Digitale transformatie

Digitale transformatie gaat over het centraal stellen van je klant, meerwaarde creëren en continu evolueren.

Meer info Het proces

Overstijg de verwachtingen van je klant

“Digitale transformatie? Ja, dat hebben we al gedaan. Wij hebben e-mailflows geautomatiseerd en zetten digitale kanalen in om onze doelgroep te bereiken. En wij werken in de cloud!”

Think again. Digitalisering is niet hetzelfde als digitale transformatie. Digitale transformatie gaat niet over technologie. Nee, het gaat over veel meer dan dat. Over wat je met die technologie kan bereiken. Over hoe die technologie je ondersteunt om meerwaarde te creëren voor je klanten. Over hoe je daarmee nieuwe businessmodellen kan ontwikkelen en opportuniteiten blootlegt. En dat allemaal terwijl technologie, processen en menselijke capaciteiten continu blijven veranderen. Digitale transformatie impacteert mens, bedrijf en maatschappij.

Deze zwaar beladen term kent verschillende definities. Maar waar het écht om draait, is het centraal stellen van je klant en continu evolueren. Het is een voortdurend proces van analyse, opportuniteiten spotten en bijsturen. En dat proces wordt het best aangestuurd vanuit marketing. Daar waar de kennis over de klant zit. Waar data nu ook al de basis vormt voor beslissingen. En waar het team hun job over de voorbije 15 jaar volledig heeft zien veranderen door technologie. Als er één afdeling is waar een multidisciplinaire aanpak al in de vingers zit, dan is het wel bij marketingteams. En laat dat nu net een troef zijn voor deze uitdaging.

Om een digitale transformatie in te zetten, heb je draagvlak nodig. Op alle niveaus van je onderneming. De leiders én de volgers moeten mee in de verandering stappen om er samen een succes van te maken. Want digitaal transformeren betekent een andere mindset kweken, een andere denkwijze toepassen.

Het digitale transformatieproces is zonder twijfel challenging. Er zullen ongetwijfeld bumps in the road zijn. Maar de doorzetters gaan er beter uitkomen!

Ik wil babbelen over transformatie
 

"Om een digitale transformatie in te zetten, heb je een breed draagvlak nodig. Van mensen op alle niveaus in je bedrijf. Want digitaal transformeren betekent een andere mindset hanteren."

Yannick De Smedt Managing Director OMcollective

Het digitale transformatieproces

 

Digital maturity bepalen

Waarom van een wit blad vertrekken? De meeste bedrijven hebben al stappen in de goede richting gezet. Zonde om die stappen niet als voorsprong te gebruiken, toch? Een digitalmaturity-audit van je business zoals die vandaag is, vormt het startpunt van het transformatieproces.

Check je digitale gezondheid
 

Customer journey in kaart brengen

Met customer journey bedoelen we het traject dat een consument aflegt van bij kennismaking met jouw product of dienst, over aankoop tot naverkoopservice. Alle stappen die hij neemt, alle hindernissen die hij in dat proces tegenkomt worden onder de loep genomen. Een inventaris van je beschikbare content toont aan waar je kansen laat liggen.

Leer me mijn doelgroep kennen
 

Ontwerp je digitale visie

Je weet waar je nu staat. Maar weet je ook waar je naartoe wil? Wij ontwerpen samen de digitale strategie die je voor ogen hebt. Streef naar een betere klantenervaring. Vereenvoudig, vernieuw en verbeter. Cliché maar waar: denk out of the box. Wij kunnen je daarbij helpen.

Ontwerp mijn digitale strategie
 

Digital roadmap uitstippelen

Kennis van waar je staat? Check! Een visie over waar je naartoe wil evolueren? Check! Zicht op je customer journey? Check! Met die kennis in pacht, komt de roadmap tot stand. Je digital maturity status en digitale visie leggen groeimogelijkheden bloot. Die worden in een overzichtelijke roadmap gegoten wat resulteert in een groeitraject. Met grote en kleine aanpassingen. Big steps & baby steps.

 

Implementatie, stap voor stap

Digitale transformatie is een werk van lange adem. Oneindig zelfs, in het beste geval. We jagen je er niet door. We gaan heel bewust, stap voor stap naar een volledig geïntegreergde implementatie. Je business, zowel als je klanten en medewerkers moeten rustig de tijd krijgen om te wennen aan elke nieuwigheid.

 

Optimalisatie van wat je hebt

Je hebt ongetwijfeld al enkele digitale kanalen in je marketingportefeuille zitten. Dat is goed! Maar het kan beter! Zijn het de juiste kanalen voor jouw doelgroep? Ontbreken er geen belangrijke? Zet je ze wel ten volle in, benut je elke functionaliteit? Optimalisatie van wat er al is, is een even belangrijk onderdeel van je transformatie als nieuwigheden implementeren.

Hoe kan ik nog verbeteren?
 

Nood aan & inzet van talenten

Heb je alle talenten in huis om die transformatie door te voeren, of ontbreekt er nog wat? Is je team optimaal georganiseerd? Hoe en waar kan een agency of consultant bijdragen aan de optimale werking van je marketingteam? Ook dat houden we kritisch tegen het licht.

Misschien wel een consultant?
 

Evalueren en analyseren

Na het doorlopen van het digitale transformatieproces, ben je al 10 stappen voor op je concurrenten. Maar, je bent er nog niet helemaal vanaf. Op tijd en stond blijft een nieuwe evaluatie, kritische vraag of analyse noodzakelijk. Want technologie evolueert non-stop. Talent en kennis wordt bijgeschaafd. Met voortschrijdend inzicht kan je betere, slimmere, meer doordachte keuzes maken. En dat moet je ook blijven doen!

 

OMcollective helpt je graag de teugels in handen nemen van je eigen bedrijfstransformatie.

Vraag advies aan onze experts