Blog
Geschatte leestijd: 6 min.
Share:

Wat zet je op de agenda bij een hr x marketing meeting?

Maarten ClochetDigital marketing strategist & employer branding expert bij OMcollective
Tags:digitale marketingHrMarketingMarketingstrategieStrategie

10 januari 2025

In de huidige, competitieve markt moeten bedrijven zich onderscheiden met een consistent en authentiek merkverhaal. Of je nu klanten of potentiële medewerkers aanspreekt: je merk moet geloofwaardig overkomen en vertrouwen opbouwen. Maar veel bedrijven worstelen om hun merk op een uniforme manier aan beide doelgroepen te presenteren.

De uitdaging ligt niet alleen in het versterken van de merkidentiteit, maar ook in het bereiken van zowel de markt als de talenten die het bedrijf nodig heeft om te groeien. Regelmatige hr-marketing meetings kunnen helpen om deze kloof te overbruggen. Zo’n samenwerking zorgt voor meer consistentie en authenticiteit in de branding richting potentiële klanten en kandidaten, en vergroot de betrokkenheid en trots van de huidige medewerkers. Bovendien trekt je zo makkelijker nieuw talent aan, wat bijdraagt aan een sterke bedrijfscultuur én hogere retentie.

Agendapunten bij een hr-marketing meeting

Regelmatige meetings tussen hr en marketing zijn de sleutel tot het succesvol uitrollen van een uniform, authentiek verhaal. Wat moet er aan bod komen tijdens deze bijeenkomsten? Hier zijn alvast vijf belangrijke gesprekspunten.

1. One brand strategie: wel of niet?

De eerste vraag in een hr-marketing meeting is: “Kiezen we voor een one brand aanpak of niet?” Het is een strategische keuze die de toekomst van het merk beïnvloedt. Eén consistent merkverhaal voorkomt namelijk verwarring en versterkt de geloofwaardigheid, herkenbaarheid én het vertrouwen. De allereerste stap is ervoor zorgen dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen.

2. Evaluatie van het werkgeversaanbod

Een belangrijk gespreksonderwerp is het werkgeversaanbod. Dit gaat niet alleen over wat je klanten biedt, maar ook je potentiële medewerkers. Wat zijn de sterke punten en hoe maak je die zichtbaar? Welke unieke voordelen draag je aan? Waarom zouden potentiële medewerkers bij jou willen komen werken in plaats van bij een concurrent? Het is de taak van hr en marketing om deze voordelen duidelijk te communiceren en af te stemmen op de merkidentiteit. 

3. Walk your talk

Medewerkersbetrokkenheid is cruciaal voor sterke employer branding. Bespreek daarom hoe geëngageerd je mensen zijn en hoe de bedrijfscultuur wordt ervaren. Staan jouw mensen achter de missie en doelen van het bedrijf? Voelen ze zich verbonden met het merk? Als de betrokkenheid laag is, moet je eerst de bedrijfscultuur versterken met interne initiatieven en campagne. Pas daarna kan die cultuur geloofwaardig naar buiten worden gecommuniceerd.

4. Gemeenschappelijke noden en doelstellingen

Hr en marketing hebben elk hun eigen doelen in functie van employer branding: marketing wil geloofwaardigheid en vertrouwen opbouwen met EEAT, terwijl hr focust op medewerkersbetrokkenheid en merkambassadeurs. Het is voor beide belangrijk om samen korte- en langetermijndoelen te definiëren en campagnes te ontwikkelen die zowel merkimpact als blijvende betrokkenheid opbouwen.

5. Let’s talk money

Geen campagnes zonder budget. Een praktisch onderwerp op de agenda zijn daarom de beschikbare middelen voor gezamenlijke initiatieven. Hoeveel tijd, mankracht en budget kunnen beide teams realistisch bijdragen om de strategische doelen te behalen? Een verdeling van resources is belangrijk om zowel interne als externe campagnes te ondersteunen.

Aan de slag: concrete uitvoering van de strategie

Als de krijtlijnen zijn uitgetekend, is het tijd om over de uitvoering van de strategie na te denken. Hoe kunnen hr en marketing hun samenwerking in de praktijk omzetten?

Medewerkers als merkambassadeurs

Merkambassadeurs zijn een belangrijk onderdeel van de one brand strategie. En wie is er een betere ambassadeur dan een enthousiaste, betrokken werknemer? Hr identificeert geschikte medewerkers, terwijl marketing hen voorbereidt op deelname aan campagnes. Hebben je ambassadeurs in wording wat extra motivatie nodig? Biedt ze dan trainingen, erkenning of andere incentives.

Contentplan: creatie en uitrol

Marketing en hr moeten samen een duidelijk contentplan ontwikkelen. Daarin beslissen ze wie verantwoordelijk is voor de contentcreatie en de distributie ervan.  Centraal daarbij staat employee generated content via kanalen zoals LinkedIn, Instagram en TikTok. Hr verzamelt de verhalen van medewerkers, terwijl marketing zorgt voor de aantrekkelijke presentatie en verspreiding van deze content.

Evaluatie van de resultaten en tracking

Om de resultaten van campagnes correct te meten, is het belangrijk om duidelijke KPI’s vast te stellen die voor beide afdelingen waardevol zijn. Denk bijvoorbeeld aan engagement, sollicitatieaantallen en websiteverkeer afkomstig van sociale media. Hoewel het soms een uitdaging is om de effectiviteit van campagnes bij te houden door bijvoorbeeld black-box ATS-systemen, helpen de juiste meetmethoden om de impact van de campagnes op te volgen en bij te sturen.

Planning en taakverdeling

Tot slot moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt over de taakverdeling. Wie doet wat? Wie is verantwoordelijk voor de voortgang? Dankzij de retroplanning bewaak je de voortgang en maak je snel aanpassingen waar nodig.

Hoe vaak moet je samenkomen?

Een succesvolle samenwerking tussen marketing en hr vereist regelmatige meetings. De frequentie kan variëren, maar in het algemeen kunnen de volgende richtlijnen worden gevolgd:

  • Jaarlijks: Een uitgebreide meeting om strategische doelen, grote campagnes en budgetten vast te leggen.
  • Kwartaal: Evaluatie van de voortgang en bijsturing van de plannen.
  • Maandelijks: Operationele updates over campagnes, KPI’s en taakverdeling.

Korte recap

Wil je een uniform, sterk merkverhaal neerzetten? Ga dan met volgende vragen aan de slag tijdens de volgende meeting tussen hr en marketing.

  1. Een one brand strategie: ja of nee?
  2. Wat zijn de troeven van ons werkgeversaanbod?
  3. Wat is de status van de huidige interne bedrijfscultuur?
  4. Welke strategie en doelstellingen definiëren we op lange en korte termijn?
  5. Wat zijn de beschikbare middelen?
  6. Welke content is nodig om aanwezig te zijn tijdens elke stap van de kandidaat?
  7. Wat gaan we meten en hoe doen we dat? 

Zin om te sparren over een sterk werkgeversmerk? Onze employer branding experts staan te popelen! Neem contact op voor een babbel.

Vorige Volgende

Dit interesseert je vast ook:

Podcast

Podcast met Herman Konings

Je kijkt en luistert naar verhalenverteller, veranderingspsycholoog en keynote speaker Herman Konings over de trends en toekomstverwachtingen.

Luister naar de podcast
Blog

Een strategische blik op je marketingaanpak

Digital marketing strategist Tijs werpt een blik op 2024.

Lees meer
Nieuws

News: Google zoekt de gulden middenweg

Google Analytics voldoet niet aan de GDPR-regulering die in Europa geldt. Nu is er een diplomatisch antwoord: Europese servers.

Lees meer
Nieuws