Tijdelijke versterking van een consultant bij DPG Media

Tags:AdvertisingConsultancyconsultantdigital marketingMarketing

Versterking tijdens een drukke periode, een korte vervanging van een collega of een fris paar ogen die nieuwe inzichten opwerpt. Het zijn maar een aantal redenen waarom bedrijven ervoor kiezen om een on-site consultant of freelancer in te schakelen. DPG Media, Nederlands grootste en Vlaanderens leidende mediagroep, vertrouwde op de expertise van OMcollective om een consultant en freelancer te matchen met hun bedrijf tijdens een druk najaar. Je leest hier hun getuigenis. 

Marketing experts als tussentijdse oplossing

Met het drukke najaar in zicht, was het Digital Operations-team van DPG media vorig jaar op zoek naar twee mensen om het team voor een beperkte periode te versterken. Om snel kwaliteitsvolle kandidaten te vinden, koos DPG Media ervoor om via het recruitmentteam van OMcollective twee marketingexperts in te schakelen. Zij hielpen de najaarsdrukte opvangen, in afwachting van twee vaste wervingen. 

Na de bespreking van de opdracht, ontving DPG Media binnen de week drie kandidaten uit de poule van OMcollective, met daarbij hun cv, motivatie waarom de kandidaat geschikt is voor de job, een korte karakterschets, het tarief en de beschikbaarheid. Dat zijn belangrijke aspecten die we grondig bespreken met mogelijke kandidaten. Zo had DPG Media alle info om snel te beslissen. De kennismakingsgesprekken werden vlot ingepland, waarna twee van onze kandidaten de opdracht konden aanvatten. Onze on-site consultant Simon en Maxim, die als freelancer werkt

“Een misvatting is vaak dat consultants enkel advies komen geven. Dat is niet zo, wij zetten onze expertise ook zelf om in de praktijk.”

Simon, on-site consultant bij OMcollective, werkte op project bij DPG Media.

“Ik werk intussen 1,5 jaar voor OMcollective als on-site marketing consultant. Voor mij is het grootste gemak dat het recruitmentteam het papierwerk voor me in orde brengt: cv’s opmaken, kennismakingsgesprekken inplannen, een geschikte match zoeken enzovoort. Zo kan ik me volledig concentreren op de inhoud van de job. Het grootste voordeel van consultant zijn, is de variatie. Ik kom in tal van bedrijven terecht en leer veel mensen en sectoren kennen. Dankzij het werk als on-site marketing consultant pik ik overal andere marketingkennis mee, die ik ook in de volgende opdrachten kan gebruiken.”

Hoe de opstart van een consultancy opdracht eruitziet

“Bij DPG Media Advertising wordt er met een buddy-systeem gewerkt, waarbij een collega nieuwelingen onder de vleugels neemt. Onze buddy Nathalie kwam ons op de eerste dag ophalen aan de receptie, leidde ons rond en stelde ons voor aan het video- en audioteam waar we zouden bijspringen. We kregen een hands-on opleiding, verspreid over meerdere dagen. Geen droge handleiding, maar een praktische live demo van hoe er wordt gewerkt. Zo leerden we heel snel bij.”

Beheren van de advertisingkanalen van de DPG Media-portefeuille

“DPG Media heeft meer dan 80 merken in portefeuille, elk met hun eigen kanalen en platformen. Op die merken, waaronder bijvoorbeeld VTM, Qmusic, HLN, kunnen klanten adverteren. Het is aan ons om die advertentiecampagnes daadwerkelijk op de DPG Media-kanalen te krijgen. Een misvatting is vaak dat consultants enkel advies komen geven. Dat is niet zo, wij zetten onze expertise ook zelf om in de praktijk. Na enkele weken werden twee vacatures in het video- en audioteam ingevuld. Tegelijkertijd was er in het displayteam versterking nodig. Al snel viel de keuze om ons daar in te zetten, in plaats van een zoektocht naar nieuwe consultants te starten. Zodra je als consultant ter plekke bent, is het makkelijk voor jou en voor het bedrijf om flexibel in andere teams bij te springen. De opdracht was alvast een succes. Binnenkort start ik voor 6 maanden met een nieuwe opdracht in het programmatic team van DPG Media.”

“Als een bedrijf kiest voor een freelancer, dan kiest die voor een expert in een bepaalde niche.

Freelancer Maxim was het tweede tijdelijke teamlid op het DPG Media project.

Het eerste contact met recruitment van OMcollective?

“Het eerste contact gebeurde via LinkedIn. Ik heb in mijn carrière al met verschillende recruitmentbureaus samengewerkt, maar OMcollective behoort zeker tot de meest aangename. Er wordt steeds snel gehandeld, transparante communicatie staat voorop en er wordt ook steeds mee gedacht vanuit de consultant zelf. Je voelt je helemaal geen nummertje of een “externe” hulp als freelancer.”

Een freelancer vult een niche-expertise in 

“Als een bedrijf kiest voor een freelancer, dan kiest die voor een expert in een bepaalde niche, die zich snel kan aanpassen en de tijdelijke functie goed kan invullen. Bij DPG Media werkte ik tijdens mijn opdracht als digital campaign specialist in het videoteam. Dat was een heel specifieke rol, maar net daarin ligt de kracht van een freelancer om zulke rollen in te vullen.

Freelancen geeft mogelijkheden om nieuwe kennis te vergaren 

“De rollen die ik uitvoer bij DPG Media zijn anders dan wat ik anders doe. Normaal ben ik verantwoordelijk voor paid advertising voor Meta, Google en LinkedIn. Bij DPG Media moest ik daarentegen campagnes instellen op hun eigen advertising platform. Dat vond ik enorm fijn om te doen, aangezien je zulke kansen niet vaak krijgt. Hun platform is namelijk zeer bedrijfsspecifiek, dus je maakt dat op geen enkele andere plek mee. Dat is een leuk voordeel aan freelancen.”

Een snelle onboarding om meteen inzetbaar te zijn 

“De opdracht was voor mij enorm geslaagd. We werden super onthaald door onze buddy, maar ook door manager Klaas en teamlead Yannick. We zaten met hen samen om te bespreken hoe alles verliep, zodat ze ook over de onboarding intern konden terugkoppelen. Er waren trouwens verplichte en optionele onboardingfilmpjes, die het proces nog versnelden. In no-time waren we ingewerkt en klaar om op volle toeren mee te draaien met de andere collega’s. Die zijn trouwens intussen eerder vrienden geworden, die ik ook buiten het werk zie. Een echte droomopdracht dus.”