Artikel
Geschatte leestijd: 7 min.
Share:

Waarom conceptontwikkeling essentieel is in je marketingstrategie

Tags:conceptCreatieMarketingStrategie

Een idee hebben is één ding, daar een creatief concept van maken is er een héél ander. Een creatief concept is de vertaling van de boodschap die je wil brengen, naar tekst en beeld in een uiting van communicatie. Het is een kapstok, een rode draad waar je je communicatie mee opbouwt. Het idee moet uitvoerbaar, concreet en samenhangend gemaakt worden om ermee aan de slag te kunnen voor je marketing. Wat is het belang van conceptontwikkeling, wat heb je nodig en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je graag!

Waarom conceptontwikkeling?

Ten eerste: met een goed doordacht concept kan je aan kwalitatieve branding doen. Je brengt een uitgewerkt en onderbouwd verhaal, in plaats van een los idee. Door je denkbeeld te ontplooien tot een volwaardig concept ben je strategisch en inventief aan het werk. Een supersterke combo!

Daarnaast zorgt conceptontwikkeling voor effectiviteit in je marketinginspanningen. Je hebt minder verspilling in zowel inspanning als budget, doordat je gerichter tewerk gaat. Zo kan je rekenen op betere resultaten dan bij een zoveelste losse flodder van een campagne.

Wist je trouwens dat een sterk concept een langere tijd meegaat? Een weldoordacht concept kan over verschillende campagnes en communicatiemomenten heen dienstdoen! En zelfs zonder dat je repetitief overkomt bij je doelgroep.

Hoe begin je eraan?

Maak het idee het jouwe

Door jouw idee verder te ontwikkelen tot een concept, slaag je er beter in jouw Unique Selling Proposition (USP) in het geheel te verweven. Zo blijft de boodschap van je campagne dichtbij de essentie van je bedrijf of merk. En daarmee slaag je erin op een originele manier jouw troeven te communiceren.

De doelgroep in het achterhoofd

Wat ‘iedereen’ van je concept en communicatie vindt, doet er niet toe. Het enige dat telt is: wat vindt jouw doelgroep? Staan zíj open voor het idee? Vinden zíj jouw concept helder? Blijft jouw merknaam bij hén hangen? Zorg dus dat je concept aansluit bij de leefwereld van je beoogde doelgroep, zo val je op bij je (potentiële) klanten én word je onthouden.

KISS

Keep It Simple & Stupid. Een regeltje dat voor vele dingen opgaat, ook voor concepten. Een sterk concept moet je in enkele zinnen kunnen uitleggen. Maak het niet te complex. Je mag gerust wel je idee een tweede laag geven, maar zorg dat een gemiddelde persoon uit je doelgroep het idee makkelijk kan vatten. De meest geniale concepten zijn soms zó eenvoudig dat je je afvraagt waarom jij er zelf nog niet was opgekomen.

Wat heb je nodig?

Om een sterk concept uit te werken heb je een aantal basiselementen nodig om concreet aan de slag te gaan.

  1. Inzicht in je doelgroep, product, markt: álle info die je bezit, is het potentieel begin van een goed concept. Bekommernissen van je doelgroep, concurrerende producten, een evolutie in de markt … Elk graantje informatie kan ontspruiten tot een creatieve boom!
  2. Creatieve denktechnieken: schakel technieken in om de creativiteit te doen stromen. Lijst voor- én nadelen op en vergroot die eens uit; haal de geschiedenis erbij; denk na over hoe, wanneer, waar en door wie je product wordt gebruikt; speel met taal; stel je je product voor in een tijdperk, land of werelddeel; welke associaties maak je met het product … Er zijn heel veel leuke ideeën te verzamelen op deze manier. Na je brainstorm pik je er één uit om tot een volwaardig concept te doen rijpen.
  3.  In- én out-of-the-box-denkers: niet enkel out-of-the-box-ideeën kunnen succesvol zijn. Soms komt er een sterk idee uit een heel logisch onderdeel van jouw verhaal.
  4. Storytelling skills: verhalen boeien. Verhalen zijn het stukje van de marketing die we het best onthouden. Maak van je concept een (mini)verhaal en blijf hangen in de wildernis van gedachten van je doelgroep.
  5. Tijd: vaak is het een gebrek aan tijd waardoor een idee niet volledig uitgediept wordt tot een volwaardig concept. Maar in dit geval is het beter om je niet door het proces te rushen. Neem even de tijd om je idee door te ontwikkelen, trust us, het is het waard!

Eens je concept er ligt, kan je aan de slag met het design van je assets. Hou rekening met de verschillende kanalen die je wil gaan inzetten en hou vanaf de start rekening met de juiste vormen en formaten. Bekijk je graag een voorbeeld van hoe een sterk concept dan concrete uitwerking krijgt? Neem een kijkje bij onze cases: on- en offline assets met een kwinkslag die medewerkers ‘goesting’ geven om het nieuwe AG Health Partner platform te ontdekken. Of lees hoe we het roer omgooiden in het strategisch concept voor Fiets!.

Hellup!

Overdonderd door wat er allemaal bij komt kijken? Laat je niet afschrikken, een concept uitdenken hoeft geen langdradig en moeilijk proces te zijn! Conceptontwikkeling is een discipline apart en niet voor iedereen weggelegd, dat klopt wel. Zie je het toch niet helemaal zitten? Dan kan je je beroepen op een externe partij. Doorwinterde conceptbedenkers mét marketingervaring herkennen een sterk idee wanneer ze het uitdenken. Bovendien houden ze van bij de start rekening met de diversiteit aan kanalen en uitingen die het idee zullen dragen. Je kan op hen rekenen voor grote en kleine opdrachten, een vast potje per maand of losse campagnes. Het kan mentale rust geven te weten dat je op een partner kan rekenen voor je concepten.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Artikel

6 tips om jouw employer brand in de markt te zetten

Employer branding is hot. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Wij geven alvast enkele tips om jouw employer brand sterker in de markt te zetten.

Lees artikel
Artikel

Geef een kickstart aan jouw digitale heropstart

Hoe digitaal snelheid maken als je niet de nodige skills in huis hebt? Boost je business met een marketing consultant en krijg je sales (weer) op de rails!

Lees artikel
Artikel

Meer leads zonder advertentiebudget? Het kan!

Is je marketingbudget in rook opgegaan? Ontdek onze low-cost-marketingtips om toch voldoende leads binnen te halen, zonder advertentiebudget!

Lees artikel
Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Nieuws

News: Google zoekt de gulden middenweg

Google Analytics voldoet niet aan de GDPR-regulering die in Europa geldt. Nu is er een diplomatisch antwoord: Europese servers.

Lees meer
Nieuws

News: waarom 2023 hét jaar van data wordt

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor data.

Lees meer
Nieuws

News: opgelet met onpersoonlijke Facebookprofielen

Is jouw bedrijfspagina op Facebook opgemaakt met je algemene info-mailadres? Dan kan je problemen ondervinden.

Lees meer
Nieuws

News: GA4 breidt e-commerce mogelijkheden uit

Google Analytics 4 maakt het voortaan makkelijker om e-commerce rapporten te gaan gebruiken, of je nu nog in Universal Analytics werkt of al in GA4.

Lees meer
Artikel

Een exitstrategie op maat van jouw bedrijf

Ons team stak de koppen bij mekaar om een kader uit te werken waarmee we je een houvast willen geven in deze coronacrisis. Bereid je voor op goede cijfers!

Lees artikel
Artikel

Employer branding: de drijvende kracht achter jouw onderneming

Met een sterke employer branding zet je jezelf als werkgever op scherp. Het bepaalt je identiteit, geeft richting aan je onderneming en trekt zowel klanten als de geschikte potentiële werknemers aan.

Lees artikel
Nieuws

News: de uitdagingen voor webtracking van morgen

Moeten we binnenkort vrezen voor een verbod op het gebruik van Google Analytics in Europa omdat de tool niet GDPR-conform is?

Lees meer
Nieuws

News: het SEO-speelveld wordt helemaal omgegooid in 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Enginge Optimization.

Lees meer
Artikel

Van klant tot brand ambassador

Wil jij ook een leger enthousiaste, trouwe klanten die niets dan lovende woorden over jouw merk verkondigen? Deze 9 tips zetten je al een eind op weg!

Lees artikel
Nieuws

News: ken jij de vernieuwde Google My Business al?

Google neemt z'n locale search-troef Google My Business onder handen. Benieuwd naar wat die update precies inhoudt? We got you covered.

Lees meer
Artikel

OMcollective goes BUMP

Ons creatief studioteam trok naar het BUMP Festival in Kortrijk. Een overzicht van de sprekers en inzichten die het meeste zijn bijgebleven.

Lees artikel
Artikel

Keep on moving in tijden van COVID-19.

Hoe ga jij om met de corona-uitbraak? Wij helpen je door deze periode heen en stomen je klaar voor de toekomst. 4 marketing tips to keep on moving!

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: data-evoluties en oplossingen doorgrond

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over nakende data-evoluties en bijhorende oplossingen zijn hier verzameld.

Lees meer
Nieuws

News: til je Google tekstadvertenties naar een hoger niveau met beeldextensies

Heb jij al gehoord over beeldextensies in Google Ads? Één van Google Ads recentste advertentie-extensie updates.

Lees meer
Nieuws

News: wat mag je verwachten in 2023 voor social media?

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we dit jaar mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor social media.

Lees meer
Webinar

Webinar: Programmatic advertising: doelgericht adverteren op premium kanalen voor ieders budget.

Programmatic advertising, is het voor jou ook nog steeds een mysterie wat dat precies inhoudt? Wij gaan dat ophelderen voor jou! Onze experts vertellen je graag in verstaanbare mensentaal uit wat het precies is....

Lees meer
Artikel

Door data je doelgroep kennen en doen converteren

Wat haal je concreet je data? En ken je je doelgroep goed? Een essentieel onderdeel van je marketingstrategie.

Lees artikel
Q&A

Vraag en antwoord: data & doelgroepen

Alle antwoorden op de gestelde vragen tijdens het webinar over data & doelgroepen zijn hier verzameld.

Lees meer
Nieuws

News: SEA gamechangers voor 2023

Ons expertenteam licht een tipje van de sluier over wat we mogen verwachten. Hier zijn de trends van 2023 voor Search Engine Advertising.

Lees meer
Webinar

Webinar: Bye bye Universal Analytics. Hello GA4.

Opnieuw een boeiende webinar waarbij onze experten je tekst en uitleg geven. Ze lijsten de troeven, mogelijkheden en nadelen van de nieuwe GA4 op en beantwoorden jouw vragen. Neem dus zeker deel op donderdag...

Lees meer
Nieuws

News: Core Web Vitals INP-problemen gevonden op je site

Google gaat vanaf maart 2024 FID vervangen door INP ... "Wat door wat?", vraagt elk normaal mens zich dan af. Daarom hier een beetje extra uitleg.

Lees meer
Artikel

Back to the roots: het belang van SEO voor jouw onderneming

Je website SEO-proof maken en houden, vergt aandacht en opvolging. In deze blogpost zetten we de belangrijkste tips en tricks nog eens voor je op een rij.

Lees artikel
Artikel

Waarom je best geen moeite spaart om je website te bouwen

Om je beoogde doelen te halen, zet je je website op scherp. Hoe dan, vraag je? Dat lees je in onze blog.

Lees artikel
Artikel

Wat je moet weten over de impact van iOS 14 op Facebook advertising

Privacy, veiligheid en het afschermen en beperken van gebruikersdata. Daar draait het allemaal om bij de laatste iOS update van Apple. Maar waarop heeft het impact en