Coronavibes bij Vanhie

Tags:AdvertisingCOVID-19E-commerceE-mailMarketingStrategie

Outdoor conceptstore Vanhie in Meise staat al meer dan 75 jaar gekend om zijn gespecialiseerd advies en uitstekende service. Met een productgamma van tuinmeubelen tot grasmaaiers en jacuzzi’s, was én is de sfeervolle showroom de drijvende kracht van deze onderneming. Want buitengewoon genieten begint bij hen.

Doel

De voorbije jaren werden reeds voorzichtige stappen richting e-commerce gezet. Dit ter versterking van de vertrouwde dienstverlening in de showroom. Stelselmatig werd dit onderdeel verder uitgebouwd, maar het belang ervan bleef relatief beperkt.

Door de uitbraak van het COVID-19-virus werd Vanhie verplicht om zijn showroom te sluiten dus moest er naar manieren gezocht worden om toch zoveel mogelijk inkomsten te genereren in deze bijzondere periode.

Aanpak

Naast het uitbreiden van de contactmogelijkheden om producten te bestellen (mail, telefoon, WhatsApp, Facebook Messenger, live chat op de website) werd beslist om sterk in te zetten op e-commerce. Dit aan de hand van een aantal concrete zaken:

  1. Ze helpen de gebruiker op de website zo goed als mogelijk door deze onzekere situatie.
  2. Ze voorzien een aantal verantwoorde triggers om mensen aan te zetten tot aankoop.
  3. Ze focussen (nog meer dan anders) op ROI, retentie én positieve communicatie.

Zo worden al snel een aantal aanpassingen aan de website doorgevoerd. Naast een corona-FAQ werd ook een e-showroom opgezet. Via deze pagina kunnen consumenten een groot aanbod van de fysieke showroom bekijken. Simpelweg op basis van foto’s uit de echte winkel.

Ook het opzetten van gratis verzending zolang de coronamaatregelen van kracht zijn én het toevoegen van een tegoedbon bij elke aankoop zorgde voor de nodige activatie.

Daarbij aangevuld een aantal gerichte optimalisaties en uitbreidingen binnen onze advertentiestrategie voor Vanhie, zorgde voor een enorme stijging in de online verkoopcijfers.

Resultaat

Als we de periode sinds de sluiting van de winkel vergelijken met dezelfde periode vorige jaar stellen we vast dat de online omzet maar liefst maal 6 is gegaan. We surften uiteraard wel wat mee op de marktsituatie, maar onderstaande grafiek toont duidelijk aan dat er ook goed op ingespeeld wordt.

Zo kent de e-commerce opbrengst telkens een duidelijke uplift op de momenten waarop bepaalde zaken live zijn gegaan (paarse cirkels op de grafiek). De eerste uplift heeft te maken met de aangepaste Google Shopping campagnes en het online plaatsen van de e-showroom, de tweede uplift komt er door aangepaste mailings, geoptimaliseerde advertenties, enzovoort.

Niet onbelangrijk in dit verhaal is dat de kosten niet gestegen zijn. De Return On Ad Spend (ROAS) zit dus uitmuntend goed tijdens deze periode.

De huidige omzetcijfers blijven ook structureel aanzienlijk boven de cijfers uit 2019 liggen. Sinds de heropening van de winkel (aangeduide bolletjes in onderstaande grafiek) stabiliseert de online omzet zich op een niveau van +250% per week t.o.v. dezelfde periode vorig jaar!

Deze periode heeft in elk geval het potentieel van de webshop benadrukt. Al is het in het slechtste geval maar als online showroom om mensen te inspireren. De volgende uitdaging is dan ook om een nieuw structureel en gezond evenwicht te vinden tussen on- en offline. Maar één ding staat vast. Het belang van de website zal ook in de toekomst een stuk groter zijn dan voordien!