
  • Samen te werken met lokale publicaties en influencers.

5. Monitor en optimaliseer je merkzichtbaarheid

Aangezien AI-tools veel bronnen op korte tijd raadplegen, zijn 2 zaken belangrijk.

  1. Verspreid je content preventief zo breed mogelijk. Pr-campagnes en strategische samenwerkingen kunnen helpen om je merk consistent onder de aandacht te brengen. Een sterke focus op EEAT (expertise, experience, authoritativeness en trustworthiness) is essentieel voor zowel SEO- als AI-optimalisatie. Door bijvoorbeeld content van experts te publiceren en praktijkervaring te tonen met case studies en reviews bouw je een sterke merkaanwezigheid op.
  2. Kijk ook reactief na welke bronnen door de AI-tools gebruikt worden voor relevante zoekopdrachten. Vaak zijn dit listing- of vergelijkingssites, waar je mits outreach jouw eigen merk ook kan (laten) plaatsen.

AI-tools werken met bredere datasets dan traditionele SEO en vereisen een sterke aanwezigheid op zowel lokale als internationale schaal. Dit betekent dat meertalige content, met Engels als prioriteit, cruciaal is om Belgische merken zichtbaar te maken in AI-modellen. Bij OMcollective ontwikkelen we strategieën die deze bredere zichtbaarheid ondersteunen en jouw merk helpen optimaal te presteren in zowel zoekmachines als AI-gestuurde antwoorden.

Case study: Belgische merken in AI-antwoorden

Uit ons onderzoek blijkt dat Belgische merken momenteel slechts sporadisch verschijnen in AI-antwoorden. Bijvoorbeeld, bij een vraag als ‘beste ramen en deuren’ verschijnen vaak irrelevante Nederlandse merken die in België niet te verkrijgen zijn, terwijl Belisol of KwadrO veel minder verschijnen. Ga je in de AI-tools op zoek naar bredere, inspirationele informatie dan verwijzen de tools bijna uitsluitend naar Engelstalige bronnen, terwijl er ook in het Nederlandstalige taalgebied evenwaardige blogs te vinden zijn. Dit laat zien dat Belgische merken niet alleen lokaal moeten optimaliseren, maar ook internationaal moeten concurreren om relevant te blijven. Dit heeft deels te maken met het feit dat deze sites vaak een uitgebreider backlinkprofiel hebben, maar ook omdat de database van de tools grotendeels Engelstalig is. Uit ons onderzoek bleek alleszins dat in België backlinks niet altijd doorslaggevend waren. Een gerichte strategie kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanleveren van hoogwaardige Engelstalige content en actieve samenwerking met internationale publicaties.

De Belgische markt: waar staan we?

De Belgische markt is uniek door haar meertaligheid en regionale verschillen. Dit heeft invloed op:

  • Taalgebruik in prompts: In België is de impact van taalgebruik aanzienlijk. Vlaamse gebruikers stellen vaak vragen in het Nederlands, maar AI-modellen interpreteren deze prompts vaak op basis van bredere, Nederlandstalige datasets, waardoor Nederlandse merken domineren. Franstalige gebruikers worden geconfronteerd met een vergelijkbare uitdaging, waarbij Franse en internationale bronnen vaker naar voren komen. Voor Engelstalige prompts blijkt bovendien dat Belgische bedrijven slechts beperkt worden weergegeven, tenzij ze doelgericht Engelstalige content hebben geoptimaliseerd. Dit illustreert het belang van een meertalige en internationaal gerichte contentstrategie.
  • Gebrek aan Belgische bronnen: AI-tools vertrouwen zwaar op Engelstalige en Nederlandse content, wat de zichtbaarheid van Belgische bedrijven beperkt. Dit probleem wordt versterkt door een recent fenomeen waarbij bedrijven, zoals Outlier AI, Vlaamse en Waalse schrijvers inhuren om specifiek Vlaamse en Belgisch-Franse teksten te creëren en AI-tools hiermee te trainen. Hoewel dit een positieve ontwikkeling kan zijn, blijft het een uitdaging om ervoor te zorgen dat deze teksten voldoende autoriteit en zichtbaarheid krijgen om daadwerkelijk opgenomen te worden in AI-modellen.

Om deze kloof te dichten, moet er een actieve inspanning komen om Belgische content te creëren en te promoten.

Hoe OMcollective jouw bedrijf kan helpen

Als thought leader op het gebied van SEO en optimalisatie voor AI, bieden wij:

  • Strategische audits: een diepgaande analyse van je content, die gaat van vindbaarheid en crawlability (bezoeken de crawlbots van de AI-tools je website), over merkzichtbaarheid in AI-tools tot optimalisatie op basis van de zichtbaarheid van jouw merk.
  • Contentstrategie, -creatie en -optimalisatie: wij zorgen dat jouw content prompt-ready en relevant is voor zowel lokale als internationale vragen.
  • Technische implementaties: van structured data tot geavanceerde websiteoptimalisaties.

Neem vandaag nog contact met ons op om jouw merk klaar te maken voor de toekomst van AI.

Bronnen

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Nieuws

News: de belangrijkste updates van Google Marketing Live 2024

Lees hier het belangrijkste nieuws van Google Marketing Live 2024.

Lees meer
Artikel

An audit a year, keeps your business pioneer

Maak je bedrijf weerbaar en klaar voor digitale uitdagingen. Een audit geeft je de juiste inzichten en definieert een duidelijke groeirichting.

Lees artikel
Nieuws

Data trends voor 2024

Data is en blijft een hot topic. Waar moet jij in 2024 mee bezig zijn op vlak van data? Expert Merlijn vertelt het je hier.

Lees meer
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Blog

Strategische blik op 2025

Strateeg en innovation manager Maarten kruipt in zijn pen. Wat brengt 2025 en hoe kan marketing zich wapenen in de moderne strijd om de aandacht van de consument in tijden van technologisch vernuft?

Lees meer
Blog

SEA trends voor 2025

Het SEA-landschap verandert dagelijks. Wat mogen we verwachten in 2025 e n hoe ga je daar als marketeer best mee om? Het SEA-expertenteam geeft hun kijk op de toekomst van SEA.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: programmatic advertising

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over Programmatic Advertising? Je vindt ze hier!

Lees meer
Nieuws

News: het SEO-speelveld wordt helemaal omgegooid in 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Enginge Optimization.

Lees meer
Webinar

Webinar: Waarom micromoments mapping essentieel is voor jouw contentstrategie.

Micromoments mapping: elke stap, vanaf het prille begin van een klantenjourney tot de aankoop en tot het moment dat je klant een ambassadeur wordt. Die stappen vormen de perfecte basis voor een succesvolle customer...

Lees meer
Artikel

Recap OMconference 2024: de 5 opmerkelijkste marketing-trends

Lees de vijf grootste trends van de zesde editie van OMconference, ons jaarlijkse marketingfestival voor inspiratie en innovatie.

Lees artikel
Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel
Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Nieuws

News: wat mag je verwachten in 2023 voor social media?

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we dit jaar mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor social media.

Lees meer
Artikel

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als de geschikte potentiële werknemers aan.

Lees artikel
Nieuws

News: spring op de future-proof kar van Performance Max

De richting van Google voor de toekomst wordt steeds duidelijker: Performance Max is the way to go. Hoe ga je daar best mee om?

Lees meer
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel
Nieuws

News: SEA gamechangers voor 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Engine Advertising.

Lees meer
Nieuws

Social media trends voor 2024

Waar mag je je in 2024 aan verwachten in social media? Ontdek alle trends volgens ons social media expertiseteam.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees meer
Nieuws

News: social nieuwtjes voor november

Wij lichten je graag de belangrijkste updates toe. In november valt er wat te vertellen over Pinterest, Instagram en Meta Ads Manager.

Lees meer
Artikel

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

We hebben wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar. Bekijk onze inzichten in het veranderde consumentengedrag en een aantal learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

Lees artikel
Artikel

OMconference: duurzaamheid is here to stay

OMconference pakt dit jaar uit met thema duurzame marketing. Waarom is dat zo en wat houdt dat precies in? Wel, dat lees je hier!

Lees artikel
Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Nieuws

News: ken jij de vernieuwde Google My Business al?

Google neemt z'n locale search-troef Google My Business onder handen. Benieuwd naar wat die update precies inhoudt? We got you covered.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer
Artikel

Google for Jobs = matchmaker voor vacatures

Nieuwe jobopportuniteiten vinden was nog nooit zo eenvoudig! Google for Jobs doet het zoekwerk voor jou. Maar ook als bedrijf kan dit zeer interessant zijn.

Lees artikel
Artikel

Is zoekmachine-marketing dood? Hoe je als bedrijf de zoeker blijft bereiken met de opkomst van generatieve AI en sociale media als nieuwe zoekkanalen

Innovation manager Maarten Clochet kroop in zijn pen voor een opiniestuk over de veranderende markt en hoe je je als bedrijf wapent voor de toekomst, waar de weg naar het hart van zoekende gebruiker...

Lees artikel
Blog

Creatieve trends voor 2025

Ook op vlak van design en creatie durven onze experts zich wagen aan enkele voorspellingen voor 2025. Ontdek ze hier.

Lees meer
Webinar

Webinar: Het pad richting digital maturity. Data-evoluties en oplossingen doorgrond.

We kaderen de data-issues waarmee we geconfronteerd worden en bieden een concreet framework om de juiste beslissingen te kunnen nemen richting digital maturity

Lees meer
Webinar

Webinar: Programmatic advertising: doelgericht adverteren op premium kanalen voor ieders budget.

Programmatic advertising, is het voor jou ook nog steeds een mysterie wat dat precies inhoudt? Wij gaan dat ophelderen voor jou! Onze experts vertellen je graag in verstaanbare mensentaal uit wat het precies is....

Lees meer
Nieuws

SEO trends voor 2024

In 2024 zullen we in SEO een interessante samensmelting van nieuwe trends en tijdloze principes zien. SEO-expert Pieter geeft zijn kijk.

Lees meer
Blog

Hoe hr en marketing elkaar versterken met EEAT en employee generated content

Employer branding expert Maarten doet uit de doeken waarom hr en marketing niet meer zonder elkaar kunnen in een moderne onderneming.

Lees meer
Artikel

Upgrade your brand: de fundamenten van online marketing

Een grondige kennis van je doelgroep, dat is de basis van sterke marketing. Zo ga je aan de slag met performance marketing.

Lees artikel
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Nieuws

News: Core Web Vitals INP-problemen gevonden op je site

Google gaat vanaf maart 2024 FID vervangen door INP ... "Wat door wat?", vraagt elk normaal mens zich dan af. Daarom hier een beetje extra uitleg.

Lees meer
Artikel

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij.

Lees artikel
Artikel

OMcollective goes BUMP

Ons creatief studioteam trok naar het BUMP Festival in Kortrijk. Een overzicht van de sprekers en inzichten die het meeste zijn bijgebleven.

Lees artikel
Webinar

Webinar: geen sterke strategische aanpak zonder juiste data- en doelgroepkennis

De juiste data en kennis van jouw doelgroep vormen de basis voor een strak strategisch plan en je kan jouw marketing veel gerichter sturen. Tijdens een hands-on webinar lichten de experten toe hoe je...

Lees meer
Nieuws

News: de uitdagingen voor webtracking van morgen

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Nieuws

News: spamberichten op meta & hoe je daar best mee omgaat

Er circuleren weer veel spamberichten op Meta. Met onze handige checklist achterhaal je in no time of je mail/bericht 'van Meta' spam is of niet.

Lees meer
Artikel

Wat je moet weten over de impact van iOS 14 op Facebook advertising

Privacy, veiligheid en het afschermen en beperken van gebruikersdata. Daar draait het allemaal om bij de laatste iOS update van Apple. Maar waarop heeft het impact en wat kan je nu al ondernemen?

Lees artikel
Blog

Een strategische blik op je marketingaanpak

Digital marketing strategist Tijs werpt een blik op 2024.

Lees meer
Blog

SEO trends voor 2025

In 2025 zullen nieuwe technologieën, veranderende zoekgewoonten en een groeiende focus op kwaliteit de SEO- en website-strategieën van bedrijven drastisch beïnvloeden. In deze blog duiken we diep in de belangrijkste ontwikkelingen.

Lees meer
Nieuws

News: is Google Analytics illegaal?

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Nieuws

News: Googles U-turn op third party cookies: wat nu voor adverteerders?

Google heeft zijn plannen met betrekking tot de uitfasering van third party cookies nog maar eens aangepast. Lees hier een korte samenvatting van de wijziging.

Lees meer
Nieuws

News: consent mode V2 wordt verplicht door Google vanaf maart 2024

Wat is Google consent mode V2, waarom zou je het gebruiken, waarom moet je er nú mee aan de slag en wat gebeurt er als je dat niet doet.

Lees meer
Artikel

News: moet ik mij zorgen maken over cookies die verdwijnen?

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees artikel
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Webinar

Webinar: Blijf ook in 2021 scoren in Google

Ben jij al mee met de aankomende Core Updates van Google? Op 1 april vertellen onze SEO-experten jou er alles over tijdens een gratis webinar. Registreer je en ontdek hoe je jouw website kan...

Lees meer
Nieuws

News: Google zoekt de gulden middenweg

Google Analytics voldoet niet aan de GDPR-regulering die in Europa geldt. Nu is er een diplomatisch antwoord: Europese servers.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: data-evoluties en oplossingen doorgrond

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over nakende data-evoluties en bijhorende oplossingen zijn hier verzameld.

Lees meer
Blog

Social media trends voor 2025

Mee zijn met alle grote trends in social media voor 2025? Lees & leer hier van onze expertenteam in onze social media trendblog.

Lees meer
Nieuws

SEA trends voor 2024

Excelleren met je Google Ads in 2024? Dan heb je maar beter oog voor deze trends van onze expert ter zake!

Lees meer
Nieuws

News: opgelet met onpersoonlijke Facebookprofielen

Is jouw bedrijfspagina op Facebook opgemaakt met je algemene info-mailadres? Dan kan je problemen ondervinden.

Lees meer
Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Artikel

Link Tracking Protection in iOS 17: moet ik mij zorgen maken over dataverlies?

Apple rolt iOS 17 uit in september 2023 met Link Tracking Protection (LTP). Lees in onze blog de impact hiervan op je data.

Lees artikel
Blog

Server side tracking: doen of niet doen?

Data-expert Merlijn Coppens geeft zijn inzichten in server side tracking naar aanleiding van de verdwijnende third party cookies.

Lees meer
Blog

Wat zet je op de agenda bij een hr x marketing meeting?

Hoe kan je hr en marketing beter laten samenwerken voor een sterker werkgeversmerk? Ontdek het hier!

Lees meer
Artikel

Van klant tot brand ambassador

Wil jij ook een leger enthousiaste, trouwe klanten die niets dan lovende woorden over jouw merk verkondigen? Deze 9 tips zetten je al een eind op weg!

Lees artikel
Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Nieuws

News: is jouw merk klaar voor AI en de toekomst van zoekmachines?

Eén van de belangrijkste SEO-thema’s is de opkomst van AI en de impact daarvan op zoekresultaten. Wat betekent dit voor jouw website en merk?

Lees meer
Nieuws

News: onderschat de impact van kwalitatieve data op advertentie-efficiëntie niet

Je advertising kan versterkt worden met de juiste data als feedbackmechanisme. Ontdek hoe data het verschil kan maken voor je campagnes.

Lees meer
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel
Blog

Data trends voor 2025

Voor 2025 voorspelt ons expertenteam something big in browserland, de opkomst van data lakes en consent mode V3. Lees onze data trendblog.

Lees meer
Artikel

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Wat haal je concreet je data? En ken je je doelgroep goed? Een essentieel onderdeel van je marketingstrategie.

Lees artikel