Never waste a good crisis

In tijden van recessie en inflatie is blijven communiceren over je merk de boodschap. Niet op de rem gaan staan, maar volle gas vooruit! Zo maak je een blijvende indruk.

Ik wil contact opnemen

Let’s get loud

Het is crisis. We draaien de kraan dicht en schroeven het marketingbudget terug. Jammer genoeg een beslissing die nog al te vaak genomen wordt in menig bedrijf. Je zou er uiteraard voor kunnen kiezen om het marketingbudget niet uit te geven. Een kost uitsparen voelt aan als een logische keuze om de winst overeind te houden. Maar, in tijden van crisis en budgetinkrimpingen is het toch cruciaal en aangewezen om zichtbaar te blijven met je merk. Leg dus niet al je marketinginspanningen lam. En daar geven we je 6 goede redenen voor.
Inspiratie en mosterd haalden we onder andere bij 'Hoera, het is crisis' van Marc Fauconnier.

Geef mij advies
 

"In tijden van crisis op de marketingrem gaan staan? Niks van, gas geven is de boodschap."

Yannick De Smedt Managing director OMcollective

Waarom nu blijven investeren en communiceren?

 

Stilstaan is achteruit gaan

Consumenten worden kritischer en springen voorzichtiger om met hun geld. Ja, het wordt dus moeilijker om – in tijden van crisis – met hetzelfde marketingbudget evenveel leads te blijven halen. Daarom is het eerder zinvol je marketingbudget te verhogen in economisch moeilijke tijden. Dat is voor veel bedrijven niet haalbaar, maar een status quo aanhouden is ook al goed. Je kost per lead zal hoger liggen, je moet meer moeite doen (meer raakpunten, meer herhalingen, betrouwbaarheid uitstralen en opbouwen, meer informatie bieden) om iemand toch te overtuigen. Zet je alle uitgaven stop, verwacht dan maar hetzelfde van je instroom van potentiële klanten: een enorme terugval. Het blijft uiteraard wel essentieel dat je marketingbudget efficiënt besteed wordt.

 

Zo blijf je top of mind

Blijven investeren en communiceren vergt aan de ene kant moed, maar je moet ook een juiste inschatting kunnen maken. Het is niet de bedoeling om blindelings op elk kanaal te springen, maar zorgvuldig te kiezen voor media die je merk versterken op lange termijn. De verleiding is groot om voor een quick & dirty oplossing te kiezen die op korte termijn verkoopresultaat oplevert. Niks verkeerd mee, maar zorg ervoor dat er ook merkinspanningen tegenover staan en je doorlopend in het vizier blijft bij je doelpubliek.

 

Je neemt voorsprong op jouw concurrent

Veel bedrijven zullen wél besparen op marketing in onzekere tijden. Dat biedt opportuniteiten: je doelgroep wordt minder bevraagd, waardoor je CPC kan dalen, je vertoningen of impressies kunnen stijgen omdat er minder concurrentie is, anders onbetaalbare keywords komen mogelijks plots binnen jouw haalbare marge. Jouw campagnes zullen ook meer opvallen in een periode waarin concurrenten zich verstoppen. En reken maar dat ze nog lang blijven doorwerken in het hoofd van de consument.

 

Je kan je creativiteit de vrije loop laten

Merken moeten hun waarde meer dan ooit bewijzen in tijden van crisis. En het vertrouwen van de consumenten blijven verdienen. Ook al gaan die consumenten op zoek naar goedkopere alternatieven. Hoe kan je dan nog opvallen tussen de concurrenten? Met creativiteit. Creatieve communicatie wordt beter onthouden. Jouw boodschap krachtig uitwerken is onze core business. Ideeën tot leven brengen. Concepten concreet maken. De creatieve strik rond jouw product. Jij vraagt, wij draaien. Met woord én beeld.

 

Tijd om je targeting aan te scherpen

Als het allemaal minder vanzelfsprekend is, is dit hét uitgelezen moment om alles achter de schermen onder de loep te nemen. De branding zit goed, wat je communiceert komt overeen met je merkverhaal. Maar klopt die doelgroep en targeting nog 100%? Pluis je kanalen helemaal uit en bekijk de rapporten kritischer dan ooit. Want misschien kom je tot verrijkende inzichten en bieden er zich kansen aan die je voordien, door tijdsgebrek, niet hebt kunnen spotten. Never waste a good crisis, remember?

 

Optimaliseren in je communicatie

Je maakt een denkfout als je ervan overtuigd bent dat enkel reclame en betaalde media in staat zijn om een merkkapitaal op te bouwen. Elk stukje van de communicatietaart draagt daaraan bij. Als je kanalen onderling maar goed afgestemd en consistent zijn. Brand- en productdesign, content marketing, public relations, influencer marketing, offline communicatie en live events, allemaal leveren ze een bijdrage in het opbouwen van sterke merken.

Hoe er met kop en schouders bovenuit steken?
Hoe pak je dit nu best concreet aan?

Onze experts luisteren graag naar jouw verhaal om te oordelen of wij wat voor jou kunnen betekenen. Laat dus zeker van je horen.

Laten we babbelen
 

Weinig tijd, veel werk! In juli gaat ook jouw sector in zomermodus. Wij hebben een overzicht gemaakt van wat je nu best nog opstart, zodat je met een gerust gemoed de zomerrust kan ingaan om in Q3 te knallen. Graag gedaan!

Naar het overzicht