Artikel
Geschatte leestijd: 7 min.
Share:

Van klant tot brand ambassador

Tags:MarketingStrategie

Brand ambassadors. Iedereen heeft er wel al eens over gehoord en iedereen weet ongeveer ook wat het is. Toch worden brand ambassadors maar zelden ingezet. En als ze ingezet worden, is het vaak door de hele grote partijen. Nochtans kunnen brand ambassadors ook perfect fungeren voor kleinere merken of bedrijven.

Als er online plannen worden opgesteld, wordt er vaak enkel naar de “basic” kanalen gekeken: SEO, SEA, affiliate, e-mail, social, … Er worden complete customer journeys uitgewerkt, van prospecting strategieën tot retentie, maar daar stopt het vaak. Iedereen weet dat het belangrijk is om klanten aan jouw merk te binden, maar waarom worden die écht trouwe klanten, jouw brandlovers, ook niet ingezet om jouw merk extra kracht bij te zetten? In deze blogpost lichten we toe wat brand ambassadors nu precies zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe jij jouw trouwe klanten tot echte brand ambassadors kan omvormen.    

Wat zijn brand ambassadors?

Als je in Google zoekt naar brand ambassadors kom je heel wat uiteenlopende definities tegen waarvan de meesten niet helemaal kloppen. Zo vind je bijvoorbeeld op Wikipedia:  

“Brand ambassador is marketing jargon for celebrity endorser or spokesmodel, a person employed by an organization or company to promote its products or services. The brand ambassador is meant to embody the corporate identity in appearance, demeanor, values and ethics.”

Een goede aanzet, maar helemaal correct is deze omschrijving niet. Hier laat men uitschijnen dat een brand ambassador gelijk staat aan een ‘celebrity endorser or spokesmodel’, wat niet klopt. Men spreekt ook van ‘employed by an organization or company’ wat tevens niet correct is. Volgende definitie lijkt de lading wel volledig te dekken:  

“Brand ambassadors are the people that love your brand or product so much they are willing to pro-actively recommend it to others. Trust is critical to the value of a brand ambassador’s recommendation and so you can’t hire true brand ambassadors, you must earn them.”

Brand ambassadors zijn dus mensen die zo’n fan zijn van jouw merk/product dat ze het helemaal uit zichzelf gaan promoten en aanbevelen bij anderen. Je moet deze mensen dus niet betalen (in tegenstelling tot influencer marketing)! Echte brand ambassadors doen hetgeen ze doen uit zichzelf, puur uit liefde en waardering voor jouw merk.

Denk maar aan de vele Apple ‘freaks’ die steeds het nieuwste model willen, on- en offline pronken met hun nieuwe aanwinst, tips en advies geven aan anderen hoe ze hun apparaat het best kunnen gebruiken of hen helpen met problemen, spontaan de laatste nieuwsberichten van het merk toejuichen en delen via social media of met hun vrienden op café.

Zeg nu zelf, welk bedrijf wil er nu geen leger super enthousiaste en trouwe klanten die als aanvulling op jouw marketing inspanningen niets dan lovende woorden verkondigen en zo op het einde van de rit zorgen voor meer klanten?  

Brand ambassador, advocate of influencer?

Hierboven gaven we al mee wat brand ambassadors precies zijn. Toch worden termen als brand ambassador, brand advocate en brand influencer veelvuldig door elkaar gebruikt, maar wat is nu het verschil tussen deze termen?

Brand ambassador vs brand influencer
Het verschil tussen een brand ambassador en brand influencer is dat een brand influencer niet per definitie een voeling heeft met jouw merk en al zeker niet laaiend enthousiast is over jouw merk. Daarnaast moet je een brand influencer ook gaan betalen om jouw merk te promoten. Brand influencers zijn vaak celebrities, bloggers of experten. Mensen die een hoog aanzien hebben en talrijke fans in de ‘echte wereld’ en/of volgers op sociale media hebben. Wanneer je als merk deze mensen inschakelt, krijg je een heel groot bereik om jouw merk in the picture te plaatsen. Denk bijvoorbeeld maar aan de samenwerking tussen Messi en Adidas of Sylvie Meis en Hunkemöller.  

Brand ambassador vs brand advocate
Het verschil tussen een brand advocate en brand ambassador is veel kleiner. Een brand advocate is een zeer tevreden klant, maar heeft geen grote, onbetwiste liefde voor jouw merk. Dit type klanten zal hun tevredenheid over het product, de dienstverlening en dergelijke wel laten merken aan hun eigen (beperkte) kringen, maar ze zijn daarom niet steeds lyrisch over elk nieuw product of update en ze dragen ook minder bij tot de community rond jouw merk. Ze zijn minder geëngageerd dan de echte brand ambassadors.

Van klant tot brand ambassador

Waarom zijn die brand ambassadors nu zo belangrijk?

Brand ambassadors zijn een zeer sterke aanvulling op jouw huidige marketing inspanningen en zorgen voor heel wat positieve effecten voor jouw merk. Eerst en vooral zorgen brand ambassadors voor een positieve ‘Word Of Mouth’. Ze houden van jouw merk, ze houden van jouw service en ze kunnen niet wachten tot het volgende product eraan komt. Ze delen hun enthousiasme met hun kringen, want waar het hart vol van is, loopt de mond van over.

Aansluitend op deze positieve WOM zorgen brand ambassadors ook voor de bescherming van de online reputatie. Doordat ze vaak op fora of sociale media ingaan op discussies en hierbij mensen helpen met de problemen die ze tegenkomen, helpen ze mee aan de algemene tevredenheid van jouw klanten. Ook onterechte kritieken counteren ze met plezier, want zij vinden jouw product nu eenmaal helemaal top!

Maar niet enkel bij problemen of kritiek, ook mensen die online te rade gaan of ze moeten overgaan tot de aankoop van het product, zullen door brand ambassadors een duwtje in de rug krijgen. Je kan als merk nu eenmaal nooit overal aanwezig zijn en zelf alle discussies in goede banen leiden.

De brand ambassadors verspreiden maar al te graag jouw nieuwste blogs, nieuwtjes of social posts. Op deze manier zorgen ze voor een groter bereik en meer awareness voor jouw merk, wat uiteindelijk ook zal leiden tot meer sales. Marketingbudgetten zijn nu eenmaal beperkt, maar jouw ambassadors zorgen ervoor dat je toch iets verder kan gaan.

Mensen kopen graag van mensen. Je mag als merk nog zo je best doen om je producten aan de man te brengen, er zal vaak toch enig wantrouwen zijn aangezien er een perceptie is dat je zelf niet 100% objectief bent. Bij brand ambassadors ligt dit volledig anders. Zij zijn niet gebonden aan jouw merk en humaniseren je merk. Mensen vertrouwen voornamelijk andere mensen en hun opinies en niet de uitingen van het merk zelf.

Aangezien je ambassadors in principe niet moet betalen, is het dus ook heel kostenefficiënt om ze te gaan inzetten. Al zijn er wel enkele technieken waarin je kan investeren en waarmee je jouw klanten tot brand ambassadors kan omvormen of waarmee je jouw ambassadors extra kan stimuleren (Hoe creëer je een succesvol brand ambassador programma?).  

Van klant tot ambassadeur

Hoe kan je nu van jouw klanten brand ambassadors maken? Dat kan eigenlijk vrij simpel en zonder al te veel gekke inspanningen. Een kort overzicht van de mogelijkheden:

 1. Eerst en vooral helpt het al als je een topmerk hebt. Als jouw product op alle vlakken torenhoog boven de concurrentie uitsteekt, maak je al een goede kans dat mensen storm lopen voor jouw product. Vrij evident dit, maar toch is er meer nodig dan enkel een goed product.

 2. Een onberispelijke customer service is ook iets wat zeker niet mag ontbreken. Bedien jouw klanten op hun wenken en sta hen zoveel mogelijk te woord bij problemen, vragen, etc.

 3. Zorg ervoor dat jouw klanten zich speciaal voelen. Denk hiervoor ook aan zaken zoals gratis verzending & retour, bestelling voor een bepaald uur, morgen in huis, een handgeschreven dankjewel briefje bij de zoveelste bestelling van jouw trouwe klant, een leuke attentie voor hun verjaardag, …

 4. Wat ook steeds geapprecieerd wordt, zijn sneak previews en samples van nieuwe producten. Jouw trouwe klanten en brand ambassadors zullen in de wolken zijn als zij vóór de grote massa de laatste nieuwigheden al kunnen bekijken of uittesten. En zelfs zonder het te vragen, zullen ze dit ook maar al te graag delen met hun kringen. Stel je voor dat je als grote Apple fan als eerste in België de nieuwe iPhone in handen kan krijgen om hem te testen. Je zou voor minder euforisch worden!
   
 5. Ook de meer traditionele kortingen en beloningen kunnen zeer stimulerend werken. Een verrassende korting na de zoveelste aankoop of een leuke beloning wanneer ze bijvoorbeeld een positieve blogpost aan jouw nieuw product gewijd hebben.

 6. Organiseer een exclusieve avond voor je meest trouwe klanten. Leg ze in de watten met bijvoorbeeld een lekker hapje en drankje of een avond vol leuke muziek. Wie houdt er nu niet een exclusief feestje?

 7. Je kan ze daarnaast ook uitnodigen voor een kwalitatief onderzoek: wat vinden zij dat beter kan of wat missen zij binnen jouw aanbod of aanpak?

 8. Je trouwste fans posten ook foto’s wanneer ze jouw product gebruiken. Of ze schrijven een blogpost of uitmuntende reviews. Deel deze content terug via jouw (sociale) kanalen. Zo voelen jouw klanten zich betrokken en geapprecieerd voor hetgeen ze doen en je zorgt er ook nog eens voor dat jouw merk in de positieve spotlights komt te staan.

 9. Zorg er tenslotte ook voor dat jouw trouwste klanten, jouw ambassadors, met elkaar in contact kunnen komen: creëer een community. Dat kan bijvoorbeeld door het eerder aangehaalde organiseren van exclusieve events, maar denk bijv. ook aan een forum waar ze van gedachten kunnen wisselen of een simpele Facebook groep.
Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel
Nieuws

News: is Google Analytics illegaal?

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Nieuws

News: SEA gamechangers voor 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Engine Advertising.

Lees meer
Webinar

Webinar: Programmatic advertising: doelgericht adverteren op premium kanalen voor ieders budget.

Programmatic advertising, is het voor jou ook nog steeds een mysterie wat dat precies inhoudt? Wij gaan dat ophelderen voor jou! Onze experts vertellen je graag in verstaanbare mensentaal uit wat het precies is....

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

OMconference: duurzaamheid is here to stay

OMconference pakt dit jaar uit met thema duurzame marketing. Waarom is dat zo en wat houdt dat precies in? Wel, dat lees je hier!

Lees artikel
Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Artikel

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Wat haal je concreet je data? En ken je je doelgroep goed? Een essentieel onderdeel van je marketingstrategie.

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: programmatic advertising

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over Programmatic Advertising? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als de geschikte potentiële werknemers aan.

Lees artikel
Artikel

Upgrade your brand: de fundamenten van online marketing

Een grondige kennis van je doelgroep, dat is de basis van sterke marketing. Zo ga je aan de slag met performance marketing.

Lees artikel
Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel
Artikel

An audit a year, keeps your business pioneer

Maak je bedrijf weerbaar en klaar voor digitale uitdagingen. Een audit geeft je de juiste inzichten en definieert een duidelijke groeirichting.

Lees artikel
Webinar

Webinar: geen sterke strategische aanpak zonder juiste data- en doelgroepkennis

De juiste data en kennis van jouw doelgroep vormen de basis voor een strak strategisch plan en je kan jouw marketing veel gerichter sturen. Tijdens een hands-on webinar lichten de experten toe hoe je...

Lees meer
Nieuws

News: het SEO-speelveld wordt helemaal omgegooid in 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Enginge Optimization.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer
Webinar

Webinar: Blijf ook in 2021 scoren in Google

Ben jij al mee met de aankomende Core Updates van Google? Op 1 april vertellen onze SEO-experten jou er alles over tijdens een gratis webinar. Registreer je en ontdek hoe je jouw website kan...

Lees meer
Artikel

OMcollective goes BUMP

Ons creatief studioteam trok naar het BUMP Festival in Kortrijk. Een overzicht van de sprekers en inzichten die het meeste zijn bijgebleven.

Lees artikel
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Nieuws

News: de uitdagingen voor webtracking van morgen

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Nieuws

News: social nieuwtjes voor november

Wij lichten je graag de belangrijkste updates toe. In november valt er wat te vertellen over Pinterest, Instagram en Meta Ads Manager.

Lees meer
Webinar

Webinar: Het pad richting digital maturity. Data-evoluties en oplossingen doorgrond.

We kaderen de data-issues waarmee we geconfronteerd worden en bieden een concreet framework om de juiste beslissingen te kunnen nemen richting digital maturity

Lees meer
Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel
Artikel

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

We hebben wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar. Bekijk onze inzichten in het veranderde consumentengedrag en een aantal learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

Lees artikel
Nieuws

News: ken jij de vernieuwde Google My Business al?

Google neemt z'n locale search-troef Google My Business onder handen. Benieuwd naar wat die update precies inhoudt? We got you covered.

Lees meer
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Artikel

Google for Jobs = matchmaker voor vacatures

Nieuwe jobopportuniteiten vinden was nog nooit zo eenvoudig! Google for Jobs doet het zoekwerk voor jou. Maar ook als bedrijf kan dit zeer interessant zijn.

Lees artikel
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Waarom micromoments mapping essentieel is voor jouw contentstrategie.

Micromoments mapping: elke stap, vanaf het prille begin van een klantenjourney tot de aankoop en tot het moment dat je klant een ambassadeur wordt. Die stappen vormen de perfecte basis voor een succesvolle customer...

Lees meer
Artikel

Is zoekmachine-marketing dood? Hoe je als bedrijf de zoeker blijft bereiken met de opkomst van generatieve AI en sociale media als nieuwe zoekkanalen

Innovation manager Maarten Clochet kroop in zijn pen voor een opiniestuk over de veranderende markt en hoe je je als bedrijf wapent voor de toekomst, waar de weg naar het hart van zoekende gebruiker...

Lees artikel
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Artikel

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij.

Lees artikel
Nieuws

News: opgelet met onpersoonlijke Facebookprofielen

Is jouw bedrijfspagina op Facebook opgemaakt met je algemene info-mailadres? Dan kan je problemen ondervinden.

Lees meer
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Artikel

Wat je moet weten over de impact van iOS 14 op Facebook advertising

Privacy, veiligheid en het afschermen en beperken van gebruikersdata. Daar draait het allemaal om bij de laatste iOS update van Apple. Maar waarop heeft het impact en wat kan je nu al ondernemen?

Lees artikel
Nieuws

News: wat mag je verwachten in 2023 voor social media?

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we dit jaar mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor social media.

Lees meer
Nieuws

News: Google zoekt de gulden middenweg

Google Analytics voldoet niet aan de GDPR-regulering die in Europa geldt. Nu is er een diplomatisch antwoord: Europese servers.

Lees meer