Q&A
Geschatte leestijd: 11 min.
Share:

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Tags:datadoelgroepenMarketingstrategieStrategieWebinar

Op 2 juni 2022 gaven we de webinar: geen sterke strategische aanpak zonder juiste data en doelgroepkennis. Daarin kon je leren hoe je een efficiënt en effectief strategisch plan tot uitvoering kan brengen en goede resultaten halen. Namelijk met de juiste data en met kennis van jouw doelgroep.

Ter vervollediging van het webinar kan je hier de gegeven presentatie herbekijken. Daarnaast ook nog twee handige documenten, die aan bod kwamen tijdens het webinar:

Tijdens het webinar werden er een aantal vragen gesteld. De antwoorden daarop vind je in deze blog.

Hoeveel volgers moet je minimum hebben op socials om audience insights te hebben?

Je hebt minstens 100 Facebook page likers / Instagramvolgers nodig om demografische inzichten (en andere audience insights) van je doelgroep te zien. 

Wat met het targeten van jongeren (onder 18)? Hoe zou je dat aanpakken? We merken dat daar heel specifiek op interesses e.d. targeten niet langer kan op bv. Facebook. Benieuwd hoe jullie daar mee om (zouden) gaan.

Het is momenteel inderdaad niet meer mogelijk om specifieke targetingopties (interesses, custom, lookalikes en zelfs uitsluitingen) te selecteren binnen Meta wanneer je campagne gericht is op -18 jarigen. Toch wil dit niet zeggen dat een Facebookcampagne gericht op -18 niet meer succesvol kan zijn. Het is kwestie extra aandacht te besteden van de andere campagne-elementen. 

  • Optimalisatie evenement: targeting binnen Facebook werkt op 2 manieren: enerzijds kan je het advertentiesysteem in de juiste richting sturen door bepaalde kenmerken en criteria op te geven (interesses, custom, lookalike, uitsluitingen), anderzijds gaat het systeem zelf op zoek naar de best presterende doelgroep voor het door jou gekozen optimalisatie event. Aangezien de eerste optie hier voor het grootste deel wegvalt, is het kwestie van de 2de optimaal te gaan gebruiken. Je kan geen specificaties geven op vlak van interesses, maar je kan het systeem wel zo veel mogelijk info proberen geven over de gewenste outcome van de campagne zodat het zelf kan achterhalen wat de geschikte subdoelgroep is. Bijvoorbeeld, in plaats van een traffic-campagne kan je kiezen voor een conversiecampagne. Het Meta-systeem gaat zelf op zoek naar converterende gebruikers en gaat na verloop van tijd zelf achterhalen welke interesses wel en welke niet werken. Maar ik kom niet aan voldoende conversies (= minimum 50 per week per advertentieset)? In dit geval kan je proberen creatief te zijn op vlak van “optimalisatie events”. Een event hoeft niet altijd een effectieve lead te zijn, maar je kan bijvoorbeeld ook werken met events eerder in de funnel of customer journey. Denk daarbij aan X aantal pagina’s bekeken, time on site of andere soft conversies, waarvan je wel het nodige volume haalt (al dan niet meerdere samengevoegd). Een dergelijke eventoptimalisatie geeft Meta een goed idee van wat een ‘waardevolle bezoeker’ is voor jou en helpt het systeem om sneller de juiste doelgroep te vinden, ook al heb je de gewenste interesses niet letterlijk opgegeven.
  • Extra aandacht voor heldere creatives: opvallende maar ook heldere copy en creatives helpen het systeem om de juiste doelgroep sneller te vinden. Niet klikken = geen interesse, wel klikken = interesse. Dus probeer ‘misklikken’ door misleidende/verwarrende boodschap te vermijden zodat het systeem ook sneller mee is met welke doelgroep nu effectief waardevol is. 
  • Het gebruik van specifieke zoekwoorden in de copy zou ook een effect hebben op het al dan niet verschijnen van ads. Je kan dus de topics die je via interesses wilde targeten proberen verwerken in de copy. 

Stel dat bovenstaande toch niet de gewenste resultaten oplevert is het natuurlijk ook altijd een optie om te testen met andere kanalen. TikTok kan misschien een goede optie zijn, waar het wel nog mogelijk is om specifieke targeting op te geven voor -18 jarigen.

Wat als je doelpubliek ondernemers en bedrijven zijn? Hoe pakken jullie dit aan?

Op verschillende kanalen testen waar je boodschap het beste werkt:

  • LinkedIn sowieso testen als advertisingkanaal, maar weet dat dit kanaal heel dure kliks heeft en commerciële boodschappen werken daar niet altijd even goed. Daar dus vooral waardevolle content aanbieden, waar je doelgroep naar op zoek is. 
  • Op Google kan je Detailed Demographics rond bedrijfsgegevens inzetten in je search campagnes, maar ook in je prospecting of branding gerelateerde campagnes (zoals Display, Discovery, YouTube). Voeg relevante in-market en affiniteitssegmenten toe aan je bestaande search campagnes, om te leren in welk in-market segment je converteerders zich bevinden. Vervolgens kan je die bereiken met een Display, Discovery of YouTube campagne. Creëer Custom Intent doelgroepen, op basis van goed converterende zoekwoorden of websites van je concurrenten. Deze kan je vervolgens toevoegen aan een Display, Discovery of YouTube campagne.
  • Wees niet bang om ook eerder B2C-kanalen uit te testen: op Facebook kan je met een interessetargeting ook ondernemers (zaakvoerders bijvoorbeeld) gaan targeten. Ga ook aan de slag met lookalike audiences, op basis van de converteerders op je website.

Lees je graag nog onze blog over waarom je je doelgroep moet kennen beter doen converteren? Dat kan hier.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Q&A

Vraag en antwoord: programmatic advertising

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over Programmatic Advertising? Je vindt ze hier!

Lees meer
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Nieuws

News: SEA gamechangers voor 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Engine Advertising.

Lees meer
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!

Lees meer