Nieuws
Geschatte leestijd: 8 min.
Share:

SEO trends voor 2024

Tags:2024digitale marketingGoogleinnovatienewsSEOSEO technischtrends

5 december 2023

De wereld van SEO is altijd in beweging, en in 2024 zullen we een interessante samensmelting van nieuwe trends en tijdloze principes zien. Dit jaar belooft een fascinerende mix van vernieuwing en continuïteit, waarbij de basis van SEO – waardevolle content en een sterke gebruikerservaring – net zo relevant blijft als altijd. SEO-expert Pieter geeft zijn kijk.

Innovaties in SEO

Het jaar 2024 introduceert enkele opvallende nieuwe elementen in SEO. Met de opkomst van Search Generative Experience (SGE) en een grotere nadruk op ‘Expertise, Experience, Authoritativeness, and Trustworthiness’ (EEAT), zien we een verschuiving in hoe zoekmachines content waarderen. Ook de manier waarop SERPs (Search Engine Results Pages) zijn opgebouwd, zal veranderen, wat nieuwe uitdagingen en kansen biedt voor SEO-specialisten.

De invloed van SGE

SEO zal volgend jaar beïnvloed worden door de ontwikkelingen in Search Generative Experience (SGE). Dit houdt in dat de lay-out en de structuur van zoekresultatenpagina’s (SERPs) zullen veranderen, wat een directe impact heeft op de zichtbaarheid van content. SEO-specialisten moeten zich aanpassen aan deze veranderingen om hun content optimaal te presenteren binnen de nieuwe SERP-structuren.

Verandering in zoekmachines: TikTok en meer

Een interessante ontwikkeling is de verschuiving in de platforms die gebruikt worden voor zoekopdrachten. Met name Generatie Z neigt ernaar platforms zoals TikTok en Instagram te gebruiken als zoekmachine. Dit vereist een meer allround benadering van SEO, waarbij ook andere platformen in de strategie worden meegenomen.

De onveranderde basis: waarde en ervaring

Hoewel deze innovaties belangrijk zijn, blijft de kern van SEO hetzelfde. Het creëren van inhoud die waardevol, relevant en nuttig is voor gebruikers is nog steeds de sleutel tot succes. Ook de gebruikerservaring (UX) van een website blijft een centrale factor, denk maar aan de INP-metric die vanaf maart 2024 een belangrijke rankingfactor zal worden. Websites die snel, toegankelijk en makkelijk te navigeren zijn, blijven beter presteren in zoekmachine rankings.

Steeds belangrijker: EEAT

Een van de belangrijkste focuspunten voor 2024 is de nadruk op ‘Expertise, Experience, Authoritativeness, and Trustworthiness’ (EEAT). Google en co hechten steeds meer belang aan de kwaliteit van content, de autoriteit van de auteur, en de betrouwbaarheid van de bronnen. Dit betekent dat SEO-specialisten meer tijd en middelen moeten investeren in het creëren van doordachte, goed onderbouwde inhoud. Niet nieuws, maar wel belangrijker dan ooit!

Het SEO-team van de toekomst

De toekomst van SEO belooft in 2024 een boeiende mix van nieuwe trends en tijdloze principes te worden. Terwijl we ons aanpassen aan innovatieve ontwikkelingen, mogen we de fundamentele elementen van SEO niet uit het oog verliezen. Het ideale SEO-team zal in 2024 dan ook meer dan ooit uit experten van verschillende vakgebieden bestaan: naast de traditionele technische en contentgerichte experts moeten ook UX-, CRO- en social experts betrokken worden bij een overkoepelende SEO-aanpak.

Zie je in 2024 je organische rankings en/of verkeer toch plots kelderen? Dan kan je rekenen op onze beslissingsboom om de oorzaak te identificeren en je actieplan.

Auteur: Pieter Serraris, digital marketing consultant & SEO-expert bij OMcollective

Terug naar blog overzicht
Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Programmatic advertising: doelgericht adverteren op premium kanalen voor ieders budget.

Programmatic advertising, is het voor jou ook nog steeds een mysterie wat dat precies inhoudt? Wij gaan dat ophelderen voor jou! Onze experts vertellen je graag in verstaanbare mensentaal uit wat het precies is....

Lees meer
Nieuws

Social media trends voor 2024

Waar mag je je in 2024 aan verwachten in social media? Ontdek alle trends volgens ons social media expertiseteam.

Lees meer
Webinar

Webinar: Blijf ook in 2021 scoren in Google

Ben jij al mee met de aankomende Core Updates van Google? Op 1 april vertellen onze SEO-experten jou er alles over tijdens een gratis webinar. Registreer je en ontdek hoe je jouw website kan...

Lees meer
Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Artikel

Google for Jobs = matchmaker voor vacatures

Nieuwe jobopportuniteiten vinden was nog nooit zo eenvoudig! Google for Jobs doet het zoekwerk voor jou. Maar ook als bedrijf kan dit zeer interessant zijn.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer