Nieuws
Geschatte leestijd: 9 min.
Share:

Social media trends voor 2024

Tags:2024AIinnovatienewssocialsocial mediatrends

5 december 2023

Nieuw jaar, nieuwe features, tools en best practices. Social media staan niet stil. Social experts Sylvie, Marjolein en Mathilde doen een gooi naar de trends die in 2024 zichtbaar zullen zijn.

AI everywhere

Een trend die in alle domeinen van marketing aan bod zal komen: het gebruik van AI. Niet alleen worden marketeers overstelpt met tips & tricks om AI op een efficiënte manier in te zetten voor het creëren van een contentkalender, ad copy of zelfs visueel materiaal, sociale media zelf integreren alsmaar meer AI-powered functionaliteiten binnen hun platformen. Denk aan de image editing tool van Meta of de AI powered ‘About’ tekst van LinkedIn. De creatieve mogelijkheden worden groter, ook spelers met minder grote budgetten gaan creatiever kunnen zijn.

Korte video: dé standaard

Als we één trend juist hadden vorig jaar dan was het toch wel onze voorspelling van de ‘korte video everywhere’. Zowel TikTok als YouTube Shorts blijven groeien, Reels is het snelst groeiende contenttype van Meta met de hoogste engagement ratio en zelfs op LinkedIn kom je steeds vaker TikTok-style video’s tegen. Zoals Meta het mooi zegt: Short form video is the now. Als bedrijf onderscheid je je bijna niet meer als je aan de slag gaat met short form video, je voldoet hiermee aan de huidige verwachting van volgers, of je nu actief bent op TikTok of niet.

Win met authenticiteit 

Socialemediagebruikers waarderen steeds meer authentieke content. Geen perfect geplande reclameboodschappen, maar transparante en ongefilterde content waarmee gebruikers zichzelf kunnen identificeren. Gefilmd met de smartphone? Geen probleem! Dat maakt je als merk menselijk en oprecht. En niets authentieker dan user generated content. Spoor je fans aan om content te delen en hergebruik dit vervolgens op je eigen kanalen. Sharing is caring!

Van mega influencers naar micro creators

De geloofwaardigheid van grote influencers neemt steeds meer af door het gebrek aan authenticiteit en oprechte connectie met het merk. Maar dat betekent niet het einde van influencer marketing! De focus verschuift van kwantiteit naar kwaliteit. Micro-influencers of -creators hebben dan wel een lager bereik, maar de connectie die ze hebben met hun volgers is een pak sterker en geloofwaardiger. Als bedrijf is het belangrijk om op zoek te gaan naar creators die oprecht fan zijn van jouw merk en dit op een gepassioneerde en authentieke manier overdragen naar hun volgers.

Het stijgende belang van social media SEO

In 2022 gaf Google zelf al aan dat sociale media niet alleen een bedreiging vormen voor YouTube, maar ook voor Search en Maps. Maar liefst 40% van de Gen Z’ers geeft aan gebruik te maken van TikTok of Instagram om leuke lunchadresjes te vinden. Social media worden steeds meer gebruikt als zoekmachines. En dit zal alleen nog maar verder groeien. Ook de kanalen zelf stimuleren deze trend door continu verbeteren van zoekfuncties en steeds slimmere algoritmes. Het slim verwerken van keywords in beschrijvingen, visuals en captions en doordacht inspelen op trends kan jouw socialemediastrategie een extra boost geven.

Auteur: Sylvie Duerinck, digital marketing consultant & social expert bij OMcollective

Terug naar blog overzicht
Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Nieuws

SEO trends voor 2024

In 2024 zullen we in SEO een interessante samensmelting van nieuwe trends en tijdloze principes zien. SEO-expert Pieter geeft zijn kijk.

Lees meer
Artikel

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

We hebben wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar. Bekijk onze inzichten in het veranderde consumentengedrag en een aantal learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

Lees artikel
Nieuws

Datatrends voor 2024

Data is en blijft een hot topic. Waar moet jij in 2024 mee bezig zijn op vlak van data? Expert Merlijn vertelt het je hier.

Lees meer
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Nieuws

News: opgelet met onpersoonlijke Facebookprofielen

Is jouw bedrijfspagina op Facebook opgemaakt met je algemene info-mailadres? Dan kan je problemen ondervinden.

Lees meer
Nieuws

News: SEA gamechangers voor 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Engine Advertising.

Lees meer
Nieuws

News: social nieuwtjes voor november

Wij lichten je graag de belangrijkste updates toe. In november valt er wat te vertellen over Pinterest, Instagram en Meta Ads Manager.

Lees meer
Nieuws

News: de belangrijkste updates van Google Marketing Live 2024

Lees hier het belangrijkste nieuws v