Consultant @ work: Merlijn bij Unigro

Tags:AdvertisingConsultancyCOVID-19E-commerceMarketingStrategie

Digital Marketing Consultant Merlijn is aan de slag bij Unigro, de online referentie voor … zowat álles! Je kan bij hen terecht voor de aankoop van meer dan 55.000 producten. Denk daarbij aan elektro, verzorging, linnen, games en meer. Unigro staat trouwens in de top 15 van de grootste webwinkels in België. De samenwerking staat al bijna 2 jaar op poten en ook in tijden van coronamaatregelen blijft die gewoon standhouden.

Het is een bewuste, strategische keuze om met een consultant te werken voor SEA.

Aanpak

Progressie en proactiviteit. Dat is wat Unigro verwacht van z’n digital marketing consultant. Net twee waarden die OMcollective ook hoog in het vaandel draagt. Het takenpakket van Merlijn werd naast SEA mettertijd verder uitgebreid met ook beheer van klantenreviews op verschillende platformen, automatisatie en andere technische hoogstandjes. Allemaal in het teken van het optimaliseren van de online marketing.

Eind 2019 en begin 2020 werden nieuwe projecten voorgesteld, beoordeeld en geïmplementeerd met grote successen tot gevolg. Tot midden maart de overheid maatregelen nam omwille van het coronavirus.

Winkels gingen dicht, de toekomst werd onduidelijk, onzeker. Een frisse kijk op de lopende campagnes dringt zich op. Een stijging van het websiteverkeer zorgt dat consultant Merlijn de budgetten nauwlettender in de gaten moet houden, zodat de kosten onder controle blijven. De campagnes worden tegen elkaar afgewogen op vlak van rentabiliteit en al dan niet tijdelijk gepauzeerd. Daarnaast werd gekozen voor een andere aanpak in advertentieteksten. Zoekwoorden worden meer opgenomen in de copy om de verwachting van de zoeker zo goed mogelijk in te schatten. Inspelen op het feit dan mensen veel meer tijd thuis, binnenshuis doorbrengen is ook een deel van de aangepaste strategie.

Door de grotere volumes is dit ook het ideale moment voor experimenten om zo tot betere resultaten te kunnen komen. Remarketingdoelgroepen werden zo opgedeeld in kleinere clusters en enkel de best presterende werden behouden.

Thuiswerken werd ook de norm, dat was ook niet anders voor externe consultant Merlijn. Ondanks dat hij niet meer fysiek bij zijn team zat, loopt de samenwerking nog altijd even vlot. “Ik stond al bijna dagelijks in contact met mensen uit Duitsland en dat gebeurde sowieso al via call of mail, dus buiten het feit dat ik niet lijflijk aanwezig ben in de kantoren van Unigro werk ik nog steeds even efficiënt. Maar elke dag een korte statuscall blijft wel cruciaal om up to date te blijven en voeling te blijven houden.”

Resultaat

Tijdens de lockdown is het bezoekersaantal op de Unigrowebsite meer dan verdubbeld tegenover de periode ervoor.

Mensen zijn duidelijk getriggerd om meer online te bestellen. Voor Unigro uit zich dat in meer websitebezoeken, meer nieuwe klanten een hogere omzet maar ook hogere online kosten. De stijgende kosten zijn minder positief, dus er wordt zaak van gemaakt om deze goed te monitoren.

Zowat alle lopende online marketingcampagnes hebben een gestegen rentabiliteit. Dat impacteert de kosten: meer kliks = een hogere kostenplaatje. Omdat mediabudget bij geen enkel bedrijf, groot of klein, een eindeloze geldstroom is, was het zaak om de uitgaven onder controle te houden. Het pauzeren van minder rendabele campagnes om de best presterende ruimte te geven werd de nieuwe strategie.

Door met een consultant te werken, kan Unigro eigenlijk rekenen op de kennis en knowhow van een volledig marketingbureau. Consultant Merlijn kan bij zijn achterban terecht voor kennis rond specifieke onderwerpen, best practices, cases, adviezen. You name it! Een heleboel inzichten die je niet snel vindt bij één marketingmedewerker.

Wat brengt de toekomst? Een vooruitblik.

Thuiswerken en communicatie digitaal organiseren blijft ongetwijfeld nog een tijd aangehouden, zo ook bij Unigro. Dat is voor externe consultant Merlijn niet anders. De extra gegenereerde omzet geeft het bedrijf wat gemoedsrust om positief naar de toekomst te kijken. Merlijn zijn uitdaging blijft om altijd klaar te staan voor de volgende stap in de digitale journey van Unigro. En intussen blijft ook continue optimalisatie aan lopende campagnes, advertentieteksten en automation op de agenda staan. Testen, meten, bijsturen en blijven doorgaan.

En dat blijft ook Merlijn zijn belofte aan zijn klant Unigro: “Je zorgt er als consultant voor dat je het scherpste mes in de schuif blijft, met de bedoeling om het bedrijf er structureel op vooruit te helpen op vlak van online marketing.”

Bij Unigro kiest Marketing Manager Tina heel bewust voor een consultant op een strategisch domein, zoals SEA. “Zo kunnen we snel schakelen en blijven we de vinger aan de pols houden op vlak van digitale evoluties.” Door de coronacrisis werd de meerwaarde van Digital Marketing Consultant Merlijn in elk geval extra duidelijk.