Cleaners at Work ziet sollicitaties industrieel reiniger toenemen met nieuwe website en campagnes

Tags:BrandingCreatieCreatief conceptDevelopmentGrafisch ontwerpwebdesign

Industrieel reiniger: het is een vrijwel onbekend en onbemind beroep. Om die reden verwondert het niet dat heel wat bedrijven binnen de sector sukkelen met het aantrekken van geschikte kandidaten. Zonde, want je leert de kneepjes van het vak on the job waardoor je diploma noch ervaring nodig hebt én daarnaast betaalt het ook nog eens goed. Om deze en andere troeven van de job te promoten en zo kandidaten warm te maken om te solliciteren besloot ABSU vzw – de overkoepelende Algemene Belgische SchoonmaakUnie – een nieuwe website en campagne te lanceren onder de noemer Cleaners at Work. Een project dat OMcollective hielp realiseren. 

Meer awareness en instroom voor de job van industrieel reiniger

De vraag samengevat:

  • Creëer een website die de job van industrieel reiniger op een positieve manier in de kijker zet om zo geschikte kandidaten aan te trekken. 
  • Stel een campagneplan op om meer awareness te creëren rondom de job en zo hopelijk meer conversies – in dit geval sollicitaties – binnen te halen. 

Een website en campagnestrategie op basis van survey-inzichten

Een relevante website en campagnestrategie uitwerken vergt een diepgaand inzicht in de doelgroep, hun (informatie)behoeften, wensen en prioriteiten. Om tot die inzichten te komen, maakten we gebruik van een persona-oefening, met inzichten uit een eerder uitgevoerde survey die voorgelegd werd aan industrieel reinigers. Om een beeld te krijgen van hun profiel werd onder andere gepeild naar volgende punten: 

  • Leeftijd
  • Opleiding en ervaring
  • Vrije tijd en interesses
  • Motiverende factoren om voor de job te kiezen.

Uit de rondvraag bleek voornamelijk dat industrieel reinigers graag genieten van het goeie leven. Mensen die passen binnen het profiel zijn harde werkers, maar vinden het ook belangrijk om op tijd en stond te genieten van een welverdiend restaurantbezoek of een ontspannende reis. 

Naast de persona-oefening zetten we ook een uitvoerige keyword research op poten om te onderzoeken hoe de doelgroep online zoekt naar termen en longtails die verband houden met de job in kwestie. Daaruit kwam onder andere het verrassende inzicht dat de term industrieel reiniger bitter weinig ingetypt wordt in de zoekbalk van Google. Begrijpelijk ook, aangezien de job niet echt bekend is. De zoekwoordcombinatie die het wél goed deed en perfect aansluit bij de job is goedbetaalde jobs zonder diploma.

Met dit en verdere aanvullende inzichten in onze achterzak gaven we de invulling van de website en campagnes vorm. Die moesten vooral: 

1. Informeren

Aangezien weinig mensen weten wat een industrieel reiniger precies doet, schetsten we een duidelijk kader rondom de job. Volgende vragen werden daarbij beantwoord:

  • Wat houdt een job als industrieel reiniger precies in? 
  • Hoe ziet je dag eruit?
  • Op welke plekken kom je terecht? 
  • Wat wordt er precies van je verwacht?  

2. Overtuigen

Na informeren komt overtuigen. Waarom moet iemand nu voor deze job kiezen? Een vraag waarop we gelukkig het antwoord klaar hadden. Zo kan iedereen bijvoorbeeld industrieel reiniger worden. Je hoeft geen diploma of ervaring te hebben, want je leert alle kneepjes van het vak simpelweg op de werkvloer. Daarnaast speelt de dagelijkse variatie, het toffe team waarin je als industrieel reiniger terechtkomt én het goed loon ook mee in dit verhaal. Als kandidaat voor deze job moet je vooral goesting hebben om te werken. Een heldere boodschap dus, die later ook duidelijk aansloeg in de advertenties.

3. Converteren

Om zo veel mogelijk mensen aan te sporen om te solliciteren voor job, is het belangrijk om het contactformulier zo laagdrempelig mogelijk te houden. Geen cv’s of motivatiebrieven. De bezoeker die interesse heeft en meer wil weten over de job laat hier simpelweg naam, e-mailadres en/of telefoonnummer na. Verdere opvolging verloopt vervolgens via een mail met meer informatie en een online vragenlijst. Na het invullen van de vragenlijst wordt er telefonisch contact opgenomen met de kandidaten.

Als CMS kozen we voor Sitemanager, een gebruiksvriendelijk en flexibel systeem waarin de klant zelf gemakkelijk pagina’s kan aanpassen en updaten.

Het resultaat? Meer dan vijf maal de verwachtingen ingelost

We hadden op een 150 tot 200 reacties gehoopt, het zijn er ondertussen al 1200.”

Wouter Keuleers, sectorconsultant

Met behulp van de website en aangepaste campagne hoopte de klant op zo’n 150 tot 200 positieve reacties van potentiële geïnteresseerden. Die doelstelling overtroffen we. Zo kreeg Cleaners at Work ondertussen al meer dan 1200 reacties binnen. Een meevaller van formaat!

Naast de effectieve instroom, slaagden we er ook in om meer awareness te creëren rondom de job als industrieel reiniger. Wanneer er in de toekomst opnieuw campagnes gelanceerd worden, maakt dat de stap richting een sollicitatie een stuk gemakkelijker.

Dit project werd gerealiseerd in samenwerking met AV Image.