OMcollective is een marketingbureau met expertise in zowel SEO als SEA. Beide domeinen vullen elkaar geweldig goed aan, maar vragen toch elk een eigen, specifieke aanpak. Wij zien deze twee dan ook als aparte expertisedomeinen waar onze specialisten zich continu in verdiepen. Onze experten volgen de ontwikkelingen en nieuwe features dagelijks op, pluizen vernieuwende cases en best practices uit en spelen die kennis intern door naar alle collega’s van het team. Zo slagen wij er als SEO-agency in om bij te blijven met de laatste trends. En met al deze kennis geven we onze klanten het best mogelijke advies voor consistente, organische groei!

Wat is SEO?

Search Engine Optimization (SEO) is een ruim begrip. Samen met Search Engine Advertising (SEA) is het een onderdeel van zoekmachinemarketing. Daarbij wordt geprobeerd een zo goed mogelijke (lees: zichtbare) positie te bemachtigen in de zoekmachineresultaten. Doe je aan SEA, dan behaal je die topposities met advertentiebudget. Focus je je op SEO, dan probeer je de beste (niet noodzakelijke de hoogste) organische positie in te nemen. Zonder extra geld uit te geven dus! Met andere woorden: je probeert beter gevonden te worden in Google – de grootste zoekmachine in België –, Bing, Yahoo! en andere zoekmachines.

Wat is SEO

Maar wie wil dat niet? De concurrentie kan best stevig zijn aangezien SEO een zeer relevante manier is om mensen te bereiken die je merk (meestal) nog niet kennen, maar wel geholpen zouden zijn met jouw product of dienst. Hoe slaag je dan toch in je opzet? Met de juiste inspanningen geraak je al een heel eind! Maar daarover straks meer.

Nu is het vooral belangrijk om te weten dat SEO een non-stopproject is. Het is geen eenmalige fix die je uitvoert, neen, het vraagt opvolging en bijsturing doorheen de tijd. Er bestaan natuurlijk quick fixes, maar het blijft een werk van regelmatige inspanningen. Het is dan ook één van onze focusdomeinen voor optimalisaties, want het is een traject dat altijd voor verbetering vatbaar is. Al is het maar om je concurrenten voor te blijven.

Dankzij de SEO-inspanningen die OMcollective levert, blijft onze website al enige tijd netjes stabiel scoren in Google. Door de technische checks en aanpassingen zijn we steeds mee en kunnen we voorkomen dat core updates een negatieve impact hebben op onze rankings.

Lina, marketing manager bij DM-Line

Voordelen van SEO

Waarom moet je nu precies je zoekmachinepositie verbeteren? Wel, daar zijn een heleboel goede redenen voor:

SEO - Voordeel 1 - Je bekendheid verhoogt op het internet

Je bekendheid op het internet groeit

Hoe hoger je website gepositioneerd is in de zoekmachines, hoe groter de kans dat een zoeker doorklikt. Met SEO maak je werk van een betere positie en dus vergroot je de kans op bezoekers.

SEO - Voordeel 2 - Positieve effecten op lange termijn

Positieve effecten op lange termijn

Zoals al gezegd, maak je met SEO werk van een langetermijnverbetering. Besef dat SEO waarschijnlijk geen instant resultaten geeft, maar je over een langere looptijd meer en betere webbezoekers kan opleveren. Bovendien weten we uit ervaring dat pagina’s die lang geleden geoptimaliseerd zijn voor SEO, maar wel regelmatig een check-up krijgen, altijd veel en relevant verkeer kunnen blijven opleveren. Een duurzame investering dus!

SEO - Voordeel 3 - Geen budgetbeperkingen

Geen budgetbeperkingen te bespeuren

Anders dan bij Search Engine Advertising (SEA) heb je hier niet te maken met budgetbeperkingen. Hoe veel of weinig je ook in SEO investeert, there is no limit. Geen advertentiekosten dus, enkel voldoende tijd.

SEO - Voordeel 4 - Extra relevante bezoekers

Je extra bezoekers zijn allemaal relevant

Focus je bij SEO op de juiste keywords, dan trek je door je optimalisaties nieuwe, relevante bezoekers aan. Want je werkt aan een betere positie voor zoekwoorden waar jij een oplossing voor hebt. Elke nieuwe organische bezoeker, is dus een potentieel toekomstige klant. Geen verdwaalde wild-klikker, geen robot, geen bouncer. Elke bezoeker gewonnen via SEO is een waardevolle.

SEO - Voordeel 5 - Geef je websitebezoekers vertrouwen

Geef je websitebezoekers vertrouwen

Een hooggepositioneerde website in zoekmachines, straalt authoriteit uit. Zoekers vertrouwen dat jij het antwoord op hun vraag hebt als je hoog staat. Mooi meegenomen, zo’n boost voor je online imago.

SEO - Voordeel 6 - Een mooie ROI

Een mooie ROI

Daar waar adverteren soms duur kan uitvallen, levert SEO vaak een mooie Return on Investment (ROI) op. Bovendien kan je makkelijk met Google Analytics de resultaten van je inspanningen opvolgen.

SEO - Voordeel 7 - Blijf de concurrentie voor

Blijf de concurrentie voor

Internet is de toekomst. Alle cijfers wijzen het uit – steeds meer smartphones, dagelijks miljoenen zoekopdrachten. Jij weet dat, maar je concurrenten ook. Met SEO zorg je ervoor dat je niet achterop geraakt ten opzichte van je concurrenten die wel investeren in zoekmachineoptimalisatie.

Uitdagingen

SEO-resultaten behaal je natuurlijk ook niet vanzelf. Anders zou iedereen hier al veel verder mee staan. Vandaar, enkele uitdagingen waar je rekening mee moet houden wanneer je aan een SEO-traject begint:

Uitdagingen SEO

Je kan niet starten zonder een plan. Je moet een duidelijk zicht hebben op je doelgroep en welke zoekwoorden relevant zijn voor je business. Bovendien is de concurrentie voor sommgie zoekwoorden moordend. Samen met een SEO-expert bepaal je welke termen de juiste zijn om op te focussen voor jouw doelgroep en producten. Vooral op basis van het potentieel!


SEO ≠ conversieoptimalisatie. Met SEO trek je meer (nieuwe) bezoekers naar je website die je product of dienst kunnen gebruiken. Dat wil nog niet zeggen dat ze overgaan tot een aankoop of een lead worden. Dus ja, het is belangrijk om je website goed vindbaar te maken, maar een snelle, logische, duidelijke website hebben is minstens even belangrijk. Een optimalisatietraject voor je website gaat daarom best hand in hand met SEO. Het komt bovendien ook alle andere kanalen van je marketingmix ten goede.

Zoekmachineoptimalisatie is een arbeidsintensieve taak. Het proces is tijdrovend en levert meestal niet meteen enorme resultaten op. Je stapt best in het traject met de wetenschap dat je werkt aan langetermijnverbetering. Bovendien evolueren de zoekmachine-algoritmes snel en vraagt SEO ook een continue opvolging.

SEO is een evenwichtsoefening. Je website volstouwen met tekst geeft je namelijk geen garantie op succes. Lezers zijn lui, en zoekmachines hebben je door. Je teksten moeten samenhangend, gestructureerd en inhoudelijk waardevol zijn. Keep that in mind.

Wat als je website niet genoeg gevonden wordt?

Als je website momenteel niet goed scoort in zoekmachines, dan kunnen wij je helpen daar verandering in te brengen. SEO omvat twee grote luiken: technische excellentie en kwaliteitsvolle content. Enkel door beide luiken aan te pakken slaag je erin om blijvende langetermijngroei te realiseren in je organisch verkeer.

SEO contentoptimalisatie

Contentoptimalisatie

Daarnaast is de inhoud die op je site te vinden is, ook van impact. Content optimaliseer je on-page door de inhoud van je pagina’s te verbeteren en te structureren. Maar vergeet ook de off-page optimalisatie niet! Daarbij verhoog je je domeinauthoriteit. Voor contentoptimalisatie denken we na over volgende onderwerpen:

 • Bevat de site unieke, relevante, waardevolle content?
 • Één unieke H1 per webpagina
 • Zijn er page titles en meta descriptions aanwezig en zijn die uniek per pagina?
 • Bevatten belangrijke pagina’s een concrete call-to-action?
 • Wordt er correct gebruik gemaakt van headings?
 • Zijn rich media onderdelen zoals afbeeldingen, video, audio en widgets geoptimaliseerd voor SEO?
 • Link building (intern en extern) naar relevante content: zijn er nog opportuniteiten?
 • Zijn er mogelijkheden voor waardevolle structured data?
 • Zijn reviews implementeerbaar?
 • Hoe zit het met duplicate content op je website?
 • Ontbreekt er content die waardevol kan zijn voor bezoekers?
SEO technische optimalisatie

Technische optimalisatie

Google geeft geen heldere inzage in wat officieel als ranking factor meetelt, maar onze ervaringen en kennis van het expertiseteam geven ons wel een duidelijke focus van enkele technische zaken die impact hebben:

 • Websitesnelheid en identificatie van vertragende elementen
 • De aanwezgiheid van een SSL-certificaat en een https-website
 • Statuscodes van je verschillende webpagina’s: 302, 4xx, 404 en 5xx analyseren
 • Je URL-structuur
 • Zijn alle (belangrijke) pagina’s geïndexeerd?
 • Is er een aparte mobiele site of een responsive desktopdesign?

Hoe wij SEO verbeteren