Artikel
Geschatte leestijd: 7 min.
Share:

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Tags:conceptCreatieMarketingStrategie

Een idee hebben is één ding, daar een creatief concept van maken is er een héél ander. Een creatief concept is de vertaling van de boodschap die je wil brengen, naar tekst en beeld in een uiting van communicatie. Het is een kapstok, een rode draad waar je je communicatie mee opbouwt. Het idee moet uitvoerbaar, concreet en samenhangend gemaakt worden om ermee aan de slag te kunnen voor je marketing. Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Waarom conceptontwikkeling?

Ten eerste: met een goed doordacht concept kan je aan kwalitatieve branding doen. Je brengt een uitgewerkt en onderbouwd verhaal, in plaats van een los idee. Door je denkbeeld te ontplooien tot een volwaardig concept ben je strategisch en inventief aan het werk. Een supersterke combo!

Daarnaast zorgt conceptontwikkeling voor effectiviteit in je marketinginspanningen. Je hebt minder verspilling in zowel inspanning als budget, doordat je gerichter tewerk gaat. Zo kan je rekenen op betere resultaten dan bij een zoveelste losse flodder van een campagne.

Wist je trouwens dat een sterk concept een langere tijd meegaat? Een weldoordacht concept kan over verschillende campagnes en communicatiemomenten heen dienstdoen! En zelfs zonder dat je repetitief overkomt bij je doelgroep.

Hoe begin je eraan?

Maak het idee het jouwe

Door jouw idee verder te ontwikkelen tot een concept, slaag je er beter in jouw Unique Selling Proposition (USP) in het geheel te verweven. Zo blijft de boodschap van je campagne dichtbij de essentie van je bedrijf of merk. En daarmee slaag je erin op een originele manier jouw troeven te communiceren.

De doelgroep in het achterhoofd

Wat ‘iedereen’ van je concept en communicatie vindt, doet er niet toe. Het enige dat telt is: wat vindt jouw doelgroep? Staan zíj open voor het idee? Vinden zíj jouw concept helder? Blijft jouw merknaam bij hén hangen? Zorg dus dat je concept aansluit bij de leefwereld van je beoogde doelgroep, zo val je op bij je (potentiële) klanten én word je onthouden.

KISS

Keep It Simple & Stupid. Een regeltje dat voor vele dingen opgaat, ook voor concepten. Een sterk concept moet je in enkele zinnen kunnen uitleggen. Maak het niet te complex. Je mag gerust wel je idee een tweede laag geven, maar zorg dat een gemiddelde persoon uit je doelgroep het idee makkelijk kan vatten. De meest geniale concepten zijn soms zó eenvoudig dat je je afvraagt waarom jij er zelf nog niet was opgekomen.

Wat heb je nodig?

Om een sterk concept uit te werken heb je een aantal basiselementen nodig om concreet aan de slag te gaan.

  1. Inzicht in je doelgroep, product, markt: álle info die je bezit, is het potentieel begin van een goed concept. Bekommernissen van je doelgroep, concurrerende producten, een evolutie in de markt … Elk graantje informatie kan ontspruiten tot een creatieve boom!
  2. Creatieve denktechnieken: schakel technieken in om de creativiteit te doen stromen. Lijst voor- én nadelen op en vergroot die eens uit; haal de geschiedenis erbij; denk na over hoe, wanneer, waar en door wie je product wordt gebruikt; speel met taal; stel je je product voor in een tijdperk, land of werelddeel; welke associaties maak je met het product … Er zijn heel veel leuke ideeën te verzamelen op deze manier. Na je brainstorm pik je er één uit om tot een volwaardig concept te doen rijpen.
  3.  In- én out-of-the-box-denkers: niet enkel out-of-the-box-ideeën kunnen succesvol zijn. Soms komt er een sterk idee uit een heel logisch onderdeel van jouw verhaal.
  4. Storytelling skills: verhalen boeien. Verhalen zijn het stukje van de marketing die we het best onthouden. Maak van je concept een (mini)verhaal en blijf hangen in de wildernis van gedachten van je doelgroep.
  5. Tijd: vaak is het een gebrek aan tijd waardoor een idee niet volledig uitgediept wordt tot een volwaardig concept. Maar in dit geval is het beter om je niet door het proces te rushen. Neem even de tijd om je idee door te ontwikkelen, trust us, het is het waard!

Eens je concept er ligt, kan je aan de slag met het design van je assets. Hou rekening met de verschillende kanalen die je wil gaan inzetten en hou vanaf de start rekening met de juiste vormen en formaten. Bekijk je graag een voorbeeld van hoe een sterk concept dan concrete uitwerking krijgt? Neem een kijkje bij onze cases: on- en offline assets met een kwinkslag die medewerkers ‘goesting’ geven om het nieuwe AG Health Partner platform te ontdekken. Of lees hoe we het roer omgooiden in het strategisch concept voor Fiets!.

Hellup!

Overdonderd door wat er allemaal bij komt kijken? Laat je niet afschrikken, een concept uitdenken hoeft geen langdradig en moeilijk proces te zijn! Conceptontwikkeling is een discipline apart en niet voor iedereen weggelegd, dat klopt wel. Zie je het toch niet helemaal zitten? Dan kan je je beroepen op een externe partij. Doorwinterde conceptbedenkers mét marketingervaring herkennen een sterk idee wanneer ze het uitdenken. Bovendien houden ze van bij de start rekening met de diversiteit aan kanalen en uitingen die het idee zullen dragen. Je kan op hen rekenen voor grote en kleine opdrachten, een vast potje per maand of losse campagnes. Het kan mentale rust geven te weten dat je op een partner kan rekenen voor je concepten.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Nieuws

News: spring op de future-proof kar van performance max

De richting van Google voor de toekomst wordt steeds duidelijker: performance max is the way to go. Hoe ga je daar best mee om?

Lees meer
Webinar

Webinar: geen sterke strategische aanpak zonder juiste data- en doelgroepkennis

De juiste data en kennis van jouw doelgroep vormen de basis voor een strak strategisch plan en je kan jouw marketing veel gerichter sturen. Tijdens een hands-on webinar lichten de experten toe hoe je...

Lees meer
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Artikel

OMcollective goes BUMP

Ons creatief studioteam trok naar het BUMP Festival in Kortrijk. Een overzicht van de sprekers en inzichten die het meeste zijn bijgebleven.

Lees artikel
Nieuws

News: ken je het nieuwe Multisearch al?

Nieuw van Google: Multisearch, een zoekmethode die beeld en tekst combineert. Heel relevant voor je bedrijf als beelden belangrijk zijn in je business.

Lees meer
Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel
Artikel

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij.

Lees artikel
Artikel

Link Tracking Protection in iOS 17: moet ik mij zorgen maken over dataverlies?

Apple rolt iOS 17 uit in september 2023 met Link Tracking Protection (LTP). Lees in onze blog de impact hiervan op je data.

Lees artikel
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Nieuws

News: de uitdagingen voor webtracking van morgen

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Artikel

Geen beurs, geen leads? Dit zijn je alternatieven.

10 mogelijkheden om je vrijgekomen beursbudget te investeren. Kies de optie(s) die best passen bij jouw visie, je bedrijf en je doelgroep.

Lees artikel
Artikel

OMconference: duurzaamheid is here to stay

OMconference pakt dit jaar uit met thema duurzame marketing. Waarom is dat zo en wat houdt dat precies in? Wel, dat lees je hier!

Lees artikel
Webinar

Webinar: Blijf ook in 2021 scoren in Google

Ben jij al mee met de aankomende Core Updates van Google? Op 1 april vertellen onze SEO-experten jou er alles over tijdens een gratis webinar. Registreer je en ontdek hoe je jouw website kan...

Lees meer
Nieuws

SEO trends voor 2024

In 2024 zullen we in SEO een interessante samensmelting van nieuwe trends en tijdloze principes zien. SEO-expert Pieter geeft zijn kijk.

Lees meer
Nieuws

SEA trends voor 2024

Excelleren met je Google Ads in 2024? Dan heb je maar beter oog voor deze trends van onze expert ter zake!

Lees meer
Webinar

Webinar: Het pad richting digital maturity. Data-evoluties en oplossingen doorgrond.

We kaderen de data-issues waarmee we geconfronteerd worden en bieden een concreet framework om de juiste beslissingen te kunnen nemen richting digital maturity

Lees meer
Webinar

Webinar: Waarom micromoments mapping essentieel is voor jouw contentstrategie.

Micromoments mapping: elke stap, vanaf het prille begin van een klantenjourney tot de aankoop en tot het moment dat je klant een ambassadeur wordt. Die stappen vormen de perfecte basis voor een succesvolle customer...

Lees meer
Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Q&A

Vraag en antwoord: hoe je in 2021 blijft scoren in Google

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe Google Core Web Vitals? Je vindt ze hier!

Lees meer
Artikel

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Wat haal je concreet je data? En ken je je doelgroep goed? Een essentieel onderdeel van je marketingstrategie.

Lees artikel
Nieuws

News: SEA gamechangers voor 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Engine Advertising.

Lees meer
Artikel

An audit a year, keeps your business pioneer

Maak je bedrijf weerbaar en klaar voor digitale uitdagingen. Een audit geeft je de juiste inzichten en definieert een duidelijke groeirichting.

Lees artikel
Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel
Artikel

Blijf bouwen aan je online marketing, ook in onzekere tijden

We hebben wel wat geleerd uit de lockdown dit voorjaar. Bekijk onze inzichten in het veranderde consumentengedrag en een aantal learnings die jou richting kunnen geven tijdens deze tweede golf met beperkende maatregelen.

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: bye bye Universal Analytics. Welcome GA4.

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens de webinar over de nieuwe GA4 versie? Je vindt ze hier!

Lees meer
Nieuws

News: social nieuwtjes voor november

Wij lichten je graag de belangrijkste updates toe. In november valt er wat te vertellen over Pinterest, Instagram en Meta Ads Manager.

Lees meer
Nieuws

News: spamberichten op meta & hoe je daar best mee omgaat

Er circuleren weer veel spamberichten op Meta. Met onze handige checklist achterhaal je in no time of je mail/bericht 'van Meta' spam is of niet.