Nieuws
Geschatte leestijd: 9 min.
Share:

Social media trends voor 2024

Tags:2024AIinnovatienewssocialsocial mediatrends

5 december 2023

Nieuw jaar, nieuwe features, tools en best practices. Social media staan niet stil. Social experts Sylvie, Marjolein en Mathilde doen een gooi naar de trends die in 2024 zichtbaar zullen zijn.

AI everywhere

Een trend die in alle domeinen van marketing aan bod zal komen: het gebruik van AI. Niet alleen worden marketeers overstelpt met tips & tricks om AI op een efficiënte manier in te zetten voor het creëren van een contentkalender, ad copy of zelfs visueel materiaal, sociale media zelf integreren alsmaar meer AI-powered functionaliteiten binnen hun platformen. Denk aan de image editing tool van Meta of de AI powered ‘About’ tekst van LinkedIn. De creatieve mogelijkheden worden groter, ook spelers met minder grote budgetten gaan creatiever kunnen zijn.

Korte video: dé standaard

Als we één trend juist hadden vorig jaar dan was het toch wel onze voorspelling van de ‘korte video everywhere’. Zowel TikTok als YouTube Shorts blijven groeien, Reels is het snelst groeiende contenttype van Meta met de hoogste engagement ratio en zelfs op LinkedIn kom je steeds vaker TikTok-style video’s tegen. Zoals Meta het mooi zegt: Short form video is the now. Als bedrijf onderscheid je je bijna niet meer als je aan de slag gaat met short form video, je voldoet hiermee aan de huidige verwachting van volgers, of je nu actief bent op TikTok of niet.

Win met authenticiteit 

Socialemediagebruikers waarderen steeds meer authentieke content. Geen perfect geplande reclameboodschappen, maar transparante en ongefilterde content waarmee gebruikers zichzelf kunnen identificeren. Gefilmd met de smartphone? Geen probleem! Dat maakt je als merk menselijk en oprecht. En niets authentieker dan user generated content. Spoor je fans aan om content te delen en hergebruik dit vervolgens op je eigen kanalen. Sharing is caring!

Van mega influencers naar micro creators

De geloofwaardigheid van grote influencers neemt steeds meer af door het gebrek aan authenticiteit en oprechte connectie met het merk. Maar dat betekent niet het einde van influencer marketing! De focus verschuift van kwantiteit naar kwaliteit. Micro-influencers of -creators hebben dan wel een lager bereik, maar de connectie die ze hebben met hun volgers is een pak sterker en geloofwaardiger. Als bedrijf is het belangrijk om op zoek te gaan naar creators die oprecht fan zijn van jouw merk en dit op een gepassioneerde en authentieke manier overdragen naar hun volgers.

Het stijgende belang van social media SEO

In 2022 gaf Google zelf al aan dat sociale media niet alleen een bedreiging vormen voor YouTube, maar ook voor Search en Maps. Maar liefst 40% van de Gen Z’ers geeft aan gebruik te maken van TikTok of Instagram om leuke lunchadresjes te vinden. Social media worden steeds meer gebruikt als zoekmachines. En dit zal alleen nog maar verder groeien. Ook de kanalen zelf stimuleren deze trend door continu verbeteren van zoekfuncties en steeds slimmere algoritmes. Het slim verwerken van keywords in beschrijvingen, visuals en captions en doordacht inspelen op trends kan jouw socialemediastrategie een extra boost geven.

Auteur: Sylvie Duerinck, digital marketing consultant & social expert bij OMcollective

Terug naar blog overzicht
Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Nieuws

SEO trends voor 2024

In 2024 zullen we in SEO een interessante samensmelting van nieuwe trends en tijdloze principes zien. SEO-expert Pieter geeft zijn kijk.

Lees meer
Nieuws

News: ken jij de vernieuwde Google My Business al?

Google neemt z'n locale search-troef Google My Business onder handen. Benieuwd naar wat die update precies inhoudt? We got you covered.

Lees meer
Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Artikel

Google for Jobs = matchmaker voor vacatures

Nieuwe jobopportuniteiten vinden was nog nooit zo eenvoudig! Google for Jobs doet het zoekwerk voor jou. Maar ook als bedrijf kan dit zeer interessant zijn.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Het pad richting digital maturity. Data-evoluties en oplossingen doorgrond.

We kaderen de data-issues waarmee we geconfronteerd worden en bieden een concreet framework om de juiste beslissingen te kunnen nemen richting digital maturity

Lees meer
Artikel

Van klant tot brand ambassador

Wil jij ook een leger enthousiaste, trouwe klanten die niets dan lovende woorden over jouw merk verkondigen? Deze 9 tips zetten je al een eind op weg!

Lees artikel
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Nieuws

News: spring op de future-proof kar van performance max

De richting van Google voor de toekomst wordt steeds duidelijker: performance max is the way to go. Hoe ga je daar best mee om?

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

Upgrade your brand: de fundamenten van online marketing

Een grondige kennis van je doelgroep, dat is de basis van sterke marketing. Zo ga je aan de slag met performance marketing.

Lees artikel
Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

Is zoekmachine-marketing dood? Hoe je als bedrijf de zoeker blijft bereiken met de opkomst van generatieve AI en sociale media als nieuwe zoekkanalen

Innovation manager Maarten Clochet kroop in zijn pen voor een opiniestuk over de veranderende markt en hoe je je als bedrijf wapent voor de toekomst, waar de weg naar het hart van zoekende gebruiker...

Lees artikel
Nieuws

News: wat mag je verwachten in 2023 voor social media?

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we dit jaar mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor social media.

Lees meer
Blog

Een strategische blik op je marketingaanpak

Digital marketing strategist Tijs werpt een blik op 2024.

Lees meer
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Artikel

Wat je moet weten over de impact van iOS 14 op Facebook advertising

Privacy, veiligheid en het afschermen en beperken van gebruikersdata. Daar draait het allemaal om bij de laatste iOS update van Apple. Maar waarop heeft het impact en wat kan je nu al ondernemen?

Lees artikel
Artikel

Link Tracking Protection in iOS 17: moet ik mij zorgen maken over dataverlies?

Apple rolt iOS 17 uit in september 2023 met Link Tracking Protection (LTP). Lees in onze blog de impact hiervan op je data.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Programmatic advertising: doelgericht adverteren op premium kanalen voor ieders budget.

Programmatic advertising, is het voor jou ook nog steeds een mysterie wat dat precies inhoudt? Wij gaan dat ophelderen voor jou! Onze experts vertellen je graag in verstaanbare mensentaal uit wat het precies is....

Lees meer
Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel
Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel
Nieuws

News: SEA gamechangers voor 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Engine Advertising.

Lees meer
Nieuws

News: is Google Analytics illegaal?

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer
Webinar

Webinar: geen sterke strategische aanpak zonder juiste data- en doelgroepkennis

De juiste data en kennis van jouw doelgroep vormen de basis voor een strak strategisch plan en je kan jouw marketing veel gerichter sturen. Tijdens een hands-on webinar lichten de experten toe hoe je...

Lees meer
Artikel

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij.

Lees artikel
Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Nieuws

Ne