De uplift van de Dag van de Wetenschap.

Tags:AdvertisingMarketingSocial media

De Dag van de Wetenschap is een initiatief van de Vlaamse Overheid. Op die dag kan je een blik achter de schermen werpen bij onder andere bedrijven, universiteiten, musea en onderzoeksinstellingen. Wetenschappers tonen met veel enthousiasme waar zij mee bezig zijn aan de hand van workshops, demonstraties en allerlei experimenten.

Doel

Technopolis coördineert deze jaarlijkse, unieke dag. Zij vroegen aan ons om samen met hen het digitale marketingtraject op poten te zetten voor dit evenement. Het ultieme doel? Meer mensen warm maken voor wetenschap en het bezoekersaantal verhogen aan de diverse activiteiten tijdens Dag van de Wetenschap op 24 november 2019.

Aanpak

Mensen mobiliseren is geen evidentie. Bovendien werd het beschikbare mediabudget voor digitale marketing op hetzelfde niveau gehouden als in 2018, om net als toen ruimte te voorzien voor een televisiespot. Effectiviteit en efficiëntie waren dus essentieel. Daarom koos OMcollective voor een strategische aanpak met:

  • Een nationale campagne om naamsbekendheid te verhogen
  • Regionale campagnes om de de boodschap nóg relevanter te maken. Per regio kozen we doelbewust een andere visual en boodschap, afgestemd op de topactiviteiten uit die regio.

De boodschap werd verspreid over verschillende kanalen – denk aan sociale media (Facebook, Instagram, Messenger, Audience Network én Snapchat), maar ook Google Ads en Display. Die boodschap is uitgewerkt in verschillende fases van de customer Journey volgens het See, Think, Do-model.

Continu werd er getest met boodschappen, advertentietypes en doelgroepen. Zo zetten we voor het eerst specifieke kanalen voor jongeren in (Snapchat) met aangepaste visuals, video’s en boodschappen om hen specifiek te gaan triggeren. Op basis van onze aanpak werd voortdurend bijgestuurd.

Het succes van de campagnes werd gemeten op basis van soft goals:

  • Bereik om naamsbekendheid te vergroten
  • Aangroei van het aantal volgers op Facebook en Twitter
  • Verhoogd verkeer op de website.

Resultaat

Meer dan 55.000 bezoekers! Een ábsoluut recordaantal voor de Dag van de Wetenschap. Een stijging van maar liefst 32% ten opzichte van vorig jaar (2018). En weet je nog? Dit realiseerden we met evenveel mediabudget dan toen.

De vooropgestelde soft goals werden ook meer dan gehaald:

+ 2.222 paginalikes
-12% kost per volger

+ 311 paginavolgers
-8% kost per volger

+ 45,5% websitebezoeken
t.o.v. 2018

Beschikbare data doordacht gebruiken. Regionale focus hanteren. Non-stop opvolging. A/B-testing én bijsturing. Dat waren de succesfactoren van deze campagne. We slaagden erin met een identiek budget een sterke groei neer te zetten. Zo kan de De Dag van de Wetenschap zich met recht en rede het grootste wetenschapsevenement van Vlaanderen blijven noemen!