Anza Pro zet professionele schilders in de verf

Tags:campagnesCreatieCreatief conceptMarketingmultichannelSocial mediavideo

Anza Pro, dé specialist in verfborstels en -rollers voor professionele schilders en tevens ook onderdeel van het overkoepelende Orkla House Care, wilde alle professionele schilders figuurlijk in de verf gezet. Waarom? Anza Pro weet als geen ander dat een job als schilder niet te onderschatten is. Maar, met het juiste en innovatieve schildersmateriaal, wordt de job een stuk draaglijker en aangenamer.

Doel

Het marketingteam van Anza Pro nam de creative ploeg van OMcollective onder de arm om dit idee om te zetten in een sterk creatief en breed gedragen campagneconcept.

Het doel? Dat was tweeledig. Aan de ene kant brand awareness creëren voor het merk Anza Pro om op termijn top of mind te zijn bij het doelpubliek van de schilders. Aan de andere kant wilden ze er ook een giveaway-actie aan koppelen om schilders kennis te laten maken met hun nieuwe innovatieve schilderborstel ‘Titanium Aqua’. Een vernieuwend product dat de gezondheid van de schilder en het milieu ten goede komt door het gebruik van water-based verf (als je weet dat schilders doorgaans solvent-based verf gebruiken – waarvan white spirit de basis vormt, en dus een stuk schadelijker is voor de gezondheid en het milieu).

Redenen genoeg om het materiaal uit te proberen, nu enkel de profschilders nog bereiken en overtuigen. Uit onderzoek blijkt dat professionele schilders heel merkloyaal zijn bij het aankopen van hun materialen en dus niet snel geneigd zijn andere producten of merken uit te testen. Een sterke en multimediale campagne moest dat innovatieve product onder de aandacht brengen en schilders overtuigen een borstel aan te vragen en uiteraard uit te proberen.    

Aanpak

De insteek van de campagne? Een welgemeende dankjewel aan het adres van de schilders. Want een job als schilder valt niet te onderschatten. Dag in dag uit geven schilders kleur aan het leven. Letterlijk én figuurlijk. Ze toveren kale ruimtes om tot bronnen van licht en gezelligheid. Ze zorgen ervoor dat mensen zich écht thuis voelen in hun woonst.

De keerzijde? Dat schrale handen, een pijnlijke nek en zware benen ook bij het schildersleven horen. Daarom wilde Anza Pro schilders bedanken voor alles wat ze doen.

Team creative trok alle registers open in België en Nederland en ging voor een volledige on- en offline aanpak gedurende 1 maand (6 nov-6 dec 2020) waarbij zowel radio, tv, Facebook, YouTube, premium webplayers (VTM GO, SBS online player), print alsook een hub-landingspagina ingeschakeld werden.

Televisie

Met een aangepaste edit van het bestaande videomateriaal en native voice overs, werd een tv-spot ingeblikt die zowel op de Vlaamse zender Vier, de Waalse zenders La Une en ABXplore als het Nederlandse SBS6 en Veronica werd uitgezonden. Ook op de web players van deze zenders zijn er advertentieblokken ingekocht om de video te vertonen. 

Radio

Team creative schreef de radioscripts, koos de stemmen en regelde de studio-opnames voor de radiospot die werd gebroadcast op Topradio (Vlaanderen), NRJ, Classic 21 en TiPiK (Pure) (Wallonië) en E-power (Nederland).

Facebookcampagne

Voor de Facebookcampagne werd een A/B-videotest opgezet: eentje met focus op het weggeven van 1.500 verfborstels versus het inspelen op de emotie met de bedanking aan het adres van de schilders. Telkens een 15 seconden durende video die leidde naar de daarvoor opgezette landingspagina.
Leuk weetje: Vlaanderen had een duidelijke voorkeur voor de video die inspeelde op de mensen en het emotionele, Nederland was meer gewonnen voor de giveaway.

Print

Gedurende 1 maand is er geadverteerd in gespecialiseerde vakbladen: in Nederland in de Schilders vakkrant, SGA vakblad, in Vlaanderen Vlaamse Schilder (ook de NL editie) en Decoratie.

Landingspagina

De pagina diende als hub waar je de video kon bekijken, het giveaway-formulier en/of contactgegevens invullen.

Resultaten

Deze campagne werd door Anza Pro ingezet als testcase, met andere woorden: zou het concept en de campagne aanslaan of niet en bereiken ze hiermee het professionele schilderspubliek? De cijfers tonen aan van wel.

Enkele relevante facts and figures:

In België haalde de bedankingscampagne een conversiepercentage van 36%, in Nederland 25%.
Twee derde van de aangevraagde giveaways zaten ook pal in de doelgroep van de professionele schilders, wat betekent dat de targetting heel juist zat.

De video genereerde 3 millioen impressies tussen 6 november en 6 december.

Nadat de campagne 2 weken on air was, waren de helft van de 1.500 water-based borstels reeds aangevraagd en werden ook de eerste verzonden. Er ontstond bovendien een organisch engagement vanuit de ontvangers met posts over hun nieuw ontvangen verfborstel.

De tv-spot in Nederland:

  • Behaalde 11,5 GRP’s (gross rating point is een veel gebruikte term in tv-reclame. Het is een eenheid om het bereik van een reclame-uiting uit te drukken. Hierin worden zowel bereik als frequentie gewogen).
  • Werd door 311.000 mannen bekeken tussen de 20 en 54 jaar.
  • Scoorde best tijdens het programma ‘Wie laatst lacht’ op SBS6.

Hoe scoorde de spot op de webplayers in Nederland? Hij genereerde

  • 91.651 Impressies en had een CTR van 3,35% (3.070 klikken).
  • De view through rate lag op 75,79% – met andere woorden 69.464 mensen bekeken de hele advertentie.

“We zijn super tevreden over de resultaten van de ‘Bedankt campagne’. Het OMcollective team was hiervoor een toppartner. Er werd geluisterd naar onze objectieven en ze namen de tijd om het merk en de uitdagingen te leren kennen. Deze elementen, gecombineerd met hun kennis en ervaring om de campagne op te zetten, leverden een uitzonderlijk resultaat op. De conversies in België en Nederland én de resultaten van de giveaway-actie bewijzen dat OMcollective exact wist wie we wilden bereiken. Het partnership lost helemaal onze verwachten in. ” – Thomas Sutton, Marketing Manager Benelux bij Orkla House Care

Intussen zijn team creative, de marketeers en strategen opnieuw aan de slag om de volledige communicatiestrategie en de concepten voor 2021 uit te denken. 

Wil jij jouw boodschap in een origineel en pakkend concept omzetten? Schakel de hulp in van onze creatieve ploeg.