Les Soeurs in ieders geheugen gegrift dankzij onze marketingstrategie

Tags:Advertisingbrand awarenessE-commerceMarketingperformance marketingStrategiewebshop

Fashion, dat is een branding op zich. Je toont ermee wie je bent en waar je voor staat. En laat dat nu net precies passen in het digitale traject van mode- en accessoirelabel Les Soeurs: een online en offline positie innemen tussen de duurdere boetieks en betaalbare modeketens. Onze samenwerking in 2023 stond in het teken van omzet verhogen. Dat deden we goed, met een online omzet van +39% en een ROAS van 8,4. Die koers zetten we dit jaar verder, maar om die positionering nog scherper te stellen, richten we onze pijlen extra op brand awareness.

De uitdagingen van Les Soeurs

Les Soeurs is een op-en-top Belgisch bedrijf van drie zussen met een passie voor fashion. Jules, Clio en Kay gaven als kinderen al shows voor hun ouders en ook als studenten liet mode hen niet los. Toen ze hun diploma op zak hadden, volgden ze naailes, een juwelencursus en doken head first in hun onderneming. Hun enthousiasme en modekennis rendeerde. Wat begon als kledingstukken verkopen op sociale media, evolueerde naar een volledige webshop en intussen al in 8 bakstenen winkels. In 2021 klopten ze aan bij OMcollective om hun digitale groei te stroomlijnen. Met een volledige marketingwaaier in functie van online verkoop zoals een SEO-, CRO- en SEA-traject, werkten we samen al enkele jaren aan een verhoging van de omzet. Maar in 2023 kwam er de nood om exponentieel te groeien, als merk én in het buitenland

Het afgelopen jaar stond daarom in het teken van drie doelstellingen:

  • Omzet webshop blijven verhogen
  • Meer awareness creëren rond de webshop, de fysieke winkels en Les Soeurs als merk.
  • De buitenlandse markt verkennen, te beginnen met Parijs.

“Ik heb de dames echt een beetje ‘uit hun kot’ moeten lokken. Het siert hen, maar ze zijn zo bescheiden. Ze willen allesbehalve tafelspringers zijn, maar de concurrentiële markt waarin ze zich bevinden, vraagt nu eenmaal om creativiteit. Je moet tonen wie je bent en waar je voor staat. Les Soeurs kent een prachtig verhaal, daar moet je mee naar buiten komen.”

Anaïs
Project owner, OMcollective

Hoe beantwoordden we aan de doelstellingen van 2023?

De samenwerking met Les Soeurs is er een waarbij we continu met elkaar overleggen, issues onder de loep nemen en samen naar oplossingen zoeken. Om de doelstellingen van 2023 te behalen, was dat niet anders.

Omzet verhoogd met 39%

In 2023 lieten we de online omzet stijgen met 39% ten opzichte van het jaar ervoor. Daarvoor zetten we de salesactivatie op scherp. Zo stroomlijnden we het salesproces van de webshop volgens de CRO-, SEO- en UX-regels. Voor de online advertenties deden we beroep op de juiste performancekanalen, formats en creatives. Na een jarenlange samenwerking met Les Soeurs weten we voor elk kanaal goed welke advertenties werken en welke niet. Onze geoptimaliseerde aanpak werkt, want de ROAS bleef gelijk met 8,4. Een sterk cijfer, zeker als je weet dat we aan het begin van de samenwerking mikten op een ROAS tussen de 4 en de 7. Verder begonnen we in te spelen op brand awareness, waar we extra in hebben geïnvesteerd.

Brand awareness vergroten

Waarom investeren in brand awareness als de omzet toch al goed gaat? Simpel. Fashion en retail zijn sterk concurrentiële markten. Met advertentiebudgetten kan je adverteren en je collecties verkopen, maar dat betekent nog niet dat je het eerste merk bent waaraan je doelgroep denkt voor een nieuwe outfit. Uit ons onderzoek bleek dat er aan die top of mind awareness best nog wat kon worden gewerkt. We besloten om niet alleen meer te pushen op producten, maar ook om het verhaal rond Les Soeurs te verspreiden. Daar zijn we in het laatste kwartaal van afgelopen jaar sterk op beginnen inzetten met advertenties op social media. De share of voice groeit hierdoor stelselmatig, met een duidelijke piek na onze inspanningen vanaf 2023.

Proeven van de buitenlandse markt

Les Soeurs groeit. Zoveel is zeker. Maar hoe zou het merk het doen in het buitenland? Waar beter om de markt te verkennen dan in de fashion hoofdstad van de wereld: Parijs.
Naar aanleiding van de opening van hun allereerste fysieke pop-upwinkel, hielden we een (online) lanceringscampagne.

Wat betreft de betrokkenheid en time on site daarvan moeten de Parijzenaars alvast niet onderdoen voor de Belgen. Na die geslaagde pop-up nemen we de inzichten mee en is Les Soeurs klaar om Europa te veroveren.

Next up: Amsterdam!

“Alles wat we samen met OMcollective doen, wordt goed opgevolgd en tijdig uitgevoerd, altijd met een duidelijke communicatie en een strategische, kritische kijk.

Anaïs is als project owner zeer fijn om mee te werken. Ook al werkt ze van op afstand en niet bij ons intern, toch voelt het aan of ze dichtbij en betrokken is. OMcollective voelt voor ons aan als de online marketingafdeling die we nog niet hadden.”

Clio Hendrickx
Oudste zus & marketingverantwoordelijke, Les Soeurs

De toekomst brengt nog meer branding met zich mee

Het draait bij Les Soeurs al lang niet meer om enkel die webshop. Het is intussen een full grown bedrijf, met 8 winkels en een internationale wens. Ze schrijven een sterk verhaal, voor een sterk merk. Maar waar vroeger hard werd gefocust op het opvangen van de vraag van de bestaande markt en seasonalities, zetten we vanaf nu ook meer in op brand awareness. Zo willen we onze share of voice vergroten.

  • We zorgen voor een advertisinglaag waarin we inspelen op emotie en storytelling. Een laag die we vullen met het karakter en het verhaal van Les Soeurs: de bescheidenheid, zachte kleuren, duurzaamheid, zonder schreeuwerig te zijn. 
  • Social media is het ideale platform om te inspireren. En in fashion is dat natuurlijk key. We spelen daarom die advertisinglaag vooral uit op Instagram en TikTok, waar we met nieuwe formats een grotere impact maken. Bovendien bereik je daar zowel je bestaande als nieuwe klanten. Vooral die laatste zijn belangrijk om je share of market te vergroten. 
  • Naast brand awareness behouden we onze performancestrategie, want alleen een gebalanceerde combo leidt tot succes op korte én lange termijn.