Wie bier zegt in het Waasland, kan dat niet zonder The Musketeers te laten vallen. De brouwerij die we vandaag vooral kennen omwille van het Troubadourbier, zag het levenslicht in 1999. De oprichters zijn 4 vrienden met een passie voor – hoe kan het ook anders – bier. Terwijl hun allereerste biertje gebrouwen werd in de keuken van de moeder van één van de oprichters, gebeurt dat nu in hun eigen, succesvolle brouwerij in Sint-Gillis-Waas.
Één van de biertjes uit het assortiment die ondertussen al heel wat harten wist te veroveren, is het Troubadourbier. The Musketeers besloot in 2021 dat de tijd rijp was om hun geliefde bier tot bij de groothandels te brengen. Maar zoiets gebeurt natuurlijk niet vanzelf. Graag wilden ze een grootse awarenesscampagne opzetten rondom het merk. Daarvoor klopten ze aan bij OMcollective.
Om awareness te creëren rondom Troubadour, was het belangrijk om het brand van The Musketeers op de juiste manier in de markt te zetten. De campagne mocht opvallen – zowel online als in het straatbeeld – en de typische, ludieke sfeer van de brouwerij uitstralen. Om het toekomstige beeld te versterken en het eigentijdse karakter van het bier te benadrukken, moest er ook een baseline voorzien worden.
Zo kwamen we uit bij zijn tijd vooruit. Meteen een perfecte kapstok om de andere facetten van de campagne rond op te bouwen. Om een bijpassend beeld te vinden, hoefden we niet ver te zoeken. Een bier dat Troubadour heet, vraagt nog net niet om in beeld gebracht te worden met – je raadt het al – een troubadour! De grappige stadsgek zouden we ten tonele laten treden in zijn klassieke klederdracht, gecombineerd met een typisch eigentijds voorwerp in de hand, op het hoofd of aan de voeten. Door de combinatie van beide, hoopten we de bijpassende baseline helemaal tot leven te brengen in verrassend foto- en videomateriaal.
Eens dit idee op tafel lag, moest de grootste stap natuurlijk nog komen. De campagne omzetten in realiteit. OMcollective schakelde modellen in, ging op jacht naar ludieke props, de juiste outfits, een foto- en videograaf, een make-up artist én plande de hele productie in. Zo kwam het concept dat tot dan enkel in onze hoofden vertoefde, tot leven voor de lens. Om zowel een mannelijk als vrouwelijk publiek aan de spreken, brachten we trouwens niet alleen mannelijke troubadours in beeld, maar ook een vrouwelijke tegenhanger.
Met het opgeleverd foto- en videomateriaal, zetten we een campagne op voor één maand. De resultaten? Die waren met meer dan 4 miljoen campagneweergaven en zo’n 327000 videoweergaven – cross-platform – niet min. En alhoewel de opzet vooral gericht was op awareness rondom Troubadour, namen er ook zo’n 5700 personen een kijkje op de website van The Musketeers. Een mooie, onbedoelde surplus. Tot slot zijn we ook trots om te vermelden dat de campagne evenveel mannen als vrouwen bereikte. Beiden toonden evenveel interesse en engagement in het Troubadourbier. De vooropgestelde doelen konden we zo mooi afvinken op het lijstje. Klant tevreden, wij tevreden!