OMcollective als allround social media partner voor GAMMA

Tags:CreatieGrafisch ontwerpMarketingSocial mediaStrategie

GAMMA is een van dé grootste doe-het-zelfzaken in ons land. Naast de alomtegenwoordige “hoe-maakt-u-het-met-GAMMA”-spotjes, heeft de winkel haar cliënteel vooral te danken aan het reusachtige aanbod doe-het-zelf-materialen. Van gereedschap, verf en isolatie tot tegels en sanitair, werkelijk alles hebben ze in huis. Welke klus je dus ook voor de boeg hebt, je weet dat je bij GAMMA terecht kan voor alle benodigdheden. 

Wat je misschien nog niet wist, is dat GAMMA je ook graag bijstaat met hulp en advies. Daardoor zijn ze dé go-to-partner wanneer je een nieuw DIY-project start. Om dat idee aan de man te brengen en zo hun merkwaarde te laten groeien, kon GAMMA een extra duwtje in de rug gebruiken. Een project waar OMcollective graag zijn schouders onder zet. Als het aankomt op marketing, zijn wij immers ook échte doe-het-zelvers.

De opdracht: merkwaarde, bereik, engagement en traffic boosten

Wat er precies in de pipeline zat voor ons? Behoorlijk wat. GAMMA zocht een partner om al hun sociale media kanalen slim uit te bouwen. Er moest eerst en vooral een strategie bedacht worden, waar campagneplannen uit konden voortvloeien. De effectieve creatie, distributie (zowel paid als organic) en het beheer van de content was ook voor onze rekening. De doelen waarop GAMMA wilde inzetten waren vooral bereik en engagement, maar ook traffic to store én traffic to webshop. Dat ze ook online verkopen, was tot voor kort bij weinigen bekend.

Onze oplossing: 2 grote content frameworks

Om maximale resultaten te halen, maken we gebruik van 2 grote content frameworks. We schetsen een jaarplan op basis van het 3H-model (Hero, Hub, Hygiene) om een onderscheid te maken tussen always-on-communicatie, grote en kleinere tactische campagnes. 

Vervolgens werken we voor elke tactische campagne gedetailleerde plannen uit, rekening houdend met de zogenaamde micro moments – de momenten waarop een potentiële klant naar z’n gsm grijpt met een bepaalde nood in gedachten – van de aanwezige doelgroep(en). Op basis hiervan worden verschillende campagnes voorzien om de doelgroep met de juiste boodschappen doorheen hun decision journey richting conversies te leiden. 

Voor zowel de always-on-campagnes als de tactische communicatielagen voorzien we copy en visueel materiaal in verschillende formats met duidelijke vermelding van tips, stappenplannen en kortingen. Op die manier brengen we de adviserende rol van GAMMA meer onder de aandacht. 

Bij de opzet houden we de branding guidelines, de algemene merkpropositie van GAMMA, de juiste tone-of-voice en uiteraard de boodschap die we willen overbrengen altijd in het achterhoofd. Om genoeg variatie te bieden aan de kijker/lezer, kiezen we altijd voor een mix van video en statische assets. Ook bij de organische copy opteren we naast standaardposts af en toe voor een interactieve variant om zo het doelpubliek nog meer te betrekken.

Na een positieve implementatie in 2021 hebben we deze strategie in 2022 verder geoptimaliseerd met behulp van learnings en nieuwe campagnemogelijkheden met als doel om naast het bereik ook de online aankoopratio van de sociale media kanalen te verbeteren.

De resultaten: forse stijging op vlak van aankopen en bereik

Met trots kunnen we vaststellen dat onze aanpak al zijn vruchten heeft afgeworpen:

  • Bij de Meta-campagnes zien we een year-over-year stijging van 19% op vlak van bereik. Ook de online aankoopratio van deze campagnes lag 20% hoger dan in 2021. 
  • De CTR van Facebook organic content lag 19% hoger dan vorig jaar. 
  • Het aantal YouTube-abonnees is het afgelopen jaar met 30% gestegen. 

Als je het ons vraagt ijzersterke bewijzen dat we erin slagen om zowel bestaande als nieuwe klanten aan te trekken via kwalitatieve content.