Q&A
Geschatte leestijd: 10 min.
Share:

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Tags:ContentGoogle Core UpdateSEOSEO technischSEO toolsWebinarWebsite optimalisatie

Google wordt elke dag slimmer en dat zal je geweten hebben. Om jouw pagina’s up and running te houden is het geen slecht plan de core updates van Google in de gaten te houden. Die geven je inzichten in hoe het algoritme van de zoekmachine te werk gaat bij het kwalificeren van jouw webpagina’s. De Core Web Vitals zijn de graadmeters van Google om te bepalen of je website een positieve ervaring biedt. Heeft je website een slechte laadsnelheid of is de pagina niet optimaal in (visueel) gebruik? Dan heb je nog net voldoende tijd om er verandering in te brengen! 
De volgende update over de Core Web Vitals stond gepland in mei 2021, maar Google heeft daar intussen anders over gecommuniceerd. De geleidelijke uitrol start vanaf mid-juni, maar het zal pas effect hebben in de rankings vanaf eind augustus 2021.

Tijdens de webinar die we gaven op 1 april werden tal van vragen ingediend. Super tof! Maar door een strakke timing konden we niet elke vraag tijdens de uitzending beantwoorden. Uiteraard willen we antwoord geven op elke vraag, dus daarom hebben we alle antwoorden opgelijst in dit blogbericht. Here we go!

Wil je de volledige webinar nog even bekijken? Klik dan hier door. Of wil je enkel de presentatie doornemen? Dan kan je hier terecht.

Is de nieuwe core update een belangrijke rankingfactor?

Dat zal de toekomst moeten uitwijzen: het is één van de vele rankingfactoren waar je rekening mee moet houden. Wel is het zo dat je nu als marketeer makkelijker naar een developer kan gaan en deze zaken kan aanreiken om de pagina-ervaring te verbeteren. Google biedt ons enkele handige tools aan waarmee je een developer perfect kan inlichten wat er zou moeten gebeuren.

Hebben core updates ook snel invloed op de Nederlandse taal?

Ja, core updates hebben invloed op iedere taal. De effecten zullen aanvankelijk in ieder land verschillend zijn, omdat Google zo’n update geleidelijk uitrolt. In het ene land of taal zal de update dus eerder actief zijn dan in andere landen.

Wat was de belangrijkste core update afgelopen jaren?

Elke update is van belang, maar wat Google vooral wil, is pagina’s van lage kwaliteit (weinig toegevoegde waarde) uit de resultaten filteren. Dus zolang je je richt op goede kwaliteit en geen verdachte manoeuvres uithaalt, dan werk je eigenlijk al in de lijn van hoe Google denkt.

Hoe volg ik de invloed van Google updates op?

Via rank tracking tools: SEMRush is natuurlijk eentje die dat visueel mooi in kaart brengt. Andere mogelijke tools zijn MOZ, SE Ranking, …

Hoe belangrijk zijn de andere signalen dan de Core Web Vitals voor deze page experience?

De andere Core Web Vitals zijn: mobiel vriendelijke website, HTTPS ipv. HTTP, veilig kunnen browsen op je site en geen opdringerige Interstitials. Deze zaken zijn eigenlijk (core) updates die in het verleden al zijn uitgerold door Google. Ze hebben allemaal hun impact gehad en zijn intussen min of meer ook standaard geworden binnen SEO.

Is er een verschil tussen pagina-ervaring en website-ervaring? 

Een website-ervaring is de totale ervaring van een gebruiker op de website: kan hij alles terugvinden en zijn doeltaken op de site eenvoudig uitvoeren? Een pagina-ervaring is waar de huidige core update van Google om draait. Voor elke pagina van de website moet bekeken worden hoe die scoort op de Core Web Vitals, want dat kan al eens verschillen.

Welke SEO-onderdelen zijn vandaag belangrijk om aandacht aan te besteden?

Er zijn zo’n 200 rankingfactoren, de ene al belangrijker dan de andere. Het is dus moeilijk om hier een selectie te maken. Maar over het algemeen durven we wel stellen dat goede, relevante content de basis is om goed te ranken. Technische en UX optimalisaties kunnen je rankings uiteraard nog verbeteren. Off-page SEO (backlinks verzamelen) gebeurt in principe vanzelf als je écht goede content hebt. Hierbij moet je wel goed monitoren of je geen toxische links naar je site hebt.

Welke SEO-tools raden jullie aan om de performance van SEO te meten?

De basic tools die iedereen die met SEO bezig is nodig heeft, zijn Google Search Console (om je zichtbaarheid in Google te controleren) en Google Analytics (om het verkeer op je site te meten). Daarnaast zijn een rank tracking tool (zoals SEMrush en vele andere) en een tool die de technische werking van je site monitort (SEMrush, Screaming Frog, ContentKing, …) zeer waardevol. 

Welke van deze SEO-tools bevelen jullie aan en waarom: SEMrush, Io keyword tool of MOZ?

Er zijn heel wat interessante SEO-tools op de markt, elk met hun specifieke kwaliteiten (en zwaktes). Bij OMcollective gebruiken we SEMrush voor algemene SEO omdat het een zeer goede allround tool is én heel krachtige concurrentie-analyses in de aanbieding heeft. Tools als MOZ en Ahrefs zijn uiteraard ook goede allround tools. Denk dus zelf goed na wat je precies nodig hebt, vergelijk de prijzen voor jouw situatie (hoeveel gebruikers, hoeveel pagina’s op je site(s), …) en probeer de tools eerst even te testen om te zien welke User Interface jij het handigst vindt.

Kennen jullie webceo? Is dat beter in vergelijking met SEMrush?

Webceo is net als SEMrush en MOZ een allround SEO-tool. En elke tool heeft zijn sterktes en zwaktes. Ook webceo heeft een gratis trial. Probeer dus vooral zelf of deze tool jou biedt wat jij nodig hebt met de User Interface die jij handig vindt.

Naast de allround tools zijn er nog niche tools met één specifieke focus, zoals keywordtool.io (keyword research), answerthepublic (keyword research), Majestic (linkbuilding), Screaming Frog, … zijn dan weer goede oplossingen voor een specifieke nood. Wij gebruiken zelf meerdere van deze tools als aanvulling op onze allround tool.

Is enkel tekst op een website voldoende voor een goede experience?

Neen, Google wil een totaalervaring voor de gebruikers aanbieden: ondersteunende afbeeldingen en video’s horen hier zeker bij. Maar denk ook aan podcasts en vlogs.

Zorgt een betere page experience voor meer conversies?

Als we ervan uitgaan dat een pagina aansluit op een zoekopdracht en daarmee een oplossing voor een probleem biedt of een vraag beantwoordt, zeker weten dan. Een slechte page experience betekent dat er drempels zijn vooraleer een bezoeker converteert. Zodra je deze drempels weghaalt, dan zal de kans op een conversie toenemen.

Is de bounce rate een goed signaal om de page experience onder de loep te nemen?

Niet per se. De bounce rate zegt niet altijd iets over de kwaliteit van een bezoeker of hoe lang iemand je website bezoekt. Stel dat iemand op zoek is naar een telefoonnummer en deze persoon ziet het telefoonnummer onmiddellijk staan bij het bezoeken van de pagina, dan heeft de gebruiker perfect antwoord gekregen op de zoekopdracht. Maar uiteraard zorgt onder andere een trage website, een slecht design en een mismatch tussen zoekopdracht en resultaat voor een slechte experience. Maar ga niet alleen af op bounce rate. Als je bounce rate bijvoorbeeld hoog is, maar je bezoekers ook lang op je site actief zijn (waarbij Google dit meet tegen de tijd die bezoekers ook op andere website spenderen tijdens dezelfde Google-sessie), dan is een hoge bounce rate niet schadelijk.

Hoe moeten we omgaan met deze update bij het maken van nieuwe pagina’s?

Google bekijkt bij iedere zoekopdracht welke pagina’s goed zouden passen als resultatenpagina’s van Google. Dus ook voor nieuwe pagina’s geldt dat ze netjes aan de richtlijnen moeten voldoen om te worden getoond in de resultaten. 

Wat is de huidige ideale verhouding tussen copy en visuals?

Er is niet één ideale verhouding. Als je content van die aard is dat het best ondersteund wordt door beelden moet je dat zeker doen. Belangrijk is wel dat je beelden kwalitatief en relevant zijn (zet je pagina niet vol met nietszeggende Shutterstock-beelden) en uiteraard niet te zwaar zijn. In elk geval kunnen goede beelden dus een enorme meerwaarde zijn voor je bezoekers en bijgevolg voor de performantie van je pagina. Vergeet zeker niet om je beelden een duidelijke naam te geven, je alt-tags in te voeren en eventueel ook captions toe te voegen om aan je gebruikers en Google duidelijk te maken waar de beelden over gaan.

Bestaan er ook plugins/tools om via een WordPress (of andere cms) css, .js, afbeeldingen te verkleinen?

Via WordPress zijn er verschillende plugins om je afbeeldingen te verkleinen, denk aan Imagify of WP SMush. “Elk voordeel heb zijn nadeel”, zei Johan Cruijff en dat is ook hier het geval: elke plugin die je installeert vertraagt je website ook weer: dus je moet het voordeel goed afwegen tegenover het nadeel.

Is het verstandig om alles in webp formaat te zetten in combinatie met jpg?

Als afbeeldingen een belangrijk onderdeel van jouw site vormen, kan dit een meerwaarde zijn voor jouw website. Het webp-formaat van Google is aanzienlijk compacter dan jpg-afbeeldingen, maar wordt (nog) niet ondersteund door alle browsers, en zal dat gezien de concurrentie tussen bijvoorbeeld Apple en Google ook niet meteen worden. 

Ons advies is dat je eerst gaat controleren of de beelden die je op je site hebt staan op dit moment te zwaar zijn (kan je controleren met Pagespeed Insights). Als er weinig te winnen valt met minder zware beelden, is het vanzelfsprekend de moeite niet waard. Valt er echter wél veel te winnen is het aan jou om de afweging te maken of de baten opwegen tegen de kosten (development en heel wat content management).

Verkleinen in afmetingen of in grootte?

Als we het hebben over het verkleinen van afbeeldingen hebben we het over het algemeen over de grootte (hoe zwaar een beeld is). In sommige gevallen kan ook het aanpassen van de afmetingen van je beelden worden aangeraden, bijvoorbeeld om de UX van je pagina te optimaliseren. Een bannerbeeld dat de hele viewport van je pagina (het deel van je pagina dat zichtbaar is zonder scrollen) inneemt, is hier een voorbeeld van.

Raad je af om met pop-up banners te werken op een site of hoe moeten we hiermee aan de slag?

Als je hier goede resultaten mee haalt, dan kan je ze perfect laten staan. Alles hangt natuurlijk af van de inhoud van de banner: is dat een huidige actie van jouw bedrijf of is dat een storende advertentie die bezoekers van jouw website probeert weg te halen? Dat is natuurlijk al een groot verschil. Pop-up banners zullen (misschien) een invloed hebben op de score van jouw Core Web Vitals. Weeg daarom zeker alle mogelijke voordelen af tegenover de nadelen.

Ik stoor mij vooral aan cookiebanners die traag inladen. Hoe ga je hier best mee om?

Eerst en vooral zijn cookiebanners verplicht, je kan hier niet om heen. Je moet ze dus toevoegen aan een website. Google houdt hier uiteindelijk wel rekening mee voor deze core update en cookiebanners mogen geen invloed hebben op jouw score.

Echter, als cookiebanners traag inladen, overweeg dan een andere oplossing. Een tool waar we bij OMcollective een goede ervaring mee hebben is Cookiebot.

Zelfs met de browser ingesteld op Belgische zoekresultaten, merken we dat koopsites (zoals bijv. BOL.com) en Nederlandse websites de laatste tijd beter en beter scoren. Ook voor producten waar wij vroeger en als marktleider zeer goed in scoorden in Google. Wat is de beste oplossing hiervoor?

De grote e-commerce websites zoals bol.com zijn niet meer weg te denken uit het Belgische landschap. Deze internationale spelers zetten sterk in op advertising én op internationale SEO. Door slim gebruik te maken van geo-targeting, hreflang tags en andere lokale signalen kunnen deze sites het goed doen in België zonder dat ze een .be-domein hebben. Net zoals jouw website ongetwijfeld geregeld bezoekers uit het buitenland krijgt (zonder in te zetten op internationale SEO), is ook de organische zichtbaarheid van deze sites dus niet beperkt tot hun thuisland. Niet onlogisch aangezien ze ook actief zijn in België.

Een eenvoudige oplossing bestaat niet als het op SEO aankomt. Opboksen tegen grote spelers, binnen- en buitenlands, is altijd moeilijk maar dat zal je moeten doen. Op jouw website je basic SEO goed instellen en in je content de voordelen van jouw bedrijf als Belgische speler uitspelen (op vlak van levering, dienst-na-verkoop, …), eventueel ook inzetten op reviews zodat gebruikers ook geneigd zijn om door te klikken naar jouw site, dat zijn heel belangrijke stappen. Google zal steeds de meest relevante websites proberen tonen, dus is het zaak om met jouw site en content Google te overtuigen dat jij de meest relevante oplossing bent voor bepaalde producten.

Hoe weet Google wie “expert” is?

Je kan een auteurspagina maken over “jouw” experts waar je naar linkt vanop de artikelpagina(‘s). Daarnaast zal Google de evaluatie van een expert maken op basis van wat over deze persoon elders op het internet te vinden is. Met andere woorden: Google jouw expert om te zien hoe Google naar deze persoon zal kijken.

Hoe geef je best aan dat je info va