Artikel
Geschatte leestijd: 7 min.
Share:

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Tags:conceptCreatieMarketingStrategie

Een idee hebben is één ding, daar een creatief concept van maken is er een héél ander. Een creatief concept is de vertaling van de boodschap die je wil brengen, naar tekst en beeld in een uiting van communicatie. Het is een kapstok, een rode draad waar je je communicatie mee opbouwt. Het idee moet uitvoerbaar, concreet en samenhangend gemaakt worden om ermee aan de slag te kunnen voor je marketing. Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Waarom conceptontwikkeling?

Ten eerste: met een goed doordacht concept kan je aan kwalitatieve branding doen. Je brengt een uitgewerkt en onderbouwd verhaal, in plaats van een los idee. Door je denkbeeld te ontplooien tot een volwaardig concept ben je strategisch en inventief aan het werk. Een supersterke combo!

Daarnaast zorgt conceptontwikkeling voor effectiviteit in je marketinginspanningen. Je hebt minder verspilling in zowel inspanning als budget, doordat je gerichter tewerk gaat. Zo kan je rekenen op betere resultaten dan bij een zoveelste losse flodder van een campagne.

Wist je trouwens dat een sterk concept een langere tijd meegaat? Een weldoordacht concept kan over verschillende campagnes en communicatiemomenten heen dienstdoen! En zelfs zonder dat je repetitief overkomt bij je doelgroep.

Hoe begin je eraan?

Maak het idee het jouwe

Door jouw idee verder te ontwikkelen tot een concept, slaag je er beter in jouw Unique Selling Proposition (USP) in het geheel te verweven. Zo blijft de boodschap van je campagne dichtbij de essentie van je bedrijf of merk. En daarmee slaag je erin op een originele manier jouw troeven te communiceren.

De doelgroep in het achterhoofd

Wat ‘iedereen’ van je concept en communicatie vindt, doet er niet toe. Het enige dat telt is: wat vindt jouw doelgroep? Staan zíj open voor het idee? Vinden zíj jouw concept helder? Blijft jouw merknaam bij hén hangen? Zorg dus dat je concept aansluit bij de leefwereld van je beoogde doelgroep, zo val je op bij je (potentiële) klanten én word je onthouden.

KISS

Keep It Simple & Stupid. Een regeltje dat voor vele dingen opgaat, ook voor concepten. Een sterk concept moet je in enkele zinnen kunnen uitleggen. Maak het niet te complex. Je mag gerust wel je idee een tweede laag geven, maar zorg dat een gemiddelde persoon uit je doelgroep het idee makkelijk kan vatten. De meest geniale concepten zijn soms zó eenvoudig dat je je afvraagt waarom jij er zelf nog niet was opgekomen.

Wat heb je nodig?

Om een sterk concept uit te werken heb je een aantal basiselementen nodig om concreet aan de slag te gaan.

  1. Inzicht in je doelgroep, product, markt: álle info die je bezit, is het potentieel begin van een goed concept. Bekommernissen van je doelgroep, concurrerende producten, een evolutie in de markt … Elk graantje informatie kan ontspruiten tot een creatieve boom!
  2. Creatieve denktechnieken: schakel technieken in om de creativiteit te doen stromen. Lijst voor- én nadelen op en vergroot die eens uit; haal de geschiedenis erbij; denk na over hoe, wanneer, waar en door wie je product wordt gebruikt; speel met taal; stel je je product voor in een tijdperk, land of werelddeel; welke associaties maak je met het product … Er zijn heel veel leuke ideeën te verzamelen op deze manier. Na je brainstorm pik je er één uit om tot een volwaardig concept te doen rijpen.
  3.  In- én out-of-the-box-denkers: niet enkel out-of-the-box-ideeën kunnen succesvol zijn. Soms komt er een sterk idee uit een heel logisch onderdeel van jouw verhaal.
  4. Storytelling skills: verhalen boeien. Verhalen zijn het stukje van de marketing die we het best onthouden. Maak van je concept een (mini)verhaal en blijf hangen in de wildernis van gedachten van je doelgroep.
  5. Tijd: vaak is het een gebrek aan tijd waardoor een idee niet volledig uitgediept wordt tot een volwaardig concept. Maar in dit geval is het beter om je niet door het proces te rushen. Neem even de tijd om je idee door te ontwikkelen, trust us, het is het waard!

Eens je concept er ligt, kan je aan de slag met het design van je assets. Hou rekening met de verschillende kanalen die je wil gaan inzetten en hou vanaf de start rekening met de juiste vormen en formaten. Bekijk je graag een voorbeeld van hoe een sterk concept dan concrete uitwerking krijgt? Neem een kijkje bij onze cases: on- en offline assets met een kwinkslag die medewerkers ‘goesting’ geven om het nieuwe AG Health Partner platform te ontdekken. Of lees hoe we het roer omgooiden in het strategisch concept voor Fiets!.

Hellup!

Overdonderd door wat er allemaal bij komt kijken? Laat je niet afschrikken, een concept uitdenken hoeft geen langdradig en moeilijk proces te zijn! Conceptontwikkeling is een discipline apart en niet voor iedereen weggelegd, dat klopt wel. Zie je het toch niet helemaal zitten? Dan kan je je beroepen op een externe partij. Doorwinterde conceptbedenkers mét marketingervaring herkennen een sterk idee wanneer ze het uitdenken. Bovendien houden ze van bij de start rekening met de diversiteit aan kanalen en uitingen die het idee zullen dragen. Je kan op hen rekenen voor grote en kleine opdrachten, een vast potje per maand of losse campagnes. Het kan mentale rust geven te weten dat je op een partner kan rekenen voor je concepten.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Nieuws

News: is jouw merk klaar voor AI en de toekomst van zoekmachines?

Eén van de belangrijkste SEO-thema’s is de opkomst van AI en de impact daarvan op zoekresultaten. Wat betekent dit voor jouw website en merk?