Data & doelgroepen

Geen sterke strategische aanpak zonder juiste data- en doelgroepkennis.

Meer info Onze werkwijze

Speel in op de wensen van jouw klant

Voor de doorwinterde digital marketing consultants zijn de woorden data- en doelgroepbepaling – heel terecht – stokpaardjes. Want hoe kan je een efficiënt en effectief strategisch plan tot uitvoering brengen en goede resultaten halen als je niet over de juiste data beschikt en jouw doelgroep niet kent. Makes no sense, right?

En toch blijkt het ook niet zo vanzelfsprekend te zijn om die juiste informatie te pakken te krijgen. Op welke kanalen kan je jouw klanten bereiken? Hoe haal je de ruis uit jouw boodschap? En wat zet hen aan om voor jou te kiezen? Om daarop het juiste antwoord te kennen komen data- en doelgroepanalyses op het toneel.

Bij een data-analyse worden alle kanalen volledig uitgepluisd, dashboards geanalyseerd en rapporten getrokken om te weten waar jouw doelgroep zich precies bevindt en op welke kanalen ze actief zijn. Hierdoor kom je al tot heel verrijkende inzichten die de basis vormen voor de werkelijke doelgroepenanalyse. Aan de hand van workshops leren we je wie jouw buyer persona’s zijn. Eens die kennis in kaart is gebracht, kan je je marketing veel gerichter sturen. Door je bestaande campagnes en doelstellingen bij te sturen of helemaal om te gooien, kan je nu wél die juiste snaar raken en inspelen op de wensen van jouw potentiële klant.

Kom eens babbelen over je data
 

"Meten is weten. Zeker als het om jouw doelgroepen gaat. Want weten wie je klant is, zorgt ervoor dat je jouw campagnes, website én content nog beter kan afstemmen en bij je doelgroepen de juiste, gevoelige snaar kan raken."

Rebeca de Dobbelaer Digital Marketing Consultant & Copywriter OMcollective

Hoe gaan we te werk?

 

Stap 1: Data & audience audits

Jouw data vormen de solide basis voor een juiste doelgroepanalyse. Wij spitten jouw strategie en kanalen volledig door. Aan de hand van deze ‘doorlichting’ worden eventuele pijnpunten blootgelegd en pakken we die samen aan. Onze doelstelling? Het traject dat jouw eindklant aflegt, optimaal laten verlopen.

Voer een audit uit.
 

Stap 2: Stakeholder interviews & workshops

Wie zijn jouw klanten? Waar zijn ze naar op zoek? Waar komen ze vandaan? Wat wil je klant ervaren? Tijdens kwalitatieve onderzoeken, diepte-interviews, focusgroepen of workshops worden al die vragen aan jouw doelgroep gesteld en duidelijk in kaart gebracht.

 

Stap 3: Buyer persona creëren

Uit de workshops halen we alle nuttige informatie om jouw doelgroep heel nauwkeurig af te lijnen en ijkpersonen of buyer persona’s te creëren. Je kruipt als het ware in de huid van je favoriete klant. Je stelt zo een fictief personage samen en maakt een soort ‘background check’ op basis van geslacht, taal, leeftijd, hobby, type job die hij of zij heeft, omgevingsfactoren, behoeften, doelen en ga zo maar door. Dat kan over één type klant gaan, maar evengoed richt jij jou misschien op verschillende soorten doelpubliek. Voor elk van die ijkpersonen maak je een persoonlijk paspoort.

 

Stap 4: Customer journeys uitwerken voor campagnes op maat

Zonder goed klantinzicht krijg je geen betrouwbare customer journeys. Die journeys visualiseren het aankoopproces vanuit het perspectief van de klant. Het beschrijft de ervaringen van jouw klant gedurende de spreekwoordelijke reis die hij/zij maakt om een product of dienst aan te kopen. In alle contactmomenten en via elk kanaal. En net dat maakt het zo krachtig. Door die journeys in kaart te brengen, kan je jouw campagnes en kanalen helemaal juist instellen en de beste resultaten behalen.

 

Leer mij mijn doelgroep kennen!

Vraag het aan onze experts