Contentstrategie.

Bepaal de strategische contentkoers die je wil varen. Enkel zo raak je de juiste snaar.

Ontdek hoe Mogelijkheden

Elk verhaal begint met sterke contentstrategie.

Marketing heeft in de loop der jaren een verschuiving gekend van pure productmarketing naar belevings- en betekenismarketing. Je wil dat jouw producten of diensten de juiste betekenis en beleving geven aan jouw (potentiële) klanten, want enkel zo willen klanten zich binden aan je merk. Wat kan het verschil maken bij jouw klant om toch voor jou te kiezen en wat kan die beleving geven aan jouw merk? Juist ja, relevante content. Maar vooraleer je die content concreet en creatief gaat invullen, moet je eerst 3 vragen beantwoorden om de juiste koers of strategie te kunnen bepalen.

1. Wat hoop je te bereiken met die content? Wil je naamsbekendheid opbouwen of eerder zoveel mogelijk nieuwe klanten binnen halen?
2. Wat is het DNA van jouw merk? Hoe wil je jouw merk in de markt zetten?
3. Wie is je doelpubliek? Voor wie schrijf je relevante content die de juiste snaar raakt?

Kom gezellig eens praten over content.
 

"Je boodschap moet aansluiten bij de leefwereld van je potentiële klant. Enkel zo overtuig je hem dat je zijn klik en zijn tijd waard bent."

Lore Pieters Digital Marketing Consultant & Copywriter OMcollective

De inhoud van je contentstrategie.

 

Content vs contentstrategie

Er is wel degelijk een verschil. Sterke content valt of staat met de juiste strategie. De strategie bepaalt de koers en die te bevaren koers wordt ingevuld met de juiste content. Dat gebeurt weldoordacht. Het vraagt om een stevig plan van aanpak. Samen zetten we de lijnen uit, we formuleren de juiste doelstellingen, bepalen voor wie we content creëren, welke content we daaraan koppelen en op welke kanalen we die inzetten.

Verspreid de juiste content
 

Wie zijn jouw klanten?

Je kan je contentstrategie maar degelijk tot uitvoering brengen als je je doelgroep kent. Dat klinkt heel logisch, maar blijkt niet altijd zo evident. Waarom kiezen klanten voor jouw brand? Of waarom net niet? Op welke kanalen bevinden ze zich? Wie is jouw klant eigenlijk? Een antwoord op die vragen krijg je door een verrijkende doelgroepenanalyse op te zetten. Je leert wie je buyer persona is. En eens je die kent, kan je je content veel gerichter sturen en inspelen op de wensen van jouw klant.

Leer mij mijn klant kennen
 

Content galore

Je hebt al webcopy. Je verstuurt al e-mailings. Je post regelmatig op je social media. Of je schrijft al wekelijks een blogartikel. Hoogstwaarschijnlijk heb je al heel wat topics voorhanden of uitgewerkt. Maar hou steeds in het achterhoofd wat het doel en wie het doelpubliek is. Analyseer elk stukje beschikbare content en bekijk wat het doel ervan is. Je kan de content versnijden in thema’s, gekoppeld aan de juiste doelen en je giet het in een overzichtelijke planning, een contentkalender. Die helpt je het overzicht te bewaren en op regelmatige tijdstippen de juiste topics te communiceren.

 

This is the voice

De merkidentiteit en -strategie bepaalt de manier waarop je communiceert, zowel intern als extern. In alle uitingen en gericht op jouw doelgroep. Of het nu gaat over e-mailcommunicatie, advertentieteksten of offline communicatie, je bepaalt een herkenbare en op de duur vertrouwde merkstem op, jouw tone of voice. De doelstellingen, kanalen en doelgroep bepalen die samen. Die kan voor iedere uiting net iets anders zijn, maar is altijd gebaseerd op jouw unieke voice.

 

Samenhang is key

Een contentstrategie is vooral belangrijk als je actief diverse kanalen inzet en content deelt. Maar, er moet een samenhang zijn tussen alle content die naar buiten wordt gebracht. Een rode draad. Een verhaal dat over alle kanalen heen consistent is. Niet enkel het type boodschap doet er toe, maar ook over hoe die boodschap overkomt, welke bewoordingen je gebruikt. Een goed opgezette contentstrategie zorgt ervoor dat kanalen elkaar onderling kunnen versterken in het verspreiden van jouw boodschap.

 

Testen, bijsturen, aanvullen en repeat

Het klinkt als een torenhoog cliché, maar meten is weten. Door te meten kun je bijstellen en aanscherpen. Zijn de vooropgestelde doelen behaald of hebben ze nog een extra duwtje nodig? Speel je genoeg in op de leefwereld van jouw (potentiële) klant? Neen? Pas dan de boodschappen aan. Investeer in ontbrekende contentdomeinen. Maak je teksten SEO-proof. Fris je teksten af en toe op. Of vul ze aan met nieuwe copy. En ga zo maar door. Content is nooit klaar en dat is net het leuke aan dit verhaal.

 

Silence is not always golden. Geef je doelgroep een goede reden om je content te delen en je producten of diensten te kopen.

Vraag raad aan onze experts!