Moernaut, een unieke strategie.

Tags:AdvertisingE-commerceMarketingStrategie

Moernaut is een schoenenwinkel in Dendermonde die in 2014 een webshop toevoegde aan de fysieke winkel met ’80 years of shoexperience’. Dat lokale winkels het tegenwoordig moeten opnemen tegen internationale webshops zoals Zalando is geen verrassing. Maar hoe blijf je trouw aan je eigen brand en sterktes? En hoe reageer je correct op de veranderingen in retaillandschap?

First things first

Omdat alles staat of valt bij een goede branding en duidelijk USP’s werden deze voor Moernaut gefinetuned. Moeten ze zich als lokale winkel focussen op een gratis verzending boven de €50 of eerder op het aanbieden van exclusieve brands? Wat zijn hun eigen sterktes en hoe worden deze concreet naar de buitenwereld vertaald zonder hierin blindelings de internationale spelers te volgen?

Zo brachten we de sterktes van Moernaut in beeld:

  • Exclusief merkaanbod
  • Jarenlange ervaring & familiaal verhaal
  • Grote & kleine maten
  • Hip en ruim aanbod orthopedische schoenen ed.

Op deze manier benadrukken we wie Moernaut écht is en zetten we hen als uniek brand in de markt.


“OMcollective begrijpt ons als geen ander en gaat uit van onze sterktes. Ze zoeken mee naar manieren waarmee wij een publiek bereiken dat op zoek is naar winkels zoals de onze.”

Rikkert Moernaut
Eigenaar Moernaut

Praktische aanpak

Allereerst hebben we de marketingboodschappen aangepast. Om beter in te spelen op de USP’s van zonet. Om beter uit te spelen waar Moernaut echt sterk in is.

Daarnaast werd ook de insteek van de Google Ads campagnes gewijzigd. Het is belangrijk om verschillende merken in de kijker te zetten, maar het is nog belangrijker om de focus te leggen op de brands die Moernaut uniek maken. Zijnde Belgische merken en designer labels.

Uiteraard is deze digitale transformatie enorm belangrijk, maar het is ook curciaal om de gehele marketingaanpak te laten aansluiten bij de vooropgestelde bedrijfsdoelstellingen. Daarom trekken we de nieuwe aanpak ook door naar de offline marketingactiviteiten:

  • Er worden regelmatig events georganiseerd waarbij de service in de fysieke winkels in de kijker wordt gezet
  • De targetregio wordt uitgebreid om zo meer naamsbekendheid op te bouwen
  • Moernaut ondersteunt het concept ‘winkelhier’ (een term gecreëerd door Unizo ter aanmoediging van lokaal winkelen).

Resultaten

De veranderingen werden ingevoerd begin 2019. Wanneer we dan februari t.e.m. september 2019 (het moment waarop deze case werd gemaakt) vergelijken met het jaar voordien (feb-sep 2018), stellen we volgende resultaten vast:

Specifiek voor Google Ads dan realiseerden we zelfs:

Voor de generieke advertenties betekent dit dus zelfs meer dan een verdubbeling. Belangrijke opmerking hierbij is dat het mediabudget in Google Ads nauwelijks werd verhoogd!

Samen met Moernaut zijn we er dus in geslaagd om het merk een plaats te geven binnen het retaillandschap van vandaag. Vertrekkend vanuit sterke eigen waarden met daarop afgestemde marketinginspanningen wint het merk op alle vlakken.