Q&A
Geschatte leestijd: 8 min.
Share:

Vraag en antwoord: programmatic advertising

Tags:digitale marketingprogrammaticprogrammatic advertisingWebinar

Voor veel marketeers is programmatic advertising nog onbekend terrein. En de ontwikkelingen van programmatic staan niet stil. Hoog tijd om de basics van deze manier van adverteren toe te lichten, dachten we bij OMcollective.

Programmatic advertising neemt een steeds grotere plaats in in het digitale landschap. Het heeft bovendien een ruim speelveld. Je kan met deze techniek bijvoorbeeld tv-spots op streaming diensten en connected tv programmeren, webbanners, video- en native content via premium krantensites tonen of audio via digitale radio of muziek streaming diensten verspreiden. En dat zijn nog maar een paar van de mogelijkheden. Waar je vroeger aangewezen was op dedicated mediacentrales, geeft programmatic je nu de vrijheid om die campagnes zélf op te zetten. Programmatic is dus dé ideale manier om jouw branding boodschappen te verspreiden.

Om marketeers te helpen programmatic te kunnen inschatten qua potentieel in hun marketingmix, gaven we op 10 maart een webinar over het onderwerp. Tijdens die webinar werden tal van boeiende vragen gesteld, bedankt! Enkele vragen werden al tijdens de live uitzending beantwoord, maar we hernemen ze hier graag nog eens en zorgen voor extra aanvulling. Daar gaan we!

Wil je de presentatie van de webinar graag doornemen? Dan kan je hier terecht.

Er komen voortdurend nieuwe formats en placements bij. Hoe blijf ik als adverteerder het best op de hoogte van die vernieuwingen?

Als je écht bij wil blijven met de nieuwste ontwikkelingen binnen programmatic advertising, dan beroep je je best op verschillende bronnen. Elk platform zal zijn eigen inkijk geven waardoor het best is om de content goed te vergelijken en naast elkaar te leggen om een zo correct mogelijk beeld te krijgen. Enkele suggesties die je kan volgen:

Wat kost een licentie op DV360?

De kostenstructuur van programmatic advertising is niet zo transparant. Om aan de slag te kunnen met DV360 moet je in zee gaan met een erkende partner, in België is dat Programm Ads. Daarvoor betaal je verschillende soorten kosten zoals licentiekosten, technische kosten, servicekosten en hostingkosten. De licentiekosten bedragen ongeveer 15% van je mediabudget. Daarnaast heb je ook nog een eenmalige setupkost. Het is dus moeilijk om hier een bedrag op te plakken, ‘het hangt er vanaf’.

Wat is een concreet budget waarmee een kleine adverteerder impactvol kan zijn via programmatic?

Dit is sterk afhankelijk van verschillende factoren: sector, campagnelooptijd, campagnedoelstelling … Zo zou je al voor 1.000 euro een conversiecampagne kunnen op zetten op Vtm Go. Voor grotere campagnes moet je wel rekenen op een startbudget van 5.000 à 10.000 euro. Houd er ook altijd rekening mee dat er een opzetkost en beheerskost is bij het runnen van programmatic campagnes.

Ken je succesvolle toepassingen in B2B?

Het is perfect mogelijk om via programmatic advertising B2B-campagnes op te zetten! Bepaalde publishers hebben een B2B-aanbod zoals bijvoorbeeld Roularta. Het is belangrijk om je doelgroep steeds zo goed mogelijk te definiëren. Ook via de Open Auction kan je met de vele targetingmogelijkheden (vb. plaatsingen) en partnerintegraties de B2B-groep zo goed mogelijk aflijnen. Hou hier wel rekening met het feit dat je mogelijks met een doelgroep zit die beperkt is in grootte en het dus aan te raden is de campagne wat langer te laten lopen. Daarnaast is het bij zo’n doelgroep belangrijk om soft conversies in te stellen omdat de stap naar harde conversies hier vaak te groot is of meer tijd in beslag neemt. 

Dit lijkt me toch enkel relevant voor grote bedrijven met een groot budget?

Waar je vroeger enkel gegarandeerde deals kon afsluiten bij premium publishers met grote budgetten, kan je nu met programmatic advertising via preferred deals, private auction of open market ook al aanwezig zijn op premium kanalen. Hou hier wel altijd rekening met een setupkost, beheerskosten en kosten voor het aanmaken van creatives. Dit zijn echter geen onoverkomelijk grote kosten en zijn ook van toepassing wanneer je een campagne opzet via het displaykanaal.

Waarom niet gewoon een displaycampagne via Google Ads inzetten i.p.v. via programmatic?

Via programmatic advertising heb je meer garantie om op premium kanalen vertoond te worden door een deal af te sluiten, waar je bij Google Ads vaak maar de “kruimels” krijgt door de grote concurrentie. Daarboven heb je bij programmatic ook veel meer controle over waar je zal verschijnen met je advertentie. Bovendien is het mogelijk de doelgroep nog beter te bereiken via partnerintegraties en heb je meer plaatsingsmogelijkheden via bijvoorbeeld DOOH (Digital out of home) en interactieve TV. Tot slot heb je ook op creatief vlak meer mogelijkheden: Inread en Native. Waar Google Ads relevant kan zijn voor performance gerichte campagnes – denk aan In-market- en remarketingdoelgroepen waar het minder uitmaakt wáár je precies vertoond wordt – kan programmatic een meerwaarde bieden om nog een groter bereik te halen en nog meer controle te hebben over plaatsingen en brand safety.

Is het best om met de 3 grote publishers te werken (DPG, Ads&Data, Roularta) of beter er 1 (of 2) uit te halen?

Dit is afhankelijk van de doelstelling van de campagne en de te bereiken doelgroep. Meestal kan de doelgroep het beste bereikt worden door een combinatie van verschillende publishers. Zijn er bepaalde publishers die niet relevant zijn voor jouw doelgroep dan laat je deze best links liggen. Wanneer de programmatic campagne onderdeel is van een groter “pakket” waarbij je eventueel al via andere kanalen zoals magazines, tv of radio met een publisher in contact staat, kan het zinvol zijn om maar met één publisher te werken om zo de kosten te drukken (lagere cpm’s, floorrates, etcetera). 

Hoe belangrijk is het om écht voor die Guaranteed te gaan, is dat wat jullie zouden aanraden als het budget het toelaat?

Jaja, we vallen in herhaling: ook dat is afhankelijk van de campagne! Heb je bijvoorbeeld een campagne lopen op radio en televisie en wil je daarnaast ook tegelijk op premium kanalen vertoond worden, dan ga je het best voor guaranteed, want via een guaranteed deal ben je immers zeker van je plaatsingen. Stel je maar eens voor dat je een campagne hebt met tv-reclame en je merkt dat je online amper vertoningen haalt omdat je geen deal hebt afgesloten en er geen mediaruimte beschikbaar is door te veel concurrentie. Nadeel van guaranteed is wel dat je niet kan bijsturen tijdens de campagne. Is het minder belangrijk om op bepaalde momenten zeker vertoond te worden, dan is het aan te raden om guaranteed te combineren met bijvoorbeeld preferred deals of open/private auctions.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Blog

Een strategische blik op je marketingaanpak

Digital marketing strategist Tijs werpt een blik op 2024.

Lees meer
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Nieuws

News: Google zoekt de gulden middenweg

Google Analytics voldoet niet aan de GDPR-regulering die in Europa geldt. Nu is er een diplomatisch antwoord: Europese servers.

Lees meer
Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel
Artikel

Is zoekmachine-marketing dood? Hoe je als bedrijf de zoeker blijft bereiken met de opkomst van generatieve AI en sociale media als nieuwe zoekkanalen

Innovation manager Maarten Clochet kroop in zijn pen voor een opiniestuk over de veranderende markt en hoe je je als bedrijf wapent voor de toekomst, waar de weg naar het hart van zoekende gebruiker...

Lees artikel
Nieuws

SEO trends voor 2024

In 2024 zullen we in SEO een interessante samensmelting van nieuwe trends en tijdloze principes zien. SEO-expert Pieter geeft zijn kijk.

Lees meer
Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Nieuws

News: het SEO-speelveld wordt helemaal omgegooid in 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Enginge Optimization.

Lees meer
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer
Artikel

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

We hebben wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar. Bekijk onze inzichten in het veranderde consumentengedrag en een aantal learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

Lees artikel
Artikel

An audit a year, keeps your business pioneer

Maak je bedrijf weerbaar en klaar voor digitale uitdagingen. Een audit geeft je de juiste inzichten en definieert een duidelijke groeirichting.

Lees artikel
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel
Nieuws

Social media trends voor 2024

Waar mag je je in 2024 aan verwachten in social media? Ontdek alle trends volgens ons social media expertiseteam.

Lees meer
Webinar

Webinar: Het pad richting digital maturity. Data-evoluties en oplossingen doorgrond.

We kaderen de data-issues waarmee we geconfronteerd worden en bieden een concreet framework om de juiste beslissingen te kunnen nemen richting digital maturity

Lees meer
Nieuws

News: ken jij de vernieuwde Google My Business al?

Google neemt z'n locale search-troef Google My Business onder handen. Benieuwd naar wat die update precies inhoudt? We got you covered.

Lees meer
Nieuws

News: social nieuwtjes voor november

Wij lichten je graag de belangrijkste updates toe. In november valt er wat te vertellen over Pinterest, Instagram en Meta Ads Manager.

Lees meer
Webinar

Webinar: Programmatic advertising: doelgericht adverteren op premium kanalen voor ieders budget.

Programmatic advertising, is het voor jou ook nog steeds een mysterie wat dat precies inhoudt? Wij gaan dat ophelderen voor jou! Onze experts vertellen je graag in verstaanbare mensentaal uit wat het precies is....

Lees meer
Artikel

OMconference: duurzaamheid is here to stay

OMconference pakt dit jaar uit met thema duurzame marketing. Waarom is dat zo en wat houdt dat precies in? Wel, dat lees je hier!

Lees artikel
Webinar

Webinar: Waarom micromoments mapping essentieel is voor jouw contentstrategie.

Micromoments mapping: elke stap, vanaf het prille begin van een klantenjourney tot de aankoop en tot het moment dat je klant een ambassadeur wordt. Die stappen vormen de perfecte basis voor een succesvolle customer...

Lees meer
Artikel

Link Tracking Protection in iOS 17: moet ik mij zorgen maken over dataverlies?

Apple rolt iOS 17 uit in september 2023 met Link Tracking Protection (LTP). Lees in onze blog de impact hiervan op je data.

Lees artikel
Nieuws

Datatrends voor 2024

Data is en blijft een hot topic. Waar moet jij in 2024 mee bezig zijn op vlak van data? Expert Merlijn vertelt het je hier.

Lees meer
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!

Lees meer
Nieuws

SEA trends voor 2024

Excelleren met je Google Ads in 2024? Dan heb je maar beter oog voor deze trends van onze expert ter zake!

Lees meer
Artikel

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij.

Lees artikel
Artikel

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Lees artikel
Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Artikel

Google for Jobs = matchmaker voor vacatures

Nieuwe jobopportuniteiten vinden was nog nooit zo eenvoudig! Google for Jobs doet het zoekwerk voor jou. Maar ook als bedrijf kan dit zeer interessant zijn.

Lees artikel
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Artikel

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Wat haal je concreet je data? En ken je je doelgroep goed? Een essentieel onderdeel van je marketingstrategie.

Lees artikel