Hoe een grondige data-analyse leidt tot doelgerichte content en targeting bij Eurogifts en Van Helden

Tags:AdvertisinganalysecampagnesData & doelgroepenMarketingperformance marketingSEOStrategie

Eurogifts en Van Helden zijn twee grote spelers in de wereld van relatiegeschenken in België, Frankrijk en Nederland. Beide huizen onder de koepel Favorite Gifts en rekenen sinds enkele jaren op de hulp van OMcollective voor het aansturen, beheer en onderhoud van hun marketing- en SEO-aanpak. Daarnaast bieden we hen ook strategische ondersteuning. 

Om een beter zicht te krijgen op de doelgroepen van deze partijen leek het onze marketeers en strategen interessant om een deep dive te nemen in hun klantenbestand. Een uitvoerige data- en doelgroepenanalyse leverde interessante inzichten op. Inzichten die ons toelaten campagnes en content doelgerichter en effectiever te maken. 

Waarom een data-analyse?

Een doelgroepenanalyse uitvoeren is geen evidentie. Want hoe begin je eraan? Een goed vertrekpunt is de merkidentiteit, visie en missie. Drie pijlers die fundamenteel zijn voor iedere onderneming, want ze onderscheiden je van de concurrentie. Ze zorgen voor nuanceverschillen. Verschillen die wel eens belangrijk kunnen zijn bij het targetten van je doelgroep. Daarom organiseerde OMcollective een workshop met Eurogifts en Van Helden. Relevante data over zowel de klanten als hun (potentiële) doelpubliek werden grondig onder de loep genomen

Klantenprofielen koppelen aan de customer journey

De basis voor onze workshop: 4 prospectingprofielen, gaande van de minst ideale tot een heuse VIP-klant. Voor elk van deze profielen stelden onze marketeers op voorhand een gedetailleerd portfolio samen. Daarbij dachten ze aan basics zoals geslacht, leeftijd en lokale situering van de prospect. Maar ook specifieke info zoals koopgedrag, koopmomenten en budget werden in de kaart gebracht. 

Vervolgens kregen de deelnemers van de workshop dezelfde opdracht voorgeschoteld. Hun antwoorden en die van ons werden naast elkaar gelegd, vergeleken en uitvoerig besproken. En wat bleek? Er waren duidelijke verschillen merkbaar in de opgestelde profielen voor beide klanten. Om een voorbeeld te geven: de manier van bestellen was beduidend anders voor Eurogifts dan voor Van Helden. Terwijl bij die eerste partij de catalogus een belangrijk medium blijkt en er vaak telefonische contact is, ligt dat voor Van Helden helemaal anders. 

Om het verkregen beeld verder aan te scherpen, werd het profiel van de VIP-klant voor elke partij verder uitgekiend en gekoppeld aan de customer journey. Ieder aspect van de see-, think- en do-fase werd uitgediept en verbonden aan kenmerkende signalen, relevante vragen, mogelijke pijnpunten, kanalen, KPI’s en tal van metrics. Dat leverde een hele brok informatie op, waaruit de verschillen tussen Eurogifts en Van Helden steeds duidelijker werden. 

Gedetailleerde inzichten door doelgroepen te segmenteren

We horen je al denken “leuk zo’n workshop, maar wat levert het op voor de klant?”. Een terechte vraag, waar we je uiteraard graag een antwoord op bieden. Om heel concreet te zijn: de diepgaande data-analyse van Eurogifts en Van Helden gaf ons een gedetailleerde inkijk in de wereld van de klant en haar publiek. Daardoor zijn wij als marketingagency beter in staat om audiences doelgericht te targeten.

We hoeven niet langer (enkel) te mikken op een generiek doelpubliek. Omdat onze scope zodanig verruimd is, richten we ons nu bijvoorbeeld ook op bepaalde segmenten van dat doelpubliek. Dat geldt niet alleen voor advertentiecampagnes, maar ook aanvullende content zoals blogs, social posts of video’s. Haak daar nog eens commerciële acties aan vast – denk bijvoorbeeld aan Earth Day of Dag van de Zorg – en je marketingtraject is compleet. 

Nieuwe inzichten, nieuwe opportuniteiten

We twijfelen er niet aan dat ook jij je klantenbestand door en door kent. Dat houdt je echter niet tegen om nieuwe horizonten te verkennen. Vergelijk het met een bezoek aan je favoriete ijssalon. Je weet exact wat te verwachten wanneer je er binnenwandelt en gaat altijd voor dezelfde smaak. Waarom afwijken van een gewoonte als die voor jou werkt? Goed punt. Anderzijds heb je misschien nog niet stilgestaan bij het alternatief. Want wat als een andere smaak je nog meer bekoort? Wat als je een nieuwe smakencombinatie ontdekt die nog lekkerder is? Nieuwe smaken leveren nieuwe inzichten op. En nieuwe inzichten, die leveren nieuwe mogelijkheden op. En dat, dat geldt ook voor je marketing.