Q&A
Geschatte leestijd: 11 min.
Share:

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Tags:datadoelgroepenMarketingstrategieStrategieWebinar

Op 2 juni 2022 gaven we de webinar: geen sterke strategische aanpak zonder juiste data en doelgroepkennis. Daarin kon je leren hoe je een efficiënt en effectief strategisch plan tot uitvoering kan brengen en goede resultaten halen. Namelijk met de juiste data en met kennis van jouw doelgroep.

Ter vervollediging van het webinar kan je hier de gegeven presentatie herbekijken. Daarnaast ook nog twee handige documenten, die aan bod kwamen tijdens het webinar:

Tijdens het webinar werden er een aantal vragen gesteld. De antwoorden daarop vind je in deze blog.

Hoeveel volgers moet je minimum hebben op socials om audience insights te hebben?

Je hebt minstens 100 Facebook page likers / Instagramvolgers nodig om demografische inzichten (en andere audience insights) van je doelgroep te zien. 

Wat met het targeten van jongeren (onder 18)? Hoe zou je dat aanpakken? We merken dat daar heel specifiek op interesses e.d. targeten niet langer kan op bv. Facebook. Benieuwd hoe jullie daar mee om (zouden) gaan.

Het is momenteel inderdaad niet meer mogelijk om specifieke targetingopties (interesses, custom, lookalikes en zelfs uitsluitingen) te selecteren binnen Meta wanneer je campagne gericht is op -18 jarigen. Toch wil dit niet zeggen dat een Facebookcampagne gericht op -18 niet meer succesvol kan zijn. Het is kwestie extra aandacht te besteden van de andere campagne-elementen. 

  • Optimalisatie evenement: targeting binnen Facebook werkt op 2 manieren: enerzijds kan je het advertentiesysteem in de juiste richting sturen door bepaalde kenmerken en criteria op te geven (interesses, custom, lookalike, uitsluitingen), anderzijds gaat het systeem zelf op zoek naar de best presterende doelgroep voor het door jou gekozen optimalisatie event. Aangezien de eerste optie hier voor het grootste deel wegvalt, is het kwestie van de 2de optimaal te gaan gebruiken. Je kan geen specificaties geven op vlak van interesses, maar je kan het systeem wel zo veel mogelijk info proberen geven over de gewenste outcome van de campagne zodat het zelf kan achterhalen wat de geschikte subdoelgroep is. Bijvoorbeeld, in plaats van een traffic-campagne kan je kiezen voor een conversiecampagne. Het Meta-systeem gaat zelf op zoek naar converterende gebruikers en gaat na verloop van tijd zelf achterhalen welke interesses wel en welke niet werken. Maar ik kom niet aan voldoende conversies (= minimum 50 per week per advertentieset)? In dit geval kan je proberen creatief te zijn op vlak van “optimalisatie events”. Een event hoeft niet altijd een effectieve lead te zijn, maar je kan bijvoorbeeld ook werken met events eerder in de funnel of customer journey. Denk daarbij aan X aantal pagina’s bekeken, time on site of andere soft conversies, waarvan je wel het nodige volume haalt (al dan niet meerdere samengevoegd). Een dergelijke eventoptimalisatie geeft Meta een goed idee van wat een ‘waardevolle bezoeker’ is voor jou en helpt het systeem om sneller de juiste doelgroep te vinden, ook al heb je de gewenste interesses niet letterlijk opgegeven.
  • Extra aandacht voor heldere creatives: opvallende maar ook heldere copy en creatives helpen het systeem om de juiste doelgroep sneller te vinden. Niet klikken = geen interesse, wel klikken = interesse. Dus probeer ‘misklikken’ door misleidende/verwarrende boodschap te vermijden zodat het systeem ook sneller mee is met welke doelgroep nu effectief waardevol is. 
  • Het gebruik van specifieke zoekwoorden in de copy zou ook een effect hebben op het al dan niet verschijnen van ads. Je kan dus de topics die je via interesses wilde targeten proberen verwerken in de copy. 

Stel dat bovenstaande toch niet de gewenste resultaten oplevert is het natuurlijk ook altijd een optie om te testen met andere kanalen. TikTok kan misschien een goede optie zijn, waar het wel nog mogelijk is om specifieke targeting op te geven voor -18 jarigen.

Wat als je doelpubliek ondernemers en bedrijven zijn? Hoe pakken jullie dit aan?

Op verschillende kanalen testen waar je boodschap het beste werkt:

  • LinkedIn sowieso testen als advertisingkanaal, maar weet dat dit kanaal heel dure kliks heeft en commerciële boodschappen werken daar niet altijd even goed. Daar dus vooral waardevolle content aanbieden, waar je doelgroep naar op zoek is. 
  • Op Google kan je Detailed Demographics rond bedrijfsgegevens inzetten in je search campagnes, maar ook in je prospecting of branding gerelateerde campagnes (zoals Display, Discovery, YouTube). Voeg relevante in-market en affiniteitssegmenten toe aan je bestaande search campagnes, om te leren in welk in-market segment je converteerders zich bevinden. Vervolgens kan je die bereiken met een Display, Discovery of YouTube campagne. Creëer Custom Intent doelgroepen, op basis van goed converterende zoekwoorden of websites van je concurrenten. Deze kan je vervolgens toevoegen aan een Display, Discovery of YouTube campagne.
  • Wees niet bang om ook eerder B2C-kanalen uit te testen: op Facebook kan je met een interessetargeting ook ondernemers (zaakvoerders bijvoorbeeld) gaan targeten. Ga ook aan de slag met lookalike audiences, op basis van de converteerders op je website.

Lees je graag nog onze blog over waarom je je doelgroep moet kennen beter doen converteren? Dat kan hier.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Artikel

News: moet ik mij zorgen maken over cookies die verdwijnen?

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees artikel
Artikel

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Wat haal je concreet je data? En ken je je doelgroep goed? Een essentieel onderdeel van je marketingstrategie.

Lees artikel
Nieuws

News: wat mag je verwachten in 2023 voor social media?

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we dit jaar mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor social media.

Lees meer
Nieuws

Datatrends voor 2024

Data is en blijft een hot topic. Waar moet jij in 2024 mee bezig zijn op vlak van data? Expert Merlijn vertelt het je hier.

Lees meer
Artikel

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als de geschikte potentiële werknemers aan.

Lees artikel
Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel
Nieuws