Orelia goes hybrid: agency en consultancy samen aan het werk

Tags:AdvertisingBrandingConsultancyCreatieEmployer brandingGoogle AdsSocial media

Wie actief is in de zorgsector weet het: jobs ingevuld krijgen is een heuse karwei. Dat ondervindt ook Orelia, een Belgische groep van woonzorgcentra en assistentiewoningen. Met 18 woonzorgcentra en groepen assistentiewoningen stellen zij meer dan 1.000 mensen tewerk. Menselijkheid, vriendschap en respect zijn de centrale waarden van deze groep. En dat merk je aan de medewerkers én de woonzorgcentra zelf. Want hoewel elk huis dezelfde waarden uitdraagt, hebben ze toch allemaal een eigen uitgesproken karakter.

Om dat karakter in de verf te zetten en om zich te profileren als fijne werkgever, zocht Orelia naar een ondersteunende marketingpartner. Enter OMcollective. Met een nauw samenspel van performance marketing, employer branding en consultancy helpen we Orelia op de kaart te zetten.

Advertenties optimaliseren en het merk versterken via employer branding

Wat begon met een aanvraag voor een kleine aanpassing aan de bestaande website, transformeerde naar een allround marketingtraject, bestaande uit drie vragen: 

 • Veel assistentiewoningen kenden een periode van leegstand. Op welke manier kunnen we voor meer aanvragen zorgen? 
 • De openstaande vacatures ingevuld krijgen is niet in elk woonzorgcentrum even makkelijk. Hoe kunnen we het aantal sollicitaties vergroten?
 • Is er een mogelijkheid extra grafische ondersteuning te bieden via consultancy?

Performance marketing: gerichte SEA-campagnes om assistentiewoningen te vullen

Om de aanvragen voor de assistentiewoningen van Orelia op gang te trekken én te onderhouden, zetten we gerichte advertentiecampagnes op in Google Ads. De lopende campagnes kregen bovendien een check-up en werden waar nodig beter gestructureerd. Uiteindelijk komt dit neer op de volgende campagnes: 

 1. Branded campagnes waarbij de focus op de merknaam ligt. 
 2. Generieke campagnes, gericht op een straal rond elk woonzorgcentrum of elke groep assistentiewoningen. Het lokale aspect is zeer belangrijk voor Orelia. Wie op zoek gaat naar een assistentiewoning, doet dat namelijk liefst in de eigen gemeente. 

In functie van die campagnestrategie werd de tracking op de website op orde gezet. Voorheen stond er een formulier op de website waarmee bezoekers een brochure konden downloaden en tegelijkertijd meer informatie over het woonzorgcentrum of de assistentiewoning konden aanvragen. Alleen werd dat formulier niet gemeten. Cijfers over de aanvragen waren er dan ook niet. Tot nu.

Door de combinatie van de advertentiecampagnes en de correcte tracking stromen de aanvragen vlotjes binnen én kunnen wij samen met Orelia de resultaten van de marketinginspanningen correct evalueren en bijsturen.

Employer branding: Orelia als fijne, betrouwbare werkgever

De zorgsector kent tegenwoordig een nijpend personeelstekort. Ook bij Orelia raken vacatures niet altijd even vlot ingevuld. Dat willen ze graag anders zien. Hiervoor schakelden ze ons marketing agency in. Om Orelia als werkgever in de kijker te zetten en een afgelijnde boodschap te verspreiden over hun verschillende communicatiekanalen, zetten we samen een employer branding-traject op.

Starten doen we met een uitgebreide deskresearch en focusgroepen waarbij werknemers van Orelia zelf aan het woord komen. Zo destilleren we de noden van elke doelgroep (zorgkundigen, verpleegkundigen, stagiaires, jobstudenten), de juiste boodschap en vooral: de kernwaarden van Orelia als werkgever. Na een algemene scan van de website en organische inspanningen, formuleerden we deze optimalisatiepunten: 

 • De tracking van het downloadformulier op orde zetten naar aanleiding van de advertisingcampagnes;
 • Een overkoepelende career page voor de vacatures toevoegen;
 • Meer informatie voorzien over het sollicitatieproces;
 • Storytelling om het unieke karakter van de Orelia sites in de verf te zetten;
 • Een sollicitatieformulier toevoegen aan de website in plaats van alleen een e-mailadres;
 • Creatie van content op website en socials in functie van de kernwaarden om zorg- en verpleegkundigen te overtuigen voor Orelia als werkgever te kiezen.

Een consultant ter plaatse voor grafische ondersteuning

Om het employer branding-traject mee in goede banen te leiden, vroeg Orelia om extra grafische ondersteuning. Iets waar OMcollective graag bij helpt. Hoe? Via een on-site consultant.

Wat onze consultant zoal doet: 

 • Beeldmateriaal van de woonzorgcentra en het personeel van Orelia maken. Die foto’s zijn te zien op alle communicatiekanalen: de website, sociale media, maar ook in de halfjaarlijkse interne krant O’Zine. 
 • Uitnodigingen opmaken voor allerlei evenementen zoals een opendeurdag, barbecue en rommelmarkt. 
 • Het aanmaken van overkoepelende vacaturepagina’s voor jobstudenten, verpleegkundigen en zorgkundigen. Uiteraard telt vooral wat er inhoudelijk op de pagina’s staat, maar ook de user experience en lay-out van die pagina’s spelen een belangrijke rol. 

Maar de grootste troef van een on-site consultant? Dat zijn de korte lijnen. De consultant fungeert namelijk als een directe communicatielijn tussen de klant en het agency. Wanneer de klant met vragen of ideeën zit, overleggen consultant en agency snel met elkaar. Maar ook omgekeerd. Als er vanuit het agency nieuwe ideeën, strategieën en to-do’s komen, raken die vlot tot bij de klant. En da’s fijn samenwerken voor iedereen. 

Met een mix van performance marketing, employer branding en consultancy tackelen OMcollective en Orelia samen de uitdagingen binnen de zorg. Het resultaat? Een digitale groei, een fijne werkplek in de spotlights en een samenwerking waar elke partij voldoening uithaalt.