De naam Meubelen Jonckheere doet bij de grootstadbewoner misschien niet direct een belletje rinkelen. Maar voor inwoners van het Waasland is deze interieurzaak uit Belsele een gevestigde waarde. Da’s niet geheel verwonderlijk. Deze gezellige, moderne en eigentijdse woonwinkel biedt namelijk voor elke leeftijd, ieder budget en eender welke woonstijl wat wils. Daar is de reusachtige toonzaal van zo’n 14.000 m² het levende bewijs van!
Ook voor OMcollective is Meubelen Jonckheere een vast begrip. Want al meer dan 10 jaar zijn we het brein achter hun online marketingcampagnes en SEO-strategie. Een traject dat gesmeerd liep, tot we in 2021 een plotse daling in de website- en campagneresultaten opmerkten. De stoorzender? De Google Core Update van 2021 waarbij user experience nog meer waarde kreeg dan voordien. Op basis daarvan besloten we samen met de klant om zowel de website, webshop als de online marketing(assets) van Meubelen Jonckheere een upgrade te geven.
Het doel van die inspanningen? De online omzet op peil houden, meer verkeer naar het fysieke winkelpunt brengen en Meubelen Jonckheere als merk beter uitspelen tegenover de concurrentie.
We organiseerden een customer journey workshop waarbij we het klantenbestand van Meubelen Jonckheere grondig onder de loep namen. De noden en denkwijze van hun klanten zijn immers het vertrekpunt voor de marketingstrategie en bepalen mee hoe een website en webshop ingericht moeten worden. Op basis van de output van deze workshop, het navigatiegedrag van de doelgroep en het see-think-do-care-model stelden we een plan op dat de UX-lacunes op de oude website zouden moeten vullen. Voor de effectieve uitvoering hiervan werkten we samen met hun externe developmentpartij.
Ook de huisstijl en het logo van Meubelen Jonckheere kregen een opfrisser. Tijdens de micro moments workshop werd namelijk duidelijk dat de oude look en feel niet meer representatief was voor het huidige merk. Om de connectie met het merk te behouden, koos Meubelen Jonckheere niet voor een gloednieuwe huisstijl of logo, maar wel voor een upgrade van wat al bestond. De vertrouwde blauwe kleur bleef, maar werd aangevuld met een bijkomend kleurenpalet. Elke kleur heeft bovendien z’n eigen doel. Zo staat de roze huisstijlkleur bijvoorbeeld voor alles wat met promoties en acties te maken heeft.
Voor het logo gebruikten we een nieuw, jonger lettertype, maar bleven we bij de kenmerkende blauwe kleur. Lettertype en kleur laten we ook op de rest van de website terugkeren.
Ook wat betreft het beeldgebruik was er ruimte voor verbetering. Op de website en in campagnes werden weinig interieur- of productbeelden gebruikt of beelden die het winkelaanbod niet juist weerspiegelden. Kopers werden niet geïnspireerd en gemotiveerd om de (online) winkel te bezoeken, ze kregen voornamelijk productfoto’s voorgeschoteld. Dat moest beter kunnen. Dus gingen we aan de slag met nieuw, meer inspirerend beeldmateriaal. We gebruiken die nieuwe beelden niet alleen in onze bestaande campagnes, maar trekken vanaf dit jaar de lijn door naar nieuwe platformen zoals programmatic en DOOH. Het gaat dan bijvoorbeeld om HTML5-banners op billboards in winkelstraten. Die visibiliteit in het straatbeeld levert Meubelen Jonckheere trouwens ook meer naamsbekendheid op. Altijd mooi meegenomen, toch?
De combinatie van een eenvoudig navigeerbare website en webshop met een frisse, hedendaagse look en feel maakt het voor de doelgroep makkelijker om de weg naar de meubelwinkel te vinden. Die look en feel is trouwens geen eenmalig werkje. OMcollective levert maandelijks ideeën aan waarrond visuals voor campagnes worden gemaakt. Zo blijft Meubelen Jonckheere snel inspelen op de interesses en noden van het doelpubliek. Wat dus de key take-away van deze case is? Dat je branding en design moet vertrekken vanuit user experience. Zijn je gebruikers happy, dan zijn zoekmachines dat ook.