Q&A
Geschatte leestijd: 11 min.
Share:

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Tags:datadoelgroepenMarketingstrategieStrategieWebinar

Op 2 juni 2022 gaven we de webinar: geen sterke strategische aanpak zonder juiste data en doelgroepkennis. Daarin kon je leren hoe je een efficiënt en effectief strategisch plan tot uitvoering kan brengen en goede resultaten halen. Namelijk met de juiste data en met kennis van jouw doelgroep.

Webinar gemist? Herbekijk de live opname hier.

Ter vervollediging van het webinar kan je hier de gegeven presentatie herbekijken. Daarnaast ook nog twee handige documenten, die aan bod kwamen tijdens het webinar:

Tijdens het webinar werden er een aantal vragen gesteld. De antwoorden daarop vind je in deze blog.

Hoeveel volgers moet je minimum hebben op socials om audience insights te hebben?

Je hebt minstens 100 Facebook page likers / Instagramvolgers nodig om demografische inzichten (en andere audience insights) van je doelgroep te zien. 

Wat met het targeten van jongeren (onder 18)? Hoe zou je dat aanpakken? We merken dat daar heel specifiek op interesses e.d. targeten niet langer kan op bv. Facebook. Benieuwd hoe jullie daar mee om (zouden) gaan.

Het is momenteel inderdaad niet meer mogelijk om specifieke targetingopties (interesses, custom, lookalikes en zelfs uitsluitingen) te selecteren binnen Meta wanneer je campagne gericht is op -18 jarigen. Toch wil dit niet zeggen dat een Facebookcampagne gericht op -18 niet meer succesvol kan zijn. Het is kwestie extra aandacht te besteden van de andere campagne-elementen. 

  • Optimalisatie evenement: targeting binnen Facebook werkt op 2 manieren: enerzijds kan je het advertentiesysteem in de juiste richting sturen door bepaalde kenmerken en criteria op te geven (interesses, custom, lookalike, uitsluitingen), anderzijds gaat het systeem zelf op zoek naar de best presterende doelgroep voor het door jou gekozen optimalisatie event. Aangezien de eerste optie hier voor het grootste deel wegvalt, is het kwestie van de 2de optimaal te gaan gebruiken. Je kan geen specificaties geven op vlak van interesses, maar je kan het systeem wel zo veel mogelijk info proberen geven over de gewenste outcome van de campagne zodat het zelf kan achterhalen wat de geschikte subdoelgroep is. Bijvoorbeeld, in plaats van een traffic-campagne kan je kiezen voor een conversiecampagne. Het Meta-systeem gaat zelf op zoek naar converterende gebruikers en gaat na verloop van tijd zelf achterhalen welke interesses wel en welke niet werken. Maar ik kom niet aan voldoende conversies (= minimum 50 per week per advertentieset)? In dit geval kan je proberen creatief te zijn op vlak van “optimalisatie events”. Een event hoeft niet altijd een effectieve lead te zijn, maar je kan bijvoorbeeld ook werken met events eerder in de funnel of customer journey. Denk daarbij aan X aantal pagina’s bekeken, time on site of andere soft conversies, waarvan je wel het nodige volume haalt (al dan niet meerdere samengevoegd). Een dergelijke eventoptimalisatie geeft Meta een goed idee van wat een ‘waardevolle bezoeker’ is voor jou en helpt het systeem om sneller de juiste doelgroep te vinden, ook al heb je de gewenste interesses niet letterlijk opgegeven.
  • Extra aandacht voor heldere creatives: opvallende maar ook heldere copy en creatives helpen het systeem om de juiste doelgroep sneller te vinden. Niet klikken = geen interesse, wel klikken = interesse. Dus probeer ‘misklikken’ door misleidende/verwarrende boodschap te vermijden zodat het systeem ook sneller mee is met welke doelgroep nu effectief waardevol is. 
  • Het gebruik van specifieke zoekwoorden in de copy zou ook een effect hebben op het al dan niet verschijnen van ads. Je kan dus de topics die je via interesses wilde targeten proberen verwerken in de copy. 

Stel dat bovenstaande toch niet de gewenste resultaten oplevert is het natuurlijk ook altijd een optie om te testen met andere kanalen. TikTok kan misschien een goede optie zijn, waar het wel nog mogelijk is om specifieke targeting op te geven voor -18 jarigen.

Wat als je doelpubliek ondernemers en bedrijven zijn? Hoe pakken jullie dit aan?

Op verschillende kanalen testen waar je boodschap het beste werkt:

  • LinkedIn sowieso testen als advertisingkanaal, maar weet dat dit kanaal heel dure kliks heeft en commerciële boodschappen werken daar niet altijd even goed. Daar dus vooral waardevolle content aanbieden, waar je doelgroep naar op zoek is. 
  • Op Google kan je Detailed Demographics rond bedrijfsgegevens inzetten in je search campagnes, maar ook in je prospecting of branding gerelateerde campagnes (zoals Display, Discovery, YouTube). Voeg relevante in-market en affiniteitssegmenten toe aan je bestaande search campagnes, om te leren in welk in-market segment je converteerders zich bevinden. Vervolgens kan je die bereiken met een Display, Discovery of YouTube campagne. Creëer Custom Intent doelgroepen, op basis van goed converterende zoekwoorden of websites van je concurrenten. Deze kan je vervolgens toevoegen aan een Display, Discovery of YouTube campagne.
  • Wees niet bang om ook eerder B2C-kanalen uit te testen: op Facebook kan je met een interessetargeting ook ondernemers (zaakvoerders bijvoorbeeld) gaan targeten. Ga ook aan de slag met lookalike audiences, op basis van de converteerders op je website.

In de webinar werd gesproken over een vorige webinar over micro moments mapping. Heb je interesse om die webinar te herbekijken? Dat kan via onderstaande link.

Lees je graag nog onze blog over waarom je je doelgroep moet kennen beter doen converteren? Dat kan hier.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel
Webinar

Webinar: Blijf ook in 2021 scoren in Google

Ben jij al mee met de aankomende Core Updates van Google? Op 1 april vertellen onze SEO-experten jou er alles over tijdens een gratis webinar. Registreer je en ontdek hoe je jouw website kan...

Lees meer
Webinar

Webinar: Programmatic advertising: doelgericht adverteren op premium kanalen voor ieders budget.

Programmatic advertising, is het voor jou ook nog steeds een mysterie wat dat precies inhoudt? Wij gaan dat ophelderen voor jou! Onze experts vertellen je graag in verstaanbare mensentaal uit wat het precies is....

Lees meer
Nieuws

News: opgelet met onpersoonlijke Facebookprofielen

Is jouw bedrijfspagina op Facebook opgemaakt met je algemene info-mailadres? Dan kan je problemen ondervinden.

Lees meer
Artikel

OMcollective goes BUMP

Ons creatief studioteam trok naar het BUMP Festival in Kortrijk. Een overzicht van de sprekers en inzichten die het meeste zijn bijgebleven.

Lees artikel
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Nieuws

News: is Google Analytics illegaal?

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Artikel

Link Tracking Protection in iOS 17: moet ik mij zorgen maken over dataverlies?

Apple rolt iOS 17 uit in september 2023 met Link Tracking Protection (LTP). Lees in onze blog de impact hiervan op je data.

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees meer
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel
Artikel

An audit a year, keeps your business pioneer

Maak je bedrijf weerbaar en klaar voor digitale uitdagingen. Een audit geeft je de juiste inzichten en definieert een duidelijke groeirichting.

Lees artikel
Nieuws

News: het SEO-speelveld wordt helemaal omgegooid in 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Enginge Optimization.

Lees meer
Artikel

Wat je moet weten over de impact van iOS 14 op Facebook advertising

Privacy, veiligheid en het afschermen en beperken van gebruikersdata. Daar draait het allemaal om bij de laatste iOS update van Apple. Maar waarop heeft het impact en wat kan je nu al ondernemen?

Lees artikel
Artikel

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

We hebben wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar. Bekijk onze inzichten in het veranderde consumentengedrag en een aantal learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

Lees artikel
Artikel

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij.

Lees artikel
Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Nieuws

News: ken jij de vernieuwde Google My Business al?

Google neemt z'n locale search-troef Google My Business onder handen. Benieuwd naar wat die update precies inhoudt? We got you covered.

Lees meer
Nieuws

News: Core Web Vitals INP-problemen gevonden op je site

Google gaat vanaf maart 2024 FID vervangen door INP ... "Wat door wat?", vraagt elk normaal mens zich dan af. Daarom hier een beetje extra uitleg.

Lees meer
Artikel

OMconference: duurzaamheid is here to stay

OMconference pakt dit jaar uit met thema duurzame marketing. Waarom is dat zo en wat houdt dat precies in? Wel, dat lees je hier!

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: programmatic advertising

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over Programmatic Advertising? Je vindt ze hier!

Lees meer
Nieuws

News: spring op de future-proof kar van performance max

De richting van Google voor de toekomst wordt steeds duidelijker: performance max is the way to go. Hoe ga je daar best mee om?

Lees meer
Nieuws

News: social nieuwtjes voor november

Wij lichten je graag de belangrijkste updates toe. In november valt er wat te vertellen over Pinterest, Instagram en Meta Ads Manager.

Lees meer
Nieuws

News: de uitdagingen voor webtracking van morgen

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Waarom micromoments mapping essentieel is voor jouw contentstrategie.

Micromoments mapping: elke stap, vanaf het prille begin van een klantenjourney tot de aankoop en tot het moment dat je klant een ambassadeur wordt. Die stappen vormen de perfecte basis voor een succesvolle customer...

Lees meer
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!