Employer branding

The war for talent valt of staat met een sterk medewerkersmerk. In 6 strategische stappen zet je jouw employer brand op de kaart.

Ontdek hoe Ons stappenplan

Cultiveer een sterk medewerkersmerk

De reputatie van jouw bedrijf staat of valt niet enkel met de service die je verleent aan je klanten, maar ook met de perceptie die je eigen medewerkers en de buitenwereld van jouw onderneming hebben. Hoe beleven je eigen en potentiële medewerkers jouw merk? Om de allerbeste medewerkers aan te trekken én te behouden heb je een sterk employer brand nodig.

Employer branding is jezelf als werkgever scherp zetten. Voor je huidige medewerkers betekent dit een goede vibe in de organisatie stoppen, ambassadeurs voor jouw bedrijf creëren. Naar de buitenwereld betekent dat de juiste kandidaten bereiken. Als een aantrekkelijke werkgever gezien worden. Top of mind blijven via de juiste kanalen. En – het summum – bereidheid vinden bij die kandidaten om voor jou te willen werken.

Maar hoe kan je nu een sterk employer brand in de markt zetten? Met een doordachte strategie verover je de harten van potentiële medewerkers meteen. In plaats van in het wilde weg de grootse middelen uit te geven aan het aantrekken en behouden van je medewerkers, zet je jouw assets op de juiste manier, op het juiste moment en op het juiste kanaal in. Een werk van management, HR en marketing die samen een dream team uitbouwen.

Bij OMcollective hanteren we ons eigen strategisch model. In 6 stappen zet je jouw employer brand op de kaart en is de war for talent definitief voorbij. Want jouw strategie wint.

Ik wil contact opnemen!
 

"Met employer branding bind je je werknemers aan jouw bedrijf. Het resultaat? Openstaande vacatures worden sneller en goedkoper ingevuld, je werknemers presteren beter én je moet minder vaak op zoek naar nieuwe collega’s."

Maarten Clochet Digital marketing strategist OMcollective

In 6 stappen naar sterk employer brand.

 

1. Analyseer

Welke perceptie geniet je als bedrijf in de markt? Klopt het beeld dat je zelf hebt van jouw bedrijf met de realiteit? Hoe pakken jouw concurrenten hun employerbrandingverhaal aan? En vraag je vooral ook af: welk gevoel heerst er bij je eigen medewerkers? Regelmatig kwalitatief onderzoek aan de hand van focusgroepen en interviews enerzijds en kwantitatief onderzoek via medewerkerstevredenheidsenquêtes anderzijds, geven je een juist beeld van waar je sterk op scoort en waar er nog werk aan de winkel is. De resultaten van die analyses vormen de basis voor het verdere verloop van de strategische oefening. Hoe groots deze analysefase is, is projectafhankelijk en kan beperkt of zeer uitgebreid zijn.

 

2. Vat samen

Wat maakt jou als werkgever uniek? De dagen dat klassevolle bedrijfswagens, een competitief loon en extralegale voordelen als een USP uitgespeeld konden worden, zijn lang voorbij. Probeer je als bedrijf te onderscheiden. Dat kan je door voldoende tijd voor kennisuitbreiding te voorzien, aandacht te hebben voor het milieu, erkenning te geven, een goede work-life balance te garanderen, … De mogelijkheden zijn oneindig, maar moeten ook kloppen met de realiteit. Die onderscheidende factoren komen ofwel uit jouw enquêtes en onderzoeken of zetten je net aan om die weg in te slaan. En die factoren vat je samen in jouw eigen unieke employer value proposition.

 

3. Creëer

De waarden die je als werkgever wil uitstralen neem je mee in het creatieve luik. Versterk je medewerkersmerk met een krachtig concept, maak het concreet en breng je ideeën tot leven. Dat kan met een straf grafisch ontwerp, video, een straffe slogan of tagline, creatieve en opvallende ads, maar de boodschap en de uitwerking ervan het moet steeds matchen met wat je als merk wil uitstralen, zowel intern als extern. In de uitwerking zet je jouw employer value proposition om in een tof creatief concept waarbij de perceptie helemaal moet kloppen met de realiteit. Enkel zo creëer je geloofwaardigheid.

 

4. Cultiveer

Je mag een straffe employer value proposition omzetten in een geweldig creatief concept, maar zoals Simon Sinek het mooi formuleert: “Customers will never love a company until the employees love it first”. Als de waarden van en appreciatie voor jouw bedrijf uitgedragen worden door je eigen medewerkers, creëer je ambassadeurs for life. Niet enkel vanaf de sollicitatie, maar ook bij het onboarden, tijdens hun loopbaan waar ze erkenning en doorgroeimogelijkheden ervaren tot het moment dat sommigen het bedrijf verlaten en enkel met trots over jouw bedrijf kunnen spreken. Zo maak je van jouw (ex-)medewerkers je beste ambassadeurs. Practice what you preach en zet je employer value proposition om in concrete acties.

 

5. Communiceer

Alle voorgaande stappen zijn met succes afgevinkt? Hoog tijd om die boodschappen wereldkundig te maken, want op een mooi medewerkersmerk mag je terecht trots zijn. Het is een tweeledige communicatie. Enerzijds, door over jouw waarden als werkgever te communiceren, geef je een inkijk in jouw bedrijf en werk je aan de branding kant van het verhaal. Anderzijds dient het communicatieve luik ook om nieuwe collega’s aan te werven. Afhankelijk van de doelstelling zet je de juiste kanalen in. Dat kan vanuit je website, je social media kanalen, maar ook vanuit je eigen medewerkers.

 

6. Rekruteer

We vermeldden het reeds in de intro. Het summum van een sterk employer branding merk in de markt te kunnen zetten is dat er geen war for talent meer hoeft gevoerd te worden om jouw openstaande vacatures in te vullen. De geschikte kandidaten bieden zich spontaan aan. Een natte droom van menig bedrijf. Als je met overgave werk maakt van deze 6-stappenstrategie en je ervan bewust bent dat employer branding een never ending story is, ben je een heel eind op weg om dit prachtige verhaal waar te maken.

 

Wil jij een sterk employer branding verhaal in de markt zetten?

Neem contact op met onze experten